*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Toshiba ratkaisee sähköautojen suurimman ongelman – 320 ajokilometriä lisää kuudessa minuutissa

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 12.10.2017 09:32 Kommentteja (6)

Toshiba ratkaisee sähköautojen suurimman ongelman – 320 ajokilometriä lisää kuudessa minuutissa Huoltoasemalla autoa tankatessa huomaa hyvin kuinka tehokas tapa varastoida energiaa bensiini on. Auton tankin saa täyteen muutamassa minuutissa ja täysi tankki vie autoa eteenpäin useita satoja kilometrejä. Sähköautojen yksi suurimmista murheenkryyneistä on päihittää tämä fossiilisten polttoaineiden selkeä etu.
Toshiba on kehittänyt anodimateriaalin, jolla uuden sukupolven litiumioniakut on mahdollista ladata erittäin nopeasti. Japanilaisyhtiön mukaan sähköautoon olisi sen akkujen ansiosta mahdollista ladata 320 kilometrin edestä lisää ajokilometrejä kuudessa minuutissa. Latausaika voisi olla näiden akkujen ansiosta jo niin lyhyt, ettei sähköauton omistajan tarvitse enää murehtia aktiivisesti akkujen varaustasoa.

Yhtiö on markkinoinut SCiB-akkujaan (Super Charge Ion Battery) jo pidemmän aikaa erilaisiin tuotteisiin, mutta kunnollista kaupallista läpimurtoa ne eivät ole kuitenkaan tehneet. SCiB-akkuja on käytetty esimerkiksi sähköpyörissä, joissain tietokoneprototyypeissä sekä muutamissa sähköautoissa (Mitsubishi i-MiEV ja Minicab MiEV). Toshiba on jo pidemmän aikaa luvannut SCiB-akun latautuvan 90-prosenttisesti täyteen 10 minuutissa.

Uuden akun eduiksi luetaan latausnopeuden lisäksi korkea varaustiheys sekä useiden lataussyklien kestävyys. SCiB-akkujen luvataan säilyttävän 90 prosenttia alkuperäisestä varauskapasiteetista 5000 latauksen jälkeenkin.

Toshiban tavoitteena on kaupallistaa uuden sukupolven SCiB-akut kirjanpitovuoden 2019 (alkaa elokuussa 2019).

Edellinen Seuraava Kirjoita kommentti

6 kommenttia

113.10.2017 20:36

Päreet, piuhat ja pistokkeet taitaa mennä uusiksi. Tuossa on kyseessä todella iso ampeerikuorma, joka kumentaa paikat. Onhan jo nykyvauhdilla Tesla palanut Norjassa poroksi pikalatauksessa.

https://electrek.co/2016/03/17/tesla-su...-short-circuit/

214.10.2017 7:16

Lainaus:
Toshiba ratkaisee sähköautojen suurimman ongelman – 320 ajokilometriä lisää kuudessa minuutissa
Oikeastaan jo otsikko kertoo että uutisen sisältö on kaikkea muuta kuin faktaa. Vaikuttaisikohan tuohon toimintasäteeseen mitenkään auton moottorin teho tai minkälaisessa liikenteessä autolla ajetaan? Ei, aina vaan 320Km kuuden minuutin latauksella...

314.10.2017 20:49

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pentsu:
Lainaus:
Toshiba ratkaisee sähköautojen suurimman ongelman – 320 ajokilometriä lisää kuudessa minuutissa
Oikeastaan jo otsikko kertoo että uutisen sisältö on kaikkea muuta kuin faktaa. Vaikuttaisikohan tuohon toimintasäteeseen mitenkään auton moottorin teho tai minkälaisessa liikenteessä autolla ajetaan? Ei, aina vaan 320Km kuuden minuutin latauksella...
Noiden lisäksi vaikuttaa sää,lämmitys ja ilmastointi syövät samaa akkua.
Tarkempaa olisi väittää, että esim. 80% varauksesta latautuu X ajassa.
Pointti taisi olla,että latausajat lyhenisivät oleellisesti. Ehkä näin?

416.10.2017 19:20
user_org
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti arivesa:
Päreet, piuhat ja pistokkeet taitaa mennä uusiksi. Tuossa on kyseessä todella iso ampeerikuorma, joka kumentaa paikat.
Teho, esim 500kW, olisko ajatus nostaa jännitteitä.

Tämän soveltamiskohde kai jonkinlainen sähkölatausasema, Nesteet Shellit jne. joissa sitten dieselistä/bensasta jauhetaan sähkö, tai jos asema sattuu olemaan lähellä paikallisen fingridin isompaa kantaverkkoa, jälkimmäinen voisi olla haaste ns ruuhka-aikaan, eli hinnat eläisiä lataustehon ja kellon ajan (verkon kulutuksen mukaan).

Autoihin voisi tulla myös letkutus mahdollisuus, eli antaa virtaa kaverille. Tai tiepalvelu henkilöillä sitten vähän tehokkaampi agregaatti kun auttavat tienvarteen jääneitä.

516.10.2017 19:41

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user_org:Tämän soveltamiskohde kai jonkinlainen sähkölatausasema, Nesteet Shellit jne. joissa sitten dieselistä/bensasta jauhetaan sähkö, .

No täähän olisikin ihan huikea idea. Polttomoottorin hyötysuhde on luokkaa 25%. Mitä hemmetin järkeä siinä olisi?

616.10.2017 22:32

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pentsu:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user_org:Tämän soveltamiskohde kai jonkinlainen sähkölatausasema, Nesteet Shellit jne. joissa sitten dieselistä/bensasta jauhetaan sähkö, .

No täähän olisikin ihan huikea idea. Polttomoottorin hyötysuhde on luokkaa 25%. Mitä hemmetin järkeä siinä olisi?

Ei älliä tietenkään, mutta pinteessä olevalle kelpaa kaikki. Leffassakin oli jo juonena toimimattomat latauspisteet, kun pöllitty Tesla hyytyi kesken pakoreissun. Agregaatti kontissa jeesaisi edes jotain.

Fuel cell tai polttomoottori back-up käyttöön lie edellytys sähköauton yleistymiseen, vielä pitkään. Muuten voi tulla vilu, varsinkin täällä.

Kommentoi uutista

Mikäli sinulla ei ole vielä AfterDawn-käyttäjätunnusta, syötä allaolevaan kaavakkeeseen toivomasi käyttäjätunnus sekä sähköpostiosoitteesi. Lähetämme sinulle jälkikäteen aktivointilinkin antamaasi sähköpostiosoitteeseen.

Mikäli sinulla on jo ennestään AfterDawn-käyttäjätunnus, kirjaudu sisään seuraavan välilehden kautta.

Kirjaudu sisään käyttäen AfterDawn -käyttäjätunnustasi tai sähköpostiosoitettasi.
Uutisarkisto