*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Onko YouTube-videoiden upottaminen laillista? Tuomioistuin teki päätöksen

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 27.10.2014 11:20 Kommentteja (7)

Onko YouTube-videoiden upottaminen laillista? Tuomioistuin teki päätöksen Tämän vuoden alussa EU:n tuomioistuin antoi päätöksen, jonka mukaan linkittäminen toisille verkkosivustoille on täysin laillista. Nyt tuomioistuin on tehnyt toisen modernin Internetin olemusta tukevan päätöksen: sisältöjen upottaminen julkisesta lähteestä toisille verkkosivustoille on täysin luvallista.
Tuomioistuimen päätöksessä ei tehdä eroa luvallisesti ja luvattomasti julkaistun sisällön välillä. YouTube-tai Twitter-upotteita voi näin ollen lisätä nettisivuille, vaikka video tai kuva olisikin ladattu palveluun ilman oikeudenomistajan lupaa. Päätöksen taustalla oleva ajatus on, että upottamisella ei muokata sisältöä eikä sitä voida pitää uutena julkaisutoimintana.

Ennakkoratkaisua ei ole julkaistu vielä verkossa, mutta sen pitäisi ilmestyä tänne. Päätös liittyy saksalaisen vedenpuhdistuslaitteita valmistavan BestWaterin ja sen kilpailijalla työskentelevien urakoitsijoiden väliseen riitaan, mihin haettiin ennakkoratkaisua EU:n tuomioistuimelta.

Edellinen Seuraava  

7 kommenttia

127.10.2014 11:33

Eli voidaanko olettaa, että joskus vuosia sitten laittomaksi tuomitut palvelut olisivat nykylainsaäädännön tulkinnan mukaan laillisia. Muistelen, että joku keissi oli, jossa verkkosivu keräsi YouTubesta laittomasti sinne lisättyjen leffojen ja TV-sarjojen embedejä yhdelle sivulle.

227.10.2014 12:51
spam
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:
Eli voidaanko olettaa, että joskus vuosia sitten laittomaksi tuomitut palvelut olisivat nykylainsaäädännön tulkinnan mukaan laillisia.
Uutisen mukaan "sisältöjen upottaminen julkisesta lähteestä toisille verkkosivustoille on täysin luvallista.", toinen asia sitten onko se oikeasti aina noin. Tämä tosiaan muuttaisi aika rankasti nykyistä kansallisiin päätöksii perustuvia kuvioita.

Uutisessa myöhemmin jo vähän laimennettiin väitettä, eli ehkä tuo ei tee ihan kaikkea lailliseksi.

Ja ei se linkittäminenkään aina laillista ole.

327.10.2014 14:22

Mielenkiinnolla odotan mitä tästä tulee kun pöly hieman laskeutuu. Tavallaan tilanne on hieman erikoinen jos jatkossa kuvien tai videoiden embeddaamista ei tulkita jakamisena/julkaisemisena/levittämisenä. Viime aikoina ollut jonkun verran juttua noista epävirallisista urheilulähetyksien välittäjistä ja ainakin briteissä poliisi on heitä jahdannut. Tämän päätösen valossa esim tämä sivusto on täysin laillinen vaikka PIPCU on heiltä 'takavarikoinut' useita domaineja viimeisten kuukauksien aikana.


las ballenas son el camino

427.10.2014 17:22

Sehän noissa monissa TO-tuomioissa onkin ollut yksi ongelma eli välikäsi usein tuomitaan kaikkien muiden rikkomuksista. Siis välikättä ei tuomita avunannosta rikkomuksiin, vaan heidät tuomitaan muiden rikkomuksista.

Mutta TO-mafia on aina kulkenut ihan omia polkuja eli ei noudata oikein missään asiassa yleisiä normaaleja käytäntöjä. Siitähän tässä oikeasti on kyse eli saako internetissä linkittää asioita ilman että joutuu vastuuseen muiden mahdollisista "rikoksista". TO-mafian kun laittaa rikkomuksista/rikoksista vastuuseen sen jonka se helpoiten saa maksamaan, ei sitä joka oikeasti olisi asiaan syyllinen.

527.10.2014 19:57

Itsestään selvään asiaan tarvittiin varmistus...

Linkittäjä tai upottamalla linkittävä ei voi tietää onko alkuperäinen sisältö saatettu julkisesti saataville laillisesti vaiko laittomasti. Joten idiootillekin (paitsi tekijänoikeusfasistit joiden äly ei yllä edes idiootin tasolle) pitäisi asian olla hyvin selvä.

Toivottavasti asia myös korjataan Suomen mätään tekijänoikeuslakiin, kun se ei näemmä kansalaisaloitteen kautta kelvannut...


"Jonain päivänä työkalujenkin lainaaminen naapurille tulee olemaan rangaistavaa (koska se aiheuttaa taloudellista vahinkoa valmistajille)... Jos emme reagoi"

628.10.2014 0:43

Lainaus:
Linkittäjä tai upottamalla linkittävä ei voi tietää onko alkuperäinen sisältö saatettu julkisesti saataville laillisesti vaiko laittomasti. Joten idiootillekin (paitsi tekijänoikeusfasistit joiden äly ei yllä edes idiootin tasolle) pitäisi asian olla hyvin selvä.

Eli mielestäsi palvelut kuten tämä ja tämä ovat täysin hyväksyttäviä koska upottaja voi leikkiä tyhmää ja sanoa ettei tiedä onko videot/streemit virallisia? Ja tehdä siinä samalla vielä mainoksilla rahaa? Mulla on hyvin liberaali asenne yksityiseen kopiointiin ja piratismiin, mutta kaupallista piratismia ei vain pysty hyväksymään.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 28.10.2014 @ 12:59

las ballenas son el camino

728.10.2014 16:02

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti avthein:
Linkittäjä tai upottamalla linkittävä ei voi tietää onko alkuperäinen sisältö saatettu julkisesti saataville laillisesti vaiko laittomasti. Joten idiootillekin (paitsi tekijänoikeusfasistit joiden äly ei yllä edes idiootin tasolle) pitäisi asian olla hyvin selvä.
Kun kyse on kaupallisista tuotteista (esim. musiikista), terveellä järjellä pystyy mielestäni aika hyvin päättelemään, onko video laillinen vai laiton. Alla pari esimerkkiä, varmuuden vuoksi ilman linkkejä, koska en tiedä, sallisivatko modet laittomaan YouTube-videoon linkittämisen:

videon nimi: Chisu - Kohtalon oma (Official video)
käyttäjätunnus: ChisuOfficial
laillisuusarvio: laillinen

videon nimi: Chisu - Kohtalon oma (lyrics)
käyttäjätunnus: MartsuGingi
laillisuusarvio: laiton

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Nyt ne ovat täällä: Pokemon Go kolmas sukupolvi saapui! Nyt ne ovat täällä: Pokemon Go kolmas sukupolvi saapui! (8.12.2017 22:37)
Vuoden 2016 kesällä julkaistu Pokemon Go on onnistunut pitämään kymmenet miljoonat ihmiset kävelemässä pitkin maita ja mantuja jo puolentoista vuoden ajan. Pelin kehittäjä Niantic on aktiivisesti ....
Elon Musk vahvisti – Aikoo kehittää oman piirin itsestään ajaviin autoihin Elon Musk vahvisti – Aikoo kehittää oman piirin itsestään ajaviin autoihin (8.12.2017 15:57)
Elon Musk paljasti torstaina pidetyssä yksityistilaisuudessa, että Tesla kehittää parhaillaan omaa tekoälylaskentaan suunniteltua piiriä, jolla voitaisiin suorittaa itsestään ajavan auton edellyttämät ....
1 kommentti
Nämä olivat vuoden 2017 ladatuimmat ohjelmat Suomen App Storessa Nämä olivat vuoden 2017 ladatuimmat ohjelmat Suomen App Storessa (8.12.2017 15:22)
Kuluvan vuoden päättymistä kunnioittaakseen Apple on julkaissut listat tämän vuoden suosituimmista sovelluksista ja mobiilipeleistä. Suomen App Storessa suureen suosioon nousivat pikaviestisovellukset, ....
Apple panostaa vihdoin iPhonen akkuihin? Luvassa korotus kapasiteettiin Apple panostaa vihdoin iPhonen akkuihin? Luvassa korotus kapasiteettiin (8.12.2017 13:21)
Koolla on väliä, mitä tulee älypuhelimien akkuihin. Uutta iPhonea havitteleville onkin luvassa iloisia uutisia, sillä KGI Securitiesin analyytikko Ming-Chi Kuo ounastelee uusimmassa raportissaan ....
Windows 10:n ensi vuoden päivityksestä tihkuu tietoja Windows 10:n ensi vuoden päivityksestä tihkuu tietoja (8.12.2017 11:10)
Windows 10:lle ensi vuoden huhtikuussa julkaistava Redstone 4 -ohjelmistopäivitys tulee sisältämään parannetun virranhallinnan ja tuen eSIM-teknologialle. Ajatuksena on kehittää käyttöjärjestelmää ....

Uutisarkisto