AfterDawn logo

Anonymous vaihtaa taktiikkaa, esitti vaatimuksia lakimuutoksiksi

Teemu Laitila Teemu Laitila
4 kommenttia

Anonymous-nimellä itseään kutsuva joukko aktivisteja on julkaissut tiedonannon, jonka mukaan ryhmä on valmis siirtymään DDoS-hyökkäyksistä neuvotteluihin. TechHerald-verkkosivusolla julkaistussa tiedotteessa ryhmä esittää omat ehdotuksensa nykyisen tekijänoikeus- ja patenttilainsäädännön uudistamiseksi. Tiedotteen mukaan verkkopalveluiden häirintä jatkuu, jos reilua kaksisuuntaista neuvotteluyhteyttä ei saada aikaan.

Löyhästi 4Chan-kuvalautaan liittyvä Anonymous aloitti Operation Payback -nimellä kutsumansa sarjan palvelunestohyöykkäyksiä jo syyskuussa. Ensimmäinen kohde oli tekjjänoikeusjärjestöjen palkkaama Aiplex-yhtiö, jota syytettiin useista Torrent-trackereita vastaan tehdyistä palvelunestohyökkäyksistä.

Sen jälkeen kohteena on ollut Yhdysvaltain elokuva-alan etujärjestö MPAA, äänitealan etujärjestö IFPI, tekijänoikeuskysymyksiin erikoistuneet lakifirmat, jyrkistä mielipiteistään tunnettu KISS-rokkari Gene Simmons sekä muut tekijänoikeusjärjestöt ympäri mailmaa. Viimeisimpänä kohteena oli Yhdysvaltain hallituksen tekijänoikeustoimisto, mikä sai myös FBI:n kiinnostumaan asiasta.


[smartbox:here]Julkaisemansa tiedotteen mukaan ryhmä ei kuitenkaan ole saavuttanut hyökkäyksillä haluamaansa julkisuutta ja todellisia tuloksia, kuten muutoksia epäreiluksi ja sanavapautta rajoittavaksi katsomaansa lainsäädäntöön. Nyt tarkoituksena on avata kaksisuuntainen vuoropuhelu vastapuolen kanssa. Huolimatta siirtymisestä rauhanomaisiin keinoihin, vuoropuhelu vaikuttaa Anonymouksen taholta lähinnä kiristykseltä.

"Me aiomme esittää kohtuullisia vaatimuksia koskien uudistuksia tekijänoikeuksiin, sensuuriin ja hallituksen toimiin asiassa. Me annamme heille mahdollisuuden toimia, mutta jos vaatimuksiimme ei suostuta, me jatkamme palveluiden kaatamista".

Anonymouksen ehdotus lyhyellä aikavälillä toteutettaviin muutoksiin sisältää esimerkiksi vaatimuksen tekijänikeuksien suoja-ajan lyhentämisen 25 vuoteen nykyisen 75 vuoden sijaan. Anonymous vaatii myös piratismioikeudenkäyntien lopettamisen ja ihmisten uhkailun lopettamisen maksa-tai-muuten-kirjeillä. Vaatimuksissa käsiteellään myös patenttiaikojen lyhentämistä ja yhtiöiden kannustamista innovointiin vanhoilla patenteilla rahastamisen sijaan. Ryhmä ottaa myös kantaa nettisensuurin lopettamisen puolesta, sillä Anonymouksen mukaan se johtaa pelkästään sensuroijien yksinvaltaan. Lopullisena tarkoituksena on poistaa tekijänoikeudet ja patenttijärjestelmä kokonaan tai ainakin lyhentää ne enintään vuoden mittaisiksi. Koko lista on luettavissa täältä.

Monet julkilausumassa esitetyt muutokset tekijänoikeus- ja patenttilakeihin ovat perusajatukseltaan järkeenkäyviä ja niiden suuntaisia ehdotuksia on nähty myös virallisemmilta tahoilta. Silti ryhmän käyttämä kiristys ja uhkailu eivät liene paras mahdollinen keino aloittaa vakavastiotettavaa yhteiskunnallista vaikuttamista.

Viralliset tahot tulevat tuskin reagoimaan Anonymouksen esittämiin vaatimuksiin, joten DDoS-hyökkäysten voideen odottaa jatkuvan myös tulevaisuudessa, jos ryhmä pitää sanansa.

4 KOMMENTTIA

Anestic1/4

Voi jeekama mitä porukkaa... Tekijänoikeuksien poistaminen kokonaan?? Jätkillä ei ole mitään käsitystä. Mikään muu ei merkkaa kuin oma napa. Ei arvosteta toisten työtä pätkääkään.

Tekijänoikeudet ja tuo suoja-aika ovat kyllä kulttuurin perusta. Se kaikki muu byrokratia siitä ympäriltä pitäisi karsia kun menee turhaa rahaa sinne.

Paljon on parannettavaa tekijänoikeuslainsäädännössä ja varsinkin siinä, minne ne korvaukset menee, mutta miksi hyökätä suoraan sisällöntuottajien kimppuun??? Minusta kenenkään ei tarvitse työtään ilmaiseksi tehdä.

miquell2/4

Lainaus:

Tekijänoikeudet ja tuo suoja-aika ovat kyllä kulttuurin perusta. Se kaikki muu byrokratia siitä ympäriltä pitäisi karsia kun menee turhaa rahaa sinne.

Paljon on parannettavaa tekijänoikeuslainsäädännössä ja varsinkin siinä, minne ne korvaukset menee, mutta miksi hyökätä suoraan sisällöntuottajien kimppuun??? Minusta kenenkään ei tarvitse työtään ilmaiseksi tehdä.

Olet kyllä aivan oikeassa.
Sisällöntuottajien pitää saada rahansa, mutta näitä välikäsiä pitäisi saada vähemmäksi, jotta saataisiin hinnat kuluttajia kohtaan paremmiksi.
Tekijänoikeuksia ei tarvitse poistaa, mutta tuota vuosirajaa voisi hieman miettiä.
Minun mielestäni tuo 75 vuotta on vain TO järjestöjen ja levy yhtiöiden diili millä voidaan rahastaa vielä artistin kuoltuaki.
Ja onko se oikein?? Sitä saa jokainen miettiä mielessään..

Anestic3/4

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti miquell:Olet kyllä aivan oikeassa.
Sisällöntuottajien pitää saada rahansa, mutta näitä välikäsiä pitäisi saada vähemmäksi, jotta saataisiin hinnat kuluttajia kohtaan paremmiksi.
Tekijänoikeuksia ei tarvitse poistaa, mutta tuota vuosirajaa voisi hieman miettiä.
Minun mielestäni tuo 75 vuotta on vain TO järjestöjen ja levy yhtiöiden diili millä voidaan rahastaa vielä artistin kuoltuaki.
Ja onko se oikein?? Sitä saa jokainen miettiä mielessään..

Minun mielestäni olisi tekijän oikeus itse päättää tuo suoja-aika, että voi jättää teoksia myös lapsille halutessaan. Tai vaihtoehtoisesti vapauttaa oikeudet milloin vain. Toisi hiukan vapautta tuohon kenttään. Tietenkin optimitilanne olisi, että ihmiset kunnioittaisivat toisiaan niin paljon, että tekijänoikeuksia ei tarvittaisi...

Geke4/4

Loistavaa, Chaim Witziä vastaan hyökkäämisestä (saa aina)isot propsit.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT