AfterDawn logo

Hollantilaispankki avaa rajapintansa kehittäjien hyödynnettäväksi

Teemu Laitila Teemu Laitila
6 kommenttia

Hollantilainen pankkijätti ING on ilmoittanut aikeestaan perustaa oman sovelluskaupan, johon kehittäjät voivat tuoda omia pankkipalveluiden käyttöön tarkoitettuja sovelluksiaan. Avaamalla rajapinnat kehittäjien hyödynnettäväksi pankki haluaa pysytellä mukana nettipalveluiden kovenevassa kilpailussa.

Projektin tavoitteena on löytää uusia palvelumalleja ja tapoja käyttää nettipankkeja. "Meidän oma markkinointihenkilökuntamme tai IT-osastomme eivät ole kaikkitietäviä. Haluamme hyödyntää isomman ihmisjoukon luovuutta ja tarpeita pankkiasioinnin parantamisessa", kommentoi pankin tietojärjestelmäpäällikkö Saul van Beurden.

Yhtiön mukaan yksi merkittävä syy uuden projektin taustalla on amerikkalainen internetpalvelu Mint, jonka avulla käyttäjä voi hallita raha-asioitaan yhdessä paikassa. Palvelu tarjoaa käyttäjille lukuisia työkaluja tulojensa ja menojensa tarkasteluun sekä säästämiseen ja muihin raha-asioihin.

Tällä hetkellä Mintin käyttäjät aiheuttavat jo 60 prosenttia kaikesta yhtiön Yhdysvaltain pankkien internetliikenteestä. "Meidän oli avattava tietokantamme Mintin käyttäjille, koska asiakkaamme käytännössä pakottivat meidät siihen", van Beurden selittää. Beurdenin mukaan Mintin ja Facebookin kaltaiset toimijat ovat tunkemassa voimalla pankkien ja niiden asiakkaiden väliin, sillä asiakkaat eivät kaipaa kuivia tiliotteita, vaan helppoja ja henkilökohtaisia palveluita.


Rajapintojen avaamisen lisäksi ING on pyrkinyt panostamaan muihin kokeiluihin, joissa pyritään hyödyntämään internetiä pankkikäytössä. Pankki on esimerkiksi kokeillut tarjota asiakkailleen mahdollisuutta tarkastella tilitietojaan Facebookin widget-sovelluksen kautta.

ING:n lisäksi ranskalaiset AXA Banque ja Credit Agricole sekä australialainen Commonwealth Bank ovat ottaneet askeleita rajapintojensa avaamiseen. Suomessa pankkien verkkopalveluiden käyttöehdoissa kielletään tunnusten antaminen kolmannen osapuolen haltuun, mikä estää tehokkaasti palveluiden kehittämisen.

6 KOMMENTTIA

ep_1/6

Lainaus:

Suomessa pankkien verkkopalveluiden käyttöehdoissa kielletään tunnusten antaminen kolmannen osapuolen haltuun, mikä estää tehokkaasti palveluiden kehittämisen.


Ihan oikein. Empä edes haluaisi uskoa pankkitietojani Googlelle tai Facebookille etc.

squi2/6

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ep_:

Lainaus:

Suomessa pankkien verkkopalveluiden käyttöehdoissa kielletään tunnusten antaminen kolmannen osapuolen haltuun, mikä estää tehokkaasti palveluiden kehittämisen.


Ihan oikein. Empä edes haluaisi uskoa pankkitietojani Googlelle tai Facebookille etc.

Googlle ja Facebookille en minäkään pankkitietoja luovuttaisi, mutta, kaipaisin silti nettipankilta aika paljon muutakin kuin mitä se nyt tarjoaa: jotain karuja tiliotteita ja erittäin rajoittuneita toimintoja.

Näin yhtäkkiä tulee mieleen tiedot esimerkiksi paljonko puhelinlaskuja/mitä tahansa laskuja olen maksanut milläkin aikavälillä (esimerkiksi nättinä käyränä ilmaistuna), jotain visuaalista dataa tuloista/menoista, mahdollisuutta jotenkin luokitella erilaisia menoja esim. tägeillä "viihde&vapaa-aika", "pakolliset talousmenot" yms, tehdä erilaisia automaattisia tilisiirtoja vaihtelevilla kriteereillä... vaan mielikuvitus on rajana :)

ep_3/6

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti squi:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ep_:

Lainaus:

Suomessa pankkien verkkopalveluiden käyttöehdoissa kielletään tunnusten antaminen kolmannen osapuolen haltuun, mikä estää tehokkaasti palveluiden kehittämisen.


Ihan oikein. Empä edes haluaisi uskoa pankkitietojani Googlelle tai Facebookille etc.

Googlle ja Facebookille en minäkään pankkitietoja luovuttaisi, mutta, kaipaisin silti nettipankilta aika paljon muutakin kuin mitä se nyt tarjoaa: jotain karuja tiliotteita ja erittäin rajoittuneita toimintoja.

Näin yhtäkkiä tulee mieleen tiedot esimerkiksi paljonko puhelinlaskuja/mitä tahansa laskuja olen maksanut milläkin aikavälillä (esimerkiksi nättinä käyränä ilmaistuna), jotain visuaalista dataa tuloista/menoista, mahdollisuutta jotenkin luokitella erilaisia menoja esim. tägeillä "viihde&vapaa-aika", "pakolliset talousmenot" yms, tehdä erilaisia automaattisia tilisiirtoja vaihtelevilla kriteereillä... vaan mielikuvitus on rajana :)

Tällaiset olisivat käteviä ja hauskoja kieltämättä. Kuitenkaan en haluaisi kolmatta osapuolta niiden tekoa hoitamaan, joten pankkien pitäisi tehdä nämä sovellukset. Pankeilla ei nyt taida kuitenkaan olla mitään intressiä ruveta tällaista analyysityökalua kehittämään.

squi4/6

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ep_:


Tällaiset olisivat käteviä ja hauskoja kieltämättä. Kuitenkaan en haluaisi kolmatta osapuolta niiden tekoa hoitamaan, joten pankkien pitäisi tehdä nämä sovellukset. Pankeilla ei nyt taida kuitenkaan olla mitään intressiä ruveta tällaista analyysityökalua kehittämään.

Tottakai pankeilla on intressiä, minä ainakin olisin valmis vakavasti harkitsemaan pankin vaihtoa, jos joku toisi asiakkailleen jotain vastaavia palveluita.

ep_5/6

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti squi:


Tottakai pankeilla on intressiä, minä ainakin olisin valmis vakavasti harkitsemaan pankin vaihtoa, jos joku toisi asiakkailleen jotain vastaavia palveluita.

Varmasti tuommoinen ominaisuus voisi vaikuttaa joillakin pankin valintaan. Luulisin, että monet olisivat vaikka valmiita maksamaan euron tai pari kuussa tuollaisesta palvelusta. Edellisessä viestissä tarkoitin sanoa, ettei pankeilla ole ainakaan kova kiire tuon analyysi-ominaisuuden kanssa, sillä tuota ominaisuutta ei ole vielä yhdelläkään pankilla Suomessa tuomassa etua kilpailussa. Sitten kun täällä yksi pankki keksii tuollaiset ominaisuudet verkkopankkiinsa laittaa, niin kyllä muillakin pankeilla on hyvä syy ja kiire päivitellä verkkopankkejaan. (edellistä viestiä kiireessä kirjoittaessa ajatus karkasi ja tuli vähän kirjoitettua mitä sattuu, kun yritti nopeasti tiivistää tuon ajatuksen :-) )

remix6/6

On noita Mintin tapaisia palveluja suomessakin, kuten Balancion. En sitten tiedä miten nuo hakevat tietonsa, verkkopankkitunnuksilla joka tapauksessa. Saa kai nuo tiedot vaikka verkkopankin sivuilta parsittua.

Pankin oma sovelluskauppa kuulostaa siinä mielessä järkevältä, että pankilla on mahdollisuus vaatia riittävää tietoturvaa ja laatua ja valvoa vähän kuka tietoihin pääsee käsiksi.

Tosin luottamusta ei herätä kommentit Facebook-widgeteistä.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT