AfterDawn logo

Elektroniikkavalmistajat vaativat kasettimaksun uudistamista

Kaarlo Räihä Kaarlo Räihä
15 kommenttia

Elektroniikkavalmistajat vaativat EU:lta kasettimaksun uudistamista, koska vanha maksujärjestelmä on epäreilu kuluttajia ja valmistajia kohtaan. Nokia, Philips ja joukko muita elektroniikkavalmistajia julkaisivat perjantaina avoimen kirjeen, jossa kerrottiin mm. kasettimaksun aiheuttamista ongelmista. Kuluttaja saattaa joutua maksamaan kasettimaksun eli hyvitysmaksun kahteen tai jopa kolmeen kertaan. Esimerkkinä käytettiin iTunesin kautta ostettua kappaletta, jossa hyvitysmaksu on osana tuotteen hintaa, tämän jälkeen kuluttaja ostaa CD-levyn, jolle hän polttaa kappaleen ja maksaa CD-levyn hinnassa jälleen hyvitysmaksun. Jos käyttäjä siirtää kappaleen vielä matkapuhelimeen tai kannettavaan mediasoittimeen, on niidenkin hinnassa hyvitysmaksu.

Epäoikeudenmukaista on myös se että hyvitysmaksu ei ole käytössä kaikissa EU-maissa ja maksun suuruus vaihtelee maiden oman päätöksen mukaan. Tämä asettaa eri maiden kuluttajat epätasa-arvoiseen asemaan ja aiheuttaa ongelmia myös EU:n sisäisessä kaupankäynnissä. Copyright Levies Reform Alliancen (CLRA) tekemän tutkimuksen mukaan 1.2 miljardin euron tulot, jotka EU-maat saivat vuonna 2005 kasettimaksuista aiheuttivat 2.1 miljardin euron menetykset korkeamman hinnan takia myymättä jääneistä tuotteista.


EU-komissio käsittelee vuoden lopulla kasettimaksun nykyistä tilannetta uudelleen, mutta suuria muutoksia tuskin tapahtuu, sillä artistien ja levy-yhtiöiden ohella myös valtiot saavat osansa hyvitysmaksuista.

Lähteet:
Reuters
digitoday

15 KOMMENTTIA

oxygenol1/15

eka!

Sentään edes jotku ihmiset ajattelevat omien lompakoidensa ohella myös muiden lompakoiden paksuutta.

juhha842/15

Sitähän voisi pian harkita että ostaisi tyhjät cd:t ja dvd:t suomesta jos tuo laki uudistus tulisi.

-Rex-3/15

Täyttä asiaa. Näitähän on perusteltu yksityisellä kopioinnilla, mutta kun kerran p2p-verkkojen käyttö ja itse kopion valmistaminen alkuperäisestä on suurempi rikos kuin monet normaalin ihmisen oikeustajun vastaiset teot niin eipä tällaiselle järjestelmälle ole mitään perusteita. Eihän vahingollista toimintaa voi tapahtua kun sellainen on kielletty, joten ei tapahtumattomasta asiasta voi tuomita maksamaan hyvityksiä ja korvauksia. Tai niinhän sitä luulisi, mutta kuten on nähty niin tekijänoikeusmafiaa ei koske mitkään normaalit pelisäännöt.

Spotteri4/15

Lainaus:
Sentään edes jotku ihmiset ajattelevat omien lompakoidensa ohella myös muiden lompakoiden paksuutta.

kun jollakin olisi vielä jonkillaista oikeustajua ilman että on oma lehmä ojassa, niin asiat saattaisivat mennä välillä parempaan päin

firece5/15

pah kyllä eu pamput tietää miten rakentavat säädökset estetään ja onhan sitä parempaakin tekemistä kuten mittailla kurkkuja mini kurkuiksi.

handeran6/15

Ihan niinkun alkais pikkuhiljaa järki nostamaan päätään,on se hiukka hymyilyttänyt tämä nykyinen käytäntö jonka tarkoitus tuntuu olevan lähinnä kassavirran maksimoiminen eikä niinkään järki/oikeudenmukaisuus.

prik7/15

Otetaanpas nyt sitten esimerkki aseista:

Kuluttajat saattavat kopioida CD:lle ostamaansa musiikkia (joka on laitonta!) Eli he rikkovat lakia.

Kuluttajat saattavat konepislarilla ampua toisen seulaksi (joka on laitonta!) Eli he rikkovat lakia.

(lähes?) Millä tahansa esineellä voi tehdä myös laittomuuksia, niin autoilla, aseilla, lyijykynällä, tietokoneella, CD-levyillä. Miksi sitten vain CD-levyissä on kasettimaksu?

mjk8/15

Kas, Kas firmat rupeavat huomaamaan kuinka riaa, mpaa ja kumpp. toimivat ja rupeavat laittaan vastaan..toivottavasti syntyy kunnon sota, se laittaisi varmaan levy-yhtiöitä miettimään uudestaan...

teme5659/15

Hyvä homma että yrityksetkin lopulta alkavat herätä todellisuuteen. Ja ei EU:kaan voi Nokian ja Philipsin kaltaisia yhtiöitä täysin huomiotta jättää. Eipä silti, kyllä edelleen tulee CD:t ja DVD:t tilattua ulkomailta.

acido10/15

Lainaus:
Kuluttajat saattavat kopioida CD:lle ostamaansa musiikkia (joka on laitonta!) Eli he rikkovat lakia.
Lueppas lakisi uusiksi prk. Kopiosuojattomien teosten kopioiminen on nimenmaan laillista. Sillä verukkeellahan Teostot, Grameksin ja kumppanit saavat periä ylimääräisen veron tallenusvälineiden kapasiteetin perusteella.

JaspaJami11/15

ja jos käytetään nimeä CD-levy niin silloin puhutaan nimenomaan kopiosuojaamattomista levyistä. Se epästandardi audiota sisältävä muovilevy joka on kopiosuojattu ei ole CD-levy, eli CompactDisc. Se ei ole standardin mukainen ja kyseisen tuotemerkin omistajakin on kieltänyt sen käyttämisen tuollaisissa epästandardeissa valmisteissa.

Kasettimaksukan pitää maksaa vain niissä tapauksissa että levylle kopiodaan tekijänoikeusuojattua materiiaalia (joka ei siis kuitenkaan ole kopiosuojattua koska sellaistahan ei saa kopioda). Ikävää vaan on että etenkin yksityinen ihminen ei suomesta kasettimaksuttomia mediota saa. Yritys saa (tai ainakin sai), mutta senkin eteen piti nähdä vaivaa.

Betrayed12/15

Yks kaveri ilmaisi asian kyllä hyvin "maksatko maidosta extraa sen takia että joskus saatat ostaa perunoita?". Tuohan tiivistää tän jutun aika simppeliin muotoon :)

prik13/15

Lainaus:
Lueppas lakisi uusiksi prk. Kopiosuojattomien teosten kopioiminen on nimenmaan laillista. Sillä verukkeellahan Teostot, Grameksin ja kumppanit saavat periä ylimääräisen veron tallenusvälineiden kapasiteetin perusteella.
Aivan, tämä on täysin totta. Kuinka moni kaupasta ostettu CD-levy ei sisällä kopiosuojausta? Mielestäni on niin, että on erittäin harvinaista, mikäli levyssä ei ole kopiosuojausta.

JaspaJami14/15

Itse taas olen huomannut että nyt on ruvennut uudestaan tuleen myyntiin suojaamattomia CD-levyjä myös noiden epästandardien muovikiekkojen joukoon myyntiin enemmän ja enemmän. Olisiko ne lopulta tajunneet että ne menee paremmin kaupaksi kuin nuo suojatut versiot.

Vielä kun saisimme kauppaan eri hyllyyn oikeat CD-levyt pois noiden roskien seasta.

avthein15/15

Tekijänoikeusmafian perimä suojelusraha ("kasettimaksu") menee lisäksi listasonnan tekijöille, eikä sille artistille/tekijälle jonka tuotoksia satun tyhjälle medialle tallentamaan.

Eli sen lisäksi että saat kärsiä kaupoissa yms. soitetusta listasonnasta, niin joudut sitä myös tahtomattasi rahoillasi tukemaan! (Lisäksi kaupan maksamat radion/musiikin soiton tekijänoikeuskorvauksetkin on lisätty tuotteiden hintoihin.)

Eiköhän se ole ihan sama nauhoittaako listasonnan suojelusraha-tallennusmedioille radiosta/TV:stä vaiko vertaisverkosta, kun on jo kerran etukäteen maksetukin.

Enkä todellakaan aio maksaa omien tekeleideni tallentamisesta tekijänoikeusmafialle suojelusrahaa! Taaskin tuli paketti nerokkaasti Virosta, että pääsee tallentamaan videokameranauhoituksiaan ja digikuviaan...

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT