*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

EU:n uusi pankkidirektiivi PSD2 - mitä se tarkoittaa kuluttajalle?

Kirjoittaja Petteri Pyyny (Google+) @ 2.9.2017 13:30 Kommentteja (2)

Mikä hitto on PSD2 ja miten se vaikuttaa minun elämääni? (vinkki: erittäin paljon) Yksi teknologiapiireissä paljonkin keskustelua aiheuttanut kirjainlyhenne kulkee nimellä PSD2. Termi ei ole varsinaisesti mitenkään itsestään aukeavaa sorttia ja sitä aika harvat ovatkaan kuulleet, ellei kiinnostuken kohteisiin satu kuulumaan finanssiteknologia.
Mutta PSD2 on juttu, joka tulee vaikuttamaan käytännössä kaikkien meidän arkeen ensi vuoden toukokuusta alkaen. Kyseessä on Euroopan Unionin uusi pankkidirektiivi, joka muuttaa pankit käytännössä "tyhmiksi" tilinvartijoiksi ja avaa pankkitilit kuluttajan itsensä hallittaviksi.

PSD2 tulee sanoista Second Payment Services Directive ja se koskee kaikkia EU:n alueella toimivia rahalaitoksia.

Mikä PSD2 sitten on?PSD2 tarkoittaa sitä, että pankkien on pakko avata pääsy kuluttajan pankkitietoihin, ilmaiseksi, standardin rajapinnan kautta. Pankkitiedoilla tarkoitetaan tilitapahtumien luontia, saldon tietoonsaamista sekä tilitapahtumahistoriaa.

Mitä PSD2 sitten käytännössä tarkoittaa?Yksinkertaisimmillaan se tarkoittaa sitä, että jos olet nyt vaikkapa Danske Bankin asiakas ja vihaat Danske Bankin verkkopankkia, voit vapaasti käyttää vaikkapa Nordean verkkopankkia pankkiasioidesi hoitamiseen. Ja kännykässä voit käyttää Osuuspankin mobiilisovellusta. Mutta pankkitilisi on edelleen Danske Bankissa eikä sinun tarvitse avata pankkitilejä muissa pankeissa.

PSD2 myötä mm. erilaiset analysointipalvelut, jotka havainnollistavat sitä, mihin rahasi tililtä oikein katoavat, saavat halutessasi pääsyn suoraan pankkitiliisi. Ja sovelluskehittäjät voivat luoda uusia, parempia verkkopankkisovelluksia - vaikka kehittäjä ei olisikaan pankki.

Myös erilaiset useamman pankkitilin tiedot samaan näkymään yhdistävät ratkaisut tulevat mahdolliseksi - eli vaikka sinulla olisi pankkitilit sekä Nordeassa että S-Pankissa, voit nähdä molempien pankkien tilitiedot samasta sovelluksesta.

Pankit ovat valmistautuneet - kuka paremmin, kuka huonommin - tulevaan tilanteeseen. Ainakin Nordea ja Osuuspankki ovat panostaneet sovelluskehitykseen Suomessa isolla kädellä, toivoen että heidän tarjoamansa sovellukset olisivat ainakin riittävän hyviä, jotta asiakkaat eivät katoaisi muiden sovellusten käyttäjiksi.

Kilpailusta tulee luonnollisesti myös globaalia ja onkin todennäköistä että kaikki suuret finanssisovellusten kehittäjät tulevat ryminällä myös Suomeen, haastaen olemassaolevat verkkopankit ja mobiilipankkisovellukset omilla ratkaisuillaan.

Direktiivi on jo hyväksytty ja tulee voimaan koko EU:n alueella toukokuussa 2018. Direktiivi koskee kuluttajien lisäksi myös yritysten pankkitilejä, eli käytännössä kaikkia pankkitilejä käyttäviä instansseja.

Aiheesta lisää mm. Finanssivalvonnan sivuilta.

-Petteri Pyyny (@pyyny)

Edellinen Seuraava Kirjoita kommentti

2 kommenttia

12.9.2017 15:18

Ovat varmaan huomioineet asioissa että kaikkilla ihmisillä ei ole nettiä tai kännyköitä. Tarkoitan vain että jos pankilla ei ole joskus tulevaisuudessa sitä fyysistä asiakaspalvelua niin ei kaikki ihmiset pysty käyttämään koko pankkia mihinkään. Samalla kuitenkin yhteiskunta vaatii että jokaisella ihmisellä on pankkitili.

Digitalisointi on hienoa silloin kun se helpottaa monien ihmisten ja yritysten elämään. Mutta se voi myös eristää osan ihmisistä koko asian ulkopuolle. Koska yhteiskunta ei tarjoa kaikille ihmisille ilmaiseksi näitä puhelin ja netti palveluja. Eikä maksullisia palveluita ole pakko ottaa. Joten elämmekö tulevaisuudessa yhteiskunnassa joka tarjoaa vapauden valita asioita, vai yhteiskunnassa joka pakkosanelee mitä palveluita ihmisten on ostettava.

25.9.2017 6:23

Kumma jos esim facebook ei ole liikkeellä ja ala tarjota sovellusta jolla näkee näppärästi tilin saldon sivun laidassa kunhan antaa yhtiölle oikeuden selata tilitiedot läpi jotta mainonnasta saadaan entistäkin kohdennetumpaa.

Kommentoi uutista

Mikäli sinulla ei ole vielä AfterDawn-käyttäjätunnusta, syötä allaolevaan kaavakkeeseen toivomasi käyttäjätunnus sekä sähköpostiosoitteesi. Lähetämme sinulle jälkikäteen aktivointilinkin antamaasi sähköpostiosoitteeseen.

Mikäli sinulla on jo ennestään AfterDawn-käyttäjätunnus, kirjaudu sisään seuraavan välilehden kautta.

Kirjaudu sisään käyttäen AfterDawn -käyttäjätunnustasi tai sähköpostiosoitettasi.
Tuoreimmat uutiset

Kiinan hakukonejätti aikoo kiriä Yhdysvaltojen ohi itsestään ajavissa autoissa Kiinan hakukonejätti aikoo kiriä Yhdysvaltojen ohi itsestään ajavissa autoissa (22.9.2017 10:42)
Kiinan hakukonemarkkinoita suvereenisti hallitseva Baidu on ilmoittanut perustavansa 1,52 miljardin dollarin arvoisen rahaston, jonka on määrä sijoittaa rahaa seuraavan kolmen vuoden aikana ....
CCleaner-haittaohjelmalla hyökättiin teknologiayritysten verkkkoihin CCleaner-haittaohjelmalla hyökättiin teknologiayritysten verkkkoihin (22.9.2017 09:56)
Aiemmin tällä viikolla selvisi, että huippusuosittuun CCleaner-puhdistustyökaluun oli ujutettu haittaohjelma. Ohjelman versionumeroon 5.33 istutettiin haittaohjelma ilmeisesti tietomurron avulla, ....
Netflixille tulossa uusi Marvel-sarja – traileri julkaistiin Netflixille tulossa uusi Marvel-sarja – traileri julkaistiin (21.9.2017 21:43)
Netflix julkaisi trailerin tulevasta The Punisher -sarjasta. Frank Castlea eli Punisheria esittää Jon Bernthal (mm. The Walking Dead, The Wolf of Wall Street ja Sicario). Hahmosta saatiin ....
Ensi kuun Netflix-tarjonnassa: Stranger Things 2 ja komediaa Ben Stilleriltä ja Adam Sandleriltä Ensi kuun Netflix-tarjonnassa: Stranger Things 2 ja komediaa Ben Stilleriltä ja Adam Sandleriltä (21.9.2017 19:16)
Kuten tavallista, niin ensi kuussakin Netflixiin saapuu jälleen maittavasti yhtiön omaa tuotantoa. Tähän lukeutuu niin elokuvia, standup-esiintymisiä kuin tietysti sarjojakin. Kenties odotetuin ....
Huaweilta tulossa ensimmäinen reunuksettomalla näytöllä varustettu älypuhelin, kuva vuoti Huaweilta tulossa ensimmäinen "reunuksettomalla" näytöllä varustettu älypuhelin, kuva vuoti (21.9.2017 18:17)
Huaweilta odotetaan muutaman viikon päästä uutta Mate-sarjan huippupuhelinta, mutta yhtiöllä saattaa olla pian tarjolla myös uusi, tämän vuoden trendinäytöllä varustettu malli. Mate 10:n ....
5 kommenttia

Uutisarkisto