*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Viranomaisille lisää byrokraattista valtaa: Trafi tekee pienoiskoptereiden kauko-ohjauksesta luvanvaraista (PÄIVITETTY)

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 12.9.2014 09:40 Kommentteja (7)

Viranomaisille lisää byrokraattista valtaa: Trafi tekee pienoiskoptereiden kauko-ohjauksesta luvanvaraista (PÄIVITETTY) Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi aikoo muuttaa radio-ohjattavien pienhelikoptereiden lennättämisen luvanvaraiseksi. Lennättämistä aletaan säännellä monin tavoin marraskuun alusta lähtien. Asiasta uutisoi tänään Yle.
Radio-ohjattavista lennokeista on tullut suosittu harrastus Suomessa ja ympäri maailmaa. Niitä lennetään puhtaasti huvitarkoituksessa, mutta lisäksi niillä voi kuvata maastoa edullisesti lintuperspektiivistä, jolloin maastosta saadaan parempi kokonaiskuva kuin maanpinnalta käsin. Miehittämättömistä ilma-aluksista on tullut myös suosittu apuväline erilaisten tapahtumien dokumentoinnissa.

Isot teknologiayhtiöt ovat pohtineet niiden käyttöä tulevaisuudessa postinjakelussa sekä hätäavun välityksessä vaikeakulkuisille kriisialueille.

Marraskuun 13. päivästä lähtien miehittämättömien ilma-alusten kauko-ohjaajalla pitää olla lupakirja, minkä lisäksi kauko-ohjauspaikan miehistölle sekä lennon suunnitteluun ja suorittamiseen asetetaan vaatimuksia. Lennättämiseen tarvitaan myös toimintalupa ja lennätyspaikkoja rajoitetaan.

Ylen jutusta ei selvinnyt onko miehittämättömien ilma-alusten luvaton lennättäminen jatkossa jollakin tavalla rangaistavaa ja jos on, niin mitä sanktioita siitä voisi koitua.

Päivitys. Yle Uutisten verkkosivujen mukaan ilmailumääräysten muutoksissa kauko-ohjattavien koptereiden käyttöaluetta rajataan seuraavasti: Kopterin "on oltava koko ajan lennättäjän näköpiirissä, korkeintaan 500 metrin etäisyydellä ja enintään 150 metrin korkeudessa." Määräysluonnoksessa on linjattu, että kopteri saa painaa maksimissaan 25 kiloa.

Päivitys 2. Trafin säädökset eivät koske harraste- ja urheilukäyttöön tarkoitettuja lennokkeja, kuten aiemmin uutisessa virheellisesti mainittiin. Pahoittelemme virhettä. Kiitokset nimimerkki 3rd_party:lle virheen oikaisemisesta.

Tägit: Trafi lennokki
Edellinen Seuraava  

7 kommenttia

112.9.2014 9:51

Koskeeko tämä siis vain RC-koptereita vai myös lentokoneita? Joka tapauksessa kuulostaa aivan järkyttävän pöljältä.

212.9.2014 9:57

Rc-autoajokorttia odotellessa...

312.9.2014 10:53

kuulostaahan toi pöljältä mutta noidenkin koot kasvaa kokoajan niin hyvä tähän on nyt puuttua ennenkun ihmiset lennättelee tonnin painoisia lennokkeja sun takapihalla. Jotain tarkennusta vois olla kyllä luvassa, tuntuu tyhmältä jos en saa verkkokaupasta ostettua styroksista 10 euron helikopteria lennättää

edit: jaha no olihan noistakin mainittu, ei ollut vaan afterdawnin toimittaja jaksanut mainita

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 12.9.2014 @ 10:57

412.9.2014 11:43

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti BaldAngel:
edit: jaha no olihan noistakin mainittu, ei ollut vaan afterdawnin toimittaja jaksanut mainita
Olin joo itsekin hetken monttu auki, ja oli pakko lukea Trafin luonnos asiasta. Ei se ollutkaan niin paha kuin aluksi saattoi olettaa.

Määräys siis koskee miehittämättömiä ilma-aluksia. Lennokit on rajattu ulkopuolelle.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Trafi:
Miehittämätön ilma-alus, UA: Ilma-alus, joka on tarkoitettu lentämään ilman ilma-aluksessa mukana olevaa ohjaajaa. Lennokkia ei katsota miehittämättömäksi ilma-alukseksi.

Lennokki: Lentämään tarkoitettu laite, jonka mukana ei ole ohjaajaa ja jota käytetään harraste- tai urheilutarkoitukseen.
http://www.trafi.fi/filebank/a/13927026...muutokseksi.doc

Edit: Afterdawnin toimitus voisi lukea tuon määräysluonnoksen, ja selvittää mitä se koskee ja mitä ei. Nyt uutisessa puhutaan jatkuvasti lennokeista, joita määräysluonnos ei siis nimenomaisesti koske.

Edit 2: laitetaan nyt vielä suora linkki Trafin-sivuille, ettei tarvii Google-härpäkkeitten kautta linkkailla
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 12.9.2014 @ 12:05

512.9.2014 12:25

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti 3rd_party:
Edit: Afterdawnin toimitus voisi lukea tuon määräysluonnoksen, ja selvittää mitä se koskee ja mitä ei. Nyt uutisessa puhutaan jatkuvasti lennokeista, joita määräysluonnos ei siis nimenomaisesti koske.

Luonnosta on luettu ja korjasimme juttua, kiitokset virheen oikaisemisesta.

612.9.2014 12:34

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti teppoI:
Luonnosta on luettu ja korjasimme juttua, kiitokset virheen oikaisemisesta.
Hyvä juttu. Vielä kun Yle tajuaisi selventää uutistaan...

713.9.2014 18:03

Tämä viranomaisen suunnittelema lennättämisen säätäminen luvanvaraiseksi on ilmeisesti ainutlaatuinen länsimaissa. Suomessa on jostain ihmeen syystä vallalla (virheellinen) käsitys, että sääntelyä ja byrokratiaa lisäämällä parannetaan kansalaisten hyvinvointia (No, ehkä byroraattien itsensä).

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Loppuuko Hedman Partnersin piraattikirjebisnes? Korkein oikeus alkaa tutkia tapausta Loppuuko Hedman Partnersin piraattikirjebisnes? Korkein oikeus alkaa tutkia tapausta (28.2.2017 09:45)
Korkein oikeus (KKO) aikoo tutkia onko teleoperaattoreilla mahdollisuus kieltäytyä luovuttamasta säilyttämiään tunnistetietoja tekijänoikeuden haltijalle. Markkinaoikeus on viimeiset pari vuotta ....
YouTubea katsotaan päivittäin miljardin tunnin edestä YouTubea katsotaan päivittäin miljardin tunnin edestä (28.2.2017 09:07)
Ihmiset katsovat YouTubesta nettivideoita päivittäin jo yli miljardin tunnin edestä. Katselumäärä on jopa kymmenkertaistunut vuodesta 2012. Näin suuria katselumääriä ei voida ylläpitää kovin ....
SpaceX aloittaa taas kuulennot – Ihmiset matkaan jo ensi vuonna SpaceX aloittaa taas kuulennot – Ihmiset matkaan jo ensi vuonna (28.2.2017 08:51)
Uudelleenkäytettäviä raketteja kehittävä SpaceX suunnittelee kahden yksityishenkilön lähettämistä matkalle Kuun ympäri. Matkalle lähtevät avaruusturistit on jo valittu ja he ovat maksaneet yhtiölle ....
1 kommentti
Twitchistä tulee pelikauppa Twitchistä tulee pelikauppa (27.2.2017 18:27)
Pelivideoiden suoratoistoa tarjoava Twitch uudistuu tulevan kevään aikana, kun se alkaa myydä kanavien välityksellä tietokonepelejä. Pelikauppaan pääsevät mukaan niin isot julkaisijat kuin pienet ....
Jollan Sailfish-käyttöjärjestelmä tulossa Xperia-puhelimiin – Kiinalaisilta iso satsaus alustaan Jollan Sailfish-käyttöjärjestelmä tulossa Xperia-puhelimiin – Kiinalaisilta iso satsaus alustaan (27.2.2017 18:12)
Suomalainen teknologiayritys Jolla kertoi tänään ottavansa osaa Sony Mobilen Open Devices Program -hankkeeseen, minkä myötä Sailfish OS -käyttöjärjestelmän voi asentaa valikoituihin Xperia-älypuhelimiin. ....
2 kommenttia

Uutisarkisto