AfterDawn logo

DisplayPort tulossa myös tabletteihin

Teemu Laitila Teemu Laitila

Näyttötekniikkaan liittyviä standardeja kehittelevä Video Electronics Standards Association (VESA) on julkaissut uuden version sulautettuihin järjestelmiin sekä tabletteihin ja kannettaviin tietokoneisiin tarkoitetusta Embedded DisplayPort (eDP) standardista. Uusi 1.3-numeroitu versio säästää virtaa ja parantaa akkukestoa sekä mahtuu aiempaa pienempään tilaan.

Virransäästö saavutetaan esimerkiksi Panel Self-Refresh -tekniikan avulla, joka päästää grafiikkapiirin lepotilaan käyttäen grafiikkamuistiin säilöttyä dataa ruudunpäivitykseen. Tilansäästöä saavutetaan vähentämällä käytettyjen johdinten määrää tekemättä kuitenkaan kompromisseja datan siirtonopeuksissa.

Tablet-laitteiden liitäntöjen lisäksi eDP:stä uskotaan tulevan seuraava standardi näyttöjen kiinittämiseen esimerkiksi kannettavissa tietokoneissa ja pieneen tilaan pakatuissa all-in-one-työpöytäkoneissa. Intel ja AMD sekä niiden perässä monet muut järjestelmävalmistajat ovat ilmoittaneet luopuvansa nykyisin käytössä olevasta LVDS-standardista vuoteen 2013 mennessä.


Vaikka monet tietokoneiden sisäisiin väyläratkaisuihin liittyvät uudistukset, kuten integroitujen näyttöjen liitäntään tarkoitettu eDP v1.3 eivät ole käyttäjille helposti näkyvillä, niiden kehittäminen muun tekniikan mukana on erittäin tärkeää. DisplayPortin käytön kaupallisissa tuotteissa ennustetaan lisääntyvän tämän ja seuraavan vuoden mittaan.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT