AfterDawn logo

Suomalaisartisteille neuvotellaan korvauksia Youtube-toistoista

Teemu Laitila Teemu Laitila
10 kommenttia

Teosto neuvottelee Googlen kanssa Youtuben virallisesta lisensoinnista suomalaisartistien osalta, kertoo Markkinointi&Mainonta. Moni ulkolainen artisti tienaa jo musiikin jakelusta Youtuben kautta, mutta tähän mennessä suomalaisille ei ole maksettu virallisia tekijänoikeuskorvauksia.

Todennäköisesti isoimmat tienestit Youtube-toistoista on tähän mennessä tehnyt Psy Gangma Style -hitillään. Google paljasti hiljan, että yli miljardin katselun rajan jo viime vuonna ylittänyt video on tuottanut noin kahdeksan miljoonaa dollaria, josta puolet menee artistille.

Teoston viestintäjohtaja Tomi Korhonen kertoo Markkinointi&Mainonta-sivustolle, että Teosto on viime aikoina panostanut paljon resursseja erilaisten digipalveluiden kanssa tehtäviin tekijänoikeussopimuksiin. Tällä hetkellä säveltäjiä edustavalla Teostolla on jo sopimus esimerkiksi Spotifyn, Deezerin ja Rdion kanssa.


Koska neuvottelut ovat kesken, Korhonen ei ryhdy arvailemaan tulevien korvausten tasoja. Googlelta kerrotaan kuitenkin Markkinointi&Mainonnalle, että tavoitteena on saada aikaan kaikkia osapuolia tyydyttävä sopimus.

- Nämä neuvottelut ottavat aikansa, mutta olemme innoissamme palvelumme tuomisesta suomalaisille käyttäjille lähitulevaisuudessa, Googlen viestinnästä kommentoidaan.

Teoston tarkoituksena on kuitenkin lisenssisopimusten solmimisella tarjota kuluttajille laillisia vaihtoehtoja sisällön hankintaan.

Youtubesta löytyy jo tällä hetkellä suuria määriä suomalaisartistien tuotantoa. Osa sisällöstä on palvelussa laillisesti ja osa on käyttäjien ilman lupaa lataamia. Teoston solmima lisensointisopimus ei ole artisteille ainut tapa tehdä rahaa Youtube-toistoista, vaan tuloja voi hankkia myös Googlen omien yhteistyösopimusten kautta.

10 KOMMENTTIA

Viljis1/10

Niin siis Teostolle lisää rahaa, ei suomalaisartisteille

vket (vahvistamaton)2/10

Teosto panostanut viime aikoina resursseja pikku tyttöjen jahtaamisen, ihan poliisien kanssa.

Yanne3/10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti vket:

Teosto panostanut viime aikoina resursseja pikku tyttöjen jahtaamisen, ihan poliisien kanssa.


...mikä on erittäin naurettavaa etenkin siinä valossa, että Teosto "antaa" YouTuben levittää tällä hetkellä laittomasti suomalaista sisältöä.

Kysehän on pohjimmiltaan siitä, että pikkutyttö on helppo vastus, se on kirjaimellisesti kuin veisi tikkukaramellin pikkutytöltä. Googlea vastaan taas jos käy tappelemaan, niin siinä saattaa vähän napsahtaa omaankin leukaan ja muutenkin tulee hyvin kalliiksi.

Google on siis tietyssä mielessä "hovirikollinen", sen annetaan toimia laittomasti, koska se on loppupelissä Teostollekin se paras vaihtoehto.

upap4/10

ihan jees että tällaistakin :)

1-3:lle sen verran että löysätkää niitä hattuja hieman, ei tarvitse ihan joka uutisestä vääntämällä vääntää negatiivista :)

Lumikki5/10

Teosto sentään jakaa artisteille jotain, TTVK Ry lihottaa itseään ja levy-yhtiöitä.

friis6/10

Lainaus:

...mikä on erittäin naurettavaa etenkin siinä valossa, että Teosto "antaa" YouTuben levittää tällä hetkellä laittomasti suomalaista sisältöä.


Miten se on laitonta jos omistaa oikeudet ko. materiaaliin?

Lumikki7/10

Lainaus:

Miten se on laitonta jos omistaa oikeudet ko. materiaaliin?


Koska et ole maksanut TO-Mafia veroa. ;-)

Tosiaan on Youtubessa tosiaan molempia, laillista ja laitonta. Riippuu hieman katsonta suunnasta mitä haluaa nähdä siellä olevan.


Jos tekijäoikeuden omistaja ei pyydä poistamaan materiaalia niin miten se materiaali on laitonta? Siis sen julkaisu oli laitonta ilman omistajan lupaa, mutta jos tekijäoikeuden omistaja on tietoinen asiasta ja antaa sen olla, niin ei se oikeastaan ole enään laitonta.


Uutisessakin Teosta haluaa vain rahaa materiaalista ei sen poistamista sieltä.

HNU8/10

Miksen minä ole saanut mitään korvauksia, vaikka videoita on käyty katsomassa tuhansia kertoja?

t. Hanu

himpo9/10

Eli jos perustan torrent sivuston ja rahoitan sen mainoksilla JA maksan artisteille sun muille vaikka 100% voitoista, niin sivuni muuttuu lailliseksi, vaikkei minulla ole lupaa jaella kyseisiä linkkejä?

WereCatf10/10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:

Jos tekijäoikeuden omistaja ei pyydä poistamaan materiaalia niin miten se materiaali on laitonta? Siis sen julkaisu oli laitonta ilman omistajan lupaa, mutta jos tekijäoikeuden omistaja on tietoinen asiasta ja antaa sen olla, niin ei se oikeastaan ole enään laitonta.

Ei se noin mene. Tekijänoikeuden omistajalla on oikeus vetää siitä oikeuteen niin kauan kuin se on jaossa ja se, ettei se omistaja sitä tee välittömästi on todennäköisesti vain rahapeliä: odota siihen asti, että haastettava on tienannut tarpeeksi sinun tuotoksellasi ja haasta sitten, pistä rahat taskuun ja naureskele matkalla pankkiin.

Ei siitä laillista tule vain sillä, ettei tekijänoikeuden omistaja asialle samantien tee mitään.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT