*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Karu muistutus – Säätiedoilla sinusta tehdään kauppatavaraa

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 23.8.2017 10:31 Kommentteja (6)

Karu muistutus – Säätiedoilla sinusta tehdään kauppatavaraa Huippusuosittu AccuWeather-sääsovellus on jäänyt kiinni käyttäjän sijainnin paikannuksen mahdollistavan datan keräämisestä, vaikka sovellusta on erikseen kielletty pääsemästä paikkatietoon käsiksi. Sovelluksen kautta kerätyt tiedot ohjataan kolmannen osapuolen analyysiyhtiön käsiteltäväksi.
AccuWeather kysyy käyttäjältä saako se paikantaa hänen sijaintinsa GPS:n avulla, jolloin sovelluksen esittämiä tietoja voidaan räätälöidä käyttäjän sijainnin kannalta relevanteiksi. Samalla sovellus voi tietysti hyödyntää paikkatietodataa kaikkeen muuhunkin, kuten vaikkapa kohdennettuun mainontaan. Vaikka sovellusta kieltäisi pääsemästä paikkatietoon käsiksi, kerää se silti paikannuksen mahdollistavaa tietoa käyttäjästä.

Tosin paikannuksen mahdollistava tieto ei liity GPS-koordinaatteihin tai suhteelliseen korkeuteen, vaan käytettyyn Wi-Fi-verkkoon ja verkon MAC-osoitteeseen, joiden avulla voidaan päätellä käyttäjän sijainti parhaimmillaan hyvinkin tarkasti.

Miljoonia latauksia kerännyt AccuWeather käyttää yhteistyökumppaninaan Reveal Mobilea, jonka tehtävänä on tulkita dataa vaikkapa kohdennetun mainostamisen mahdollistavaan muotoon. AccuWeatherin mukaan se ei käytä dataa vielä mihinkään, mutta tulevaisuudessa sen perusteella on parantaa käyttökokemuksen räätälöintiä ja auttaa mainostajia kohdentamisessa.

Säätiedot ovat perinteisesti ollut hyvä keino saada käyttäjiltä lupa paikkatiedon keräämiseen. Tätä taktiikkaa käytetään yleisemminkin mainosmyynnin tukena.

Edellinen Seuraava Kirjoita kommentti

6 kommenttia

123.8.2017 13:59

Olenkin aina epäillyt kaikkea, jotka ns. hyväntahtoisuuttaan pyytää saada paikkatietoa.


Antamani neuvot perustuvat omaan kokemukseen. Jos mielestäsi ne ovat puutaheinää, kerro toki.

223.8.2017 14:41

Se on ihan sama mikä se laite on jos siitä on yhteys johonkin muuhun osapuoleen niin siitä tullaan keräämään jotain tietoa liittyen kyseiseen henkilöön. Käytännössä kaikki laitteet jotka ovat yhteydessä internetiin ja niissä on jonkin ulkopuolisen tahon ohjelmistoa. Joka tarkoittaa kaikkia koska se yritys jonka laitteesta on kyse on jo se ensimmäinen ongelma.

Eikä asioita tarvitse edes epäillä. Jos jokin on mahdollista tässä maailmassa niin sitä tullaan "aina" väärinkäyttämään. Kyse on ihan ihmisluonnosta, koska se muiden kyttääminen ja tekemisten seuraaminen on muka loppunut siihen että kyseessä on yritys. Itse asiassa koska asialla voi tehdä rahaa niin yritys kyttää "salaa" asiakkaitaan helpommin kuin se naappuri.

324.8.2017 13:48

Kävin eilen naapurikaupungissa lyhyellä visiitillä. Viivyin max. 1/2 tuntia alueella, jossa samassa rakennuksessa on mm. 2 ravintolaa. Asioin niistä toisessa. Illalla kotona avatessani iPadin huomasin heti avausviesteissä (jotka tulevat näkyviin kun avaan kannen) viestin, jossa oli lähettäjänä Foursquare ja se mainosti sitä toista noista kahdesta ravintolasta teemalla 'talleta nyt ravintola xx:n tiedot tulevaa varten'. Kännyssä ei ole foursquare-sovellusta, ja känny on Sonyn (android), eikä iPad ollut mukana. Wlan oli puhelimessa päällä, mutta en kirjautunut mihinkään. Pari kuvaa otin puhelimella. Mikä sovellus vuotaa?

Vantaalainen

424.8.2017 18:58

Uusi lakiesitys vakoiluun riistäytyy käsistä . Alkavat tutkimaan ajaako joku ylinopeutta jos känny on mukana , ja puhuuko joku ajaessaan kännyyn . Etsivät trokareita , parittajia ja mitä vaan joka on laitonta . Laki pitäisi koskea myös kansanedustajia . Näkisivät esim mitäs se Soinikin on mökillään, vaikka pitäisi olla eduskunnan täysistunnossa . Nettiselailu ja sähköpostit ovat vapaata riistaa , vaikka muuta lupaisivatkin . Kuka maksaa laskun ? On varmasti kallista käyttää operaattoreiden liittymiä tietojen onkimiseen . Veronmaksajathan sen tietysti maksaisivat . Nuo mainosmielessä olevat paikannukset ovat pikkujuttu uuden lain rinnalla .

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 24.8.2017 @ 19:02

524.8.2017 22:48

Kun dataa kerättään kaupallisiin tarkoituksiin niin se tarkoittaa että rikollisetkin voivat ostaa yksityistietojasi omiin "tarkoituksiinsa" (siitäkin huolimatta vaikka myyjä "virallisesti" kieltäisi datan väärinkäyttöä).

Nimenomaan datan yhdistely mm. GPS + WiFi + MAC osoitteisiin on selvä tietoturvauhka ja uhka yksityisyydelle.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 24.8.2017 @ 22:52

"Jonain päivänä työkalujenkin lainaaminen naapurille tulee olemaan rangaistavaa (koska se aiheuttaa taloudellista vahinkoa valmistajille)... Jos emme reagoi"

625.8.2017 13:20

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jkari:
Kävin eilen naapurikaupungissa lyhyellä visiitillä. Viivyin max. 1/2 tuntia alueella, jossa samassa rakennuksessa on mm. 2 ravintolaa. Asioin niistä toisessa. Illalla kotona avatessani iPadin huomasin heti avausviesteissä (jotka tulevat näkyviin kun avaan kannen) viestin, jossa oli lähettäjänä Foursquare ja se mainosti sitä toista noista kahdesta ravintolasta teemalla 'talleta nyt ravintola xx:n tiedot tulevaa varten'. Kännyssä ei ole foursquare-sovellusta, ja känny on Sonyn (android), eikä iPad ollut mukana. Wlan oli puhelimessa päällä, mutta en kirjautunut mihinkään. Pari kuvaa otin puhelimella. Mikä sovellus vuotaa?

Vantaalainen
Google. Puhelin kerää paikkatiedot ja Googlen mainokset näyttävät ehdotuksia iPadissa.

Kommentoi uutista

Mikäli sinulla ei ole vielä AfterDawn-käyttäjätunnusta, syötä allaolevaan kaavakkeeseen toivomasi käyttäjätunnus sekä sähköpostiosoitteesi. Lähetämme sinulle jälkikäteen aktivointilinkin antamaasi sähköpostiosoitteeseen.

Mikäli sinulla on jo ennestään AfterDawn-käyttäjätunnus, kirjaudu sisään seuraavan välilehden kautta.

Kirjaudu sisään käyttäen AfterDawn -käyttäjätunnustasi tai sähköpostiosoitettasi.
Tuoreimmat uutiset

Kiinan hakukonejätti aikoo kiriä Yhdysvaltojen ohi itsestään ajavissa autoissa Kiinan hakukonejätti aikoo kiriä Yhdysvaltojen ohi itsestään ajavissa autoissa (22.9.2017 10:42)
Kiinan hakukonemarkkinoita suvereenisti hallitseva Baidu on ilmoittanut perustavansa 1,52 miljardin dollarin arvoisen rahaston, jonka on määrä sijoittaa rahaa seuraavan kolmen vuoden aikana ....
CCleaner-haittaohjelmalla hyökättiin teknologiayritysten verkkkoihin CCleaner-haittaohjelmalla hyökättiin teknologiayritysten verkkkoihin (22.9.2017 09:56)
Aiemmin tällä viikolla selvisi, että huippusuosittuun CCleaner-puhdistustyökaluun oli ujutettu haittaohjelma. Ohjelman versionumeroon 5.33 istutettiin haittaohjelma ilmeisesti tietomurron avulla, ....
Netflixille tulossa uusi Marvel-sarja – traileri julkaistiin Netflixille tulossa uusi Marvel-sarja – traileri julkaistiin (21.9.2017 21:43)
Netflix julkaisi trailerin tulevasta The Punisher -sarjasta. Frank Castlea eli Punisheria esittää Jon Bernthal (mm. The Walking Dead, The Wolf of Wall Street ja Sicario). Hahmosta saatiin ....
Ensi kuun Netflix-tarjonnassa: Stranger Things 2 ja komediaa Ben Stilleriltä ja Adam Sandleriltä Ensi kuun Netflix-tarjonnassa: Stranger Things 2 ja komediaa Ben Stilleriltä ja Adam Sandleriltä (21.9.2017 19:16)
Kuten tavallista, niin ensi kuussakin Netflixiin saapuu jälleen maittavasti yhtiön omaa tuotantoa. Tähän lukeutuu niin elokuvia, standup-esiintymisiä kuin tietysti sarjojakin. Kenties odotetuin ....
Huaweilta tulossa ensimmäinen reunuksettomalla näytöllä varustettu älypuhelin, kuva vuoti Huaweilta tulossa ensimmäinen "reunuksettomalla" näytöllä varustettu älypuhelin, kuva vuoti (21.9.2017 18:17)
Huaweilta odotetaan muutaman viikon päästä uutta Mate-sarjan huippupuhelinta, mutta yhtiöllä saattaa olla pian tarjolla myös uusi, tämän vuoden trendinäytöllä varustettu malli. Mate 10:n ....
5 kommenttia

Uutisarkisto