*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

JavaScriptin korvaajan valmistuminen lähenee

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 3.3.2017 12:32 Kommentteja (2)

JavaScriptin korvaajan valmistuminen lähenee JavaScriptistä on viimeisen kymmenen vuoden aikana kehittynyt äärimmäisen suosittu ohjelmointikieli verkkopalveluiden kehittäjien keskuudessa helppoutensa ja monipuolisuutensa ansiosta. JavaScriptin yksi suurimmista ongelmista kuitenkin on, ettei se ole koodin suorittamisen näkökulmasta erityisen tehokas.
Nettipalveluiden tarjoama sisältö monipuolistuu jatkuvasti ja verkossa halutaan myös pystyä tekemään sellaisia asioita, joita on tähän asti totuttu tekemään päätelaitteille kehitetyillä natiiveilla sovelluksilla. Sisältöjä on toteutettu tähän asti JavaScriptillä, mutta sen suorituskyky ja muistinhallinnanongelmat ovat alkaneet tulla vastaan joten sen käyttökelpoisuus alkaa nopeasti heiketä tulevaisuuden vaatimustason noustessa. Selainkehittäjät ovat olleet jo pidemmän aikaa tietoisia kasvavasta ongelmasta ja vuonna 2015 ne esittelivät ratkaisun JavaScript-ongelmaan: WebAssembly (WASM).

WebAssembly on käytännössä tavukoodimainen ohjelmointikieli, jonka tavoitteena on tuoda tähän asti natiivien sovellusten suorituskyky web-ympäristöön. Kaikki suurimmat selainkehittäjät ovat sitoutuneet tukemaan WebAssemblyä, joten verkkopalveluiden kehittäjät voivat alkaa käyttää sitä melko huolettomasti, kunhan sen määritykset saadaan valmiiksi. WebAssemblyn määrittelyssä päästiin tällä viikolla iso askel eteenpäin, kun kehityksen osapuolet pääsivät yhteisymmärrykseen WASM:n rajapinnoista sekä binäärimuodosta. Seuraavaksi WebAssembly aiotaan siirtää W3C-työryhmälle lopullisten spesifikaatioiden määritystä varten.

WebAssemblystä on puhuttu JavaScriptin korvaajana, mutta ohjelmointikielet tulevat todennäköisesti elämään rinnakkain vielä pitkään. Vaikuttaa kuitenkin selvältä, että kaikkein haastavimmat ja suorituskykyä vaativat web-sisällöt tulevat perustumaan WebAssemblyhyn. Tällaisia käyttökohteita voisivat olla esimerkiksi isot 3D-pelit sekä VR-sovellukset.

WebAssemblyllä toteutettua pelidemoa voi kokeilla Webassembly.orgin sivuilla. Tähän vaaditaan kuitenkin tuore Chrome Canary- tai Firefox Nightly -selain. Tuoreimman vakaan version Firefoxista voit ladata Download.fi:stä.

Edellinen Seuraava  

2 kommenttia

13.3.2017 18:38

Ei tuon kyllä ole tarkoitus JavaScriptiä korvata, ainakaan kokonaisuudessaan.

25.3.2017 3:48

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jarzka_:
Ei tuon kyllä ole tarkoitus JavaScriptiä korvata, ainakaan kokonaisuudessaan.
Ja se suurin syy miksi JavaScript on suosittu on tietysti se, että selain puolella ohjelmointikielen valinta on liki yhtä vapaata kuin poliittisen puolueen valinta Pohjois-Koreassa. Jonkin verran vaihtoehtoja on toki viime vuosina tullut, mutta koska kaikki kuitenkin käännetään js:lle tehdään ne myös jossain määrin js:n ehdoilla.

Vaikka webasmin optimointi puolellakin on merkitystä, pitäisin kuitenkin suurimpana merkityksenä sitä, että vihdoin saadaan muillekkin ohjelmointikielille fiksumpi web yhteensopiva build target kieli. Siten JS:lle saadaan varmasti paljon hyviä kilpailijoita niin uusista kielistä kuin vanhemmista alunperin muille alustoille tarkoitetuista kielistä. Kun riittävän pitkälle katsotaan niin uskon, että JS:n käyttö tulee merkittävästi laskemaan muiden kielten tieltä ja hyvä niin.

Voitanee sanoa, että JavaScriptin yleisyys selain ja serveri puolella on selainten tekniikasta johtuva "markkinahäiriö" joka toivottavasti lähtee oikenemaan.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 5.3.2017 @ 03:51

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Uusi älypuhelinmerkki ei flopannutkaan – Puhelin tulee nyt saataville Uusi älypuhelinmerkki ei flopannutkaan – Puhelin tulee nyt saataville (18.8.2017 13:35)
Toukokuun lopulla ryminällä älypuhelinmarkkinoille yrittäneen Essentialin kompurointi kesän aikana on ollut hirvittävää katsottavaa, mutta yhtiö näyttää vihdoin saanen rivinsä kuntoon ja se ....
Kiusallista nettideittaamista? Badoossa voi käydä videopuheluita Kiusallista nettideittaamista? Badoossa voi käydä videopuheluita (18.8.2017 12:57)
Aikoinaan kyseenalaisilla keinoilla käyttäjiä Facebookista kahminut deittipalvelu Badoo on lisännyt sovellukseensa mahdollisuuden käydä videopuheluita "mätsien" kesken. Ajatuksena on, että ....
iPhone 5s:n tietoturvasuorittimen salausavaimet paljastui – tutkijat pääsevät koodiin käsiksi iPhone 5s:n tietoturvasuorittimen salausavaimet paljastui – tutkijat pääsevät koodiin käsiksi (18.8.2017 11:40)
Nimimerkkiä xerub käyttävä hakkeri väittää selvittäneensä iPhone 5s -älypuhelimen Secure Enclave -tietoturvapiirin firmwaren salausavaimen. Secure Enclave -piiri on osa älypuhelimen A7-järjestelmäpiiriä ....
Meneekö sormi suuhun iOS 11:n kanssa? Näin otat kaiken irti uudesta moniajosta Meneekö sormi suuhun iOS 11:n kanssa? Näin otat kaiken irti uudesta moniajosta (18.8.2017 11:11)
Applen tuotteita on kehuttu monesti siitä syystä, että niiden käyttölogiikan omaksuminen ei vaadi ohjekirjaa, vaan kaikki "vaan toimii". Monessa tapauksessa Applen tuotteet ovat varmasti hyvin ....
Nintendo Switch jyräsi myydyimmäksi konsoliksi heinäkuussa Nintendo Switch jyräsi myydyimmäksi konsoliksi heinäkuussa (18.8.2017 11:04)
Nintendolla voidaan olla tyytyväisiä kuluvasta vuodesta. Yhtiön tuorein konsoli, Nintendo Switch, on kärsinyt aiemmin kroonisista toimitusvaikeuksista, mutta tilanne helpotti vihdoin heinäkuussa. ....

Uutisarkisto