AfterDawn logo

Elokuva-alan etujärjestö ja Internet-jätit eri mieltä ylläpitäjän vastuusta

Teemu Laitila Teemu Laitila
3 kommenttia

Elokuva-alan etujärjestö ja internet-jätit ovat taas eri mieltä tekijänoikeuslakien tulkinnasta nettitekniikan suhteen. Elokuva-alaa edustava MPAA sekä Google ja Facebook ovat eri linjoilla siitä, kuinka suuri vastuu on muualta linkattuja upotettuja videoita esittävällä sivustolla, jos linkattu sisältö rikkoo tekijänoikeuksia.

Kiista liittyy jo viime kesänä käsiteltyyn oikeustapaukseen, jossa aikuisviihdeyritys syytti MyVidster-sivuston omistajaa tekijänoikeusrikoksesta. MyVidster on videosivusto, joka tarjoaa käyttäjilleen kirjanmerkkipalveluita ja mahdollisuuden jakaa linkkaamiaan videoita muiden käyttäjien kesken. Mitkään tekijänoikeutta loukkaavista videoista eivät ole sijainneet MyVidsterin palvelimilla, mutta tuomari päätti sivuston silti rikkovan tekijänoikeuslakia.

Google ja Facebook lähettivät oikeudelle kirjelmän, jossa valitustuomioistuinta vaaditaan kumoamaan alemman oikeusistuimen päätös, kun taas MPAA:n mukaan linkkaamisella ja varsinaisella hostauksella ei ole käytännön merkitystä, vaan molemmissa tapauksissa sivuston ylläpito on samaan tapaan vastuussa sisällöstä.


Kiistan ytimessä on kysymys siitä onko MyVidster-sivusto oikeutettu DMCA-lain takaamaan "turvasatamaan". Pykälä turvasatamasta tarkoittaa sitä, että palveluntarjoaja (kuten Youtube) ei ole vastuussa käyttäjiensä lataamasta sisällöstä, kunhan ylläpito poistaa luvattoman sisällön oikeudenomistajien pyynnöstä ja kohtuullisessa ajassa. Laki myös vaatii palveluntarjoajaa sulkemaan useita rikkomuksia tehneiden käyttäjien käyttäjätilit. MyVidsterin oman tulkinnan mukaan sisältöä muilta sivustoilta linkanneet käyttäjät eivät olleet syyllistyneet rikkeisiin, vaikka ylläpito noudattikin poistovaatimuksia DMCA-lain vaatimalla tavalla eikä käyttäjien tilejä näin ollen poistettu. Alkuperäisen oikeusjutun tuomari piti sivuston käytäntöä käyttäjien rankaisemattomuudesta yhtenä syynä olla myöntämättä sivustolle oikeutta lain mukaiseen turvasatamaan.


Googlen ja Facebookin kannalta tapaus on erittäin tärkeä, sillä molemmat nojaavat paljolti muilta sivustoilta peräisin olevaan sisältöön, jota ei missään vaiheessa tallenneta niiden omille palvelimille. Google ja Facebook eivät silti aja täyttä vapautusta MyVidsterin kaltaisille sisältöpalveluille. Yhtiöiden mukaan vastaavissa tapauksissa muiden sisällöllä rahaa tekevien sivustojen omistajat voitaisiin edelleen tuomita toissijaisesta loukkauksesta, kuten tapahtui kuuluisassa Napster-tapauksessa.

Tapaus on parhaillaan valitustuomioistuimen käsiteltävänä ja sen lopputuloksella voi olla kauaskantoisiakin vaikutuksia koko internetin käyttötapoihin, jos tuomio pysyy muuttumattomana. Googlen ja Facebookin (sekä minkä tahansa ison internet-palvelun) huolena on tahattoman välikäden vastuiden kasvattaminen. Jos ketjun jokainen osa on yhtä lailla vastuullinen käyttäjän rikkomuksesta, netissä yleinen sisällön helppo jakaminen sivustojen kesken saattaisi muuttua huomattavasti nykyistä hankalammaksi.

Lisää taustaa oikeusjutusta Ars Techican ja TorrentFreakin uutisissa.

3 KOMMENTTIA

johtaja591/3

Tämä alkaa mennä jo niin älyttömäksi vastuun siirtämiseksi, että voidaan seuraavana syyttää autovalmistajia ja asevalmistajia kuolemantuottamuksista.

horgh2/3

Käsittääkseni tunnettu piraattipalvelu google listaa paljon tekijänoikeudella suojattua materiaalia. Siispä kehoitan MAFIAA haastamaan googlen.

avthein3/3

Linkittäminen on laillista sananvapauden piiriin kuuluvaa toimintaa. Aivan kuten lähdeviitteet kirjallisuudessakin.

Eikä linkittäjä tai viittaaja todellakaan ole vastuussa linkityskohteen sisällöstä tms.

Luulisi asian olevan harvinasen selvä juristeillekin/tuomareille?

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT