*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Operaattorit varokaa: Google antaa hitaasti latautuvista YouTube-videoista häpeärangaistuksen

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 7.7.2014 19:59 Kommentteja (5)

Operaattorit varokaa: Google antaa hitaasti latautuvista YouTube-videoista häpeärangaistuksen Tulevaisuudessa kun YouTube-videoiden lataus alkaa tökkiä, saattaa videosoittimen alapuolelle ilmestyä ilmoitus, jossa Google kertoo syyn hitaalle lataukselle: käyttämäsi nettioperaattorin. Google on muotoillut ilmoituksen julkiseksi tiedonannoksi, joka ohjaa Googlen tuottamalle verkkosivulle, jonne on koottu operaattoreiden verkkojen keskimääräisiä latausnopeuksia.
Kyseiselle sivustolle on koottu yhdysvaltalaisten, kanadalaisten, uusiseelantilaisten ja australialaisten operaattoreiden latausnopeuksia. Sieltä ei löydy suomalaisten operaattoreiden tuloksia, joten suomalaisille käyttäjille ei vielä lähetetä ilmoituksia hitaasti latautuvista videoista. Google voi kuitenkin jonakin päivänä alkaa mittailla verkkojen nopeuksia pohjoismaissa, aivan kuten Netflix tekee parhaillaan.

Tarpeeksi varmat ja nopeat operaattorit on merkitty YouTube HD Verified -leimalla, joka kertoo kuluttajalle, että verkon latausnopeudet pitäisi riittää videoiden katseluun teräväpiirtotarkkuudella. Googlen sivustolla pystyy vertailemaan samalla alueella toimivien operaattoreiden verkkoja.

Yhdysvalloissa käytävää verkkoneutraliteettikeskustelua seuranneet ymmärtävät varmasti heti, että Googlella on ketunhäntä kainalossa. YouTube-ilmoituksissa on kyse siitä, että Google haluaa valistaa käyttäjiään hitaasti latautuvien videoiden syistä ja pakottaa näin operaattorit varmistamaan, että ainakin YouTuben videot latautuvat nopeasti heidän verkoissa. Kuluttajan kun voivat äänestää lompakollaan ja vaihtaa operaattoriin, jossa videot latautuvat nopeasti.

Netflix on käyttänyt samanlaista taktiikkaa. Operaattorilistauksen lisäksi yhtiö ilmoitti keväällä Verizonin asiakkaille hitaan latauksen johtuvan operaattorin ruuhkaantuneesta verkosta. Verizon nosti asiasta metelin ja Netflix poisti ilmoituksen nopeasti. Googlen YouTube-ilmoitukset eivät ole yhtä suorasanaisia kuin mitä ne olivat Netflixillä, joten ne tuskin aiheuttavat yhtä paljon pahaa verta.

Edellinen Seuraava  

5 kommenttia

17.7.2014 20:36

Tykkään.

Toivottavasti tulevaisuudessa kaikki vähänkään enemmän kaistaa kuluttavat palvelut alkaa julkaiseen kyseisiä tietoja. Moni operaattori suomessakin tuntuu lupailevan vähän sinnepäin nopeudet.

27.7.2014 23:37

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti qwerty83:
Tykkään.
Moni operaattori suomessakin tuntuu lupailevan vähän sinnepäin nopeudet.
Jeps... Itsekin tässä makselen 8/1 netistä ja saan käytännössä suurimman osan ajasta 4-6/0,8 nopeudella toimivan netin... 8:aan Mbps:ään en ole tällä netillä vielä koskaan päässyt, vaikkakin siitä maksan -.- Tuohon tosin vaikuttaa sekin, että tämän talon kaapelointi on mitä todennäköisemmin kultaiselta 60-luvulta ja luokitukseltaan korkeintaan CAT4:sta, jos sitäkään...

38.7.2014 16:41

+1 Hyvä juttu, saas katsoa tuleeko vipinää kinttuihin operaattoreilla.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 8.7.2014 @ 16:42

- Always use protection. Safe browsing!

49.7.2014 10:07

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Boss93:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti qwerty83:
Tykkään.
Moni operaattori suomessakin tuntuu lupailevan vähän sinnepäin nopeudet.
Jeps... Itsekin tässä makselen 8/1 netistä ja saan käytännössä suurimman osan ajasta 4-6/0,8 nopeudella toimivan netin... 8:aan Mbps:ään en ole tällä netillä vielä koskaan päässyt, vaikkakin siitä maksan -.- Tuohon tosin vaikuttaa sekin, että tämän talon kaapelointi on mitä todennäköisemmin kultaiselta 60-luvulta ja luokitukseltaan korkeintaan CAT4:sta, jos sitäkään...
Nettiliittymien myyntinopeudet ovat teoreettisia maksiminopeuksia. Esimerkiksi DNA ilmoittaa 8Mbit/s -yhteyden normaaliksi vaihteluväliksi sisäänpäin 4,5-8 Mbit/s ja ulospäin 0,7-1 Mbit/s. Saunalahdella ei 8Mbit/s -nopeuksista yhteyttä ole tällä hetkellä myynnissä, mutta 10/1:ssä vaihteluväliksi ilmoitetaan sisään 5-10Mbit/s ja ulos 0,5-1Mbit/s. (Lähteet: https://www.dna.fi/nopeuslupaus , https://saunalahti.fi/attachment/conten...velukuvaus.pdf)

59.7.2014 10:42
user_org
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti qwerty83:
Moni operaattori suomessakin tuntuu lupailevan vähän sinnepäin nopeudet.

Isoilla kiinteissä lupaukset kyllä pitää, tai ainakin pitäisi pitää, yleensä ongelma on se "kupari", esim vanhoilla kuparilinoilla on haasteensa, jolle ei paljoa nettiyhteydentarjoaja voi. Mutta siitähuolimatta, jos ei toteutudu luvattuun haarukkaan niin vikailmoitusta.

Liikkuva mobiili on oma lukunsa ja siellä normaalivahteluväli on 10Kbit/s - aina siihen tilatun palvelun nopeuskattoon.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Hakkerit vuotivat jaksoja Netflixin kesäkuussa ensi-iltansa saavasta Orange is the New Black -tuotantokaudesta Hakkerit vuotivat jaksoja Netflixin kesäkuussa ensi-iltansa saavasta Orange is the New Black -tuotantokaudesta (29.4.2017 21:25)
TheDarkOverlord-hakkeriryhmä aikoo jatkaa vuotoja myös Orange is the New Black -sarjan jälkeen. Asiasta uutisoi TorrentFreak. TheDarkOverlord kertoo saaneensa Orange is the New Black -sarjan ....
Samsung Galaxy S8 ja LG G6 tulivat myyntiin Suomessa Samsung Galaxy S8 ja LG G6 tulivat myyntiin Suomessa (28.4.2017 17:42)
Odotetut Android-älypuhelimet saapuivat tänään myymälöihin. Helmikuussa MWC-messuilla esitelty LG G6 tuodaan myyntiin yhteistyössä Gigantin kanssa, minkä lisäksi puhelimen voi löytää operaattorien ....
Bitcoinin arvo nousi kaikkien aikojen ennätyslukemiin Bitcoinin arvo nousi kaikkien aikojen ennätyslukemiin (28.4.2017 17:11)
Bitcoinin arvo kävi eilen uusissa ennätyslukemissa. Kirjoitushetkellä Bitcoinin arvo on noin 1300 dollaria eli noin 1200 euroa. Eilen yhden Bitcoinin arvo oli korkeimmillaan noin 1340 dollaria. ....
iPhone-sovellusten hinnat nousevat – 0,99 euron sovellukset jäävät historiaan iPhone-sovellusten hinnat nousevat – 0,99 euron sovellukset jäävät historiaan (28.4.2017 14:04)
Apple on päättänyt korottaa App Storessa myytävien mobiilisovellusten hintaa. Alhaisin hintaluokka nousee 0,99 eurosta 1,09 euroon. Vastaava hintakorotus tehdään myös Meksikossa ja Tanskassa. ....
2 kommenttia
Apple Music uudistuu jälleen – Tänä vuonna siitä tulee videopalvelu Apple Music uudistuu jälleen – Tänä vuonna siitä tulee videopalvelu (28.4.2017 12:34)
Apple Music -suoratoistopalvelu uudistuu jälleen tänä vuonna kun Applen iOS-mobiilikäyttöjärjestelmästä esitellään uusi versio. Asia tuli ilmi Bloombergin tekemästä henkilökuva-artikkelista, ....

Uutisarkisto