AfterDawn logo

EA valittiin Yhdysvaltain pahimmaksi yritykseksi

Teemu Laitila Teemu Laitila
18 kommenttia

Pelikustantaja Electronic Arts on valittu Yhdysvaltalaisen Consumerist-kuluttajajärjestön äänestyksessä maan pahimmaksi yritykseksi. EA:n pahuus ylitti jopa perinteisen suosikin Bank of American. Yksi suurimpia syitä oli Mass Effect 3 -pelin loppuhuipennus, joka on saanut monet pelaajat lähes raivon valtaan.

Epäselvästä loppuhuipennuksesta johtuva mekkala on saanut EA:n jopa lupaamaan lisäsisältöä, joka antaa paremman kuvan tapahtumista ja syventää tarinaa. Tulossa on Mass Effect 3: Extended Cut, joka antaa parempia vastauksia, mutta jossa säilytetään silti kehittäjien alkuperäinen visio lopun taiteellisesta toteutuksesta, pelin kehittäjäyhtiö Bioware kertoo.


Mass Effectin epäselvä loppu oli kuitenkin vain yksi syistä, jonka takia Electronic Arts äänestettiin selvään voittoon kilpailussa, johon yksikään yritys ei haluaisi edes osallistua. EA sai kokonaiset 64 prosenttia annetuista äänistä, mikä ansaitsi yhtiölle palkinnoksi perinteisen Golden Poo -palkinnon, joka nimensä mukaisesti muistuttaa kultaista kakkakasaa.

Consumerist-järjestön edustaja Chris Morranin mukaan taustalla on selvästi EA:n taipumus lypsää asiakkailta rahaa jokaisessa mahdollisessa käänteessä. "Kyseessä ei ole pelkästään pieni joukko huonoista peleistä valittavia ihmisiä, vaan äänestystuloksen takana on isompi joukko kuluttajia, joka on kyllästynyt yhtiön tapaan olla huomioimatta asiakkaita ja jotka ovat kyllästyneet suoranaiseen hyväksikäyttöön", Morran lataa.

Kaikesta huolimatta EA:n saama huomio heijastelee ennen kaikkea sitä, että äänestys pahimmasta yhtiöstä pidettiin netissä. Suivaantuneet fanit äänestivät EA:n pahimmaksi kilpailussa, jossa parhaiten ovat yleensä sijoittuneet esimerkiksi talouskriisin taustalla olleet pankit tai öljy-yhtiöt kuten Meksikonlahden öljyvuodosta vastuussa ollut BP.

18 KOMMENTTIA

susy861/18

NO eihän tuota ole vaikea uskoa
- battlefield origin yksinoikeus
en osaa oikein sanoa että kumpi on pahempi Activision vai Ea
eniten nauratti aikanaan se kun steam potki Ea:n pihalle :D Ea vastati nopeasti ja haukkui steamin pelaajia tukemattomaksi yritykseksi ja kaikki nauraa että kyllä nyt haukut peiliin :D

ArttuH5N12/18

Ensimmäiseen versioon tehtiin huono loppu ja nyt sitten myydään(?) parempi tilalle? Osaavat ainakin tehdä rahaa. Jotenkin tulee mieleen FallOut 3:n loppu.

Tore2k3z3/18

No voi sentään, olipa nyt sitten muka huono lopetus :D Siitä vain kukin käsikirjoittamaan se ainoa oikea.

superkick4/18

Idiootit nörtit taas päässeet äänestämään pyllykipeinä. Amerikasta löytyy varmasti pahempia yrityksiä, varsinkin pankki sekä puolustusvoimista.

Ibanez905/18

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ArttuH5N1:

Jotenkin tulee mieleen FallOut 3:n loppu.

Mikäs tuossa nyt sitten oli vikana? Olikos New vegasin loppu sitten parempi vaikka on muistaakseni ihan samanlailla tehty?

epoksi6/18

En ole pelannut tuota Mass Effectiä enkä tiedä yhtään mistä pelissä on kyse. Voisiko joku ihan lyhyesti kertoa mikä on pelin juoni ja miten se sitten oikein loppui, kun se kerta on ollut jotenkin niin huono että tämmöistä aiheuttaa ja muistan kai lukeneeni jotain oikeustoimi-harkintoja EA:ta vastaan. Niin ja miten se sitten olisi pitänyt loppua?

ArttuH5N17/18

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Ibanez90:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ArttuH5N1:

Jotenkin tulee mieleen FallOut 3:n loppu.

Mikäs tuossa nyt sitten oli vikana? Olikos New vegasin loppu sitten parempi vaikka on muistaakseni ihan samanlailla tehty?

No, mielipiteistä kysymys, että älä heti hermostu. Pelihän se vain.

Pelin pääjuoni oli mielestäni liian lyhyt ja alku loppuun nähden aivan liian hidastempoinen. Siitä seurasi hölmö lopetus, koska vihdoinkin kun peli alkaa saamaan vauhtia siipiensä alle, loppuu peli (kokonaan*) kuin seinään. Siinä sitä sitten ollaan vähän hölmönä, että "oliko se siinä?"

(* Avoimen maailman pelissä on kyllä äärimmäisen hölmöä tuollainen lopetus, missä koko homma loppuu. Ei olisi GTA:tkaan niin hyviä, jos olisivat saman tempun tehneet. E: Onneksi tajusivat tekijät tämän itse ja julkaisivat "korjauksen". Itse en olisi suostunut kyllä noin tökeröön rahastukseen, mutta hyvä että ylipäätään korjasivat.)

Ja en ole pelannut New Vegasia, enkä 1, 2, BoS:iä jne. Vai, vaatiiko FO3:n lopun arvostelu joidenkin näiden pelaamista? Loppu voi olla tietty hyvä suhteessa muihin, mutta yksistään arvosteltuna, se oli pettymys.

Lumikki8/18

Electronic Artsin suurin ongelma on että ne ei kuuntele omia asiakkaitaan lähes ollenkaan. Eli jos ne päättää tehdä jotain ja asiakkaat eivät pidä siitä niin se tekee asian kuitenkin ja haistattaa paskat asiakkailleen. Eli ne laskee vain tuloja eikä mitään muuta.

Esimerkkinä Orion Client, johon asiakkaat halusivat valinnat että antaako he tietokoneensa tietoa EA:lle vai ei. Siis asiakkaan valinta omasta yksityisyydestään. Niin EA vain sanoi ei ole vaihtoehtoa, kaikki asiakkaat on pakotettu antamaan oman tietokoneensa tiedot EA:lle tai saavat olla ilman pelejä.

Sääliksi käy Bioware joka tekee ihan hyviä pelejä, mutta kun johto on EA:lla ja ne on todellakin "Golden Poo".

tubii9/18

ketä ees kiinnostaa jonkun pelin loppu, kaikkiin peleihinhän kyllästyy ennen kun ne ehtii ees loppua, siinä vaiheessa kun tajuaa että kohta peli loppuu eikä oo mitään pointtia pelata enempää

P_7 (vahvistamaton)10/18

"Electronic Arts äänestettiin selvään voittoon kilpailussa, jota yksikään yritys ei haluaisi edes osallistua"

Saisiko nämä jutut suomeksi?
Jos haluamme paskaa kieltä, voimme käännättää nämä jutut itse googlella.

P_7 (vahvistamaton)11/18

Muutama vuosi sitten (taisi olla 2007) ostin EA:n NHL-pelin. Kautta ei pystynyt pelaamaan ollenkaan, koska peli jumittui aina pelatun ottelun jälkeen, ja automaattitallennus tallensi ennen ottelua.
Lähetin EA:n tukeen kuvauksen ongelmasta ja kysyin, koska päivitys olisi tulossa.
Vastauksena "PC:llehän päivitykset tulevat vähän nopeammin, mutta me konsolipelaajat vain joudumme odottamaan vähän pidempään"
Päivitystä ei koskaan tullut.

jartar12/18

Ai että maailman pahin yhtiö on sellainen joka tekee nörttien mielestä VÄÄRÄNLAISEN lopun peliin?!? Joidenkin ihmisten älynjuoksu jaksaa yllättää vuodesta toiseen...

Lumikki13/18

Lainaus:

Ai että maailman pahin yhtiö on sellainen joka tekee nörttien mielestä VÄÄRÄNLAISEN lopun peliin?!? Joidenkin ihmisten älynjuoksu jaksaa yllättää vuodesta toiseen...


Ehkä kannattaisi lukea koko juttu ennenkuin tekee hätäisiä johtopäätöksiä.

Eli siellä taustalla on paljon isompaa kuin joku "väärä" pelin loppu. Kyse on asiakkainen huomioimattomuutta ja hyväksikäyttöä, sekä harhaanjohtavaa mainontaa. Eli yhtiö joka ajattelee vain itseään ja rahaa, eikä välitä hevonpaskaa asiakkaistaan.

"Mass Effectin epäselvä loppu oli kuitenkin vain yksi syistä, jonka takia Electronic Arts äänestettiin selvään voittoon kilpailussa, johon yksikään yritys ei haluaisi edes osallistua."

Consumerist-järjestön edustaja Chris Morranin mukaan taustalla on selvästi EA:n taipumus lypsää asiakkailta rahaa jokaisessa mahdollisessa käänteessä."Kyseessä ei ole pelkästään pieni joukko huonoista peleistä valittavia ihmisiä, vaan äänestystuloksen takana on isompi joukko kuluttajia, joka on kyllästynyt yhtiön tapaan olla huomioimatta asiakkaita ja jotka ovat kyllästyneet suoranaiseen hyväksikäyttöön"...

Suhteuttakaa_asioita (vahvistamaton)14/18

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:

Lainaus:

Ai että maailman pahin yhtiö on sellainen joka tekee nörttien mielestä VÄÄRÄNLAISEN lopun peliin?!? Joidenkin ihmisten älynjuoksu jaksaa yllättää vuodesta toiseen...


Ehkä kannattaisi lukea koko juttu ennenkuin tekee hätäisiä johtopäätöksiä.

Eli siellä taustalla on paljon isompaa kuin joku "väärä" pelin loppu. Kyse on asiakkainen huomioimattomuutta ja hyväksikäyttöä, sekä harhaanjohtavaa mainontaa. Eli yhtiö joka ajattelee vain itseään ja rahaa, eikä välitä hevonpaskaa asiakkaistaan.

Aika kaukana tuo EA silti on mielestäni yrityksistä, jotka ovat pahimmillaan ajaneet ihmisiä itsemurhiin (esim. pankit) tai saastuttaneet huomattavasti luontoa suoralla toiminnaallaan (esim. öljy-yhtiöt)

Lumikki15/18

Lainaus:

Aika kaukana tuo EA silti on mielestäni yrityksistä, jotka ovat pahimmillaan ajaneet ihmisiä itsemurhiin (esim. pankit) tai saastuttaneet huomattavasti luontoa suoralla toiminnaallaan (esim. öljy-yhtiöt)


Enpä nyt tiedä. Koska kyse ei ole pelkästään asian vakavuudesta, vaan myös kuinka suureen määrään ihmisiä asia vaikuttaa. Vaikka oletkin oikeassa että pahempiakin löytyy.

jartar16/18

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:


Ehkä kannattaisi lukea koko juttu ennenkuin tekee hätäisiä johtopäätöksiä.

Eli siellä taustalla on paljon isompaa kuin joku "väärä" pelin loppu. Kyse on asiakkainen huomioimattomuutta ja hyväksikäyttöä, sekä harhaanjohtavaa mainontaa. Eli yhtiö joka ajattelee vain itseään ja rahaa, eikä välitä hevonpaskaa asiakkaistaan.

"Mass Effectin epäselvä loppu oli kuitenkin vain yksi syistä, jonka takia Electronic Arts äänestettiin selvään voittoon kilpailussa, johon yksikään yritys ei haluaisi edes osallistua."


Juttu on luettu hyvin ja ymmärretty. Tuolla lukee selvästi, että suurimpia syitä EA:n pahuuteen oli Mass Efectin loppu. Nörtit saaneet itku-potku-raivarin kun peli ei loppunutkaan niin kun halusivat. Kostoksi sitten mennään äänestämään EA:ta maailman pahimmaksi yhtiöksi.

Toki äänestyksessä on ollut monilla ihan järkeviäkin pointteja, mutta hemmetin moni on äänestänyt vain tuon pelin lopun takia.

Lainaus:


Enpä nyt tiedä. Koska kyse ei ole pelkästään asian vakavuudesta, vaan myös kuinka suureen määrään ihmisiä asia vaikuttaa. Vaikka oletkin oikeassa että pahempiakin löytyy.


Onneksi kuitenkaan kukaan ei pakota ostamaan EA:n pelejä joten rahapussi kiinni jos ei toiminta miellytä. Jokainen valitkoon oman tiensä.

EA:n kaikki ratkaisut eivät ole moraalisesti oikein, mutta niin ei ole monen muunkaan. Kuitenkin kyse oli pahimmasta yhtiöstä, joten kyllä ne syytökset pitäisi tehdä jonkinlaisella vakavuudella.

Lumikki17/18

Kyse on yksinkertaisesti yrityksen toimintatavoista ja siitä että kuluttajat kokevat että eivät saaneet rahoillensa vastinetta ja tuntevat että yritys käyttäytyy asiakkaitaan kohtaan huonosti. Se on ihan sama onko se yrityksen tuote lasten nukke tai öljy katastrofi. Vain sillä on merkitystä että onko yritys suututtanut asiakkaansa toimintatavoillaan niin pahasti että he haluavat äänestää sen huonommaksi yritykseksi.

Itse olen jo aikaa sitten lopettanut kyseisen EA yrityksen tuotteiden ostamisen, eli en edes ostanut ME3 peliä. Koska en halua tukea huonoa yritystä taloudellisesti. Kuten aikaisemmin sanoin, käy vain sääliksi Biowarea, jonka EA osti aikoinaan.

Kyllä ne EA:n ongelmat ovat kyteneet vuosia siellä alla. Asiat ovat vain kärjistäytyneet nyt, niin että asiakkaat ovat tehneet jotain asialle. Eli tuo pelin loppu voi kuulostaa huvittavalta, mutta kyllä siellä takana on paljon muutakin.

mjk18/18

Minullakin on karvaita kokemuaksia ea:n peleistä..viimeisin on todella surkea..
Testasin BF3 peliä suljettuna että avoimena betana ja silloin peli toimi erittäin jouheasti (beta) ja ostin pelin ennakkotilauksena (omistan BF ja BF 2 pelit) ja pelitoimi moitteetta ensimäiseen päivitykseen asti, fix servuja, taskulamppua etc pikku ominaisuuksia ja kas peli rupesi kaatuileen...seuraava päivitys toi peliin sen että pääsit pelaan mutta 30 min "server joining" odottelun jälkeen ja viimeinen päisitys teki sen että peli lakkasi kokonaan toimimasta...ja tukeen käsikävät lähetttaa koneen spec ja pelin kooditiedot...no tein sen sitten pyysivät itse pelikin ja sittten tuli kirje että peli toimii kyllä mutta jostain syystä origin ei ko peliä tunnista...hienoa !

No sain rahat takaisin ja hyvityksenä BFBC2-peli ja se taas jostain syytä pelaa loistavasti...Joten ei ole mikään ihme että ko firma sai kunnian olla surkein yritys.

Nykymuotoisella EA:lla ei ole mitään tekemistä alkuperäisen Electronic Artsin kanssa...nykyinen EA on vain joukko pelureita jotka rahastavat pelaajia...juuri NHL, Fifa, etc ovat vain vanhalle 98 fifalle päivityksia noin karkeasti ajatellen. Silloin vielä vanhoina aikoina ea oli laatufirma ei enää.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT