AfterDawn logo

Universal: HD DVD on tullut jäädäkseen

Lauri Jämsä Lauri Jämsä
13 kommenttia

Vaikka Blu-rayn menestyksestä on uutisoitu joka puolella maailmaa, BetaNewsin haastateltavana olleen elokuvayhtiö Universalin varatoimitusjohtaja Ken Graffeon mukaan myös HD DVD -formaatti on tullut jäädäkseen. Graffeon toimii myös HD DVD -formaatin tukijayhdistyksessä. Hän jättää kuitenkin vielä mahdollisuuden myös rauhalle teräväpiirtoformaattisodassa tarkoittaen tällä jonkinlaista sopimusta Blu-ray- ja HD DVD -formaattien välillä.

Kun Graffeolta kysyttiin mitä mieltä Universal on Warnerin päätöksestä siirtyä kokonaan Blu-rayn leiriin, hän kertoi asian tulleen heille täysin yllätyksenä. "Kuulimme asiasta samalla, kun kaikki muutkin -- kesken lennon CES-messuille Las Vegasiin. Ollakseni täysin rehellinen, emme ole vielä ehtineet käsitellä koko asiaa -- Warner julkaisee elokuviansa HD DVD:llä vielä toukokuuhun asti.


Haastattelu kääntyi nopeasti pisteeseen, jossa Graffeolta kysyttiin hänen mielipidettänsä siitä, jättäisivätkö myös Universal ja Paramount HD DVD:n jossain vaiheessa. Tämän hän kielsi jyrkästi. "Tämä on bisnestä myös meille ja meillä ei ole pienintäkään aikomusta tehdä suunnitelmiimme muutoksia. Julkaisimme juuri uudet nimikkeemme HD DVD -levyillä ja meillä on paljon muita toimenpiteitä suunnitelmissa."

Kun haastattelija kysyi Graffeon mielipidettä Sonyn PlayStation 3 -pelikonsolin vaikutuksesta teräväpiirtosoittimien myyntiin, hänen vastuksensa oli nopea. "Jos katsot tilastoja siitä, kuinka paljon HD DVD -soittimien omistajat ovat ostaneet elokuvia ja siitä, kuinka paljon elokuvia Blu-ray-soittimien ja PlayStationin omistajat ovat elokuvia ostaneet yhteensä, voit huomata suhteen olevan suhteutettuna laitteiden määrään 4:1. Pelikonsolien omistajat eivät siis osta elokuvia samalla tahdilla, kuin pelkän teräväpiirtosoittimen omistajat.

Viimeiseksi Graffeolta kysyttiin mitä mahdollisuuksia Blu-raylla ja HD DVD:llä olisi vielä lyödä hynttyyt yhteen. Hän jätti asian vielä auki, mutta kertoi ongelman mutkistuneen viime aikoina.

"En aio sanoa, että se ei ole koskaan mahdollista. Uskon, että kaikki toivoisivat asioiden järjestyvän, enkä usko, että kenelläkään olisi mitään sitä vastaan. Yritimme puolitoista vuotta sitten yhdistää formaatteja, mutta valitettavasti aikomus hajosi käsiin. Uskon, että kaikki on mahdollista, mutta viimeinen päätäntävalta on kuitenkin asiakkailla.

13 KOMMENTTIA

mcmopo1/13

Sanokoot jätkä mitä haluaa, mutta hd-dvd:llä ei tehdä enää rahaa kauaa aikaa. Eli niinkuin kaikki tietävät rahavirta määrtään tahdin ja vauhdin ei mikään muu.

Joker_2/13

Rahavirtahan se on mikä määrää tahdin, mutta mikä määrääkään rahavirran tahdin?

Sopivat "bonukset" oikeille henkilöille saattavat kummasti auttaa rahavirran kanssa.

Näin toimii kapitalismi.

OFF3/13

mcmopo on niiin oikeessa.. kyllä saa alkaa HD-DVD jengi kaivaa monttua laitteilleen.. Itte en oo koskaa uskonu mokomaan ja mites kävi / on käymässä juuri niinku beetta nauhalle...

exlex4/13

Sama täällä allekirjoitan edelliset kommentit. HD-DVD on kuollu formaatti. Ite aijo ainakaan ostaa yhtään HD-DVD formaattia.
Kaveri on töissä eräässä suurimmassa nimeltä mainitsemattomassa kodinkoneliike ketjussa myyntipäällikkönä ja se sanoi, että ne on laittanu jo kaikki HD-DVD formaatit alennusmyyntiin, koska kukaan ei osta niitä. Eivätkä aijo ilmeisesti ottaa niitä enää ollenkaan. Että lykkyätykö HD-DVD:lle jos muutkin kauppaketjut ajattelee näin.

BlasterX5/13

Lainaus:

Jos katsot tilastoja siitä, kuinka paljon HD DVD -soittimien omistajat ovat ostaneet elokuvia ja siitä, kuinka paljon elokuvia Blu-ray-soittimien ja PlayStationin omistajat ovat elokuvia ostaneet yhteensä, voit huomata suhteen olevan suhteutettuna laitteiden määrään 4:1. Pelikonsolien omistajat eivät siis osta elokuvia samalla tahdilla, kuin pelkän teräväpiirtosoittimen omistajat.

Hmm... Perustui mihin? Ainakin nilsenin (riippumaton) tekemä tutkimus kaataa tuon väitteen niinkuin korttitalon.Vaikken mikään analyytikko olekkaan, veikkaisin, että viimmeistään joulumarkkinoille Universalilla ja Paramountilla on soppari Blu-rayn (ja HD DVD:n) kanssa. Kesän ehkä sinnittelevät, koska tuolloin kauppa on muutenkin melko kuollutta.

Lainaus:

meillä ei ole pienintäkään aikomusta tehdä suunnitelmiimme muutoksia...kunnes sopimuksemme HD DVD:n kanssa päättyy.

Aunustico6/13

Ainoa järkevä vaihtoehto, jos haluaa vielä tukea HD-DVD:tä, on pitää man yrityksen mainetta yllä ja tarjota tuotteita HD-DVD-laitteiden ja -elokuvien jo ennestään omistaville tahoille, mutta ei siitä kilpailuvalttia tule. Uusia kuluttajia tuskin enää kiinnostaa.

aitzo7/13

Lainaus:

Hmm... Perustui mihin? Ainakin nilsenin (riippumaton) tekemä tutkimus kaataa tuon väitteen niinkuin korttitalon.

Hän ei puhunut myytyjen leffojen suhteesta, vaan leffat/soitin suhteesta. Jokaista myytyä hd dvd-soitinta kohden myydään 4 kertaa enemmän hd dvd:eitä kuin yhtä bluray-soitinta kohden bluray-leffoja. Johtunee siitä että kaikki ps3:n ostajat eivät ostaneet "soitintaan" videoiden katsomiseen vaan pelaamiseen.

vallu888/13

ostin tuossa hd dvd soittimen ja sain kaupan päälle 5 leffaa, kohta vois ostaa toisen ja ottaa taas 5 uutta leffaa. hinta/laatu suhde on paikoillaan ja halvalla kun saa niin ei ole väliä jos kahden vuoden päästä joutuu uusimaan laitteistoa!

aleksi619/13

En kyllä usko että on jäädäkseen jos luvut on vähääkään niin ällistyttäviä blurayn puolelle kuin mitä siinä uusimmassa vertailu uutisessa oli. Jossain mielessä harmi että bluray myy niin hyvin että tuskin tulee samanlaisia kaupanpäällisiä eli esim. se 5 leffaa päälle eikä sekään ole pelastanut hd-dvd karua kohtaloa.

aslei10/13

Universal laskee, että HD DVD soitinten omistajia on tällä hetkellä tarpeeksi paljon, että HD DVD levytuotantoa kannatta jatkaa. Blu-Rayn takana olevia studioita on paljon enemmän kuin HD DVD:tä tukevia studioita, siispä myöskin Blu-Ray levyjen myynti jakautuu useammalle studiolle.

Ainakin tällä hetkellä tilanne on vielä se että Warner Brothers, Paramount ja Universal jakavat HD DVD elokuvien myynnissä kakun keskenään. Jos Paramount päättää tulevaisuudessa siirtyä myös Blu-Rayn taakse Warner Brothersin tapaan, Universalilla on käytännössä yksinmyynti HD DVD -levyihin.

Ihmettelen näitä kommentteja joissa väitetään että HD DVD soittimiin laitetut rahat ovat menneet jotenkin hukkaan. Itse omistan Toshiban ulkoisen HD DVD -aseman (XBOX360), jonka ostamista en ole katunut tippaakaan. Asema toimii mainiosti myös Vista PC:ssäni. Ostamani levyt olen varmuuskopioinut kovalevylleni, josta ne on siirrettävissä myöhemmin esimerkiksi Blu-Ray levylle. Samalla tavalla voi tehdä myös Blu-Ray levyille, ne voi varmuuskopioida kovalevylle ja HD DVD:lle. Muutenkin tässä formaattien välisessä sodassa monilla on liikaa tunnetta mukana; kyseessähän on vain muutaman jättiyrityksen bisnes, jossa tavallisella kadun tallaajalla ei luulisi olevan mitään osuutta ellei sitten omista suurta määrää näiden yhtiöiden osakkeita.

jusunakki11/13

Lainaus:

Hmm... Perustui mihin? Ainakin nilsenin (riippumaton) tekemä tutkimus kaataa tuon väitteen niinkuin korttitalon.
Opettele lukemaan?

BlasterX12/13

Sorry, sisälukutaito kärsii pahemman kerran kun on ollut sen reippaat 19tuntia hereillä.

exlex13/13

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti aslei:


Ihmettelen näitä kommentteja joissa väitetään että HD DVD soittimiin laitetut rahat ovat menneet jotenkin hukkaan. Itse omistan Toshiban ulkoisen HD DVD -aseman (XBOX360), jonka ostamista en ole katunut tippaakaan. Asema toimii mainiosti myös Vista PC:ssäni. Ostamani levyt olen varmuuskopioinut kovalevylleni, josta ne on siirrettävissä myöhemmin esimerkiksi Blu-Ray levylle. Samalla tavalla voi tehdä myös Blu-Ray levyille, ne voi varmuuskopioida kovalevylle ja HD DVD:lle. Muutenkin tässä formaattien välisessä sodassa monilla on liikaa tunnetta mukana; kyseessähän on vain muutaman jättiyrityksen bisnes, jossa tavallisella kadun tallaajalla ei luulisi olevan mitään osuutta ellei sitten omista suurta määrää näiden yhtiöiden osakkeita.

Tottahan se on että voit kopioida levyjä koneellesi mutta kyse on nyt siitä onko järkevää ostaa enää HD-DVD soitinta tai elokuvia. Pointti on se että tälläherkellä näyttäisi pahasti siltä HD-DVD on häviämässä formaatti sodan, joka tarkoittaa pitkässä juoksussa sitä, että soittimien hinnat sekä levyjen hinnat ovat suhteessa kalliimpia valmistaa, koska myynnit ovat liian pieniä. Ja tuskin kukaan rupeaa ostamaan kahta soitinta itselleen. Onhan tietenkin mahdollista että hybridi soittimet yleistyvät mutta tuskimpa, koska valmistus on kalliimpaa ja tulee myös muita ongelmia mukana. Tästä seuraa väkisin se ajankuluessa, että jos esim Universal haluaa myyntiä niiden on pakko tukea Blue-Rayta.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT