AfterDawn logo

EA:n tavoitteena on siirtyä kokonaan digitaaliseen jakeluun

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
18 kommenttia

Sisällönjakelun tulevaisuus on digitaalinen, näin uskoo pelijätti EA:n Frank Gibeau. Hänen mukaansa digitaaliset jakelukanavat ovat jonain päivänä yhtiön ainoat jakelukanavat. Fyysiset kopiot häviävät kivijalkamyymälöistä ja verkkokaupoista.

Gibeaun mukaan yhtiöllä on selvä suunnitelma miten se aikoo kehittää pelien digitaalista jakelua. Hän ei kuitenkaan paljasta milloin yhtiö on 100 prosenttisesti "digiajassa". Se on kuitenkin varmaa, että jokin päivä näin käy. EA:n digikaupan ympärillä liikkuu rahaa jo miljardin dollarin edestä. Pian liikevaihto kasvaa 1,7 miljardiin dollariin.

Myös Sony valmistautuu murrokseen pelien jakelussa. Yhtiö tiedotti juuri, että se on ostanut pilvipelaamiseen erikoistuneen Gaikain.

18 KOMMENTTIA

G0lden_Kebab1/18

Kiva varmaan ladata Crysis2 tai BF3 1M netillä =P

Lumikki2/18

Eikä pelkäästään se että ladataan netistä Gigojen kokoisia paketteja. Joka ei nyt ole mikään suuri ongelma monille. Paitsi että jotkut ihmiset haluaa fyysisen tavaran eikä digitaalisen kertakäyttö tavaraa, jonka oikeudet käyttää on sidottu EA:n Origin tileihin. Jonka oikeuden EA voi mistä tahansa syystä lopettaa koska niitä huvittaa. Kuten esimerkiksi potkaistaan ulos heidän foorumilta, niin lakkaa kaikki pelit myös toimimasta. EA toimii periaatteella raha saatu poikaiskaa perseeseen asiakasta.

Myös ne EA:n pelit eivät edes toimi tietokoneissa ilman heidän tekemää Origin digitaalista jakelu ohjelmistoa tietokoneella. Eli se on pakko asennettava ja siinä ei muuten saa sanoa että en lähetä tietokoneeni tietoja EA:lle. Sekin on pakko juttu. Eli et voi pelata yhtään niiden peliä mitenkään ilman Origin clienttia asennettuna siellä tietokoneessa.

Pelataksesi EA:n pelejä henkilön on PAKKO luopua yksityisyydestään omassa tietokoneessa. Mitään vaihtoehtoa EA ei anna, eikä kyse ole erehdyksestä vaan tahallisesta teosta. Asiasta valitettiin EA:lle, mutta he katsoivat saamat tiedot tärkeämmäksi kun mahdolliset menetetyt asiakkaat joka eivät suostu luopumaan tietokoneensa yksityisyydestä.

friis3/18

Lainaus:

Kiva varmaan ladata Crysis2 tai BF3 1M netillä =P


Tervetuloa 2000-luvulle.

Lainaus:

. Asiasta valitettiin EA:lle, mutta he katsoivat saamat tiedot tärkeämmäksi kun mahdolliset menetetyt asiakkaat joka eivät suostu luopumaan tietokoneensa yksityisyydestä.


Ehkäpä kyse on EA:n bisnesmallista, osa rahoituksesta tulee mainosten kohdistuksesta joka taas vaatii että asiakkaista/käyttäjistä tiedetään jotain. Samaa tekee...no...melkein kaikki suuret yritykset. EA:n kohdalla opt-out on helppoa, et vain osta ja asenna EA:n pelejä. Vaikeampaa onkin sitten olla käyttämättä MS tai googlen tuotteita...

Pihlis124/18

Hyvästi keräilyversioille

NeverNeverNever (vahvistamaton)5/18

Pitäkööt pellet peli;P

arcanix6/18

EA:n Originia en kyllä lähde käyttämään vaikka mikä olisi. Digitaaliseen jakeluun siirrytään kyllä jossain vaiheessa, mutta homma tulee kusemaan kun kaikilla pitää olla oma palvelunsa. Tarvittaisiin yksi paikka, josta saa kaikki pelit samaan tiliin. Steam onkin lähes sellaisessa asemassa tällä hetkellä.

Lainaus:

Kiva varmaan ladata Crysis2 tai BF3 1M netillä =P

Jos ei millään malta nopeampaa yhteyttä hommata, niin ratkaisuna voi olla esim. ennakkolataukset niin kuin Diablo III:llakin oli. Pelin asennuspaketin sai ladattua 2kk etukäteen, ja asennuspäivänä tuli pelkästään päivitykset. Käsittääkseni myös steamissa on joillain peleillä vastaava mahdollisuus, siitä en sen tarkemmin tiedä kun tuo pc-pelaaminen rajoittuu minulla viimeisen 10v aikana tuohon Diablo III:een.

Lainaus:

Hyvästi keräilyversioille

Eiköhän tuohonkin jokin ratkaisu löydetä. Samanlaiset collectors edition paketit, jossa on mukana aktivointikoodi pelille.

WereCatf7/18

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti G0lden_Kebab:

Kiva varmaan ladata Crysis2 tai BF3 1M netillä =P

1Mbit/s - yhteydelläkin saa ~10.5 gigatavua vuorokaudessa, ei se siis mikään aivan mahdoton juttu ole, jos vaan on vähänkin kärsivällisyyttä. Tosin, nykynuorille kärsivällisyys on vähä sama asia kuin muinaishepreakin: "en oo kuullu, en osaa!"

ArttuH5N18/18

Tämä on sinänsä edistystä, kun joka kodissa melkeinpä on nettiyhteys. Toisaalta taas uskon, että tällä pyritään lujittamaan entisestään otetta kuluttajasta ja entisestään kiristämään kopiosuojauksia yms.

Lumikki9/18

@arcanix

Ei nuo ennakkotilaukset ja collectors editionit ole fyysisiin levyihin mahdollisia koska he luopuvat KOKONAAN fyysistä jakelusta. Eli ei ole mitään fyysistä asiaa minkä pystyisi ostamaan mistään, ei edes kyseisen pelifirman web-kaupasta. Sitä koko uutinen tarkoittaa.

Joo tässä on tavallaan hyvä juttu että tulee nopeampia ja helppokäyttöisempiä jakelumuotoja. Mutta se tuo mukanaan ongelmia kahdesta syystä.

1. Luopuminen fyysisestä mediasta.
- Kaikki pelaajat eivät HALUA käyttää digitaalista jakeluketju mediaa. (Syitä voi olla monia)
- Menetetään yksi vaihtoehtoinen tapa hankkia pelejä.

2. Digitaalisen jakeluketjun lisävaatimukset
- Pelit eivät toimi ilman digitaallista jakeluohjelmistoa eli pakko asennus (DRM) sidottu.
- Jakeluohjelmisto rikkoo pelaajan tietokoneen yksityisyyttä tarkoituksella
- Pelit on sidottu internetissä olevaan tiliin, jonka käyttö voi estyä
- Pelit vaativat internet yhteyden vaikka ne olisi yksinpelejä.
- Kaikki kontrolli koko pelaamiseen on peli yhtiöllä (DRM)

Jos haluisit pelata peliä vaikka kannettavalla niin voi käytä joissain tilanteissa niin että et yksinkertaisesti pysty, koska ei ole internet yhteyttä. Tai teet jotain typerää ja peliyhtiö sulkee tilisi jolloin kaikki pelit lakkaa toimimasta jossain vaiheessa. Peli tilisi voidaan hakkeroida jolloin menetät kaikki pelisi. Peliyhtiöllä on täysi valta sinun tietokoneesi tarkkailuun ja käytännössä "backdoor" siihen. DRM on tehty suojelemaan tekijän oikeuksia, mutta ongelma on ne eivät yksinkertaisesti toimi riittävällä varmuudella ja vapaudella.

Eli digitaallinen jakeluketju peleille on erittäin hyvä ja helppo huolimattomalle tietokoneen käyttäjälle joka ei välitä tietoturvastaan tai yksityisyydestään. Ongelma ei ole siinä että on digitaalinen jakeluketju vaan siinä miten ne on toteutettu. Se ei ole vaihtoehtoinen muoto pelaajalle hankia pelinsä, se on pakkollinen kaikille siten kuin peliyhtiö sanelee. Pelaajalla ei ole mitään sanomista asiaan.

Ongelma tässä on se että pelaaja voi olla kiinnostunut ostamaan ja pelaamaan peliä, mutta ne ylimääräiset lisävaatimukset voi olla joillekin ihmisille kohtuuttomat, eikä niillä ole mitään tekemistä itse pelaamisen tai pelin kanssa. Ne ovat siellä puhtaasti yrityksen sisäisistä taloudellisista syistä. Meitä ihmisiä kun ei pysty laittamaan samaan digitaaliseen jakeluketju muottiin, me olemme erilaisia ja meillä on erilaisia tarpeita ja vaatimuksia. Me kaikki emme tosiaankaan pidä samoista asioista.

G0lden_Kebab10/18

@3 Vielä selvennykseksi itselläni on 24M netti...eli ei mene edes 10minsaa Gigassa

Pointtina oli että pitäisi olla myös mahdollisuus ostaa levy.
(Kuten lumikki erittäin kattavasti selitti)

Itsekkin olen kihnuttanut dial-upilla ja sen jälkeen 1M kaistalla ties kuinka monta vuotta, siinähän sitä kärsivällisyyttä oppii, mutta kun ei tahdo jokapaikassa vieläkään olla nopeampaa tarjolla niin se jo vähän närästää

Onhan se mukavaa siellä hesassa painaa 400M netillä ja vihellellä mennessään mutta tulkaapas tänne maaseudulle, niin tuollainen uutinen saa perskarvat pystyyn jo pelkästään siitäkin syystä...(BF3 asennuksen koko tällä hetkellä kun on 19GB)

trooper7811/18

Taka-ajatuksena tuossakin, että pääsevät eroon käytettyjen pelien myynnistä. Ja tietenkin se, että saavat täyden vallan lopettaa pelien pelaamisen kun vaan sulkevat serverit =/


Samapa tuo, itse meinasin aloittaa pelaamisen uudelleen mutta tälläiset "orjuutus" systeemit (esim. nettiaktivointi) muutti mieleni.

xbkrypt0n12/18

EA on ollut peliteollisuuden syöpä jo perustamisestaan lähtien. Minun puolestani vaan kaikki kannustamaan EA:ta siirtymään tuohon järjestelmään. Pääseepähän joku toinen parempi firma EA:n apajille.

_kooma_13/18

Komppaan Pihlistä, eli hyvästi keräilylle.

Lisäksi vielä sellainen "pikku" seikka, eipä näitä peli firmoja taida kiinnostaa sellainen juttu kuin käytettyjen pelien myyjät. Esimerkiksi divarit ja vastaavat. Tämä tulee pitkällä tähtäimellä vaikuttamaan todella monien ihmisten työpaikkoihin ja elantoon. Siinä vaiheessa kun kaikki pelit siirtyvät ladattavaan muotoon, tuhoaa se samalla erittäin monen ihmisen toimeentulon ainakin välillisesti.
Jossakin kohdin luin uutisen (tai spekulaatioita) siitä että tulevissa konsoleissa siirryttäisiin pelien lataamiseen, eikä fyysistä mediaa enään olisi. Tämä vaikuttaa todella huolestuttavalta, senkin takia että miten firmat meinaavat myydä konsoleitaan esimerkiksi kehittyvillä markkinoilla.

Kaikissa maissa ei todellakaan ole mahdollista käyttää nettiä pelien lataamiseen, ja tämähän tulee suoraan syömään konsoleiden sekä pelien myyntiä. Esimerkiksi vaikkapa Etelä-Amerikan maat, joissa riittää pelaajia. Toisin sanoen, firmat kusevat omille nilkoilleen.
Itse kuitenkin uskon että fyysiset mediat tulevat vielä pysymään pitkään jonkin asteisessa muodossa. Nykyinen käytäntö, jossa ostat pelin ja tarvittaessa/mahdollisuuksien mukaan voit ladata lisä-sisältöä peliin tai päivittää laitteistoasi/pelejäsi on jo nykyisellään ihan kätevä. Mutta tuokin takkuaa joissakin paikoissa yllä mainittujen seikkojen takia.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti xbkrypt0n:

EA on ollut peliteollisuuden syöpä jo perustamisestaan lähtien. Minun puolestani vaan kaikki kannustamaan EA:ta siirtymään tuohon järjestelmään. Pääseepähän joku toinen parempi firma EA:n apajille.

Tuota en aivan tajunnut, syöpä? Hyviä pelejä tuo EA on julkaissut vuosi kaudet. Änäri ja Fifa sarjat, Need For Speedit, ja lukuisat muut pelit ovat ainakin allekirjoittaneen arkea piristäneet pian 20 vuotta ja varmaan pitempääkin.

trooper7814/18

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti _kooma_:

...eipä näitä peli firmoja taida kiinnostaa sellainen juttu kuin käytettyjen pelien myyjät. Esimerkiksi divarit ja vastaavat.


Miksi kiinnostaisi. Pelifirmoillehan käytettyjen pelien myyjät ja piraattikopioiden myyjät ovat yksi ja sama... heistä on tietenkin päästävä eroon *facepalm*

Lainaus:


Nykyinen käytäntö, jossa ostat pelin ja tarvittaessa/mahdollisuuksien mukaan voit ladata lisä-sisältöä peliin tai päivittää laitteistoasi/pelejäsi on jo nykyisellään ihan kätevä.


Samaa mieltä tuosta, että kun ostaa pelilevyn kaupasta niin halutessaan voi sitten päivitellä, latailla ekstramateriaalia tai ja pelata moninpelejä. Mutta nykyäänhan pelaajan on pakko rekisteröidä kaupastakin ostamansa peli netin kautta (tämäkin tehtävä tietyn ajan kuluessa ostahetkestä), toisin sanoen:
- nettiyhteys on välttämätön (jota ei monenkaan pelin kotelossa mainita) ostit sitten pelin bitteinä netistä tai painettuna levynä kaupasta
- et voi myydä peliäsi eteenpäin kun se on pelattu läpi (pelaajatilit)
- peli ei todennäköisesti enää toimi 2-4> vuoden kulutta koska esim. valmistaja on päättänyt sulkea serverit kannattamattomana toimintana.

Mutta näinhän se on, nykyajan periaate bisnes maailmassa on kusettaa maksavaa asiakasta niin paljon kuin mahdollista.

Onneksi on vertaisverkot keksitty =/

Lumikki15/18

Lainaus:

Tuota en aivan tajunnut, syöpä? Hyviä pelejä tuo EA on julkaissut vuosi kaudet. Änäri ja Fifa sarjat, Need For Speedit, ja lukuisat muut pelit ovat ainakin allekirjoittaneen arkea piristäneet pian 20 vuotta ja varmaan pitempääkin.


Ehkä tässä tarkoitettiin että EA on tosi huono julkaisia kuluttajan näkökulmasta, siitä huolimatta että EA on julkaisut hyviä pelejä.

Esimerkiksi EA osti Biowaren joka tekee hyviä pelejä. Mutta EA:n vaikutus Biowaren toimintaa on ollut erittäin negatiivinen. EA pakottaa peliyhtiöitä tekemään asiat tietyllä tavalla, joka osittain pilaa koko kuluttajan mahdollisuudet pelata hyviä pelejä nautinnolla. Niissä on siis jotain ylimääräistä tai rajoitteita liittyen EA:n toimintaa jolla ei ole mitään tekemistä itse pelin kanssa.

min5sevaan16/18

kuhan uhoavat, ei pelaajat tuohon ala, niin ei EAkaan, kun ei ole tarpeeksi asiakkaita

xbkrypt0n17/18

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti _kooma_:

Tuota en aivan tajunnut, syöpä? Hyviä pelejä tuo EA on julkaissut vuosi kaudet. Änäri ja Fifa sarjat, Need For Speedit, ja lukuisat muut pelit ovat ainakin allekirjoittaneen arkea piristäneet pian 20 vuotta ja varmaan pitempääkin.

Oletko yhtään miettinyt miksi näillä sarjoilla on niin vähän kilpailua? EA on patentoinut lähes kaikki kyseisiin peleihin liittyvät brändit sekä ostanut tai muuten polkenut muut kilpailijat pois pelistä. NFS sarja omistaa täysin tietyt automerkit eikä niitä saa käyttää ilman rojaltimaksuja missään muussa pelissä. Osassa tapauksista EA on jopa kieltäytynyt myymään automerkkien käyttöoikeuksia muille pelitaloille (esim. Forza Motorsport 4). Myös NHL ja Fifa oli aikoinaan muiden pelistudioiden alla, mutta nämäkin studiot kuopattiin tai niiden aikeet kehitellä omia pelejään tehtiin täysin mahdottomiksi. Tästä ja monesta muusta syystä, kuten miten EA saa kullan muuttuman lyijyksi (esim. Westwood Studios) riittää mielestäni syyksi, miksi EA on peliteollisuuden syöpä.

robsku18/18

Ikinä en tule tällaista tukemaan - tykkään kun levyiltäni löytyy yhä DooM (1/Ultimate/2/Final) ja jopa Alley Cat, enkä tykkää jos ostettu peli ei toimi, en vaikka siitä olisi muutama vuosikymmen ja peliyhtiö olisi konkassa... Haistakoon pitkät paskat, kyllä säilytettäviä DRM vapaita pelejä vielä tullaan tekemään meille jotka niitä arvostamme :)

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT