AfterDawn logo

Uusi optinen tallennusmedia lupailee teratavun levyjä

Teemu Laitila Teemu Laitila
6 kommenttia

Fujifilm kehittelee uutta tallennusmediaa, joka lupaa teratavun kapasiteetin yhdellä levyllä. Uudessa tekniikassa tietoa voidaan tallentaa levylle jopa 20 eri kerrokseen, joista jokainen voi sisältää 25 gigatavua dataa. Kerroksia voidaan tallentaa levyn molemmille puolille, millä saavutetaan teratavu levyä kohti.

Levyille tallennettu tietoa aiheuttaa "peruttamattomia muutoksia" levyn pintaan eli käytännössä levyt ovat kertakäyttöisiä eikä uudelleenkirjoitus ole mahdollista. Fujifilmin mukaan levyt tullaan hinnoittelemaan samalle tasolle kuin perinteisesti varmuuskopiointiin käytetyt nauhat eli tekniikan kohderyhmänä ovat enemmänkin yritykset kuin kuluttajasovellukset.

Fujifilm lupailee tekniikkaa markkinoille vuoden 2015 aikana ja siihen mennessä myös kuluttajapuolella voisi löytyä markkinoita teratavun optisille levyille. Iso kapasiteetti olisi omiaan esimerkiksi 4K-resoluution elokuvien tallentamiseen, sillä vaikka suuri osa viihdesisällöstä on siirtymässä verkkoon, nettiyhteydet tuskin riittävät vielä parin vuoden päästä 4K-elokuvien laadukkaaseen suoratoistoon.


Myös Toshiba on aiemmin kertonut omasta tekniikastaan, joka mahdollistaa vastaavan tallennuskapasiteetin.

Tarkempi selitys uudesta tallennustekniikasta löytyy Fujifilmin whitepaperista.

6 KOMMENTTIA

himpo1/6

Formaattisota siis saadaan aikaiseksi myös tästä, jippii.

Laadusta en tiedä mutta FHD pyörii kyllä muutaman megan nettitikullakin joten 4x se ja johan pyörähtää, kaikillahan on vuonna 2015 jo 100M LTEt?

Mutta tuo kaksipuoleinen levyidea ei kyllä tule lyömään itseään läpi tälläkään kertaa, vai onko joku nähnyt joskus kaupassa tyhjiä kaksipuoleisia CD, DVD tai BR-levyjä?

Itse odotan tätä uutta formaattia kuin kuuta nousevaa koska se tarkoittaa että silloin sille myös keksitään kääyttöä, eli kauppoihin ilestyy UHD-leffoja, ja silloin piraattikauppaan ilmestyy välittömästi 2160p.mkv ja sen siis tahdon ultraretinanäytölleni ;)

johtaja592/6

Lainaus:

kaikillahan on vuonna 2015 jo 100M LTEt?


Laajakaistastrategian mukaan 2015 joka sadas suomalainen voi olla ilman laajakaistaa. Valtaosa niistä 54k suomalaisesta haluaa myös HD sisältöä töllöönsä kattavalla valikoimalla edullisesti.

KIPPO763/6

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti himpo:

Formaattisota siis saadaan aikaiseksi myös tästä, jippii.

Laadusta en tiedä mutta FHD pyörii kyllä muutaman megan nettitikullakin joten 4x se ja johan pyörähtää, kaikillahan on vuonna 2015 jo 100M LTEt?

Mutta tuo kaksipuoleinen levyidea ei kyllä tule lyömään itseään läpi tälläkään kertaa, vai onko joku nähnyt joskus kaupassa tyhjiä kaksipuoleisia CD, DVD tai BR-levyjä?

Itse odotan tätä uutta formaattia kuin kuuta nousevaa koska se tarkoittaa että silloin sille myös keksitään kääyttöä, eli kauppoihin ilestyy UHD-leffoja, ja silloin piraattikauppaan ilmestyy välittömästi 2160p.mkv ja sen siis tahdon ultraretinanäytölleni ;)

No ei todellakaan pyöri FullHD 2Mb yhtreydellä. Tai voihan "FullHD" 1920x1080 kuva olla vaikka pakattu 1Mb/s olevaa mössöö, joka on jo tietysti monille se FullHd. FullHD:n kaistan leveys on joku 20Mb/s eteenpäin. Mpeg4 pakkauksella saadaan välttävä "HD" kuva 7-8Mb/s mutta tuollakin se on kaukana FullHD kuvasta. Uusi HEVC (H.265) tarjoaa kaksi kertaa paremman pakkaustiheyden verrattuna nykyiseen H.264/AVC-standardiin. Tämän pitäisi tulla käyttöön (isoa mutua) 2013-2015 ????

himpo4/6

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti KIPPO76:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti himpo:

Formaattisota siis saadaan aikaiseksi myös tästä, jippii.

Laadusta en tiedä mutta FHD pyörii kyllä muutaman megan nettitikullakin joten 4x se ja johan pyörähtää, kaikillahan on vuonna 2015 jo 100M LTEt?

Mutta tuo kaksipuoleinen levyidea ei kyllä tule lyömään itseään läpi tälläkään kertaa, vai onko joku nähnyt joskus kaupassa tyhjiä kaksipuoleisia CD, DVD tai BR-levyjä?

Itse odotan tätä uutta formaattia kuin kuuta nousevaa koska se tarkoittaa että silloin sille myös keksitään kääyttöä, eli kauppoihin ilestyy UHD-leffoja, ja silloin piraattikauppaan ilmestyy välittömästi 2160p.mkv ja sen siis tahdon ultraretinanäytölleni ;)

No ei todellakaan pyöri FullHD 2Mb yhtreydellä. Tai voihan "FullHD" 1920x1080 kuva olla vaikka pakattu 1Mb/s olevaa mössöö, joka on jo tietysti monille se FullHd. FullHD:n kaistan leveys on joku 20Mb/s eteenpäin. Mpeg4 pakkauksella saadaan välttävä "HD" kuva 7-8Mb/s mutta tuollakin se on kaukana FullHD kuvasta. Uusi HEVC (H.265) tarjoaa kaksi kertaa paremman pakkaustiheyden verrattuna nykyiseen H.264/AVC-standardiin. Tämän pitäisi tulla käyttöön (isoa mutua) 2013-2015 ????

Sanoinkin etten tiedä millä laadulla lähettävät ja muutama tarkoittaa 2-5 ja nettitikkumme antaa 5,5 ja youtuben 1080p pyörii ongelmitta ja ehtii vieläpä bufferoida ennakkoa.

Mutta silmämääräisesti voin kyllä todeta että youtuben 720p vastaa jotain DVDRip.mkv:tä.

snaketus5/6

Juu ja ei suomessa voi streamata edes oikeaa täysilaatuista 1080p kuvaa 2015 saati sitten 4k:ta. Liian nopeasti nyt menee kehitys, paitsi suomalaisten internetyhteyksissä.

Taeco6/6

Ei ole Youtuben 1080p mitään aitoa FullHD:ta. Joissain videoissa on "original" vaihtoehtona, eli 2k tai 4k. Ne alkaa näyttää jo Full HD:lta, mutta onneksi ne eivät sitten pyörikään netilläni, joka on alueellani paras saatavilla oleva.

Mutta toisaalta kuinka monella on Full UHD-näyttö tai telkkari (siis 4k) vuonna 2015? Ottaen huomioon, minkä hintaisia 27" 2560x1800 nätöt ovat nyt. Samaan hintaan saa kaksi kyseisellä resoluutiolla varustettua 10" tablettia.

Kyllä kelpaisi nopeampi yhteys ja tarkempi näyttö, jos vain tarjontaa olisi. Mutta niitä odotellessa on turha unelmoida UHD-kuvasta levyllä, kun ei ole laitteita, millä niistä olisi mitään iloa.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT