*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Operaattorit varokaa: Google antaa hitaasti latautuvista YouTube-videoista häpeärangaistuksen

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 7.7.2014 19:59 Kommentteja (5)

Operaattorit varokaa: Google antaa hitaasti latautuvista YouTube-videoista häpeärangaistuksen Tulevaisuudessa kun YouTube-videoiden lataus alkaa tökkiä, saattaa videosoittimen alapuolelle ilmestyä ilmoitus, jossa Google kertoo syyn hitaalle lataukselle: käyttämäsi nettioperaattorin. Google on muotoillut ilmoituksen julkiseksi tiedonannoksi, joka ohjaa Googlen tuottamalle verkkosivulle, jonne on koottu operaattoreiden verkkojen keskimääräisiä latausnopeuksia.
Kyseiselle sivustolle on koottu yhdysvaltalaisten, kanadalaisten, uusiseelantilaisten ja australialaisten operaattoreiden latausnopeuksia. Sieltä ei löydy suomalaisten operaattoreiden tuloksia, joten suomalaisille käyttäjille ei vielä lähetetä ilmoituksia hitaasti latautuvista videoista. Google voi kuitenkin jonakin päivänä alkaa mittailla verkkojen nopeuksia pohjoismaissa, aivan kuten Netflix tekee parhaillaan.

Tarpeeksi varmat ja nopeat operaattorit on merkitty YouTube HD Verified -leimalla, joka kertoo kuluttajalle, että verkon latausnopeudet pitäisi riittää videoiden katseluun teräväpiirtotarkkuudella. Googlen sivustolla pystyy vertailemaan samalla alueella toimivien operaattoreiden verkkoja.

Yhdysvalloissa käytävää verkkoneutraliteettikeskustelua seuranneet ymmärtävät varmasti heti, että Googlella on ketunhäntä kainalossa. YouTube-ilmoituksissa on kyse siitä, että Google haluaa valistaa käyttäjiään hitaasti latautuvien videoiden syistä ja pakottaa näin operaattorit varmistamaan, että ainakin YouTuben videot latautuvat nopeasti heidän verkoissa. Kuluttajan kun voivat äänestää lompakollaan ja vaihtaa operaattoriin, jossa videot latautuvat nopeasti.

Netflix on käyttänyt samanlaista taktiikkaa. Operaattorilistauksen lisäksi yhtiö ilmoitti keväällä Verizonin asiakkaille hitaan latauksen johtuvan operaattorin ruuhkaantuneesta verkosta. Verizon nosti asiasta metelin ja Netflix poisti ilmoituksen nopeasti. Googlen YouTube-ilmoitukset eivät ole yhtä suorasanaisia kuin mitä ne olivat Netflixillä, joten ne tuskin aiheuttavat yhtä paljon pahaa verta.

Edellinen Seuraava  

5 kommenttia

17.7.2014 20:36

Tykkään.

Toivottavasti tulevaisuudessa kaikki vähänkään enemmän kaistaa kuluttavat palvelut alkaa julkaiseen kyseisiä tietoja. Moni operaattori suomessakin tuntuu lupailevan vähän sinnepäin nopeudet.

27.7.2014 23:37

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti qwerty83:
Tykkään.
Moni operaattori suomessakin tuntuu lupailevan vähän sinnepäin nopeudet.
Jeps... Itsekin tässä makselen 8/1 netistä ja saan käytännössä suurimman osan ajasta 4-6/0,8 nopeudella toimivan netin... 8:aan Mbps:ään en ole tällä netillä vielä koskaan päässyt, vaikkakin siitä maksan -.- Tuohon tosin vaikuttaa sekin, että tämän talon kaapelointi on mitä todennäköisemmin kultaiselta 60-luvulta ja luokitukseltaan korkeintaan CAT4:sta, jos sitäkään...

38.7.2014 16:41

+1 Hyvä juttu, saas katsoa tuleeko vipinää kinttuihin operaattoreilla.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 8.7.2014 @ 16:42

- Always use protection. Safe browsing!

49.7.2014 10:07

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Boss93:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti qwerty83:
Tykkään.
Moni operaattori suomessakin tuntuu lupailevan vähän sinnepäin nopeudet.
Jeps... Itsekin tässä makselen 8/1 netistä ja saan käytännössä suurimman osan ajasta 4-6/0,8 nopeudella toimivan netin... 8:aan Mbps:ään en ole tällä netillä vielä koskaan päässyt, vaikkakin siitä maksan -.- Tuohon tosin vaikuttaa sekin, että tämän talon kaapelointi on mitä todennäköisemmin kultaiselta 60-luvulta ja luokitukseltaan korkeintaan CAT4:sta, jos sitäkään...
Nettiliittymien myyntinopeudet ovat teoreettisia maksiminopeuksia. Esimerkiksi DNA ilmoittaa 8Mbit/s -yhteyden normaaliksi vaihteluväliksi sisäänpäin 4,5-8 Mbit/s ja ulospäin 0,7-1 Mbit/s. Saunalahdella ei 8Mbit/s -nopeuksista yhteyttä ole tällä hetkellä myynnissä, mutta 10/1:ssä vaihteluväliksi ilmoitetaan sisään 5-10Mbit/s ja ulos 0,5-1Mbit/s. (Lähteet: https://www.dna.fi/nopeuslupaus , https://saunalahti.fi/attachment/conten...velukuvaus.pdf)

59.7.2014 10:42
user_org
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti qwerty83:
Moni operaattori suomessakin tuntuu lupailevan vähän sinnepäin nopeudet.

Isoilla kiinteissä lupaukset kyllä pitää, tai ainakin pitäisi pitää, yleensä ongelma on se "kupari", esim vanhoilla kuparilinoilla on haasteensa, jolle ei paljoa nettiyhteydentarjoaja voi. Mutta siitähuolimatta, jos ei toteutudu luvattuun haarukkaan niin vikailmoitusta.

Liikkuva mobiili on oma lukunsa ja siellä normaalivahteluväli on 10Kbit/s - aina siihen tilatun palvelun nopeuskattoon.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Suomalainen bensalenkkarisimulaattori My Summer Car julkaistiin Steamissä Suomalainen bensalenkkarisimulaattori My Summer Car julkaistiin Steamissä (24.10.2016 18:57)
Suomalaisen Amistech Gamesin kehittämä My Summer Car -autopeli on julkaistu Steamissä. Early Access -vaiheeseen edennyt peli ei ole täysin valmis, joten pelaaja voi kohdata joitain ongelmatilanteita ....
Samsung lupaa Galaxy Note 7:n ostajille jo Galaxy S8:aa tarjoushintaan Samsung lupaa Galaxy Note 7:n ostajille jo Galaxy S8:aa tarjoushintaan (24.10.2016 15:23)
Galaxy Note 7 -fiaskon jälkeen Samsungilla ei ole oikein muita vaihtoehtoja kuin nöyrästi tarjota lojaaleina pysyneille asiakkaille mahdollisimman hyviä tarjouksia, jotteivät he vastaisuudessakaan ....
Nettisivustoja kaataneen hyökkäyksen taustalta löytyi pelätty Mirai-bottiverkko Nettisivustoja kaataneen hyökkäyksen taustalta löytyi pelätty Mirai-bottiverkko (24.10.2016 14:43)
Isoihin verkkopalveluihin vaikuttaneessa palvelunestohyökkäyksessä käytettiin hyödyksi Mirai-haittaohjelman avulla luotua bottiverkkoa. Aiemmin haittaohjelmaa on hyödynnetty esimerkiksi tietoturvajournalisti ....
2 kommenttia
Älykuulokkeet tulevat – nappikuulokkeisiin saapuu uudenlaisia ominaisuuksia Älykuulokkeet tulevat – nappikuulokkeisiin saapuu uudenlaisia ominaisuuksia (23.10.2016 23:16)
Kaupallisiin nappikuulokkeisiin on viimeisen parin vuoden aikana onnistuttu liittämään mittaavia antureita ja kehittyneitä ominaisuuksia. Samalla kuulokkeiden langattomuudesta on tullut jatkuvasti ....
Syyskuun parhaat uudet hyötysovellukset iPhonelle ja iPadille Syyskuun parhaat uudet hyötysovellukset iPhonelle ja iPadille (23.10.2016 20:36)
Selvitimme tapamme mukaisesti edeltävän kuun mielenkiintoisimmat uudet mobiilisovellukset alustoittain. Käsittelyvuorossa on Applen iPhonesta ja iPadista tuttu iOS-käyttöjärjestelmä. Syyskuun ....

Uutisarkisto