*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Some kotimaan byrokraateille: Haistakaa nyt jo v...

Kirjoittaja Petteri Pyyny (Google+) @ 12.10.2014 12:10 Kommentteja (13)

Some kotimaan byrokraateille: Haistakaa nyt jo v... Eilinen juttu Helsingin Sanomissa onnistui tekemään sen, mitä oikeastaan yksikään aiempi virkamieskoneiston järjettömyys ei ole Suomessa onnistunut tekemään: suomalaiset nousivat vastarintaan. Kansa, jota on holhottu, määräilty ja pompoteltu kasvottoman virkamieskoneiston toimesta vuosikymmenien ajan kilahti lopullisesti, kun selvisi, että Etelä-Suomen Aluehallintovirasto oli kiristänyt blogeja pitäviä yksityishenkilöitä.
AVI oli ilmoittanut, että mikäli yksityisten henkilöiden sivuilla mainittaisiin termi viski tulevan Olut- ja viskiexpon yhteydessä, AVI kieltäisi kyseiseltä tapahtumalta anniskeluluvat. Käytännössä viranomainen siis käski tapahtumaan mitenkään liittymättömiä yksityishenkilöitä sensuroimaan omia blogejaan tai täysin sivullisen omistama yritys, tapahtuman järjestäjä, menisi konkurssiin.

Jotta homma olisi naurettava, oli ko. bloggaajat olivat tiedustelleet jo etukäteen Aluehallintovirastoja valvovalta Valviralta saako tapahtuman nimessä käyttää termiä viski. Valvira oli tähän suostunut, mutta Valviran päätöksestä piittaamatta Etelä-Suomen Aluehallintovirasto otti silmätikukseen tapahtumaa innolla odottavat olut- ja viskibloggarit.

Tästä repesi ennennäkemätön meteli sosiaalisessa mediassa, jossa ihmeteltiin yksittäisen alkoholitermin demonisointia -- ja samalla ihmeteltiin mitä ihmeen tekemistä alkoholien hintahaarukan yläpäässä keikkuvilla laatuviskeillä on alkoholiin liittyvien yhteiskunnallisten ongelmien kanssa. Perustellusti voitaisiin olettaa, että Lasolin myynnin kieltäminen todennäköisesti vaikuttaisi ongelmakäyttöön enemmän kuin se, että päälle sadan euron viskeistä puhuminen kielletään.

Tuleva alkoholilainsäädännön muutos antaa huomattavan määrän lisää aseita alkoholia vastaan taistelevien virkamiesten arsenaaliin: nyt jo tiedetään, että erilaiset panimoiden yhteydessä näkyvät ulkomainokset (kuten Laililan Wirwoijusjuomatehtaan yhteydessä näkyvä Kukko-tölkki) tulevat katoamaan, Kukko-brändillä myytävät olutmakkarat saattavat kokea saman kohtalon, olutfirmojen rekkojen kyljistä katoavat brändit ja saattaapa Helsingin Koffin puistokin vaihtaa nimeään, jahka viranomaiset aiheen kimppuun pääsevät.

Alla pientä poimintaa Twitteristä ja Facebookista:


...ja niin edelleen.

Ehkä sosiaalisen median suuri saavutus lähivuosina tuleekin olemaan järjettömän, kasvottoman virkamieskoneiston suitseminen, etenkin kun valtion talousluvut ovat kääntyneet viime vuosina vahvasti verorahoilla tapahtuvaa ihmisten kiusaamista vastaan.

Edellinen Seuraava  

13 kommenttia

112.10.2014 12:43

Mitäääh?


If youre drunk and it doesnt have tits, DONT ride it!

212.10.2014 12:56

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Whiskey:
Mitäääh?
Tokihan tiedostat, että nimimerkkisi takia Aluehallintoviraston virkamies nuijii kolme kuutinpoikasta kuoliaaksi ja/tai tuhoaa pikkulintujen pesän viimeistään maanantaina?

312.10.2014 12:56

Kuulostaa oudolta että jotain yleistermiä sensuroitaisiin tai vainottaisiin kirjoituksissa. Sen kyllä ymmärrän että mainontaan puututtaisiin, kun se taitaa olla alkoholin osalta Suomessa lailla kielettyä, kuten tupakankin. En kyllä ymmärrä miksi jonkin alkoholin valmistajan sivut blokattaisiin lain takia. Tottakai siellä "tiedotetaan" omista tuotteista kuten kuuluukin.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 12.10.2014 @ 12:58

412.10.2014 13:05
dsfdsfdsf
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Kuulostaa oudolta että jotain yleistermiä sensuroitaisiin tai vainottaisiin kirjoituksissa. Sen kyllä ymmärrän että mainontaan puututtaisiin, kun se taitaa olla alkoholin osalta Suomessa lailla kielettyä, kuten tupakankin.

Eli, jos "viski"-sanan käyttö kielletään laissa, niin sitten ymmärtäisit senkin, että sen käyttäjiä vainottaisiin ja sensuroitaisiin – sehän olisi silloin lakiin perustuvaa, kuten alkoholimainonnan kieltäminen tällä hetkellä

512.10.2014 13:14

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Whiskey:
Mitäääh?
Tokihan tiedostat, että nimimerkkisi takia Aluehallintoviraston virkamies nuijii kolme kuutinpoikasta kuoliaaksi ja/tai tuhoaa pikkulintujen pesän viimeistään maanantaina?

Tai anniskeluoikeudet dRD:n olohuoneessa peruutetaan. Selitä siinä sitten iltaa istuville kavereille, miksi täällä juodaan vain vettä ja muumilimsaa.


Noh, taas muutama uusi virkamies oppii (tai siis on oppimatta), mikä on Streisand-ilmiö.

EDIT: Nyt pitääkin radioaakkosten käyttäjien olla tarkkana ja välttää W:n käyttö. Se kun lausutaan "wiskinä". Itsekin tuota usein käytän, kun tuotenimikkeissä on w-kirjaimia, paljon helpompi sanoa wiski kuin tupla-vee.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 12.10.2014 @ 13:32

612.10.2014 15:54

Haistakaa nyt jo v...

Ainiin ja melkein unohtui... VISKI

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 12.10.2014 @ 15:58

- Always use protection. Safe browsing!

712.10.2014 16:38

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Whiskey:
Mitäääh?
Tokihan tiedostat, että nimimerkkisi takia Aluehallintoviraston virkamies nuijii kolme kuutinpoikasta kuoliaaksi ja/tai tuhoaa pikkulintujen pesän viimeistään maanantaina?
Kamalaa. Onneksi pullo on ehjä.

If youre drunk and it doesnt have tits, DONT ride it!

812.10.2014 18:51

Tämän alkoholimainonna kieltävän lain kunniaksi olen päättänyt hankkia alkoholimainoksen autoni takalasiin. Katsotaan sitten meneekö ko tuote myyntikieltoon, kun sitä vielä joku satunnainen yksityinen autoilija mainostaa.

#viski

912.10.2014 22:25

Mitäs viskiä..eikäku vitsiä täällä nyt tapahtuu?

1012.10.2014 22:27

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti overdose:
Tämän alkoholimainonna kieltävän lain kunniaksi olen päättänyt hankkia alkoholimainoksen autoni takalasiin. Katsotaan sitten meneekö ko tuote myyntikieltoon, kun sitä vielä joku satunnainen yksityinen autoilija mainostaa.

#viski
Ei paha idea. Ois ihan tyylikästä laittaa auton (farkkumalli) kylkiin isolla #viski. Harmi vaan, ko tarrojen teettäminen ei oo ilmasta :/

1113.10.2014 2:28

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WereCatf:
Harmi vaan, ko tarrojen teettäminen ei oo ilmasta :/
Englannissa saa aika halvalla tarroja teetettyä.

-Reko

1213.10.2014 8:34

Lainaus:
Eli, jos "viski"-sanan käyttö kielletään laissa, niin sitten ymmärtäisit senkin, että sen käyttäjiä vainottaisiin ja sensuroitaisiin – sehän olisi silloin lakiin perustuvaa, kuten alkoholimainonnan kieltäminen tällä hetkellä

Hieman eri asia sensuroida lailla jotain yleis sanaa, kuin kielletään mainonta ihmisten terveydelle vahingollisten aineiden osalta. On monet huumeet ja lääkkeetkin kiellettyjä. Mutta ei se tarkoita että sana "Huume" tai "Lääke" pitäisi sensuroida.

1313.10.2014 9:24

Huvittavaa koko tässä kohussa on se kuinka jälleen kerran some saa aikaan järjettömän kohun asiasta jonka joku bloggari on mahdollisesti aivan tahallisesti halunnut ymmärtää väärin saadakseen somen voimalla kohun aikaiseksi.

Nythän itse tapahtuman järjestäjä yrittää saada ääntään kuuluviin oikaistakseen asiaan, eri asia vaan on haluaako kukaan enää kuulla että koko kohuun ei olisi ollutkaan mitään aihetta

Lainaus:
Olut- ja viskitapahtuman järjestäjä Mikki Nyman itse kertoi IS:lle jo viikonloppuna, että kysymyksessä oli osin väärinkäsitys, joka syntyi, kun bloggaajat suuttuivat blogitekstien korjausvaatimuksesta, ja Helsingin Sanomat teki aiheesta uutisen. Yrittäjä korosti, että itse viski-sanan käyttöä ei kielletty, vaan tapahtuman vanhan logon käyttö.
Eli missään vaiheessa AVI ei ole yrittänyt kieltää bloggaajilta tai keneltäkään muultakaan viski-sanan käyttöä, on ainoastaan kielletty käyttämästä tapahtuman yhteydessä vanhaa viski-sanan sisältävää markkinointinimeä ja logoa.
Lainaus:
Aluehallintovirasto oli vaatinut, että Olut- ja viskiexpo 2014 -nimestä pitää poistaa sana viski, koska väkeviä alkoholijuomia ei saa mainostaa.
Mutta joo, saihan tästä viski-myönteinen bloggaaja revittyä viskille hyvän mainoskampanjan, eli some toimii ja somen kuluttajat nielevät ojennetun banaanin turhia kyselemättä.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 13.10.2014 @ 09:26

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Käytätkö Lumiaa? Messenger lopettaa toimimisen tällä viikolla Käytätkö Lumiaa? Messenger lopettaa toimimisen tällä viikolla (28.3.2017 12:30)
Facebook on lähettänyt sähköpostia käyttäjilleen, jotka käyttävät yhtiön omistamaa Messenger-pikaviestintä Windows Phone 8.1 -laitteilla. Sähköpostisa kerrotaan, että sovellus lopettaa toiminnan ....
5 kommenttia
Isoisä selvisi 8-vuotiaan takomasta luottokorttilaskusta – Google korvaa kaiken Isoisä selvisi 8-vuotiaan takomasta luottokorttilaskusta – Google korvaa kaiken (28.3.2017 11:31)
Google on heltynyt korvaamaan 8-vuotiaan Clash Royale -pelissä tekemän 6400 euron luottokorttilaskun. Pojan äidin mukaan ilman korvausta perhe olisi joutunut etsimään uuden asunnon. Massiivinen ....
Musk aikoo seuraavaksi kehittää aivotietokoneen Musk aikoo seuraavaksi kehittää aivotietokoneen (28.3.2017 10:51)
Elon Musk on miljoonan idean mies, joka tuntuu tarttuvan kiinni yhä utopistisimmista projekteista. Wall Street Journalin mukaan Musk aikoo seuraavaksi kehittää teknologiaa, jonka avulla aivoihin ....
Sääntö-Saksa iskee: YouTube-kanavan on hankittava viranomaisilta lähetyslupa Sääntö-Saksa iskee: YouTube-kanavan on hankittava viranomaisilta lähetyslupa (28.3.2017 09:55)
Kun uusi tekniikka tai uudet toimintatavat kohtaavat vanhan maailman lainsäädännön, niin tuloksena syntyy helposti absurdeja tilanteita. Tästä hyvänä esimerkkinä tuore tapaus Saksasta. Saksalaisten ....
1 kommentti
Bungie valmistautuu Destiny 2:n julkaisuun – Markkinointikampanja lähti käyntiin Bungie valmistautuu Destiny 2:n julkaisuun – Markkinointikampanja lähti käyntiin (28.3.2017 09:38)
Bungie ja Activision ovat aloittaneet Destiny 2:n kiusoittelukampan Twitterissä julkaistulla viestillä. Markkinointikampanja lähti käyntiin yksinkertaisella kuvalla, jossa näkyy Destiny-teksti ....

Uutisarkisto