*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Unohda 4K: HDR-ohjelmat tulevat Netflixiin ja Amazoniin tänä vuonna

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 11.4.2015 12:33 Kommentteja (9)

Unohda 4K: HDR-ohjelmat tulevat Netflixiin ja Amazoniin tänä vuonna Ultra HD ja 4K ovat olleet parin viime vuoden ajan isoja muotisanoja digitaalisessa videoissa, mutta tänä vuonna se on saamassa rinnalleen kilpailevan trendin: HDR.
Valokuvaajille HDR on jo täysin tuttua puuroa. Monet ovat todennäköisesti huomanneet, että esimerkiksi ikkunaa päin kuvattaessa ikkunasta näkyvä maisema näkyy hyvin, mutta taas sisätiloissa olevat kohteet ovat täysin mustia (tai toisin päin, sisätilojen kohteet näkyvät hyvin, mutta ikkuna palaa niin sanotusti puhki"). Ratkaisuksi kirkkaiden ja himmeiden valonlähteiden tasapainottamiseen on käytetty HDR-tekniikkaa.

Nyt samanlainen laajan dynaamisen alueen mahdollistava tekniikka on tulossa myös televisio-ohjelmiin Dolby Vision -nimisenä. Tekniikan avulla elokuviin ja peleihinkin saadaan väri-informaation lisäksi tallennettua tietoa kohteen kirkkaudesta, minkä ansiosta television kirkkautta voidaan säätää kullekin kohtaukselle sopivaksi.

Netflix ilmoitti jo aikaisemmin, että se aikoo tuottaa uuden Marco Polo -sarjan HDR-tekniikalla, mikä antoi luvan odottaa tekniikan tulevan oikeasti kaupalliseenkin käyttöön. Amazon on lähtenyt peesaamaan Netflixiä ja se lupaa tuoda omaan videopalveluunsa HDR-yhteensopivaa sisältöä myöhemmin tänä vuonna.

HDR-tekniikan hyödyntämiseen tarvitaan sisällön lisäksi myös yhteensopiva televisio. Ensimmäisten HDR-televisioiden on tarkoitus tulla myyntiin myöhemmin tänä vuonna.

Edellinen Seuraava  

9 kommenttia

111.4.2015 12:59

Lainaus:
Monet ovat huomanneet todennäköisesti huomanneet, että

Tainnut tulla ajatuskatko kesken lausetta.

211.4.2015 13:17

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti OneMember:
Lainaus:
Monet ovat huomanneet todennäköisesti huomanneet, että

Tainnut tulla ajatuskatko kesken lausetta.
Kiitos huomiosta, korjattu.

311.4.2015 13:31

En ihan tajunnu. Eikö "perus" OLED-telkkari riitä eri kirkkauksien esittämiseen? Tällöinhän tarvitaan vain muutoksia softaan?

411.4.2015 13:56

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Phoenix43:
En ihan tajunnu. Eikö "perus" OLED-telkkari riitä eri kirkkauksien esittämiseen? Tällöinhän tarvitaan vain muutoksia softaan?
Ei, perus RGB-pikseli voi näyttää 256 eri kirkkausarvoa, joten yhden kohtauksen ja toisen kohtauksen välinen maksimikirkkausero on sen 256 astetta. Dynaamisesti näytön taustavalon kirkkautta säätämällä näiden eri kohtausten välistä kirkkauseroa voidaan nostaa vielä paljon enemmän.

511.4.2015 14:39
talamus
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Phoenix43:
En ihan tajunnu. Eikö "perus" OLED-telkkari riitä eri kirkkauksien esittämiseen? Tällöinhän tarvitaan vain muutoksia softaan?
Kyllä. Sikälimikäli laskentateho riittää.

HDRI:n voi ajatella siten, että RGB-arvojen 0..255 sijaan aletaankin käyttää floating pointteja 0..inf. (Todellisuus on monimutkaisempaa, mutta tämä on se pohjaidea. HDR mahdollistaa laajemmat valoarvot kuin 255 kpl.)

Monitorit eivät kuitenkaan kykene esittämään arvoja 0..inf, joten ruudulle pikselien valoarvot skaalataan jollain algoritmilla siten että yksityiskohdat erottuvat myös yli- ja alivalottuneissa kohdissa.

... ja tämän skaalauksen voi laskea etukäteen, ja rutata sitten ulos normi-0..255-RGB:tä. Mitään HDR-telkkaria ei tarvita. Tämän lisäksi, HDR-kuvia vaivaa usein tietynlainen "valjuus", kun kaikki on kuvassa samanarvoista.

JOS OIKEIN YMMÄRRÄN, niin HDR-telkkari osaa tehdä tuon skaalauksen 0..inf -> 0..255 television sisällä, joten kaukosäätimeen saadaan nappi "säädä valotusta ylös ja alas". Ketä tällainen kiinnostaa, se on mysteeri. 99 % kuluttajista jättää nupin asentoon "automatic", joka vastaa sitä, että joku laskisi tuon konversion etukäteen -- ja jolloin HDR-telkkaria ei tarvita.

611.4.2015 18:34

Voi olla hyvä ominaisuus joidenkin kohtausten zoomailuun, ellei sitten tuotannossa ole pidetty huoli, että mitään sopimatonta ei näy vaikka kuinka säätelisit. Ei muuta.


711.4.2015 20:26

Mutta eikö tuo ole täydentävä toiminto eikä kilpaileva formaatti?

811.4.2015 21:55

Minusta jotenkin nuo selitykset ontuu.

Ihan kuin 256 valoisuuseroa ei olisi riittävä ihmissilmälle. Ihmissilmä on tietääkseni aivan surkea erottamaan eri valoisuuseroja toisistaan. Kyse on minusta enemmän TV:n kyvystä näyttää asioita kuin siitä kuinka tarkkaa valoisuusarvoa käytetään.

Luulen että ongelma on siinä että mustaa ja kirkasta valkoista ei tahdo saada samanaikaisesti näytölle. Koska taustavalo vie mustan ja ilman taustavaloa ei tahdo saada kirkasta valkoista. Josta johtuen TV:ssä on usein se dynaaminen valoisuuden säätö mahdollisuus. Joka käytännössä kai tarkoittaa sitä että taustavaloa säädetään kuvan sisällön kirkkauden mukaan.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 11.4.2015 @ 21:59

911.4.2015 22:52

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti snaketus:
Voi olla hyvä ominaisuus joidenkin kohtausten zoomailuun, ellei sitten tuotannossa ole pidetty huoli, että mitään sopimatonta ei näy vaikka kuinka säätelisit. Ei muuta.
???

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Uusi älypuhelinmerkki ei flopannutkaan – Puhelin tulee nyt saataville Uusi älypuhelinmerkki ei flopannutkaan – Puhelin tulee nyt saataville (18.8.2017 13:35)
Toukokuun lopulla ryminällä älypuhelinmarkkinoille yrittäneen Essentialin kompurointi kesän aikana on ollut hirvittävää katsottavaa, mutta yhtiö näyttää vihdoin saanen rivinsä kuntoon ja se ....
Kiusallista nettideittaamista? Badoossa voi käydä videopuheluita Kiusallista nettideittaamista? Badoossa voi käydä videopuheluita (18.8.2017 12:57)
Aikoinaan kyseenalaisilla keinoilla käyttäjiä Facebookista kahminut deittipalvelu Badoo on lisännyt sovellukseensa mahdollisuuden käydä videopuheluita "mätsien" kesken. Ajatuksena on, että ....
iPhone 5s:n tietoturvasuorittimen salausavaimet paljastui – tutkijat pääsevät koodiin käsiksi iPhone 5s:n tietoturvasuorittimen salausavaimet paljastui – tutkijat pääsevät koodiin käsiksi (18.8.2017 11:40)
Nimimerkkiä xerub käyttävä hakkeri väittää selvittäneensä iPhone 5s -älypuhelimen Secure Enclave -tietoturvapiirin firmwaren salausavaimen. Secure Enclave -piiri on osa älypuhelimen A7-järjestelmäpiiriä ....
Meneekö sormi suuhun iOS 11:n kanssa? Näin otat kaiken irti uudesta moniajosta Meneekö sormi suuhun iOS 11:n kanssa? Näin otat kaiken irti uudesta moniajosta (18.8.2017 11:11)
Applen tuotteita on kehuttu monesti siitä syystä, että niiden käyttölogiikan omaksuminen ei vaadi ohjekirjaa, vaan kaikki "vaan toimii". Monessa tapauksessa Applen tuotteet ovat varmasti hyvin ....
Nintendo Switch jyräsi myydyimmäksi konsoliksi heinäkuussa Nintendo Switch jyräsi myydyimmäksi konsoliksi heinäkuussa (18.8.2017 11:04)
Nintendolla voidaan olla tyytyväisiä kuluvasta vuodesta. Yhtiön tuorein konsoli, Nintendo Switch, on kärsinyt aiemmin kroonisista toimitusvaikeuksista, mutta tilanne helpotti vihdoin heinäkuussa. ....

Uutisarkisto