AfterDawn logo

Hyvitysmaksu ei ole laajentumassa muistitikkuihin tai tabletteihin

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
33 kommenttia

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäen (vas.) erityisavustaja Jussi Saramon mukaan viime aikoina polemiikkia aiheuttanut hyvitysmaksu ei ole laajentumassa tietokoneiden tai älypuhelinten lisäksi muihin laitetyyppeihin.

Näin ollen esimerkiksi muistitikut ja tabletit ovat vastaisuudessakin maksun ulkopuolella. Älypuhelimista kerättävä hyvitysmaksu perustuu kiinteän tallennustilan määrään. Hyvitysmaksun suuruus on 1,5-4 euroa per älypuhelin niin, että suurin maksu tulee vähintään 20 gigatavun muistilla varustettuihin puhelimiin.

Tietokoneissa hintahaitari on leveämpi, 4-15 euroa. Suurimman maksun joutuu maksamaan tietokoneista, joissa on suurempi kuin yhden teratavun kiintolevy. Ulkoisista SSD-asemista tullaan myös tulevaisuudessa perimään maksua, mikäli lausuntokierroksella oleva ehdotus menee läpi.

Saramon mukaan laajentaminen on kuitenkin vain väliaikainen ratkaisu, sillä Arhinmäen tarkoituksena on laittaa koko järjestelmä täydelliseen remonttiin. Se miten maksu uudistuu, ei ole vielä Arhinmäenkään tiedossa. Yksi ehdotettu malli on, että hyvitysmaksu tuloutettaisiin viestintärahaston kautta.

33 KOMMENTTIA

ytdcu (vahvistamaton)1/33

Hyvä uutinen. Tosin ei hyödytä Arhinmäkeä joka nuorison (lue nykyisten & tulevien äänestäjien) silmäissä omakätisesti naulasi ensimmäisen naulan poliittiseen Arkkuunsa. Toki jatka politiikassa vielä pitkään, muta veikaanpa että ne nuorisolta viimevaalien alla kalastetut äänet (lupailut mm. opintotutista ym. symppis) tulevat kaikkoamaan. Toisaalta itsepä valintansa on tehnyt.

pitokokka2/33

Niin onko järkevää laitaa muutaman euron to-mafiamaksu kännykälle yms. ja menettää kymppien - satasen alvit?

Tainut käydä niin, että uskottiin muutaman euron veronluonteinen yhtä ryhmää hyödyttävän maksun menevän kaikessa hiljaisuudessaan läpi, mutta toisin kävi. Periaatteen vuoksi ostan seuraavan kännykän / tietokoneen yms. ulkomailta, jos maksu tulee. Joku raja sillä ahneudella.

mcmopo3/33

Ei helkkari että repesin. Onko tuo väliaikainen homma sama kuin TV-luvassakin. Sekin tehtiin väliaikaiseksi.

ArttuH5N14/33

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Uutinen:

1,5?4


Mitäs tässä pitäisi näkyä? 1,5-4?

No, suomalaiset liikkeet menettävät nyt nekin kaupat, kun ihmiset oikein patistetaan ostamaan tuotteensa ulkomailta. Hieno. Ja oikein väliaikainen systeemi? Juu, varmasti. Vai laitetaan järjestelmä oikein täydelliseen remonttiin? Ei tarvitse epäillä, kenen eduksi remontti koituu, viime aikaisten päätösten perusteella.

Saakelin Arhinmäki. Niitä ainoita "nuorekkaampia" edustajia. Arhinmäki tekee hänen tukemisensa (äänestämällä) erittäin vaikeaksi.

teppoI5/33

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ArttuH5N1:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Uutinen:

1,5?4


Mitäs tässä pitäisi näkyä? 1,5-4?

No, suomalaiset liikkeet menettävät nyt nekin kaupat, kun ihmiset oikein patistetaan ostamaan tuotteensa ulkomailta. Hieno. Ja oikein väliaikainen systeemi? Juu, varmasti. Vai laitetaan järjestelmä oikein täydelliseen remonttiin? Ei tarvitse epäillä, kenen eduksi remontti koituu, viime aikaisten päätösten perusteella.

Saakelin Arhinmäki. Niitä ainoita "nuorekkaampia" edustajia. Arhinmäki tekee hänen tukemisensa (äänestämällä) erittäin vaikeaksi.

Sori. Ndash-viiva korvautuu uutisissa ja foorumin puolella automaagisesti kysymysmerkillä. Sama joidenkin muiden erikoismerkkien kanssa.

Velele6/33

Saas nähdä kuin pahasti ne tämänki asian menee mokaamaan. Tämmösen jälkeen toi uudistus kuulostaa hirveeltä. Eiköhän sieltä joku tasavero hirvitys vielä pulpahda pinnalle.

jartar7/33

Se on näköjään ihan sama mistä puolueesta ministerit tulee niin pelkkiä sätkynukkeja tuntuvat olevan. Ei Arhinmäki voi olla niin tyhmä että muuten tekisi tällaisen päätöksen. On turha väittää että tällaista päätöstä tehtäisiin artistien takia sillä eivät he hyödy juuri mitään hyvitysmaksuista. Mafialle vaan työnnetään rahaa...

Tupa8/33

Joka ikinen sentti mikä hyvitysmaksua tulee johonki tuotteeseen on suoraan poissa suomalaisen liikkeen kassakoneesta, näin ainaki minun kohdallani, ihan vain sen perjaatteen vuoksi että mafialle ei rahaa heru.

fugit1859/33

Mistä löytyy vastavoima tälle Tekijänoikeus mafialle? Keneen pitää otta yhteyttä. Käytän kännykällä Spotifyita, maksan siitä, Spotify tulouttaa maksut tekijöille. Käytän tietokonetta oman musiikin kuunteluun, jonka olen siis jo maksanut.

Tämä on aivan naurettavaa, laillisesti musiikin ostaneet joutuvat maksamaan käytännösä veroa yhtiölle jolla ei ole veronkanto-oikeutta. Kuka nero on keksinyt tämän automaatin?

pkaksp10/33

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mcmopo:

Ei helkkari että repesin. Onko tuo väliaikainen homma sama kuin TV-luvassakin. Sekin tehtiin väliaikaiseksi.

Juu ja autovero on myös väliaikaista vain.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_autovero

Lainaus:

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäen (vas.) erityisavustaja Jussi Saramon mukaan viime aikoina polemiikkia aiheuttanut hyvitysmaksu ei ole laajentumassa tietokoneiden tai älypuhelinten lisäksi muihin laitetyyppeihin.

Miksi sitä ylipäätään pitää laajentaa mihinkään suuntaan, jos se kerran on kokemassa totaalisen remontin. Taas meitä viedään kuin pässiä narussa.

repino11/33

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pkaksp:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mcmopo:

Ei helkkari että repesin. Onko tuo väliaikainen homma sama kuin TV-luvassakin. Sekin tehtiin väliaikaiseksi.

Juu ja autovero on myös väliaikaista vain.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_autovero

Lainaus:

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäen (vas.) erityisavustaja Jussi Saramon mukaan viime aikoina polemiikkia aiheuttanut hyvitysmaksu ei ole laajentumassa tietokoneiden tai älypuhelinten lisäksi muihin laitetyyppeihin.

Miksi sitä ylipäätään pitää laajentaa mihinkään suuntaan, jos se kerran on kokemassa totaalisen remontin. Taas meitä viedään kuin pässiä narussa.

Olen samaa mieltä, siks tilaan kaikki tallennusvälineet ulkomailta.
Autoverokin väliaikaseksi aikoinaan laitettiin, eihän sillä kyykytetty kuin köyhiä. Ja jatkuvaksi veroksihan se tehtiin. Nyt bensan=veroneste hintakin huitelee 10 markkaa, euroissa se vaan saadaan näyttämään pienemmältä. Tuo TO-mafian touhu on jotenkin älytöntä, sillä artisti saa vain osan tuloista. Esim Youtubesta on suljettu lukuisia sivuja ulos jonkun asianomistajan määräyksestä.

neptunus12/33

Lainaus Arhinmäen Blogista: Jos nyt luonnoksena oleva asetus toteutuu, se merkitsi kuluttajalle sitä, että uuden älypuhelimen hinta kallistuisi muistin koon perusteella 1,5-4 euroa. Tämä ei ole mielestäni kohtuuton hinta sille, että sillä voi kompensoida tekijöiden menettämää tuloa.

Voi perk... että viuttaa!!!!

On se kohtuutonta, koska maksaa tyhjästä! Mikä oikeus on teostolla ja kaikilla muilla noilla ihanilla lafkoilla vaatia rahaa joka innovaatiosta?? En miäkää p-miehenä laskuta, ku pöntöstä ja asennuksesta.... en joka vetäsystä :)

yourJoost13/33

Taitaa ministereillä olla kisa siitä kuka parhaimman kiusan äänestäjille keksii. Eihän tällästä(kään) ideaa järjellä voi perustella. Arhinmäki liittyy samaan seuraan Karpelan, Lindenin ja Kuseninan 'älykkö' ryhmään. Arhinmäki ei taida tiätää eikä osata mitään ministeri pestiinsä kuuluuvaa hommaa?

Zhark14/33

Kopiosto, Teosto ja Gramex ovat jatkossa käsi ojossa aina, kun uusi innovaatio tulee markkinoille. Ihan riippumatta siitä, mihin laitetta käytetään.

Tuollaisen luin eräästä lehdestä viime viikolla, ja sopii tähänkin uutiseen. Yhtäkään väliaikaista maksua ei enää tarvita, kun niistä vanhoistakaan ei olla vielä päästy eroon ja tuskin päästäänkään (TV-lupa, autovero).

coocie9815/33

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti yourJoost:

Taitaa ministereillä olla kisa siitä kuka parhaimman kiusan äänestäjille keksii. Eihän tällästä(kään) ideaa järjellä voi perustella. Arhinmäki liittyy samaan seuraan Karpelan, Lindenin ja Kuseninan 'älykkö' ryhmään. Arhinmäki ei taida tiätää eikä osata mitään ministeri pestiinsä kuuluuvaa hommaa?

Päinvastoin. Onko kulttuuriministerin työ muka muuta kuin toimia tehokkaana lobbauskanavana lisärahoitukselle ja lakietuuksille? Arhimäkihän hoitaa tehtävänsä esimerkillisesti tässä mielessä. Kyllähän kaveri vastusti sensuuria, mikä oli sinällään mahtava juttu, mutta käytännössä Suomessa on jo toimiva sensuurilaki pystyssä (etkä näe Arhimäen vastustavan tämän lopettamista).

robsku16/33

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ArttuH5N1:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Uutinen:

1,5?4


Mitäs tässä pitäisi näkyä? 1,5-4?

No, suomalaiset liikkeet menettävät nyt nekin kaupat, kun ihmiset oikein patistetaan ostamaan tuotteensa ulkomailta. Hieno. Ja oikein väliaikainen systeemi? Juu, varmasti. Vai laitetaan järjestelmä oikein täydelliseen remonttiin? Ei tarvitse epäillä, kenen eduksi remontti koituu, viime aikaisten päätösten perusteella.

Saakelin Arhinmäki. Niitä ainoita "nuorekkaampia" edustajia. Arhinmäki tekee hänen tukemisensa (äänestämällä) erittäin vaikeaksi.

Njoo, tämä vähän hämmensi minuo Arhimäessä, tunnen (jotenkuten) kuitenkin henkilön henk. koht. ja tästä aiheesta on jo aiemmin mun pitänyt ottaa yhteyttä häneen.
Arhimäki kuuluu niihin harvoihin poliitikoihin joiden kanssa on mahdollista vaikuttaa henkilökohtaisesti keskustelemalla eikä vain äänestämällä yhtä tai toista jos aiempi valinta ei tyydytä :) Ja on hyvä mies.

pitokokka17/33

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti robsku:


Njoo, tämä vähän hämmensi minuo Arhimäessä, tunnen (jotenkuten) kuitenkin henkilön henk. koht. ja tästä aiheesta on jo aiemmin mun pitänyt ottaa yhteyttä häneen.
Arhimäki kuuluu niihin harvoihin poliitikoihin joiden kanssa on mahdollista vaikuttaa henkilökohtaisesti keskustelemalla eikä vain äänestämällä yhtä tai toista jos aiempi valinta ei tyydytä :) Ja on hyvä mies.


Henk.koht. vaikutuskanavat ovat parhaita ja minulle riittää esim. vastaus "on siinä paljon muutakin, muttei siitä voi puhua". Jos sen Paavon kanssa olet tarinoimassa, kysyppä siltä, ymmärtääkö se mitä meinaa tehdä? Allekirjoittanut ostaa periaatteessa seuravan kännykän, tietokoneen yms. ulkomailla olevasta verkkokaupasta, jos hyvitysmaksu laajenee. Oli kyse omasta tai anopille tai muulle konsultointia tarvitsevalle sukulaiselle/kaverille (tai tsekkaan mistä kannattaa ostaa). Periaatteen vuoksia ostin ukoisen usb-kovon viime vuonna ennen vuoden vaihdetta (käyttötarkoitus Pc:n varmuuskopio, tuplana varmuuskopio).

Kulttuuria on järkevää tukea, mutta hyvitysmaksu systeemi ei saa kansan hyväksyntää. Ajatus lienee oli, että pikkuisen voi nappasta, mutta raja on tullut täyteen.

Niin ja tänään viimeksi ostin albumin verkkokaupasta eli piraattikopioinnista on turha puhua. Toivon mukaan ko. verkkokauppa tilittää alvin Suomeen, eihän noista ns. suomalaisista verkkokaupoista koskaan tiedä.

Tiger2518/33

Hmm, mielenkiintoista. Tableteista en tiedä, mutta eikö nykyään muistitikkuja saa jo aika reilun kokoisina, osa näistäkin on jo melkein pienen kovon kokoluokkaa taskuun mahtuvassa kotelossa(esim. 64Gt ja 128Gt muistitikut). Perustuuko niiden pois jättäminen veron piiristä siihen ettei pelkällä muistitikulla voi toistaa suoraan TO-lain alaista materiaalia, vaan siihen tarvitaan tietokone tai muu toistamiseen sopiva laite ja erillinen toisto-ohjelma?

Tableteissa taas on nykyään soittamista ja tekstaamista vaille samat toiminnot kuin älypuhelimissa isommalla ruudulla ja tehokkaammalla laitearkkitehtuurilla ryyditettyinä, joten miksi ihmeessä ne jätetään ulkopuolelle kun vastaavilla toiminnoilla varustetuista älypuhelimista maksu pitää maksaa. Sitä paitsi fiksu tabletin käyttäja varmasti löytää laitteeseensa sopivat sovellukset, joilla voi soittaa puheluita langattoman verkon kautta(tai hyväksikäyttäen laitteen mobiilinettiä) ja lähettää myös tekstareita ja pikaviestejä. Käyttömukavuus ei ehkä näillä toiminnoilla ole ihan samaa luokkaa kuin korvalle nostettavalla älypuhelimella, mutta käyttötarkoitus lienee varsin samankaltainen. Miksi tabletti pitäisi siis jättää maksun ulkopuolelle kun vastaavasta älypuhelimesta maksu kuitenkin peritään?

robsku19/33

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pitokokka:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti robsku:


Njoo, tämä vähän hämmensi minuo Arhimäessä, tunnen (jotenkuten) kuitenkin henkilön henk. koht. ja tästä aiheesta on jo aiemmin mun pitänyt ottaa yhteyttä häneen.
Arhimäki kuuluu niihin harvoihin poliitikoihin joiden kanssa on mahdollista vaikuttaa henkilökohtaisesti keskustelemalla eikä vain äänestämällä yhtä tai toista jos aiempi valinta ei tyydytä :) Ja on hyvä mies.


Henk.koht. vaikutuskanavat ovat parhaita ja minulle riittää esim. vastaus "on siinä paljon muutakin, muttei siitä voi puhua". Jos sen Paavon kanssa olet tarinoimassa, kysyppä siltä, ymmärtääkö se mitä meinaa tehdä? Allekirjoittanut ostaa periaatteessa seuravan kännykän, tietokoneen yms. ulkomailla olevasta verkkokaupasta, jos hyvitysmaksu laajenee. Oli kyse omasta tai anopille tai muulle konsultointia tarvitsevalle sukulaiselle/kaverille (tai tsekkaan mistä kannattaa ostaa). Periaatteen vuoksia ostin ukoisen usb-kovon viime vuonna ennen vuoden vaihdetta (käyttötarkoitus Pc:n varmuuskopio, tuplana varmuuskopio).

Kiitos ehdotuksesta, kysyn, ja jos muistan niin koitan kirjoittaa tänne siitä ja muutenkin keskustelun sisällöstä sitten myöhemmin :)

Aikalailla samoilla linjoilla olen ostelun suhteen, tosin laiskuus usein voittaa, ja on jo monesti voittanut aikoinaan mm. tyhjien cd:iden kanssa, vaikkei saisi - ja itse en välitä kuka harrastaa piratismia, kuka ei, mutta itse ostan paljon musiikkia ihan fyysisinä levyinä, mutta henk. koht. pidän näitä maksuja viestinä että hyvitysmaksulliselle medialle saan halutessani kopioida jotain joka antaa perusteita hyvitykselle (niin väärin kuin sekin sitten suuntautuu), jos ymmärrät :) En tosin omassa piratismissani ole kokenut eettistä ongelmaa muutenkaan, enkä tunne tarvetta sitä yrittää selityksillä "oikeuttaa" muille, se on ihan sama eikä syy ylläolevaan kommenttiini hyvitysmaksullisesta mediasta.

Lainaus:

Kulttuuria on järkevää tukea, mutta hyvitysmaksu systeemi ei saa kansan hyväksyntää. Ajatus lienee oli, että pikkuisen voi nappasta, mutta raja on tullut täyteen.

Niin ja tänään viimeksi ostin albumin verkkokaupasta eli piraattikopioinnista on turha puhua. Toivon mukaan ko. verkkokauppa tilittää alvin Suomeen, eihän noista ns. suomalaisista verkkokaupoista koskaan tiedä.

Aivan samaa mieltä ylemmästä, ja alemmasta mainittakoon nyt vaikka omalta kohdaltani että Hobo With a Shotgun leffan jonka waretin katsomisen jälkeen ostin kokoelmiini yhden old-school syntetisaattori musiikki kokoelmalevyn :) Käytettynä tosin, mutta se tuskin tässä on merkityksellistä.

cpenter8320/33

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Tiger25:

Hmm, mielenkiintoista. Tableteista en tiedä, mutta eikö nykyään muistitikkuja saa jo aika reilun kokoisina, osa näistäkin on jo melkein pienen kovon kokoluokkaa taskuun mahtuvassa kotelossa(esim. 64Gt ja 128Gt muistitikut). Perustuuko niiden pois jättäminen veron piiristä siihen ettei pelkällä muistitikulla voi toistaa suoraan TO-lain alaista materiaalia, vaan siihen tarvitaan tietokone tai muu toistamiseen sopiva laite ja erillinen toisto-ohjelma?


Ai vähän niinkuin alkuperäiset kohteet C- ja VHS-kasetit? Niilläkin teki yhtä paljon kuin sika jakoavaimella ilman erillistä toistolaitetta.

neptunus21/33

Joku muukin on samaista asiaa täällä jo ihmetellyt, mutta kysyn silti.

Kuka erittelee mikä on älypuhelin???

Koska samalla tavalla voi 60 egen Nokialla toistaa musiikkia, ku vaikka N9:llä... Tosin halpikseen joutuu ostamaan muistikortin jos meinaa useamman, ko 5 biisiä sinne laittaa.

Pitääkö olla Ios, meego, symbian, Android tms. ?

Miten helvetissä älypuhelimesta musiikin kuuntelu on tekijöiden kannalta pahempi kuin joku perus luuri?

Vai onko kyse siintä, että älypuhelin maksaa enemmän ja siintä on helponpi nippasta muutama euro?

pkaksp22/33

Kysehän on vain tekosyystä nyhtää jostain rahaa. Asialla ei ole mitään tekemistä musiikin tekijänoikeuksien tms. kanssa.

yourJoost23/33

TO-mafia vaan ei ole pystynyt mitenkään todistamaan/todentamaan nettilatausten todellisen vaikutuksen mediamyyntiin. Eikä varmaan pytykkään, kun ei tilastoja teoista ole. Ahneus sumentaa ja selkärangattomat 'päättäjät' kumartavat mammonaa.
Arhinmäen lähtölaskenta on toivottavasti lähtenyt viimeistään ko tapauksesta. Toivon niin!

Ogeli201124/33

Tämä Hyvitysmaksu keskustelu on saanut aivan käsittämättömät mittasuhteet.

Jos kännykän hintaan tulee pari-kolme euroa lisää sen takia, että siihen voi kopioida laillista musiikkia, niin heti on muka Nokia menossa nurin ja köyhiltä rahat loppu.

Ja kuinka usein se uusi kännykkä tuleekaan ostettua? Ehkä yks kännykkä per kaksi vuotta? Kauhee kulu. Tai kovalevy, montako ostat vuodessa?

Oletko koskaan lainannut kirjastosta levyä ja kopioinut sen itsellesi johonkin? Hyvitysmaksu mahdollistaa tämän.

Eniten ärsyttää se mutu-tiedon määrä, jota täällä paasataan. Ottaisitte ensin asioista selvää, ennen kuin alatte esittää omia mielipiteitänne faktoina.

Esim. kannattaisi ottaa selvää mihin, kenelle ja missä suhteessa raha jaetaan.

Kaikki rahat eivät mene musiikkipuolelle, vaan mm. AV-puoli (tv-ohjelmat, leffat) saa myös korvauksia. Myös vaikkapa äänikirjojen tekijät saavat osan tuista.

Teostohan kylläkin kerää rahat, mutta tilittää ne Opetusministeriölle, joka taas jakaa ne eteenpäin. Ja Teosto ei ole tilityksen suurin saaja. Rahoja tilittävät eteenpäin mm. Kopiosto, Teosto, Gramex, Esek, Kirjailijoiden edistämiskeskus, Suomen Elokuvasäätiö ja Kuurojen liitto.

Eli RAHAT EIVÄT MENE LEVY-YHTIÖILLE!

Tukien avulla moni uusi bändi saa mahdollisuuden tehdä uutta musiikkia.

Hyvitysmaksua perivät seuraavat EU-maat: Belgia, Espanja, Hollanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Latvia, Liettua, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tanska, Tsekki, Unkari ja Viro.

pkaksp25/33

Ehkä se "hyvitys" maksu pitäisi lisätä musiikkiin ja leffoihin, niin ne rahat lähtisivät edes melkein oikeasta tarkoituksesta.

En kyllä edelleenkään sulata sitä, että joutuisin maksamaan puhelimesta tai kiintolevystä hyvitysmaksua jollekkin paskalle artistille joka ei edes osaa tehdä musiikkia, kun en kyseisiä tallennusvälineitä käytä musiikin toistamiseen tai tallentamiseen.

Ogeli201126/33

Jouduthan maksamaan (tai et ehkä maksa) tv-luvankin, vaikka et katselisi kaikkia kanavia.
Entä jos "hyvitymaksu" tulisikin budjettivaroista, niin kuin joku ehdotti? Sehän olisi vielä epäreilunpaa.
Nyt se ainakin kohdistuisi niihin laitteisiin, joilla voi potentiaalisesti musiikkia ja elokuvia tallentaa.

jartar27/33

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Ogeli2011:


Jos kännykän hintaan tulee pari-kolme euroa lisää sen takia, että siihen voi kopioida laillista musiikkia, niin heti on muka Nokia menossa nurin ja köyhiltä rahat loppu.

Ja kuinka usein se uusi kännykkä tuleekaan ostettua? Ehkä yks kännykkä per kaksi vuotta? Kauhee kulu. Tai kovalevy, montako ostat vuodessa?


Niin että pieniä summia voi kerätä ihan mihin tarkoitukseen tahansa sillä ei niillä ole mitään merkitystä... Jospa sinä maksaisit vaikka jokaisesta tänne kirjoittamastasi viestistä minulle 1 euron. Eihän se ketään haittaa sillä se on niin pieni summa.

Lainaus:

Esim. kannattaisi ottaa selvää mihin, kenelle ja missä suhteessa raha jaetaan.

Kaikki rahat eivät mene musiikkipuolelle, vaan mm. AV-puoli (tv-ohjelmat, leffat) saa myös korvauksia. Myös vaikkapa äänikirjojen tekijät saavat osan tuista.

Teostohan kylläkin kerää rahat, mutta tilittää ne Opetusministeriölle, joka taas jakaa ne eteenpäin. Ja Teosto ei ole tilityksen suurin saaja. Rahoja tilittävät eteenpäin mm. Kopiosto, Teosto, Gramex, Esek, Kirjailijoiden edistämiskeskus, Suomen Elokuvasäätiö ja Kuurojen liitto.


Tuossahan ne on on. http://www.hyvitysmaksu.fi/Teosto/hymys...66?opendocument
Eihän tuossa jaossa ole mitään järkeä kun mietitään mitä "menetettyjä" kuluja tuolla muka kompensoidaan...

Lainaus:

Tukien avulla moni uusi bändi saa mahdollisuuden tehdä uutta musiikkia.


Enemmän rahaa aloittelevat bändit saavat keräämällä pulloja. Eniten myyvät artistitkin saavat hyvitysmaksuja vähemmän vuodessa kuin mitä duunari saa kuukaudessa. Kun rahat jaetaan bändin jäsenten kesken niin jokainen saa sen verran että pystyy sillä yhden baari-illan maksamaan.

Lainaus:

Hyvitysmaksua perivät seuraavat EU-maat: Belgia, Espanja, Hollanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Latvia, Liettua, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tanska, Tsekki, Unkari ja Viro.


Jos olet esimerkiksi Saksasta tilannut tyhjiä dvd-kiekkoja niin tiedät että hyvitysmaksun suuruus on ihan eri luokkaa. Eri maiden vertailussa ei siis ole mitään järkeä...

pkaksp28/33

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Ogeli2011:

Jouduthan maksamaan (tai et ehkä maksa) tv-luvankin, vaikka et katselisi kaikkia kanavia.
Entä jos "hyvitymaksu" tulisikin budjettivaroista, niin kuin joku ehdotti? Sehän olisi vielä epäreilunpaa.
Nyt se ainakin kohdistuisi niihin laitteisiin, joilla voi potentiaalisesti musiikkia ja elokuvia tallentaa.

Aina olen lupani maksanut ja Ylen tarjontaa tulee jonkin verran myös käytettyä(radio, tv, yle-arena).

Miksi sitä ei voisi ottaa suoraan siitä tehdystä musiikista tai leffasta, joka todennäköisimmin kopioidaan jollekkin tallenusvälineelle jossain välissä? Eli se joka ostaa sitä musiikkia ja kopioi, maksaa myöskin hyvitystä siitä artisteille?

cpenter8329/33

Piti uusi puhelin ostaa tammikuun alennusmyynneistä mutta kiitos Arhinmäen ja ystävien tuli jo perjantaina uutuus ostettua :)

yourJoost30/33

"Ja kuinka usein se uusi kännykkä tuleekaan ostettua? Ehkä yks kännykkä per kaksi vuotta? Kauhee kulu. Tai kovalevy, montako ostat vuodessa?"

Nyt ei varmaankaan ole siitä kyse, paljonko se maksu ko tuotteista on, vaan asian on periaatteellinen ja vääristää koko kulttuuurin alueen. Jos maksan tuata 'TO-veroa' esmes kovosta tai uspi -tikusta, niin onhan maksettu kopiointi -oikeudesta. Eikö?
Kaikki tuollainen mahdollisesti kopiointiin käytettävästä tuotteesta ei ole muuta kuin ahneutta, eikä perustu mihinkään konkretiaan. Nih!
Ite kyll mojuun kaikki mahdollisen ilman tuata lisää ulkomailta ja jääpi alvit saamatti suomeen. Onko tälläinen toiminto jäänyt TO -mafialta huomioimatta ja sen mahdollinen vaikutus työllisyyteen ja kauppaan? Epäilen! Ahneus sokaisee, niinkun on käynyt jo 'päättäjillemmekin'.

neptunus31/33

Ogelin perustelut on todella "järkevät"!

Eli pikkasen voi lohkasta rahhoo joka perkelen laitteesta millä voi jotain tallentaa, riippumatta käyttötarkoituksesta... kunhan ottaa vaan vähän.

Onhan hyvä, että meillä tuetaan kulttuuri-alaa, mut toi rahankeräystapa on vaan niin väärä. Ja ei mahdu normaalilla järjellä olevan ihmisen käsitykseen oikeudenmukaisuudesta.

http://blog.starwreck.com/2011/12/02/ku...settimaksuilla/

Siellä on harvinaisen järkevää tekstiä... ja huomatkaa kirjoittaja.

Ogeli201132/33

"Sinulla joka olet tehnyt kirjallisen tai taiteellisen teoksen, on yksinomainen oikeus määrätä teoksestasi valmistamalla siitä kappaleita ja saattamalla se yleisön saataviin. Muiden ihmisten eduksi tätä oikeuttasi on kavennettu niin, että he saavat kopioida teoksiasi yksityiseen käyttöönsä, kunhan se hyvitetään sinulle.

EU:n tietoyhteiskuntadirektiivi sallii yksityisen kopioinnin edellyttäen, että taiteilijoille maksetaan kohtuullinen hyvitys. Yleisin tapa hoitaa asia on kerätä kopiointivälineiden kuluttajahinnassa hyvitysmaksua, jollainen Suomeenkin luotiin jo 1984, kasettimaksun nimellä."

Tästähän on alunperin kysymys, ei mistään ilmaisista almuista.

pitokokka33/33

Eihän kyse ole siitä, etteikö artistin pitäisi saada korvausta. Kyse on siitä, miten ja kuka sen kerää sekä miten se jaetaan. Vanha systeemi on tullut tiensä päähän, tämä tietokoneisiin ja puhelimiin ehdotettu korvamerkitty lisävero hyödyttää vain tiettyjä tahoja vähentäen suomalaisten viihde-elektroniikkaliikkeiden myyntiä sekä valtion alv -verotuloja. Oman edun vuoksi voi koko systeemille tehdä huonoja päätöksiä.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT