AfterDawn logo

download.fi: Näitä softia suomalaiset latasivat vuonna 2010

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
17 kommenttia

Aloitimme vuosi takaperin listaamaan päättyneen vuoden suosituimmat softat sisarsivustollamme, download.fi:ssä ja onkin aika päivittää tuo listaus kattamaan vuoden 2010 aikana ladattujen softien lista.

Listaus ei ole mikään absoluuttinen totuus siitä, mitkä Windows -softat ovat suomalaisten eniten lataamia, mutta on toisaalta hyvinkin suuntaa-antava, koska download.fi on tietääksemme suosituin suomenkielinen ohjelmien latauspaikka, tavoittaen parhaimmillaan lähes 100 000 yksittäistä käyttäjää viikkotasolla. Suosiovertailuun vaikuttavat kuitenkin mm. lataukset muista sivustoista, tiettyjen softien suosio Googlen hakutuloksissa, jne. Suosio ei myöskään välttämättä kerro softien paremmuudesta mitään, joskus jopa päinvastoin :-) Eli ei mikään kivitaulu, mutta toivottavasti mielenkiintoinen otanta.

Siinäpä se disclaimer-osuus. Itse listaukseen.

Vuoden suosituimmat softat, top 10

Lyhyt ja ytimekäs top 10 lista kaikista suosituimmista softistamme vuoden 2010 aikana:

  1. WinRAR
  2. avast! (suomenkielinen)
  3. CCleaner
  4. avast! (englanninkielinen)
  5. VLC
  6. Firefox (suomenkielinen)
  7. FFDSHOW
  8. uTorrent
  9. AVG
  10. Flash Player IE:lle

Muutokset vuoteen 2009

Kärkinelikko pysyi muuten samana kuin vuotta aiemminkin, mutta suomenkielinen ja englanninkielinen avast! vaihtoivat keskenään paikkoja. AVG rojahti listalla viitossijalta yhdeksänneksi, Ad-Aware puolestaan tipahti kokonaan kärkikympin ulkopuolelle aiemmalta kuutossijaltaan. Muita listalta kadonneita olivat Avira Antivir ja BSPlayer. Kärkikympin ulkopuolella mm. wanhat sotaratsut EasyCleaner ja DC++ tipahtivat useamman pykälän alaspäin, mutta sinnittelevät vielä top 20:ssa molemmat. Nousijoista mainittakoon vielä mm. Google Earth, Opera sekä Neron ilmaisversio Nero Free.


Mielenkiintoinen trendi on myös pikaviestinten, kuten Messengerin sekä Skypen suosion lasku. Tämä liittynee, täysin mutupohjalta heitettynä, siihen, että Facebookista on alkanut muodostumaan pikkuhiljaa suomalaisten de facto -pikaviestin"alusta". Tokihan Facebookin pikaviestimahdollisuudet saa käyttöön useimpiin ns. vaihtoehtoisiin pikaviestimiin, kuten Mirandaan.

Myös palomuuriohjelmien suosion laskuun on syntynyt pysyvä trendi, joka kertoo ilmeisesti siitä, että Windowsin oma palomuuriratkaisu on "riittävän hyvä" valtaosalle käyttäjistä ja tarvetta erilliselle palomuuriohjelmalle ei enää ole.

Yleistä listalta

download.fi:n latauslistat kertovat paljon myös siitä, mitä softia käyttäjät asentavat uusiin koneisiinsa. Yleensä jos ensimmäinen lataus on joko selain, palomuuri tai virustorjuntaohjelma, on kyseessä uuden koneen asennusprojekti, jossa seuraavat lataukset sisältävät yleensä mm. ajurit, P2P-ohjelmat (joka todelllakin tuntuu olevan viiden ensimmäisen hankitun ohjelman joukossa :-) sekä videon toistoon liittyvät ohjelmat (käytännössä nykyisin joko VLC kokonaisratkaisuna tai FFDSHOW lisäämään kodeekkituki mukanatulevan Windows Media Playerin kaveriksi).

Ns. yksittäisiä, myöhemmin tehtäviä latauksia ovat taas kuvankäsittelyyn tarkoitetut ohjelmat, videon muokkaukseen tarkoitetut ohjelmat (kuten GIMP) sekä poltto-ohjelmat (kuten edellämainittu Nero Free tai loistava ImgBurn).

Mitä listalle?

Toivomme aina myös käyttäjiltämme ideoita palvelujemme kehityksestä, joten olisikin mielenkiintoista kuulla mitä ohjelmia download.fi:stä ei tällä hetkellä vielä löydy, jotka kuuluvat teidän omalle "pakko asentaa uuteen koneeseen"-listallenne?

Siinäpä se nyt lyhykäisyydessään. Softia ladattiin lähes pilkulleen viisi miljoonaa kertaa palvelustamme viimeksikuluneen vuoden aikana, jossa on nousua lähes 20% edellisvuoteen verrattuna. Toivomme, että suositte - ja suosittelette tutuillennekin - jatkossakin "sitä kotimaista" latauspaikkaa, eli download.fi:tä :-)

17 KOMMENTTIA

Arthetzki1/17

Jos oisitte kivojan niin tekisitte oman kivan clienttinne appstore tyylillä...

akse2/17

mulle riittää kyllä selainkin.

Thor19933/17

Tavallaan ihan kiva ois toi clientti homma, mutta siinä sivussa olis kyllä pakko olla toi normi selain pohjanen juttukin, koska monelta jäis softa lataamatta jos yhen pikku ohjelman takia pitäs clienttikin asentaa..

dRD4/17

Toi desktop-softien koodaus ei oo oikein meidän juttu ollut aiemmin, mutta jonkinlaista softien versionumeroiden päivityskikkaretta on joskus mietitty. Pistetään tuo "app store -tyylinen client" ideakin korvan taakse.

zonezzz5/17

kiihotuin

teosto6/17

AD selain?
täynnä mainoksia ja muuta paskaa.
Nyt kun tääkin sivusto on ns suurentunut ni mainosten määrä kasvaa järkytävästi.
Onneks on ADblock plus ja siihen suomalaiset listat ni saa nekin pois silmiltä.
Nii ja jos jotain ni pitäisivät edes softat ajantasalla. 3v vanha sofata ei niinkää houkuta ketään.
Samaten versiot joissa on viruksia oli yhdessä vaiheessa jaossa.
ennen ko lähette edes ns app store meininkiin, ni pitäisitte noi olemassa olevat softat ajantasalla ja ilman viruksia kiiiitoooos.

Dare927/17

.

syrtek668/17

Oikeastaan pitäisi kertoa tällä sivulla että mitä suomalaiset Windows ja Mac käyttäjät latasivat tänä vuonna. Kaikki noita tietoturva applareita lukuun ottamatta on basic ohjelmia Ubuntussa.

Tnoi9/17

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti syrtek66:

Oikeastaan pitäisi kertoa tällä sivulla että mitä suomalaiset Windows ja Mac käyttäjät latasivat tänä vuonna. Kaikki noita tietoturva applareita lukuun ottamatta on basic ohjelmia Ubuntussa.

No tuskinpa marginaalisen pienen linux käyttäjäryhmän hifistely ohjelmista yhtäkään on ladattu niin montaa kertaa että se tuonne listalle yltäisi, joten ihan sama onko ne mukana laskuissa vai eivätkö.

Eikä tässä varmaan kukaan mitään absoluuttista totuutta olla etsimässä, vaan ennemminkin jotain suuntaa antavaa.

dRD10/17

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti teosto:

AD selain?
täynnä mainoksia ja muuta paskaa.

No ei :-) Ideana lähinnä on ollut se, että tehtäisiin joku kikkare, joka tarkistaa mitä softia koneella on asennettuna ja tsekkaa, ovatko ne ajan tasalla. Jos eivät -> tarjotaan latauslinkkiä kullekin softalle download.fi:hin. Lisäksi mahdollisesti joku "löydä vaihtoehto"-tyylinen juttu, joka tarjoaisi vaikka trial-version WinRAR:n tilalle esim. täysin ilmaista 7-Zip:iä.

Lainaus:

Nyt kun tääkin sivusto on ns suurentunut ni mainosten määrä kasvaa järkytävästi. Onneks on ADblock plus ja siihen suomalaiset listat ni saa nekin pois silmiltä.

Niinno, nyt voisi sanoa, että viimeksikuluneen vuoden ajan suomenkielinen sivusto on jotain muutakin kuin pirun kallis harrastus -- kiitos mainostajien kiinnostuksen. Ja jos jotain rahaa jää yli, se yleensä pistetään uusien toimittajien palkkaukseen tai vastaavaan. Eli saitin kehittämiseen. "Unelma" on kuitenkin se, että voitaisiin ylläpitää Suomessa ihan mainosrahoituksella saittia, josta löytyisi "kaikki" mahdollinen informaatio, oppaat, uutiset, jne joka teknologiaan liittyy.

AdBlockilla syödään vain meidän indiejulkaisijoiden leipää ja annetaan saumaa sivustoille, joiden takana on joku lehtitalo, operaattori, tms eli jotka voivat pyörittää hommaa isoillakin kustannuksilla, tappiolla. Mutta toki, jos tuntuu että AfterDawn ei saittina mitään lisäarvoa tarjoa suomalaiseen nettiin, niin ihan vapaasti.

Lainaus:

Nii ja jos jotain ni pitäisivät edes softat ajantasalla. 3v vanha sofata ei niinkää houkuta ketään.

Heitätkö esimerkin, mielellämme päivitämme ajantasalle? Meillä on kolme kaveria kokopäiväisesti töissä, jotka päivittävät softia. Softapäivityksiä tulee noin 50-150 jokaikinen päivä vuodessa.

Lainaus:

Samaten versiot joissa on viruksia oli yhdessä vaiheessa jaossa.

Muistan 11 vuoden ajalta kaks casea, molemmissa tapauksissa softat poistettiin palvelusta alle 2h sisään siitäkun ilmoitus aiheesta tuli. Skannaamme softat automaattisesti kahdella virustorjunnalla kun uusi versio lisätään, joten todennäköisempää on false positive kuin virus. AdWarea löytyy muutama, mm. tietyt versiot BSPlayerista, mutta ne on merkitty suht selkeästi adwareksi - on käyttäjän oma päätös, lataako mainosrahoitteisen softan vai ei, inhoan "holhousta" muutenkin, jossa oma vastuu sysätään aina jonkun muun kontolle :-)

Lainaus:

ennen ko lähette edes ns app store meininkiin, ni pitäisitte noi olemassa olevat softat ajantasalla ja ilman viruksia kiiiitoooos.

Kuten sanottu, App Store-tyyli ei ole ollut ennen tätä keskustelua koskaan edes ajatuksissa. Ja jos joku softa on wanha, suosittelen kertomaan siitä esim. palautelomakkeen kautta. Joskus wanhalle versiolle on hyvä syy -- esim. uutta versiota ei saa jaella lainkaan muutakuin softan omien sivujen kautta, mutta wanhan version lisenssiehdot taas levityksen sallivat.

Sama koskee viruksia - jos löydät viruksen softasta ja olet varma, että kyseessä ei ole false positive, kerro siitä. Softia on 2500kpl listattuna ja versioita lähes 40,000kpl, joten häpsejä sattuu sekaan aivan varmasti aika ajoin, mutta toistaiseksi prosentti on ollut aika pieni. Ja kuten mainittu, ajamme palvelimen päässä virustsekkaukset kaikille softille.

Lainaus:

Oikeastaan pitäisi kertoa tällä sivulla että mitä suomalaiset Windows ja Mac käyttäjät latasivat tänä vuonna.

Kyllä. Linux-softien jakelu on muutenkin käytännössä mahdotonta sivustojen kautta. Aiheesta jauhettiin joskus 2-3v takaperin aika pitkäänkin ja päädyttiin lopputulokseen, että uusia Linux-softia ei enää edes lisätä sivuille, johtuen juurikin latausmallin erilaisuudesta. Mikä on sinänsä sääli, sillä satojen isojen lataussivujen antama näkyvyys olisi monesti ihan hyvää mainosta Linuxille yleisemminkin ("jaa, tämäkin softa löytyy Linuxillekin?!").

Mutta näin on, lista kuvaa lähinnä Windowsille ladattujen ohjelmien osuutta. Toki esim. suosituimpien softien satojen tuhansien latausmääriin tuskin päästäisiin Suomessa Linux-softilla muutenkaan, kuten edellä mainittiinkin.

akse11/17

Useiten tulee kyllä pistettyä softan nimi googleen ja ladattua ihan softan omilta sivuilta, VLC:t jne. Täältä on tullu etittyä jotain ilmasia audio softia tai jotain convertteri juttui. Googlella kun ettii niitä ni löytyy mitä sattuu.

Tesno12/17

Itse en palvelua ole aikoihin käyttänyt. Kaikki muu sujui muistaakseni erinomaisesti, mutta tietokoneelleni ilmestyi kyselemättä jotain linkkejä paikkoihin, joiden linkittämistä työpöydälle/muualle valikoihin en itse ollut ajatellut. Onko tilanne muuttunut millään tavalla?

dRD13/17

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Tesno:

Itse en palvelua ole aikoihin käyttänyt. Kaikki muu sujui muistaakseni erinomaisesti, mutta tietokoneelleni ilmestyi kyselemättä jotain linkkejä paikkoihin, joiden linkittämistä työpöydälle/muualle valikoihin en itse ollut ajatellut. Onko tilanne muuttunut millään tavalla?

Uskoisin, että jotkut asennetut softat lisäilevät ihmelinkkejä, haluavat olla kotisivusi, jne kun asennat ne. Lähes järkiään kaikista softista nuo saa ruksittua pois päältä, mutta tyypillinen "next, next, next, next, finish" -asennusmetodi on nykyisin aika huono idea, muuten alkaa olemaan 50 eri toolbaria selaimessa, selaimen oletusetusivu vaihtuu viikon välein, jne :-)

download.fi ei itsessään lisää softiin yhtään mitään, vaan softat ovat meillä sellaisena kuin ne valmistajan sivuillakin ovat.

ArttuH5N114/17

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:

Ideana lähinnä on ollut se, että tehtäisiin joku kikkare, joka tarkistaa mitä softia koneella on asennettuna ja tsekkaa, ovatko ne ajan tasalla. Jos eivät -> tarjotaan latauslinkkiä kullekin softalle download.fi:hin.

Samaan tyylin kuin tämä?
http://filehippo.com/updatechecker/

dRD15/17

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ArttuH5N1:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:

Ideana lähinnä on ollut se, että tehtäisiin joku kikkare, joka tarkistaa mitä softia koneella on asennettuna ja tsekkaa, ovatko ne ajan tasalla. Jos eivät -> tarjotaan latauslinkkiä kullekin softalle download.fi:hin.

Samaan tyylin kuin tämä?
http://filehippo.com/updatechecker/

Juurikin näin, muistaakseni BetaNews tuon trendin aloitti "maailmalla" muutama vuosi takaperin.

jmov8416/17

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:

Mikä on sinänsä sääli, sillä satojen isojen lataussivujen antama näkyvyys olisi monesti ihan hyvää mainosta Linuxille yleisemminkin ("jaa, tämäkin softa löytyy Linuxillekin?!").

Eikö yksinkertainen maininta riittäisi? Tyyliin "Tämä ohjelma on myös saatavilla Linuxiin pakettienhallintaohjelman kautta."

dRD17/17

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jmov84:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:

Mikä on sinänsä sääli, sillä satojen isojen lataussivujen antama näkyvyys olisi monesti ihan hyvää mainosta Linuxille yleisemminkin ("jaa, tämäkin softa löytyy Linuxillekin?!").

Eikö yksinkertainen maininta riittäisi? Tyyliin "Tämä ohjelma on myös saatavilla Linuxiin pakettienhallintaohjelman kautta."

Oikeastaan ei, tuo aikalailla sotisi sivuston ideaa vastaan. Kuten sanottu, tästä käytiin varsin pitkä ja polveileva keskustelu tuossa kolmisen vuotta sitten ja päädyttiin nykyiseen tilanteeseen. Aiheeseen vaikuttaa mm. käytettävyys ("jaa, tätä ei voikaan ladata täältä, miks te sitten listaatte nämä?") mutta myös hyöty/vaiva -suhde. Tosiasia kuitenkin on se, että Linux-käyttäjät harvemmin etsivät softiaan verkkoselaimella ja toisekseen asiaan vaikuttaa se, että Linuxin markkinaosuus on kuitenkin sen verran pieni että tuon Linux-softavalikoiman ylläpitäminen suhteessa sen käyttöasteeseen tulisi olemaan väistämättä aikalailla resurssien hukkaan heittämistä. Meillä kun ei ole pariasataa kaveria "ylimääräisenä" :-)

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT