*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Kilpailuvirasto huomauttaa: Tekijänoikeusmarkkinoilla on lukuisia ongelmia

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 30.6.2014 13:58 Kommentteja (8)

Kilpailuvirasto huomauttaa: Tekijänoikeusmarkkinoilla on lukuisia ongelmia Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) laatimassa Tekijänoikeusjärjestöt ja teosmarkkinoiden toimivuus -selvityksessä todetaan, että sääntelyn tulkinnanvaraisuus ja markkinoiden monimutkaisuus vahvistavat entisestään tekijänoikeusjärjestöjen monopoliasemaa niin tekijä- kuin kuluttajamarkkinoilla.
KKV peräänkuuluttaa selvityksessään teknologia- ja jakelukanavaneutraaleja lisenssisopimuksia. Viraston mukaan saman sisällön erilainen hinnoittelu esimerkiksi televisiossa ja verkossa on haitallista. Se asettaa kilpailevat teknologiat eriarvoiseen asemaan ja estää uusien palvelujen syntymisen.

Selvityksessä kyseenalaistetaan tiettyjen tekijänoikeusjärjestöjen sopimusehtojen välttämättömyys ja kohtuullisuus. Tekijänoikeusjärjestöt voivat esimerkiksi rajoittaa musiikintekijän oikeutta myydä musiikkiaan oman verkkosivuston kautta. Sopimusten mukaan tekijöiden on kysyttävä myyntitoiminnalleen lupa tekijänoikeusjärjestöltä, joka myös vaatii toiminnan olevan pienimuotoista. Tämä on yksi esimerkki siitä, miten tekijänoikeusjärjestöjen monopoliasema näkyy tekijöille päin.

KKV kritisoi myös tekijä-käsitteen tulkinnanvaraisuutta, minkä ansiosta määräävässä asemassa olevat tekijänoikeusjärjestöt voivat vaivihkaa laajentaa termin kattavuutta ja häiritä näin markkinoiden toimivuutta.

Selvitys löytyy kokonaisuudessaan täältä (pdf).

Edellinen Seuraava  

8 kommenttia

130.6.2014 14:10

Ei voi kuin ihmetellä että joku viranomaistaho on lopultakin huomannut sen asia kuinka vakavia ongelmia jotkut tekijäoikeuden toimet (ei sen olemassa olo) aiheuttaa yhteiskunnalle ja sen kansalaisille, mukaan lukien varsinaiset tekijät. Kansalaiset ja artistit ovat vuosia jo kärsineet tekijäoikeus asioiden kohtuuttomasta käytöstä ja päättäjät vaan myötäilevät isojen levyteollisuus yhtiöiden lobbareita yhteiskunnan haitaksi.

Mutta kaikein kaikkia positiivinen kannanotto kilpailuvirastolta.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 30.6.2014 @ 14:11

230.6.2014 15:00

Wau. Alkaako ne vihdoinkin puuttumaan asioihin vai jääköhän tääkin vain mietiskely asteelle.
Saisivat alkaa puuttumaan jo muunkin teollisuuden ja tuotannon touhuihin kun alkaa olemaan enää kourallinen yrityksiä jotka kontrolloivat lähes kaikkea.


SF-2000 || Corsair CX 750M || SaberTooth 990FX R2 || AMD FX-8350@4.75Ghz/1,43V || Asus R9 290 DirectCU II || 16GB Team Group 2400Mhz DDR3 || Blackice 360 GTX || NeXXos ST30 || Swiftech Mcp655 || EK Supermacy || ClearFlex tubing || Deathadder 4G/Destructor 2/Steelseries 6Gv2 || Sennheiser PC350 || 22" 2ms LCD Iiyama Prolite B2206WS || ASUS Xonar DX || Win7 Ultimate N
http://www.speedtest.net/result/2401459507.png

330.6.2014 15:39

"Peräänkuuluttaa", "kyseenalaistaa", "kritisoi".
Eli suomeksi: "Noh noh".
Odotan sitä päivää, jolloin tekijänoikeusjärjestöissä työskentelevät ymmärtävät, että aika on ajanut ohi vanhoista käytännöistä. Tai sanotaanko, että teknologinen kehitys sisältäen helppokäyttöiset multimedian levitystavat ja palvelut ovat tehneet "1€ per lataus" käytännöstä vanhentuneen.

430.6.2014 16:17

Miksei rakentajat saa talon asukkailta rojalteja seuraavaa sataa vuotta ja rakennusliitto 99% osaa niistä rojalteista.

530.6.2014 16:17

kappas, joku muukin heräsi.


- Always use protection. Safe browsing!

630.6.2014 17:16

Olen tekijä, Sanasto pyysi liittymään ja lupasi kerätä minulle rahaa, en liittynyt, teinkö virheen?

Ilmeisesti en, koska myyn kirjaimia nettisivuillani ja olisivat sen varmaankin kieltäneet!

Asiakkaani saavat itse päättää hinnat joten se ei ehkä sopisi heidän järjestelmäänsä.

Olen aina uskonut että ahneelta loppuu vessapaperi.

71.7.2014 13:25

Täytyy ihan kiitellä KKV:tä viisaasta selvityksestä.

Oikeastaan kaikkea olennaista selvityksessä mainittua tässä on toisteltu viimeisen kymmenen vuoden ajan, mutta vihdoin edes jokin viranomaistaho on herännyt nykyisen tekijänoikeusjärjestelmän ongelmiin. Tämä sormenheiluttelu ei tule vielä muuttamaan mitään, mutta onhan tämäkin jo askel oikeaan suuntaan.

81.7.2014 13:25

EDIT: tupla

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 1.7.2014 @ 13:25

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Uusia paljastuksia Samsungin tulevasta Bixbystä Uusia paljastuksia Samsungin tulevasta Bixbystä (19.1.2017 21:23)
Samsungin tulevien Galaxy S8 -huippumallien ominaisuuksista on puhuttu julkistuksen lähestyessä enevissä määrin, mutta iso osa huhuilusta on keskittynyt mm. näyttöön ja muihin hardisominaisuuksiin. ....
Nokian huippukameralla varustettua vanhaa Lumiaa käytettiin DNA:n sekvensointiin mikroskooppina Nokian huippukameralla varustettua vanhaa Lumiaa käytettiin DNA:n sekvensointiin mikroskooppina (19.1.2017 20:19)
Useimmat suomalaisista muistavat varmasti menneiden vuosien Lumia-älypuhelimista erityisesti hurjalla kameralla varustetun Lumia 1020 -mallin. Nokian 808 PureView'n hirviömäisellä 41 megapikselin ....
Testissä Roccatin pöytätilaa säästävä mekaaninen näppäimistö Suora FX Testissä Roccatin pöytätilaa säästävä mekaaninen näppäimistö Suora FX (19.1.2017 20:08)
Edellinen Roccatilta testissä ollut pelinäppäimistö oli Ryos MK FX, joka muistutti ulkomuodoltaan lähinnä scifi-sarjojen avaruusaluksen hallintakonsolia. Suora FX tähtää toiseen ääripäähän, ....
Vuotokuva tarjoaa uuden näkymän mahdollisesta Galaxy S8:n etupaneelista Vuotokuva tarjoaa uuden näkymän mahdollisesta Galaxy S8:n etupaneelista (19.1.2017 19:07)
Galaxy S8:n vuotokuvia on levinnyt viimeisten viikkojen aikana verkossa runsaanlaisesti, mutta tässä vaiheessa yhtäkään kuvaa ei ole pidetty kovinkaan suurella varmuudella aitona laitteena – ....
Yli 100 000 kuvaa Suomen historiasta julkaistiin vapaasti käytettäväksi Yli 100 000 kuvaa Suomen historiasta julkaistiin vapaasti käytettäväksi (19.1.2017 18:36)
Museoviraston on julkaissut digitoimansa yli 100 000 kuvaa kaikkien vapaasti käytettäväksi. Kuvat on lisensoitu CC BY 4.0 -linsessillä, joten niitä voi käyttää vapaasti missä tarkoituksessa ....
1 kommentti

Uutisarkisto