AfterDawn logo

120 Hz:n nopeus tulossa myös parempilaatuisiin näyttöihin

Teemu Laitila Teemu Laitila

Taiwanilainen näyttöpaneelivalmistaja AUO on tuomassa markkinoille VA-tekniikalla (Vertical Alignment) toteutettuja paneeleita, joiden virkistystaajuus on nostettu 120 Hz:n. VA-paneelit tarjoavat paremman värintoiston ja laajemmat katselukulmat, kuin nykyisissä 120 Hz:n näytöissä käytettävät TN-paneelit.

VA-paneelien ongelmana on yleisesti pidetty muita tekniikoita hitaampia vasteaikoja, jotka saattavat joissain tapauksissa näkyä käyttäjälle niin kutsuttuna "häntimisenä" eli nopeasta liikkeestä jäävänä haamukuvana.

120 Hz:n VA-paneeli kiinnostaneekin erityisesti pelaajia, joille on tarjolla sulavampaa kuvaa ilman TN-paneelin heikkouksia. Lisäksi 120 Hz:n päivitysnopeus mahdollistaa 3D-kuvan näyttämisen aktiivisilla suljinlaseilla, jotka puolittavat ruudunpäivitysnopeuden silmää kohti.

AUO:n uudet näytöt ovat ensimmäisiä muuhun kuin TN-tekniikkaan pohjautuvia 120 Hz:n paneeleita. Tulossa on kaksi eri mallia. 24 tuuman kokoinen M240HW02 V5 ja 27 tuuman kokoinen M270HW02 V2. Full HD -resoluutiolla toimivien näyttöjen konrastisuhteeksi kerrotaan 5000:1 ja vasteajaksi 12 ms.


Vaikka tekniikan rajoituksista johtuen AMVA-paneelit eivät pelkässä nopeudessaan pärjääkään TN-paneeleille, ne tulevat toivottavasti tarjoamaan hyvän sekoituksen laatua ja suorituskykyä.

Koska AUO on pelkkä paneelivalmistaja, uuteen tekniikkaan perustuvia näyttöjä saadaan markkinoille vasta kun näyttövalmistajat sisällyttävät ne uusiin malleihinsa joskus ensi vuoden aikana. Paneelien tuotanto aloitetaan vielä tämän vuoden puolella.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT