AfterDawn logo

Applen iTunes Store täyttää 10 vuotta

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
5 kommenttia

Applen huippusuosittu iTunes Store -kauppa täyttää tänään 10 vuotta. Yhtiö juhlisti merkkipäivää avaamalla iTunes Storeen A Decade of iTunes -aikajanan, jossa näkyy palvelun saavuttamia merkkipaaluja tai muita tapahtumia.

iTunes Store avasi ovensa siis 28. huhtikuuta vuonna 2003. Sen musiikkivalikoimista löytyi yhteensä 200.000 kappaletta, joita myytiin 99 dollarisentillä. Avausviikon aikana myytiin yhteensä miljoona musiikkikappaletta, eli jokainen valikoimissa ollut kappale ostettiin keskimäärin viisi kertaa. Myydyin kappale oli U2:n Stuck in a Moment. Suosituin albumi oli vuorostaan Beckin Sea Change. Samalla Apple esitteli kolmannen sukupolven iPodin.

Miljardinnen myydyn kappaleen raja puhkesi 23. helmikuuta vuonna 2006 ja puoli vuotta myöhemmin iTunes Storen valikoimiin ilmestyi elokuvia. Liikkuvaan kuvaan kauppa laajeni jo vuoden 2005 lopulla, jolloin valikoimiin otettiin musiikkivideot ja TV-ohjelmat. Applen iTunesista tuli vuonna 2008 Yhdysvaltojen suosituin musiikkikauppa.


Viime syyskuussa julkaistujen tietojen mukaan iTunes Storesta löytyy yli 26 miljoonaa musiikkikappaletta, 700.000 sovellusta, 190.000 TV-ohjelmaa ja 45.000 elokuvaa.

Applen pitää kuitenkin uudistaa iTunes Storea tulevaisuudessa. Kuukausimaksuun perustuvat on-demand-suoratoistopalvelut ovat löytäneet tien kuluttajien sydämiin, mistä todisteina ovat Spotify ja Netflix. Liiketoimintamalli kaipaa vielä kypsymistä, sillä esimerkiksi Spotify tuottaa edelleen tappiota (tosin Netflixin tapauksessa toiminta on voitollista).

Applen odotetaan ottavan askeleen musiikin suoratoiston suuntaan tänä vuonna iRadioksi kutsutun nettiradiopalvelun myötä.

5 KOMMENTTIA

Oisqi1/5

Tais aueta 2003 eikä 2013.

mjk2/5

Ompa tuolta muutama kipale tullut ostettua :p

Taeco3/5

Ajattelin, että tämän kunniaksi saisi jotain ilmaisia näytteitä tai edes alennuksia. Ainiin, kyseessä onkin Apple.

Joskus yritin sieltä jotain ostaa, en muista mihin se sitten kaatui. Olisi varmaan pitänyt asentaa jotain ja luoda tili, jota en yhtä levyä varten halunnut ostaa, joten kaveri osti sen puolestani.

Jännä nähdä, miten tämän iRadion kanssa käy. Apple ei kuitenkaan myy mitään ilman tuntuvaa voittomarginaalia; mutta palvelun pitäisi olla myös kilpailukykyinen, joten ei liene järkevää asettaa hintaa kovin paljoa Spotifytä ja muita korkeammalle. Toisaalta, eihän sekään olisi Applelta mitään uutta, myyväthän ne puhelintakin kilpailijoitaan kalliimmalla, mutta pienemmällä määrällä ominaisuuksia, ja ihan hyvin sillä menee.

myllis4/5

Kiitti vaan tästä musiikkibisnestä pilaavasta palvelusta Apple. Kiitos tästä hintakartellista.

Tämä palvelu on suurin syy, minkä takia vihaan Applea.
Ainoa merkittävä asia Applelta, mistä minä olen kärsinyt, vaikka en ole asiakas.

mjk5/5

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti myllis:

Kiitti vaan tästä musiikkibisnestä pilaavasta palvelusta Apple. Kiitos tästä hintakartellista.

Tämä palvelu on suurin syy, minkä takia vihaan Applea.
Ainoa merkittävä asia Applelta, mistä minä olen kärsinyt, vaikka en ole asiakas.

Niin siis applehan on voittoa tavoitteleva yritys kuten ms, nokia yms eli ei mitään uutta :p. Myös apple on myös yritys joka on laittanut levy-yhtiöille luun kurkkuun hinnoittelullaan, eli ei siis ole mennyt mafian sanelupolitiikkaan vaan pitää oman päänsä..

ps en ole apple fani. Katselen siis asiaa objektiivisesti yrityksen ja ihmisen kantilta, tosim omasta mielestäni voisi kanssa hintaa tarkistella..

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT