*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Yle aloittaa "myötätunto-YT:t" kaupallisen median murroksen takia

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 15.9.2014 11:02 Kommentteja (5)

Yle aloittaa "myötätunto-YT:t" kaupallisen median murroksen takia Valtioneuvosto korotti TV-maksua käytännössä joka vuosi 2000-vuosikymmenellä ja käytäntö jatkui kuluvan vuosikymmenen alkuun saakka. Vuodesta 2013 lähtien Ylen toiminta on rahoitettu Yle-verolla, jonka korottamisesta ensi vuonna on päätetty pidättäytyä. Tämän seurauksena Yle aloittaa 1030 työntekijää koskevat yt-neuvottelut.
Koska Yle-veroa ei koroteta ensi vuonna, syntyy Ylen mukaan sen budjettiin noin 10 miljoonan euron vaje, jota se yrittää paikata yt-neuvotteluiden kautta. Suurimmalle osalle YT-neuvotteluihin joutuvista työntekijöistä annetaan uusi toimenkuva, mutta noin 185 vakituista työsuhdetta joudutaan näillä näkymin lopettamaan irtisanomisten kautta.

Yt-neuvottelut aloitetaan 22. syyskuuta ja ne kestävät ainakin marraskuun alkupuolelle.

Kyseessä on käytännössä "myötätunto-Yt:t", sillä Yle-veron korottaminen jouduttiin laittamaan jäihin muun media-alan murroksen takia. Käytännössä kaikki suuret mediayhtiöt ovat joutuneet Suomessa järjestelemään toimintojaan uudelleen, koska ihmiset ovat alkaneet kuluttaa sisältöjä verkossa perinteisten jakelukanavien sijaan. Mainostajat ovat luonnollisesti seuranneet kuluttajia. Kaupallisen median olisi todennäköisesti ollut hyvin vaikea niellä Yle-veron korotusta tässä tilanteessa. Yt-ilmoituksen mukaan Ylekin aikoo nyt lisätä painopistettä verkkoon.

"Mediamaailman kansainvälinen ja suomalainen muutos on edennyt odotettuakin nopeammin myös suurten yleisöjen osalta. Meidän tavoitteemme on varmistaa suomalaisille uudistuva, vahva ja rohkea Yle", sanoo Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen.

Ylen liikevaihto vuonna 2013 oli 466,9 miljoonaa euroa. Yhtiössä on 3194 vakituista työntekijää ja henkilöstökulut ovat noin 53 prosenttia yhtiön kuluista.

Tägit: Yle-vero YLE
Edellinen Seuraava  

5 kommenttia

115.9.2014 11:22

Ihmettelen noita henkilöstövähennyksiä kun televisiosta tulee vain vanhoja ohjelmia uusintoja päivästä toiseen.

215.9.2014 12:35

Lainaus:
Kyseessä on käytännössä "myötätunto-Yt:t", sillä Yle-veron korottaminen jouduttiin laittamaan jäihin muun media-alan murroksen takia.
Mihinkähän tämä väite perustuu? Ainakin jäädytyksestä päätettäessä perusteluna käytettiin yleisesti vaikeaa taloustilannetta, jolla viitattiin valtiontalouteen eikä media-alaan.

http://yle.fi/uutiset/yle-veron_indeksi...nteessa/7148553
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 15.9.2014 @ 12:36

315.9.2014 13:16

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti 3rd_party:
Lainaus:
Kyseessä on käytännössä "myötätunto-Yt:t", sillä Yle-veron korottaminen jouduttiin laittamaan jäihin muun media-alan murroksen takia.
Mihinkähän tämä väite perustuu? Ainakin jäädytyksestä päätettäessä perusteluna käytettiin yleisesti vaikeaa taloustilannetta, jolla viitattiin valtiontalouteen eikä media-alaan.

http://yle.fi/uutiset/yle-veron_indeksi...nteessa/7148553
Ylen toiminta rahoitetaan Yle-verolla, jonka kerää verottaja kansalaisilta ja tulouttaa sen Viestintäviraston Valtiokonttorin hallinnoimaan rahastoon, joka ei kuulu valtiontalouden kehyksiin. Tästähän käytiin aikoinaan keskustelua, että pitäisikö rahoitus tulla verona vai suoraan valtion budjetista.

Koska Ylen rahoitus ei ole kiinni valtiontaloudesta (vuosibudjetista), niin valtio ei säästä lanttiakaan pitämällä veron samana – ehkä päinvastoin, koska jäädytyksen takia irtisanotuille joudutaan mahdollisesti maksamaan valtion budjetista sosiaalitukia, joudutaan kouluttamaan uudelleen jne. Petteri Orpon vetoaminen valtiontalouteen vaikuttaa siksi lähinnä retoriikalta.

"Yleinen taloustilanne" tietysti vaikuttaa myös mediayhtiöihin ja voimistaa meneillään olevaa murrosta.

Taustalla on myös lehtien arvolisäveron korotus, minkä komensoimiseksi kaupallisille medioille on väläytelty "lehdistötukea", mutta sitä ei ole ilmeisesti tulossa (tai ainakin sen suhteen on ollut kovin hiljaista). Koska sitä ei lehdistölle annettu (valtion budjetista) on Yle-veron korottaminenkin vähän hankalaa.

http://www.hs.fi/kotimaa/a1388802134045

415.9.2014 13:22

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti teppol:
[...]
Joo, ihan totta. Mutta missään ei silti ole sanottu, että Yle-veron indeksikorotuksen jäädyttäminen olisi mitenkään sidoksissa media-alan murrokseen. Oppositiopuolue keskustan pj kyllä käytti tätä perustelua ehdottaessaan indeksikorotuksen jäädyttämistä [1], mutta tätä ehdotusta ei hyväksytty.

Toisaalta Yle-vero näkyy kyllä valtion "taseessa" verokertymänä - valtion kautta kun ne rahat joka tapauksessa kiertävät. Lisäksi Yle-vero näkyy ostovoiman heikkenemisenä, joka heijastuu kyllä valtion budjettiin.

Virallinen perustelu jäädytykselle olikin, että kun kaikki (julkiselta sektorilta rahoituksensa saavat tahot) joutuvat jakamaan niukkuutta, niin Ylen ei pidä olla poikkeus. Siksi veronkorotus jäädytettiin vain vuodeksi, eikä esim. kolmeksi kuten Sipilä ehdotti.

Eli myötätunto-yt:t kyllä, mutta eri syystä kuin artikkelissa väitetään.

[1] http://www.suomenmaa.fi/etusivu/sipil%C...ta_6628072.html
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 15.9.2014 @ 13:28

516.9.2014 2:23

Mistä 10miljoonan budjettivaje noin vain syntyy, ihan itsestään?

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Hakkerit vuotivat jaksoja Netflixin kesäkuussa ensi-iltansa saavasta Orange is the New Black -tuotantokaudesta Hakkerit vuotivat jaksoja Netflixin kesäkuussa ensi-iltansa saavasta Orange is the New Black -tuotantokaudesta (29.4.2017 21:25)
TheDarkOverlord-hakkeriryhmä aikoo jatkaa vuotoja myös Orange is the New Black -sarjan jälkeen. Asiasta uutisoi TorrentFreak. TheDarkOverlord kertoo saaneensa Orange is the New Black -sarjan ....
Samsung Galaxy S8 ja LG G6 tulivat myyntiin Suomessa Samsung Galaxy S8 ja LG G6 tulivat myyntiin Suomessa (28.4.2017 17:42)
Odotetut Android-älypuhelimet saapuivat tänään myymälöihin. Helmikuussa MWC-messuilla esitelty LG G6 tuodaan myyntiin yhteistyössä Gigantin kanssa, minkä lisäksi puhelimen voi löytää operaattorien ....
Bitcoinin arvo nousi kaikkien aikojen ennätyslukemiin Bitcoinin arvo nousi kaikkien aikojen ennätyslukemiin (28.4.2017 17:11)
Bitcoinin arvo kävi eilen uusissa ennätyslukemissa. Kirjoitushetkellä Bitcoinin arvo on noin 1300 dollaria eli noin 1200 euroa. Eilen yhden Bitcoinin arvo oli korkeimmillaan noin 1340 dollaria. ....
iPhone-sovellusten hinnat nousevat – 0,99 euron sovellukset jäävät historiaan iPhone-sovellusten hinnat nousevat – 0,99 euron sovellukset jäävät historiaan (28.4.2017 14:04)
Apple on päättänyt korottaa App Storessa myytävien mobiilisovellusten hintaa. Alhaisin hintaluokka nousee 0,99 eurosta 1,09 euroon. Vastaava hintakorotus tehdään myös Meksikossa ja Tanskassa. ....
2 kommenttia
Apple Music uudistuu jälleen – Tänä vuonna siitä tulee videopalvelu Apple Music uudistuu jälleen – Tänä vuonna siitä tulee videopalvelu (28.4.2017 12:34)
Apple Music -suoratoistopalvelu uudistuu jälleen tänä vuonna kun Applen iOS-mobiilikäyttöjärjestelmästä esitellään uusi versio. Asia tuli ilmi Bloombergin tekemästä henkilökuva-artikkelista, ....

Uutisarkisto