AfterDawn logo

Yli 200 levy-yhtiötä poistaa musiikkinsa Spotifysta

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
21 kommenttia

Ruotsalainen Spotify on tarjonnut käyttäjilleen musiikkia houkuttelevin ehdoin, mutta levy-yhtiöt eivät ole olleet yhtä innoissaan niistä. Tästä tuoreena esimerkkinä on 238 levy-yhtiön musiikin jakelusta vastaava STHoldings.

Jakeluyhtiö on päättänyt vetää edustamiensa levy-yhtiöiden musiikin pois Spotifyn lisäksi Simfysta, Rdiosta ja Napsterista. STHoldingsin mukaan edellä mainitut palvelut kannibalisoivat tavallista musiikkimyyntiä, eikä niiden promotionaalinen vaikutus ole tarpeeksi suuri haittavaikutuksiin nähden. STHoldings viittaa päätöksessään NPD Groupin tutkimukseen.

Spotifyn olemassaolon aikana verkkopiratismin yleisyys on laskenut Ruotsissa selvästi, mutta STHoldingsin näkemyksen mukaan se on vähentänyt myös musiikin myyntiä. Spotifysta löytyy noin 15 miljoonaa musiikkikappaletta, joita kuluttajat voivat kuunnella ilmaiseksi.


STHoldingsin edustamista levy-yhtiöistä vain neljä olisi halunnut olla jatkossakin läsnä edellä mainituissa palveluissa.

21 KOMMENTTIA

kasakka11/21

Eli mikään ei taas vaihteeksi kelpaa.

Pihlis122/21

Paljonkohan noita tilaushintoja pitäisi korjata että kaikki olisi tyytyväisiä?

jani19873/21

varmaan 200 euroa per tunti

ep_4/21

Ja piratismi myynnin oheella nousee kasvuun. Yhtä paljon tulee tuloja vaikka olisivatkin spotifyssä. Sillon jos oisivat niin saisivat musiikistaan sentään jotain jokaiselta kuuntelijalta mutta nyt kun taas mennään vanhempaan malliin niin piratismi nousee kun harvempi vaivautuu maksamaan musiikista. Ne jotka maksaa ni maksaa enemmän. +-=0

Demus5/21

Toi peruslogiikka mitä levy-yhtiöt yms. gatekeeperit viljelevät on niin väärä kun olla ja voi.

Jos _oletetaan_, että Spotify on laskenut perinteistä levymyyntiä (mikä ei ole ihan niin yksiselitteistä). Onko perinteinen levymyynti laskenut Spotifyn takia vai Spotifyn ansiosta? Jos kuluttaja kokee perinteiset jakelukanavat huonoina ja hakee parempia... olisiko syytä kuunnella kuluttajaa ja kehittää niitä jakelukanavia vai inttää kokoajan vastaan ja saada joka käänteessä itkupotkuraivareita?

...tästä johtopäätöksenä ajatuksia seurauksista: Palaako kuluttaja ostamaan levyjä kaupasta vai hakeeko vaihtoehtoisia jakelukanavia (kuten piratismi)? Tässä pitää muistaa, että joillekin se fyysinen levy on tärkeä... mutta yhä useammalle sillä ei ole mitään väliä kunhan musat saa helposti sinne iPodiin tai kännykkään.

Tore2003z6/21

kaikki piraattina vaan vittuako noita kusipäitä ruokkii

muppis7/21

Ostan edelleen levyjä vaikka minulla onkin Spotify Premium. Miksi?

a) Kaikkia kuuntelemaani musiikkia ei ole Spotifyssä. (RHCP, Metallica, Sentenced, Raptori, ..)

b) En osta niitä levyjä Suomesta, jos ei ole alelaarissa. Yhtä aitoja saa puolet halvemmalla (postikuluineen) muualta maailmasta. Tosin tämäkin lysti taitaa ainakin yhdestä verkkokaupasta loppua.

c) Minulla on se levy. Siinä ei ole kopiosuojausta. Saan siitä kopion autoon, kännykkään, koneelle. Name it.

d) Vaikka netti lakkaisi olemasta (not gonna happen), minulla on se levy. (vrt. Mokoman mainokseen Radio Rockilla)

Mutta silti palveluista vetäytyminen koska levymyynti on kaavoihin kangistumista. Fyysinen media tulee vähenemään tai ainakin muuttamaan muotoaan, deal with it.

Alppis3D8/21

Ja minkähän moisia "suuruuksia" tämä STHoldings sitten edustaa?

Lumikki10/21

Jos pyydetään kiskurihintoja tuotteista niin turha sitä on ihmetellä jos ihmiset harrastavat piratismia tai hakevat asian muualta tai ovat kokonaan ilman.

Taitavat nämä media yritysjohtajat olla hieman etääntyneet kuluttaja arjen todellisuudesta. Jos henkilö ostaa edullisella hinnalla jotain, ei se tarkoita että sama henkilö on valmis maksamaan paljon samasta asiasta.

Ei ne tuolla vedolla saa mitään muuta aikaiseksi kuin ihmiset siirtyvät takaisin piratismiin. Mitä enemmän media yhtiöt yrittää PAKOTTAA ihmisiä siihen mitä he haluavat sitä enemmän ihmiset siirtyy vaihtoehtoisiin palveluihin. Yksinkertaisesti sanottuna, ihmiset eivät halua ja ole valmiit maksaa noin paljon noista tuotteista.

Smanci11/21

Noin 10-15 euroa ei mielestäni ole kiskurihinta yhdestä hyvästä, uudesta levystä. Vanhempia albumeita saa Suomestakin reilusti alle kymmenellä eurolla.

Terv. köyhä opiskelija.

Kuluttaja-123 (vahvistamaton)12/21

Jaa-a, ihan on tuntematon poppoo taas menossa enemmän piiloon. Heh, juuri tuolla tavoinhan artistit pääsevät hyvin esiin ja varmasti heidän levyjen myynti alkaa kasvamaan kun kukaan ei edes tiedä artistista tai hänen tuotannostaan.

Itse en ole levyjä ostanut sen jälkeen kun tuli muksuja taloon, fyysinen media oli rikki (naarmuilla) alle 2-vuotiaan käsittelyssä vähintään viikossa. Muutenkin digitaalimedia on niin paljon helpompaa, halvempaa valmistaa. Toisaalta johtuen tuosta halvemmasta, en suostu maksamaan siitä normaalia levyn hintaa.

Oikeasti ARTISTIEN pitäisikin kysyä miksi HE eivät saa parempaa korvausta DIGITAALISESTA myynnistä, vaan käsittääkseni he saavat täsmälleen saman korvauksen digitaalisesta, kun fyysisestä myynnistä. Tällöin jakelija takoo artistin kustannuksella selvästi isompia voittoja!

Jos Spotifyä ei olisi, niin musan kuuntelisisin radiosta tai joskus saattais muutaman renkutuksen ladata piraattina. Vaikka maksan Spotifyn joka kuukausi, niin silti joskus tulee jonkun hyvän bändin levy ostettua iTunesista (Suomalaiset on hinnoitelleet itsensä ulos, ja vieläkään ei DRM kiusasta ole kaikkialla taidettu luopua).

DVD-leffoja tuli aikoinaan ostettua alelaareista PALJON, mutta eipä noihin ole vuosiin tullut enää rahaa laitettua. Jos olisikin OIKEASTI joku leffojen "iTunes" (suomi tekstit, yms.) ja Spotify (Voddler on vuokramesta, eikä edes kovin hyvä sellainen.. melko vanhoja leffoja ja rajoitettu valikoima, tekniikka toisin toimi kun pari kertaa olen testannut).

Oikeasti, noiden mediayhtiöiden pitäisi vastata asiakkaiden KYSYNTÄÄN ja muuttuneisiin kulutustottumuksiin.

Oletan että Steam esimerkiksi teki peleille sen mitä on kaivattiin. Itse olen fyysisiä pelejä ostanut yhteensä 40?, Mutta kun steamia aloin käyttämään kolme-neljä vuotta sitten, on pelilistassa yli 160 peliä. Paljon on tullut ostettua heräteostoksina on kun "niin halpaa ja helppoa".

... Senkus lähtevät vaan kaikki Spotifystä, saavat ihmetellä miksi myynti ei SITTENKÄÄN lähde nousuun ja piratismi vaan lisääntyy.
Sitten ne alkavat tappelemaan piratismia vastaan vielä enemmän, ja piratismi siirtyy tavoittamattomiin, tor verkkoihin jne.

Pian varmaan taas lähetellään kovalevyjä postin kautta, tämä muuten ei ole edes laitonta ;)

Alppis3D13/21

@Kuluttaja-123 Steamissä halpaa? Vähän vanhempia pelijä voikin ehkä saada halvalla, mutta miksi uudet pelit maksavat vähintään samanverran kuin kivijalka kaupassa, vaikka välikäsiä on vähemmän eikä mukana tule fyysistä mediaa, ohjekirjaa taikka dvd-koteloa? Tänäänkin kävin ostamassa Skyrimin paikallisesta Citymarketista hintaan 39,90e (peliä myytiin samaan hintaan myös paikallisessa Prismassa) kun sama peli maksaa Steamissa 49,99e. Ja CoD MW3:kin olisi saanut samasta Cittarista hintaan 54,90e kun siitä joutuu Steamissa maksamaan 59,99e.

Musiikin osalta mihinkään DRM paskaan en koske enää edes pitkällä tikullakaan.

dRD14/21

Omalta näkökannaltani ne artistit, jotka eivät ole Spotifyssa (Premiumissa), jäävät kyllä käytännössä nollahuomiolle. Jaksanko oikeasti hinaamaan CD-levyn tai MP3-albumin Spotifyn playlistille erikseen, kaikkiin laitteisiin joissa käytän Spotifyä? Nope. Sinänsä sääli, RHCP:n uusin levykin jäänyt kokonaan kuuntelematta, mutta omapahan on valintansa. Kyllä tuolta valikoimasta musaa löytyy silti.

Fyysisten levyjen osto on jo aika outo ajatuksenakin, tainnut jonkun äänikirjan CD-levyllä ostaa lahjaksi viimeksi (joiden suomihinnoittelu on muuten aivan absurdilla tasolla..). Just viimeisimmässä muutossa siirsin 400+ originaalia CD-levyä suosiolla kellariin varastolaatikkoon pölyttymään.

himpo15/21

Kuuntelin juuri Bowling For Souppia kun luin tätä juttua ja äkkiä musiikki loppui, hätäännyin kun siellä luki "This track can not be played..." mutta sieltä katosikin vain pari levyä.
No otti päähän sen verran että vietin pari sekunttia piraattipoukamassa, pari minuuttia uTorrentissa ja taas oli kadonneet levyt spotifyn kautta kuunneltavissa, kiitos tästäkin vaivasta!

Lumikki16/21

@Smanci

10-15 euroa on menettelee hinta uudelle levylle. Tuo hinta ei kuitenkaan ole se millä uutta musiikkia myydään kaupassa. Hinta on siinä 20-30 euron välillä ja se on se kiskuri hinta.

Ongelmahan on se että kaikki uusi, oli se sitten musiikkia tai mitä tahansa viihdettä maksaa uutena aina yli kaksi kertaa sen mitä sen pitäisi maksaa. Josta johtuen ihmiset hankkii sen muualta. Jos hinnat olisi alusta lähtien kohdallaan, niin piratismi vähenisi kunnolla.

Kyllä aina löytää tarjouksella jotain tosi halpaakin, mutta ongelma on yleisessä hinnottelukulttuurissa. Levy-yhtiöt poistaa musiikkia koska he haluavat enemmän rahaa. Ongelma vain on että tulevat epäonnistumaan.

muppis17/21

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:

Omalta näkökannaltani ne artistit, jotka eivät ole Spotifyssa (Premiumissa), jäävät kyllä käytännössä nollahuomiolle. Jaksanko oikeasti hinaamaan CD-levyn tai MP3-albumin Spotifyn playlistille erikseen, kaikkiin laitteisiin joissa käytän Spotifyä? Nope. Sinänsä sääli, RHCP:n uusin levykin jäänyt kokonaan kuuntelematta, mutta omapahan on valintansa. Kyllä tuolta valikoimasta musaa löytyy silti.


Itseen ainakin uppos kuin (lisää oma sanontasi) sen verran hyvin, että hankin fyysisen levyn, ettei sen levy-yhtiön tartte itkeä piratismistä.

Mutta totta, ei noita omia tiedostoja jaksa alkaa värkkäileen Spotifyn listoille, kun ei niihin sitten pääse joka koneelta käsiksi. Tietysti sshfs/nfs pelastaa monessa paikassa, mutta ei sekään joka paikassa onnistu.


mozilla18/21

http://grooveshark.com/

SKITTASAM19/21

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti muppis:b) En osta niitä levyjä Suomesta, jos ei ole alelaarissa. Yhtä aitoja saa puolet halvemmalla (postikuluineen) muualta maailmasta. Tosin tämäkin lysti taitaa ainakin yhdestä verkkokaupasta loppua.

Tätä kaavaa itsekin noudatan. Mutta mikä on tuo mainitsemasi verkko-kauppa. Toivottavasti ei vain play.com..
Ihmetyttää tosiaan, että porukka valittaa, että levyt on kalliita (20?) mutta nytkin mulla soi Lou Reed & Metallica - Lulu. Ja hinta oli 11,5e.
Toki köyhälle toi 11,5?:kin on liikaa niin silloin ei voi kuin imutella laittomasti. Ja tämä lause ei ollut mitään vittuilua vaan suomessa on kyllä varmasti jonkun verran musadiggareita jolla toi summa voi olla vaikka viikon ruokamenot. Mutta voihan sitä sitten hakea vaikka kirjastosta tms??

Smanci20/21

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:

@Smanci

10-15 euroa on menettelee hinta uudelle levylle. Tuo hinta ei kuitenkaan ole se millä uutta musiikkia myydään kaupassa. Hinta on siinä 20-30 euron välillä ja se on se kiskuri hinta.

Ongelmahan on se että kaikki uusi, oli se sitten musiikkia tai mitä tahansa viihdettä maksaa uutena aina yli kaksi kertaa sen mitä sen pitäisi maksaa. Josta johtuen ihmiset hankkii sen muualta. Jos hinnat olisi alusta lähtien kohdallaan, niin piratismi vähenisi kunnolla.

Kyllä aina löytää tarjouksella jotain tosi halpaakin, mutta ongelma on yleisessä hinnottelukulttuurissa. Levy-yhtiöt poistaa musiikkia koska he haluavat enemmän rahaa. Ongelma vain on että tulevat epäonnistumaan.

No kuule en tiedä mistä kaupasta tuollaisia hintoja löydät. Jos ei edes vaivaudu etsimään tuota halvempaa kauppaa niin on turha valittaa kalliista hinnoista ja sinä tuskin pystyt määrittelemään "oikeaa" hintaa viihteelle?

Fri1321/21

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Smanci:

Noin 10-15 euroa ei mielestäni ole kiskurihinta yhdestä hyvästä, uudesta levystä. Vanhempia albumeita saa Suomestakin reilusti alle kymmenellä eurolla.

Terv. köyhä opiskelija.

Suomessa ihmiset voivat hankkia uusimmat albumitä 50-90% alennuksella tai jopa matkakulujen hinnalla, täysin laillisesti ja jopa kaveritkin hyötyvät asiasta.

Mutta eihän sitä tahdo kukaan tehdä koska se ei ole niin jännää eikä saa heristää nyrkkiään "pahaa levy-yhtiötä vastaan".

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT