AfterDawn logo

Kommentti: Kotimaiset TV-kanavat ihan pihalla?

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
29 kommenttia

Syksyllä kotimaisella maksu-TV -puolella tapahtuu, kun sekä HBO että Netflix saapuvat Suomeen. Kovia juttuja TV- ja leffafanien kannalta. Eivät ehkä pelikenttää mullistavia, mutta selkeitä merkkejä tulevasta. Molemmat palvelut rantautuvat Suomeen verkkopalvelut edellä, HBO myös maksukanavallaan. Mikä on ollut kotimaisen TV-kentän vastaus?

Kuten Digilelut.fi -sivustokin kommentoi jo elokuussa, ovat kotimaiset TV-kanavien johtajat - ainakin lausuntojensa perusteella - pahasti hukassa siitä, miten tulokkaisiin pitäisi suhtautua. HBO ja Netflix eivät tuo mitään täyden TV-valikoiman pakettia Suomeen - Netflix on edelleenkin lähinnä "elokuvien Spotify" ja HBO:n tärkeintä antia ovat kanavan omat sarjat, elokuvien lisäksi.

Jakelutie

Isoin ymmärryksen puute tuntuu koskevan jakelutietä. Koska palvelut mainostavat nimenomaan verkkopalveluitaan, ovat kanavapomot teilanneet tulokkaat "lähinnä nettivideopalveluiksi". Asenne kuvastaa hienosti suomalaisten kanavien vuosikausia kestänyttä "mun juttu"-ajattelua, jossa ollaan haluttu hallita sekä sisältöä että jakelua verkossa. Eli siis sitä, että jos katsotaan Maikkarin sarja verkkopalvelusta, se tehdään silloin Katsomo.fi:stä, piste.


Etenkin Netflix on ottanut täysin eri suhtautumistavan toiminnassaan ja on pyrkinyt nimenomaan siihen, että jakelutie on toissijainen palvelun kannalta. Päinvastoin, mitä helpommin kuluttajat pääsevät sisältöön käsiksi, sitä todennäköisemmin kuluttaja muuttuu myös maksavaksi asiakkaaksi. Samalla analogialla toimivat myös amerikkalaisten ilmaisten TV-kanavien verkkopalvelut -- mitä useampi ohjelman näkevät, sen useampi näkee myös ohjelmaan kuuluvat mainoskatkot.

Tästä johtuen TV-toimijat ovat Yhdysvalloissa solmineet aktiivisesti yhteistyösopimuksia laitevalmistajien kanssa. Kaikkien laitevalmistajien kanssa, jotka suinkin kelkkaan lähtevät. Lopputuloksena onkin ollut se, että Netflixiä - joka siis on edelleenkin puhdas verkkovideopalvelu - käytetään yli 450 erilaisella laitteella. Tuettuina ovat mm. Xbox 360, PS3, lähes kaikki verkkoon kytkettävät mediatoistimet, useimmat älytelevisiot, Blu-ray -soittimet ja kaikki yleisimmät mobiililaitealustat. Tietokoneella elokuvia katselee vain joka viides Netflixin käyttäjä - elokuvat katsotaan televisiosta.

Kotimaisista toimijoista YLEllä ja Sanomalla on meneillään virityksiä oikeaan suuntaan -- YLE Areena on ollut saatavilla tiettyihin Sonyn Bravia -sarjan televisioihin, PS3:lle ja Elisa Viihteeseen jo pitkään ja Sanoma on tuomassa Ruutu -palveluaan Samsungin televisioihin. YLEn älytelevisioiden tuki on kuitenkin jämähtänyt paikalleen ja yhtiö vetoaa hidastelussaan alustojen pirstaloitumiseen.

Sarjojen saatavuus

Yksi iso puute Suomessa ovat rajatut esitysoikeudet. Onhan älytöntä, että halutessaan katsoa jonkun Maikkarin wanhan sarjan yhden jakson, se pitää ladata laittomasti. Valtaosaa suomalaisista TV-sarjoista ei ole koskaan julkaistu DVD-muodossa -- jos onkin, niiden saatavuus on erittäin heikkoa. YLEllä, Sanomalla ja Maikkarilla on Suomessa käytännössä sellainen valta, että ne voivat pistää kotimaiset ohjelmatalot ruotuun esitysoikeuksien suhteen. Eli kun oikeudet ostetaan, samalla pitäisi siirtyä myös oikeus rajattomaan verkkoesitysaikaan. Mainoksista eläville kanaville videomainosten näyttömäärien kasvun luulisi olevan tärkein tavoite, jolloin sisältötarjonnan laajuus korreloi suoraan myös videomainonnasta saataviin mainoseuroihin.

HD

Nyt ollaan älyttömässä tilanteessa, jossa suosittujen TV-sarjojen katsominen teräväpiirtona vaatii sekä rajatulla maantieteellisellä alueella asumista että uuden digiboksin hankintaa (tai satelliitti-/IPTV-ratkaisua). YLE lupailee HD-materiaalia myös Areenaan, mutta ainakaan toistaiseksi sitä ei sieltä löydy. Sanoman omistama Ruutu.fi sekä Maikkarin Katsomo eivät kerro mitään HD-suunnitelmistaan palvelujen kuvauksissaan.

Käytännön ratkaisuksi neuvokkaat suomalaiset ovatkin löytäneet torrentit, joiden avulla 720p/1080i -versiot sarjoista viuhahtavat kotimaahan näppärästi ja nopeasti. Kotimaisten kanavien menettämää katsojamäärää ei kukaan ole alkanut arvioimaan. Samaan aikaan amerikkalaiset tulevat palveluillaan suoraan HD-aikaan: kaikki ohjelmat ovat HD-tasoisia, niin HBO:lla kuin Netflixilläkin.

HBO onkin vasta alkua?

Sekä HBO:n että Netflixin tulon voi vielä pistää jotenkin "pientä harrastajaporukkaa kiinnostava juttu"-lokeroon, mutta entäs jos maksupalveluiden perässä seuraavat myös ilmaispalvelut? Mitä tapahtuu suomalaiselle TV-kentälle, jos Hulu tulee Suomeen? Neljä viidestä suurimmasta TV-kanavasta jakaa ohjelmiaan Hulun kautta, saaden vastineeksi reilun siivun ohjelmiensa yhteyteen myytyjen mainosten mainosdollareista.

Amerikkalaisista kanavista FOX toimii jo Suomessa kaapelikanavan muodossa - yhtiö on samalla myös yksi Hulun pääomistajista, joten ajatus Hulun tai siihen perustuvan verkkopalvelun tuomisesta Suomeen ei ole kovinkaan kaukaa haettu ajatus.

Brittien BBC lanseerasi iPlayer -ratkaisunsa viime vuonna 11 uuteen maahan. Vaikka palvelun ulkomainen versio onkin vielä varsin rajoitettu, on BBC:llä selkeä visio siitä, että heidän sisällölleen on kysyntää globaalisti ja he aikovat ottaa tuosta oman osansa.

"Pieni ja vaikea markkina"

Tämä lienee yleisin tekosyy, minkä varjolla voidaan vähätellä ulkomaisten toimijoiden kiinnostusta Suomeen. Samalla unohdetaan myös tänne tulemisen helppous -- Suomessa, kuten muissakin Pohjoismaissa, kuluttajien verkkoyhteydet ovat nopeat eikä laajakaistaliittymiä ole yleensä rajoitettu kuukausittaisen datan määrän suhteen millään tavalla (joka on iso ongelma mm. Yhdysvalloissa). Lisäksi hyvänä puolena voidaan pitää myös sitä, että Pohjoismaissa ulkomaiset ohjelmat tekstitetään eikä dubata. Tekstitysten teko on nopeaa ja erittäin edullista verrattuna dubbaukseen. Lisäksi dubbaus aiheuttaa useita muita ongelmia -- usein tiettyä näyttelijää dubbaa aina sama henkilö ja hänen sopimussuhteensa voi olla hyvinkin kiinteä jonkin paikallisen mediatalon kanssa. Myös wanhempien sarjojen dubbaukset omistaa usein paikallinen mediatalo, joka on tuskin halukas lisensoimaan dubbauksiaan uudelle kilpailijalle.

"Salaus on vaikeaa, tekijänoikeuksien omistajat vaativat sitä ja tätä.."

Toinen usein kuultava argumentti kertoo siitä, miten kauhean vaikeaa kaikki on, kun pitää noudattaa tätä ja tuota ohjeistusta. Voitaneen kysyä perustellusti, että miksi keksiä pyörää uudestaan? Ehkä kotimaisten mediatalojen pitäisi vain ottaa 1:1 sama suojaustekniikka käyttöön kuin mitä esim. Netflix tai Hulu käyttävät? Netflixin jakelun turvallisuus lienee tekijänoikeuksien omistajille hieman tärkeämpää kuin Pohjolassa olevan TV-kanavan verkkopalvelun turvallisuus -- Netflix saa kuitenkin elokuvat jakeluunsa usein kauan, kauan ennen kuin ne tulevat edes kivijalkavuokraamoihin tai DVD-myyntiin Suomessa.

Ratkaisu?

YLEn Internetin palvelupäällikkö Kari Haakana pohdiskeli omassa blogikirjoituksessaan ratkaisuksi sitä, että kotimaisten toimijoiden täytyy ostaa ja näyttää sarjat jatkossa nopeammin, jotta ulkomaisten palveluiden (ja torrenttien..) kiinnostavuus ei nouse liian suureksi. Mutta riittääkö se, että sarjat tulisivat viikon sisällä Yhdysvaltain ensi-illasta myös kotimaiselta kanavalta? Uskon itse, että ei riitä.

Näen broadcast-muotoisen television kutistumisen - ja osittaisen kuoleman - olevan lähellä myös Suomessa. Digiboksit ja TVkaistan tyyliset palvelut ovat jo muokanneet TV-sarjojen kulutusta uuteen uskoon, mutta uudet toimijat haluavat jyrätä sen lopullisesti erilaiseksi. Murros ei onnistu pelkillä tietokoneen tai kotikonsoleiden kautta tapahtuvilla palveluilla -- ja tässä Netflixin lähestymistapa on ollut merkittävä Yhdysvalloissa. Massat muuttavat katselutottumuksiaan sitten, kun sillä yhdellä ja samalla kaukosäätimellä voidaan ohjata myös on-demand -palveluita, kuten YLE Areenaa. Tulevaisuuden TV on oman näkemykseni mukaan jotain, jossa kaukosäätimellä pistetään TV päälle ja "television etusivulla" listataan seuraamistasi sarjoista ilmestyneet uudet jaksot listana - tämän jälkeen vain valitset ohjelman jota katsot ja painat ok ja alat katselemaan. Ilman mitään lisäpalikoita, ilman tietokonetta.


Tuo on Yhdysvalloissa kiihtyvässä määrin jo nykypäivää. Jonain päivänä muutkin kuin HBO alkavat jaella ohjelmiaan globaalisti. Jonain päivänä Simpsonit näkyvät Suomessa FOXin verkkopalvelun kautta, eivät Maikkarilla tai Subilla. Sinä päivänä Simpsoneiden katsoja voi katsoa minkä tahansa, ikinä ilmestyneen jakson suoraan kaukosäätimellään olohuoneen televisiostaan, lataamatta niitä tietokoneella torrenttina tai käyttämällä digiboksia tai DVD-kokoelmaa. Ohjelmissa on varmasti mainoskatkot, pitäähän palvelu rahoittaa, jos se ei ole kuukausimaksuihin pohjautuva.

Jotta kotimaiset kanavat olisivat edes jollain tavalla "kartalla" meneillään olevassa murroksessa, näen ainoaksi vaihtoehdoksi sen, että kanavat yhtenäistävät verkon yli tapahtuvan videojakelunsa. Samat salausperiaatteet, sama videoformaatti, sama jakeluformaatti ja yhdessä kehitetyt sovellukset eri alustoille. Avataan yhdessä speksatut, samanlaiset API-liittymät palveluihin ja annetaan kenen tahansa rakentaa palveluita APIen päälle.

Tämän jälkeen mennään hattu kourassa Samsungin, Sonyn, Microsoftin ja kumppaneiden pakeille ja toivotaan, että he lisäisivät tuen kotimaisten kanavien palveluille tulevissa tuotteissaan -- pelikonsoleissa, televisioissa, tableteissa, jne. Eikä yritetä puristaa laitevalmistajilta euroakaan, vaan ollaan iloisia, että joku suostuu tukemaan suomalaisten tv-kanavien verkkopalveluita.

Tuodaan kaikki sarjojen ja ohjelmien arkistot verkkoon, ilmaiseksi. Eletään sillä, että mainoksia näkee useampi kuin aiemmin. YLEn ohjelmat olemme veronmaksajina jo maksaneet ja televisiomme ostamme omilla rahoillamme, joten YLEllä ei voi mitään vastalausetta edes olla paremman jakelupeiton saavuttamisen suhteen. Mainosrahoitteiset kanavat saisivat keskittyä myymään mainoksia ohjelmiinsa, välittämättä jakelutiestä. Katsojamäärien seuranta helpottuu, kun siitä saadaan oikeaa tilastoa eikä Finnpanelin otantaa ja mainostajat ovat tyytyväisempiä kun tietävät moniko heidän mainoksensa oikeasti näki.


Ei rajoiteta esitysaikoja 30 vuorokauteen. Kaikki ohjelmat oikeasti HD-tasolla jaeltavaksi. Kun kanavat oppivat sen miksi ihmiset "warettavat" tv-sarjansa, ne oppivat rakentamaan myös palveluita, jotka ovat niin houkuttelevia, että warettamiselle ei ole enää tarvetta. Tekijänoikeuksiin vetoaminen on olkinukke, koska sekä YLE että MTV3 ja Nelonen tuottavat myös omaa tuotantoaan. Oikeuksien omistajien vaatimat salaukset, jakelutien toimivuus ja laitevalmistajien tuki on mahdollista saavuttaa toimimalla yhdessä ja ymmärtämällä, että valmistajilla ei ole välttämättä suurta intressiä tukea suomalaisia tv-kanavia. Suomalaisille tv-kanaville puolestaan laitevalmistajien tuki alkaa olemaan vuosi vuodelta entistä kriittisempää.

Suomalaiskansallisena, varteenotettavana vaihtoehtona on tietenkin myös se, että pistetään pää puskaan ja ei tehdä mitään. "Kyllä meidän selaimessa toimiva netti-tv -palvelu on kova juttu!" -vakuuttelut eivät enää auta, kun markkinaosuus on jo kadonnut. Jo nyt menetetään potentiaalisia katsojia torrenteille. Seuraavaksi ne menetetään ulkomaisille toimijoille, jos mitään ei tehdä.

29 KOMMENTTIA

jani19871/29

todella mielenkiintoinen artikeli olen kyllä samaa mieltä

Nikonboxi2/29

Mielenkiintoista tekstiä ja ihan asiaa! Täällä Suomessa tuntuu olevan vaikeuksia saada edes niitä HD-lähetyksiä kunnolla alkamaan.

Lumikki3/29

Mitä tuohon nyt vastaisi.

Ydin ongelma on se että yritykset suojelee omia intrestejään ylitse yhteisien kuluttajille hyödyllisten euroopan tai maailman kattavien TV-jakelu standardien. Eli ei ole mitään yhtenäistä vaan jokainen maa ja palveluntarjoja räpeltää omia asioita. Jotka hajottaa koko teknologian pieneksi sekasotkuksi.

Sitten on vielä ne tekijäoikeudet, DRM, salaukset ja patentit jotka vielä hankaloittavat kuluttajien asioita. Nämä tarpeet tulevat viihdeteollisuuden pakottamana, jotka hankaloittaa kaikkien maksavien kuluttajien asioita.

Yritykset eivät saa riittävästi asiakkaita että homma kannattaisi ja kuluttajat kärsii siitä että jokaisen palveluntarjojat laitteet ja palvelut ovat erillaista toistaan poikevia rajoittuneita sekasotkuja.

Viimeisen viikon aikana pari eri TV-palvelutarjoajaa on kaupannut minulle HD-laitettaan. Toinen myi 30€ postikulua vastaan "ilmaiseksi" ja minä en edes ota vastaan, koska sillä ei tee mitään. Joka kerta olen joutunut kieltäytymään, koska ne laitteet eivät yksinkertaisesti toimi kuten tarve olisi. Ovat palvelutarjojan omiin tarpeisiin räätälöityä sontaa, kun taas minun tarpeeni on täysin toista.

Nyt kun tulee nuo verkkopohjaiset tv-palveluntarjojat niin luulisin että kilpailu kovenee ja nykyiset TV-palvelut tulevat olemaan pulassa, paitsi Yle joka tulee olemaan verorahoista rahoitettua.

Ongelmat:

1. DRM, tekijäoikeus, tarpeeton salaus, viihdeteollisuus, lait
2. Laitekanta sekasortoinen, rajoittunut, yksinkertainen, standardien puuttuminen, kallis, suppea, toimimaton
3. Ohjelma tarjonta huonoa halpa tuotantoa, saatavuus hidasta, kuluttajalle kallista, lialliset mainokset

Yritys pyrkii lisäämään voittojaan, halvoilla tuotteilla (huonoja), porastamalla tarjontaa (hidastamalla saatavuutta), rajoittamalla käyttöä (yhteensopimattomia), lisäkustannuksilla kuluttajille ja mainoksia lisäämällä.

Kuluttaja haluaa hyviä monipuolisia TV-ohjelmia nopeasti ja yhteensopivia monipuolisia laitteita halvalla.

teme5654/29

Asiapuhetta. Kaupallisista kanavista ei tiedä mitä ne meinaavat kun ne joutuvat kuitenkin oikeasti kilpailemaan katsojista, mutta varsinkin tämän YLE-veron jälkeen on ihan varma, että YLE:n puolella kehitys hidastuu kun rahahuolet ja tuloksentekovelvollisuus poistuu ja vuosittainen käyttöpääoma lankeaa kuin manulle illallinen, vaikkei mitään tehtäisi.

kermann5/29

Kiitos tästä tekstistä!

OneMember6/29

Ihan asiaa tuossa on laitettu nippuun.

Tällä hetkellä seuraan noin neljää tv-sarjaa, joista ei yhtäkään tule suomen televisiosta. Kiitos ulkoiselle kovolle ja torrenttien uppajille.

TV:n olen avannut kerran viimeisen parin viikon aikana, joten minun lyhyt matematiikka laittaa tuon maksetun tv-lupamaksun piiriin.

tonttila7/29

HBO tervetuloa.

kheetor8/29

Todella hieno informatiivinen artikkeli ja kattava kannanotto, joka ansaitsee huomiota ei paitsi Afterdawnin käyttäjäkunnalta (joka varmaan tietää näistä faktoista jo keskivertokansalaista paremmin) vaan YLE:ltä ja muilta kanavilta sekä myös ihan jokaiselta suomalaiselta.

Kiitos.

MQe9/29

Erinomainen artikkeli ja hyvin kiteytetty asia.

Suomen tv-kanavat ovat oikeasti ihan pihalla siitä mitä ja miten katsojat haluavat..ja ei ihme että tv-sarja-torrentit suomessa sen kuin laulaa ja lujaa. Suomen televisiosta vaan ei pysty eikä kannata edes alkaa jenkki/brittisarjoja vakavasti seuraamaan jos haluaa ne joskus nähdä ja pysyä vielä perässä. Seuraan itse useita sarjoja - enkä yhtäkään suomen tv:stä ja ihan syistä jotka tämä artikkeli tuo esiin.
Toivotan itse lämpimästi kaikki HBOn, Netflixin ja Hulun jne. tervetulleeksi, ne saattavat hyvin toimessaan ja kohtuuhinnalla alkaa oikeasti kilpailla - ei edes suomen suttutv:n vaan juurikin torrentin kanssa suosiosta. Suomeen tarvitaan todellakin kolmosen nelosen ja ylen rinnalle kipeästi tällaisia HBO/Netflix/Hulu/whatever-toimijoita.

rojares10/29

Blaa blaa blaa ...
"Netti tulee, oletko valmis?"
ja muita miljoona kertaa toistettuja hokemia.

Ensinnäkin velotus ainakin tossa Samsungin SmartTV säädössä menee ihan toiseen suuntaan kuin kuvittelet. Kanava joutuu maksamaan Samsungille päästäkseen heidän telkkarinsa sovellusvalikkoon.

Miksi suomalaisen veronmaksajan pitäisi maksaa korealaiselle elektroniikkayritykselle siitä, että Yle näkyy myös uudessa telkkarissa?

Tekijänoikeusasiat eivät ole tekosyy vaan aito ja olemassaoleva juridinen haaste. Tämä tulee korjaantumaan mutta aikaa voi mennä kymmenen vuotta, ehkä enemmänkin.

Mitä se haittaa, että saadaan Netflix ja HBO? Hyvä vaan että saadaan amerikan herroiltakin jotain palvelua. Niistä voidaan sitten ottaa mallia. Eivät ne markkinat mihinkään karkaa. Sitä paitsi TV-kanava toiminta on joka tapauksessa aika pientä. Isot rahat liikkuvat verkoissa (Suomen valtiohan möi ranskalaisille maanpäällisen antenniverkon jos joku on niin kauhean huolissaan kotimaisuusasteesta).

Ja sitten toi HD lässytys. Käy ostamassa mieluummin Kruunuradiosta kullasta valetut kaiutinpiuhat kymppitonnilla jos toi hifistely on niin tärkeää.

dRD11/29

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti rojares:

Blaa blaa blaa ...
"Netti tulee, oletko valmis?"
ja muita miljoona kertaa toistettuja hokemia.

Toistettu? Kyllä. Onko sitä uskottu? Harvemmin. Case example: Musiikkiteollisuus, jonka bisnesmalli meni heikunkeikun parissa vuodessa. Toinen case example: Elokuvien vuokraus, jonka Netflix muutti parissa vuodessa.

Ensimmäisestä "Joojoo, tää on kuultu -> pää puskaan" -casesta musateollisuus selvisi, muttei naarmuitta (yritysjärjestelyt, retail-sektorin kivijalkapuolen kuolema).

Toisesta casesta Blockbuster konkurssiin, Hollywood Video konkurssiin.

Lainaus:

Ensinnäkin velotus ainakin tossa Samsungin SmartTV säädössä menee ihan toiseen suuntaan kuin kuvittelet. Kanava joutuu maksamaan Samsungille päästäkseen heidän telkkarinsa sovellusvalikkoon.

Samsung & co eivät ole tyhmiä. YLE Areena -tarra telkkarin kyljessä myy töllöjä. Eri asia on Pihtiputaan TV:lle tai vastaavalle. Ja entä sitten, jos maksaakin? Maksaa se Digitalle taajuuksien vuokrauskin?

Lainaus:

Miksi suomalaisen veronmaksajan pitäisi maksaa korealaiselle elektroniikkayritykselle siitä, että Yle näkyy myös uudessa telkkarissa?

...tai ranskalaiselle yhtiölle siitä, että TV-kuvaa siirretään ilmaa pitkin? Mikä pyhä lehmä antennivastaanotto on?

Lainaus:

Tekijänoikeusasiat eivät ole tekosyy vaan aito ja olemassaoleva juridinen haaste. Tämä tulee korjaantumaan mutta aikaa voi mennä kymmenen vuotta, ehkä enemmänkin.

Kyllä, mutta jos nuo on ratkaistu jo muualla. Ja Suomessakin sisältöä on jo verkossa, ongelmana on se, että kanavat pitävät kiinni jääräpäisesti jakelustaan omien verkkosivujensa kautta, kun jakelun pitäisi olla täysin alustariippumatonta -- ja mahdollistaa se. Sitä nimenomaan ajan takaa.

Lainaus:

Mitä se haittaa, että saadaan Netflix ja HBO? Hyvä vaan että saadaan amerikan herroiltakin jotain palvelua. Niistä voidaan sitten ottaa mallia.

Samaa mieltä. Ongelma on, että kotimaiset kanavat eivät tunnu tajuavan sitä "koukkua" jolla muualla toimitaan -- alustariippumattomasti, pyrkien katsojapeiton maksimointiin. Täällä pyhä lehmä on se, että broadcastin lisäksi ainoa hyväksytty jakelutapa on arkistomuotoinen, itse omistettu verkkosivusto, jossa on uusimmat "videot" katsottavissa 30vrk ajan. Se mitä ajan takaa on koko arkiston avaaminen, useilla eri tarkkuuksilla (HD, SD) avoimella APIlla.

Lainaus:

Eivät ne markkinat mihinkään karkaa.

Varmasti samaa mieltä oli Blockbusterkin. Tai vaikka kotimaiset tekniikkalehdet, jotka kieltäytyivät panostamasta nettiin.

Lainaus:

Sitä paitsi TV-kanava toiminta on joka tapauksessa aika pientä.

Olkinukke. Ja täällä on niin kylmäkin?

Lainaus:

Isot rahat liikkuvat verkoissa (Suomen valtiohan möi ranskalaisille maanpäällisen antenniverkon jos joku on niin kauhean huolissaan kotimaisuusasteesta).

...joten eikö olisi järkevää kehittää yhteisesti, yhteisillä spekseillä vaihtoehtoa Digitan monopolille? Ja käyttää siihen rahaa, jolla ehkä jonain päivänä päästään vihdoin eroon taajuusmaksuista?

Lainaus:

Ja sitten toi HD lässytys.

Ihmiset, jotka lataavat torrentteja, lataavat ne oman käsitykseni mukaan seuraavista syistä:

-halutaan katsoa ohjelma HETI eikä silloin kun Suuri Kanavajohtaja päättää sijoittaa sen ohjelmakarttaansa

-HD. Aivan insane idea on ollut siirtää FTA-kanavien HD-versiotkin maksukortin taakse. Valtaosa Suomen televisioista on FullHD:ta ja nykyisin ostetuin TV-koko on jo yli 40"..

My €0.02..

Rautakorpi12/29

Käytännössä nykyään ohjelmien jakelusta netissä monessa tapuksessa päättävät Gramex, Teosto ja Näyttelijäliitto.
Vaikka esimerkiksi Yle haluaisi laittaa ohjelman pysyvästi Areenaan joku näistä tahoista estää sen. Joko kieltämällä suoraan tai vaatimalla jakelusta sellaisen hinnan, että se sulkee tämän vaihtoehdon pois.

Näille tahoille internet ei ole mahdollisuus vaan uhka.

LoBer13/29

Hyvä artikkeli, ois voinut ehkä jotain mainita C Moren (entinen Canal+) ja HBO:n uudesta yhteistyöstä.

"C More esittää HBO-sarjat vain vuorokauden viiveellä sekä useita muita tv-sarjoja nopeasti USA:n ensi-illan jälkeen."

http://www.cmore.fi/tv-sarjat

Tää ei kuullosta C Moren tilaajana yhtään pahalta, varsinkin kun ohjelmat tulee Series HD:lta (ja laatuleffat taas First HD:lta). HBO Nordic toki loistava konsepti ja C More ottikin heti kiinni uusista tuulista, ihan positiivinen yllätys näinkin nopea julkaisuaikataulu. Toki C Moresta kun on puhe ei puhuta kotimaisesta TV-kanavasta, mutta kuitenkin asian ydin on sama kun konsepti ja tekstit on suomeksi käännetty.

HBO:n koukku toki on lataamisen mahdollisuus, mutta kätevästihän nuo nauhallekkin menee. Jos olisin yhtään intohimoisempi näitä sarjoja kohtaan niin ois varmasti hankinnan alla. En ole ihan kärryillä tuleeko nää sitten C More Play -palveluun vai miten, oli vähän epäselvyyttä uutisoinnissakin.

dRD14/29

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Rautakorpi:

Käytännössä nykyään ohjelmien jakelusta netissä monessa tapuksessa päättävät Gramex, Teosto ja Näyttelijäliitto.

Tuo on totta, eli todennäköisesti pelikenttä muutetaan ensin puhtaasti ulkomaisella tarjonnalla, joka näivettää sen jälkeen kotimaisen tuotannon tulotason (joka AFAIK nykyisin maksetaan osin halvalla ulkomaisella sarjaostolla ja niistä saaduilla mainosrahoilla). Ja sitten ihmetellään taas, että miten tässä näin kävi ;-) Joskus ennenkin tainnut tässä nettiaikakaudella tapahtua vastaava tilanne, ala vain vaihtelee..

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti LoBer:

HBO:n koukku toki on lataamisen mahdollisuus

Isompi koukku itselleni on oikeastaan se, että heidän arkistonsa kattaa kaikki aiemminkin tulleet sarjat, ohjelmat, jne. Eli kaikki mikä on näytetty, on saatavilla palvelun kautta, aina ja iänkaikkisesti. Eli jos innostun katsomaan Sopranosia, jonka katsomisen onnistuin aina jotenkin sössimään vuosien mittaan, voin aloittaa katselun simppelisti kaudesta 1, episodista 1 ja siitä katsoa vaikka pitkän viikonlopun aikana putkeen koko sarjan.

...ja tietysti tämän toivottavasti voi tehdä suoraan olohuoneen sohvalta, laitetukihan on vielä arvoitus.

sammal15/29

Netflixille lämpimästi tervetuloa! Jos valikoimassa on kymmenen tuhatta nimikettä ja hinta alle 10 €/kk, niin eihän sitä voi ohittaa harkitsematta kahdesti. Niin suuresta valikoimasta varmasti löytyy muutakin kuin kassamagneetteja, eli vähemmän tunnettuja mutta viihdyttäviä elokuvia. Nykyisellään nettivideovuokraamojen tarjonta on täälläpäin surkeaa, kallista ja naurettavan rajoitettua, eli fyysisen maailman rajoitukset on kopioitu sellaisenaan. En voi hyväksyä netissä mitään kalenteriaikaan sidottuja katselurajoituksia kivijalkavuokraamojen tapaan.

Lumikki16/29

Pikkasen kommentoin lisää.

Vaikka dRD on oikeassa että internet pohjainen TV-ohjelmien jakelu tulee muuttaman suomalaisen TV-kulttuurin. Niin sanoisin että ei kaikki suomalaiset ole siihen valmiita, puhumattakaan siitä että internetin luotettavuus ja turvallisuus on todella huono. Internetissä on aika usein yhteyskatkoja, verrattuna muihin jakelukanaviin. Sitten on vielä kyseenalaista liittää viihdelaitteita suoraan inernettiin turvallisuus ja yksityisyys syistä. Puhumattakaan että vielä monissa paikoissa maalla ei edes päästä tarvittaviin yhteysnopeuksiin. Eikä kaikki kuluttajat edes halua internetin kautta viihdettä.

Mutta toisaalta se että tuo internet pohjainen TV-kulttuuri on yleistymässä pistää kyllä nykyiset TV-jakelijat ahtaalle. Koska internet infrastructuuri on jo olemassa niin monien kuluttajien käytössä. On selvää että elämmä tässä suhteessa muutoksien aikakautta, joka tulee muuttamaan asioita paljon. Joten tulevaisuus näyttää että kuinka suuri kuluttajista siirtyy nettiin. Myös se kuinka paljon siirtoa tapahtuu netin suuntaan, riippuu hyvin paljon nykyisistä jakelijoista eli muuttaako ne palveluitaan enemmän kuluttajan mieleiseksi. Kilpailu kovenee, heikot ja muutoshaluttomat putoavat pois.

arcanix17/29

Erinomainen artikkeli, ja kiteytti hyvin missä mennään metsään.

Lainaus:

Jotta kotimaiset kanavat olisivat edes jollain tavalla "kartalla" meneillään olevassa murroksessa, näen ainoaksi vaihtoehdoksi sen, että kanavat yhtenäistävät verkon yli tapahtuvan videojakelunsa. Samat salausperiaatteet, sama videoformaatti, sama jakeluformaatti ja yhdessä kehitetyt sovellukset eri alustoille. Avataan yhdessä speksatut, samanlaiset API-liittymät palveluihin ja annetaan kenen tahansa rakentaa palveluita APIen päälle.

Pirstaloituminen on iso ongelma myös ulkomaisille toimijoille. Olisi ehdottomasti oltava joku kattopalvelu jonka alle kerätään eri sisällöntarjoajat vaikka kanaviksi. Kymppi kuussa ei ole paljoa, mutta jos se pitää maksaa joka ikisen kanavan omaan palveluun, joita ei voi suoraan käyttää samalla kaukosäätimellä, niin torrentien pariin täytyy siirtyä jälleen.

Morke18/29

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:

Puhumattakaan että vielä monissa paikoissa maalla ei edes päästä tarvittaviin yhteysnopeuksiin. Eikä kaikki kuluttajat edes halua internetin kautta viihdettä.


Jaa maalla ei ole kunnon yhteyksiä? Tälläkin hetkellä 150/150 ja mahdollisuus olisi aina 1000/1000 liittymään.
Täällä on ollut jo 2000 luvun alusta lähtien mahdollista saada 100 megainen liittymä.

pähkinä19/29

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Morke:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:

Puhumattakaan että vielä monissa paikoissa maalla ei edes päästä tarvittaviin yhteysnopeuksiin. Eikä kaikki kuluttajat edes halua internetin kautta viihdettä.


Jaa maalla ei ole kunnon yhteyksiä? Tälläkin hetkellä 150/150 ja mahdollisuus olisi aina 1000/1000 liittymään.
Täällä on ollut jo 2000 luvun alusta lähtien mahdollista saada 100 megainen liittymä.


Ja sitten niitä valoja päälle. Jos sinulla on, niin se ei tarkoita että kaikilla muillakin on...

pSalama20/29

Kiitokset. Loistava ja kiinnostava kirjoitus.

Miksi käytän piraattipalveluita:
1. Tykilläni vain HD-tasoinen kuva näyttää oikeasti hyvältä
2. Tykkään katsoa etenkin sarjat "on demandina" paljon putkeen ja mielellään vähintään lähiviikkoina alkuperäisjulkaisusta.

Morke21/29

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pähkinä:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Morke:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:

Puhumattakaan että vielä monissa paikoissa maalla ei edes päästä tarvittaviin yhteysnopeuksiin. Eikä kaikki kuluttajat edes halua internetin kautta viihdettä.


Jaa maalla ei ole kunnon yhteyksiä? Tälläkin hetkellä 150/150 ja mahdollisuus olisi aina 1000/1000 liittymään.
Täällä on ollut jo 2000 luvun alusta lähtien mahdollista saada 100 megainen liittymä.


Ja sitten niitä valoja päälle. Jos sinulla on, niin se ei tarkoita että kaikilla muillakin on...


No sen verran osaan tältä alueelta sanoa, että useammalla kotitaloudella on kuitu. Ja meidän kylällä kuiduttomia taloja on vähemmän kuin kuidullisia, koska sai halvemmalla mitä enemmän liittymiä saatiin mukaan.

rojares22/29

Lainaus:

Ensimmäisestä "Joojoo, tää on kuultu -> pää puskaan" -casesta musateollisuus selvisi, muttei naarmuitta (yritysjärjestelyt, retail-sektorin kivijalkapuolen kuolema).

Jos nyt katsotaan suurten mediayhtiöiden vointia niin oikein hyvältähän toi näyttää. Oikeuksien omistajat eivät välitä mitä tekniikkaa käyttävät vaan millä keinolla tekijänoikeus assetit rahallistetaan. Nettiä jarrutetaan, mikäli laskelmat osoittavat, että sen kehitys syö enemmän vanhoja tuloja kuin tuottaa uusia.

Minusta Suomessa musiikkikustannus alalla konkkaan ovat menneet lähinnä kotimaiset ja paikalliset toimijat. Netti on tehnyt vaikeaksi toiminnan rahallistamisen pienille toimijoille. Tiedonvälitys toimii. Rahastus ei. Olisiko aika harkita kansalaispalkkaa? Vai pitäisikö taiteen määrärahat tuhatkertaistaa?

Lainaus:

...tai ranskalaiselle yhtiölle siitä, että TV-kuvaa siirretään ilmaa pitkin? Mikä pyhä lehmä antennivastaanotto on?

Tarkoitin tota letkautusta Digitasta piikkinä suomalaisia poliitikkoja kohtaan. Eihän ton ainoan infran myyminen ulkomaille ainakaan mitään kilpailua ole lisännyt.

Lainaus:

Ongelma on, että kotimaiset kanavat eivät tunnu tajuavan sitä "koukkua" jolla muualla toimitaan -- alustariippumattomasti, pyrkien katsojapeiton maksimointiin.

Itse kannatan tuota alustariippumattomuutta. TCP/IP on tästä hienoin esimerkki. Mutta kun esim. softa-alalla lähes kaikki yritykset koittavat vain esiintyä standardin mukaisina mutta todellisuudessa rakentavat jatkuvasti kaikenlaisia valmistajakohtaisia esteitä integroitavuudelle.

Voiko tuosta olla parempaa esimerkkiä kuin toi Samsungin SmartTV? Sen sijaan, että laitetaan selain telkkariin tehdään kaikenlaisia telkkarikohtaisia portaaleja. 10 vuotta sitten portaaleja rakennettiin internetiin. Nyt sitä höpinää ei luojan kiitos tarvitse enää sietää :-)

Oletko tutustunut Google TV:seen? Siinä on chrome laitettu telkkariin eikä käyttöä ole rajoitettu. Siinä STB (set-top box) laitetaan kiinni digiboksiin ja telkkariin. Ja sony on kehitellyt siihen kaukosäädintä, jolla pystyy käyttämään hiirtä kätevästi. En ole itse vielä kokeillut mutta veikkaan, että homma lähtee oikeesti lentoon siinä vaiheessa kun toi nettiboksi ja digiboksi on integroitu telkkariin, jonka voi käydä hakemassa Gigantista.

Lainaus:

Se mitä ajan takaa on koko arkiston avaaminen, useilla eri tarkkuuksilla (HD, SD) avoimella APIlla.

Ylen tapauksessa tämä on kannatettavaa. Harmi tosiaan, että Ylellä ei ole riittäviä oikeuksia tähän.

Lainaus:

Varmasti samaa mieltä oli Blockbusterkin. Tai vaikka kotimaiset tekniikkalehdet, jotka kieltäytyivät panostamasta nettiin.

Markkinatalouden harvoja hyviä puolia on ns. luova tuho. Eli ei haittaa vaikka toiset yritykset kaatuvat koska uusia tulee tilalle. Tekniikkalehtiä saa kuka tahansa perustaa nettiin jos kokee, että on jotain lisäarvoa tarjottavana markkinoille.

Lainaus:

...joten eikö olisi järkevää kehittää yhteisesti, yhteisillä spekseillä vaihtoehtoa Digitan monopolille? Ja käyttää siihen rahaa, jolla ehkä jonain päivänä päästään vihdoin eroon taajuusmaksuista?

Mistäs ajattelit tollaisen yhteisön löytää?

Lainaus:

-halutaan katsoa ohjelma HETI eikä silloin kun Suuri Kanavajohtaja päättää sijoittaa sen ohjelmakarttaansa

VOD ja kanavamalli ovat kaksi eri käyttötapausta. Vod paranee internetin ansiosta. Kanavamalli ei kuitenkaan poistu. Sen sijaan se keskittyy enemmän ajankohtaisiin ohjelmiin ja liveen.

Lainaus:

-HD. Aivan insane idea on ollut siirtää FTA-kanavien HD-versiotkin maksukortin taakse. Valtaosa Suomen televisioista on FullHD:ta ja nykyisin ostetuin TV-koko on jo yli 40"..

Älä huoli. Kyllä siihen HD:een ajan myötä siirrytään. Mutta nyt jo puhutaan IBC-messuilla 4k:sta ja 8k:sta. Eli markkinoilla on tarve jatkuvasti ruokkia kuluttajien riittämättömyyden tunnetta.

Rami Ojares
Archon Media Group

rojares23/29

Just joo. Yritin laittaa tänne asiaan liittyvän linkin mutta järjestelmä ilmoitti

"As a new user, you cant post links to your comments. This is done in order to prevent spam. Please edit your message accordingly and post again."

Paljon pahaa puhutaan Facebookista mutta kyllä sinne silti linkkejä voi laittaa. Ei taida avoin tiedonvälitys kuulua tämänkään foorumin periaatteisiin ;-)

Lumikki24/29

Lainaus:

No sen verran osaan tältä alueelta sanoa, että useammalla kotitaloudella on kuitu. Ja meidän kylällä kuiduttomia taloja on vähemmän kuin kuidullisia, koska sai halvemmalla mitä enemmän liittymiä saatiin mukaan.


Hieman voisi ottaa perspektiiviä muuhunkin kuin asioihin miten itsellä on. On oikein hyvä että olette saaneet kuidut, mutta Suomessa on vielä kaupunkeja joista iso osa yhteyksistä on ihan puhelinlinjojen tai langattoman varassa.

puheenjohtaja25/29

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti arcanix:

Olisi ehdottomasti oltava joku kattopalvelu jonka alle kerätään eri sisällöntarjoajat vaikka kanaviksi. Kymppi kuussa ei ole paljoa, mutta jos se pitää maksaa joka ikisen kanavan omaan palveluun, joita ei voi suoraan käyttää samalla kaukosäätimellä, niin torrentien pariin täytyy siirtyä jälleen.

Meillähän oli/on tällainen palvelu Suomessa ja nimi on tvkaista.fi - Ongelmana vaan oli että kotimaiset kanavat nimenomaan lähtivät oikeusteitse estämään palvelun toimintaa sen sijaan että olisi otettu palvelu vastaan taivaanlahjana. Silloin kun tvkaista tuli markkinoille se oli aikaansa edellä ja jos silloin kotimaiset toimijat olisivat ottaneet toisen asennon suhtautumisessa palveluun meillä olisi täällä kotimaassa kilpailukykyinen, kotimainen vastine näille jenkkitoimijoille. Mutta lyhytnäköisyyttään markkinatoimijat itse sabotoivat mahdollisuuden vastata nyt edessä olevaan ulkomaalaisten toimijoiden vyöryyn.

Itse olen tvkaistan käyttäjä ja siirryn tod.näk. myös netflixin ja HBO Nordicin tilaajaksi. Jenkkiversioita (Hulu ja netflix) jo aikaisemmin käyttäneenä pidän tätä erinomaisena kehityksenä - harmi vaan että kotimaiset toimijat eivät tätä ymmärtäneet ja nyt voi olla liian myöhäistä...

Morke26/29

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:

Lainaus:

No sen verran osaan tältä alueelta sanoa, että useammalla kotitaloudella on kuitu. Ja meidän kylällä kuiduttomia taloja on vähemmän kuin kuidullisia, koska sai halvemmalla mitä enemmän liittymiä saatiin mukaan.


Hieman voisi ottaa perspektiiviä muuhunkin kuin asioihin miten itsellä on. On oikein hyvä että olette saaneet kuidut, mutta Suomessa on vielä kaupunkeja joista iso osa yhteyksistä on ihan puhelinlinjojen tai langattoman varassa.


Siis vastasin vain väitteeseesi, että maalais kunnissa ei ole saatavilla kunnon yhteyksiä.
Missään vaiheessa en ole puhunut koko suomesta tai kaupungeista.
Ja jos nyt katsotaan omaa maakuntaa niin kuitua saa ainakin 14 kunnasta ja kuntia on maakunnassa yhteensä 18.
Toki ei sitä tietenkään kaikilla talouksilla ole, mutta mahdollisuus siihen löytyy.

dRD27/29

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti puheenjohtaja:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti arcanix:

Olisi ehdottomasti oltava joku kattopalvelu jonka alle kerätään eri sisällöntarjoajat vaikka kanaviksi. Kymppi kuussa ei ole paljoa, mutta jos se pitää maksaa joka ikisen kanavan omaan palveluun, joita ei voi suoraan käyttää samalla kaukosäätimellä, niin torrentien pariin täytyy siirtyä jälleen.

Meillähän oli/on tällainen palvelu Suomessa ja nimi on tvkaista.fi

No ei nyt ihan, TVkaista emuloi digiboksia, ei niinkään kunnollista "kaiken materiaalin avoimesti accessoitavaa arkistoa", jota itse toivoisin näkeväni.

Herra Nyyssönen pistää Pfjongjang-merkkisen älytelkkarinsa päälle, telkkari tekee http-kutsun:

GET hxxp://api.kaikkitvkanavat.joku/?act=favouriteShows&userID=123

-> XML-lista käyttäjän suosikkiohjelmista, tieto kustakin onko edellisen katselun jälkeen tullut uusia episodeja, jne

Herra Nyyssöselle näytetään tuo lista graafisena listana, kuvineen tietty. Herra Nyyssönen päättää katsoa Sopranosia ja klikkaa sitä.

GET hxxp://api.kaikkitvkanavat.joku/?act=episodeListing&series=Sopranos

-> XML-lista kaikista Sopranosin jaksoista, ikinä, sisältää urlin SD-versioon, HD-versioon, episodin kuvaukseen, screenshottiin, kestoon, ikärajaan, jne

-> käyttäjälle näytetään Pfjongjangin televisiossa tuo lista gridinä, uusin/katsomatta ollut ekana, jos on katsonut aiemmin. Jos ei, näytetään series 1, episode 1 ekana listassa.

Herra Nyyssönen klikkaa haluamaansa jaksoa, playback alkaa heti. TV-kanavan websysteemin kannalta olisi ihan se ja sama, millä laitteella tuo em. kuvio toteutettaisiin tai millä ulkoasulla. Oli sitten joku automaattibotti, älytelevisio, kännykkä tai webbisivu.

Lumikki28/29

Lainaus:

Siis vastasin vain väitteeseesi, että maalais kunnissa ei ole saatavilla kunnon yhteyksiä.


Lue se alkuperäinen väite uudestaan, sillä en väittänyt sitä mitä sinä väität minun väittävän. Tässä vielä tuo väitelause uudestaan.

"Puhumattakaan että vielä monissa paikoissa maalla ei edes päästä tarvittaviin yhteysnopeuksiin."

Se mitä sinä väität on että joissain paikkoissa maalla on tarvittavia nopeuksia tai niitä voi saada. Mutta enhän minä ole tuota asiaa vastaan väittänytkään.

Tässä siis puhuttiin normaalista laajakaistan nopeuksien levinnäisyydestä Suomessa. Ei teoreettisesta saatavuudesta. Riittävällä rahalla kun saa vaikka mitä. Mutta mikä on yleinen taso nyt on aivan eri asia.

puheenjohtaja29/29

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti puheenjohtaja:

Meillähän oli/on tällainen palvelu Suomessa ja nimi on tvkaista.fi

No ei nyt ihan, TVkaista emuloi digiboksia, ei niinkään kunnollista "kaiken materiaalin avoimesti accessoitavaa arkistoa", jota itse toivoisin näkeväni.

Niin nykytoteutus todella näin tekee, mutta onko syy enemmänkin juridinen kuin tekninen...koska sillä tavalla joudutaan kiertämään vastapuolen (tv-kanavien ja tekijänoikeuksien omistajien nihkeily ja oman palvelun pakkosyöttäminen), mietin vain sitä jos kanavat olisivat lähteneet avoimin mielin kelkkaan mukaan ja vaikka osakkaiksi ko.firmaan samaan tyyliin kuten Spotify teki musiikkimarkkinoilla. Sopimukseen olisi varmasti päästy jos halua olisi ollut, mutta sitä ei ollut valitettavasti :-/

Se että jokainen kanava yrittää itse räveltää oman surkean on-demand-palvelunsa kanssa, niin järkevää olisi ollut yhdistää voimat yhden palvelun taakse ja lähteä kehittämään sitä - samalla olisi voitu luopua esim. tallennusrajoituksista ja todellinen arkisto olisi syntynyt ja vieläpä niin että kullekin käyttäjälle ei tarvitse tallentaa "omaa versiota" vaan yksi tallenne olisi ilman juridisia ongelmia jaettavissa kaikkien kesken.

Resursseja olisi säästynyt aika mielettömästi, lisäksi suurimmat ISP:t olisivat voineet lähteä proxyilla tukemaan yhtä yhteistä palvelua, jolloin verkon yleinen kuormitus raskaan HD-videostreamin johdosta olisi kohtuullisempi, kuin mitä se nykyisellään on kun ei ole sitä yhtä yhtenäistä alustaa kaikille.

Ja kerrankin se mainoksista tai kuukausimaksuista syntyvä tulo saataisiin jaettua todellisen käytön mukaan kun olisi luotettavaa dataa saatavilla (vrt. finnpanel).

Hyvin toteutettu palvelu olisi myös suitsinut tallenteiden ja elokuvien jakamista vertaisverkoissa, nykyään meno on aika villiä eikä tilanne ole mitenkään rauhoittumassa. Itse maksaisin mielelläni sen 10-20 euroa kuussa ko. palvelusta, ehkä jopa enemmänkin riippuen sisällöstä, mutta nykyisessä tilanteessa käytän tvkaistaa ja sen joskus ollessa riittämätön, vertaisverkkoja haluamani materiaalin hankkimiseksi.

Ja sitten yksi iso ongelma: Moneenko "smartTV" malliin on esim. katsomo.fi, ruutu.fi tai areena.yle.fi saatavilla? ja uusien mallien saapuessa jokaisen kanavan pitää päivittää omat softat toimiviksi ko. televisioihin. Sen sijaan yhteisessä palvelussa tarvitsisi ylläpitää vain ja ainoastaan sitä yhtä softaa ja sen laitevalmistajatkin helpommin hyväksyisivät asennettavaksi jo oletuksena ko. televisiomalliin.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT