*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Järkeä tekijänoikeuslakiin -aloitteen käsittely alkaa – katso kuulemistilaisuus suorana

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 13.5.2014 09:51 Kommentteja (7)

Järkeä tekijänoikeuslakiin -aloitteen käsittely alkaa – katso kuulemistilaisuus suorana Viime kesänä tarvittavat 50 000 kannatusilmoitusta kerännyt Järkeä tekijänoikeuslakiin -kansalaisaloite etenee tänään sivistysvaliokunnan käsittelyyn. Valiokunta aloittaa aloitteen käsittelyn asiantuntijakuulemisella, joka pidetään tänään kello 12.15. Kuulemistilaisuus lähetetään suorana verkkolähetyksenä eduskunnan verkkosivujen kautta.
Ennen kuin aloite saapui sivistysvaliokuntaan, eduskunta keskusteli siitä helmikuun alussa lähetekeskustelussa, joka on jäänyt monien mieliin Kauko Tuupaisen (ps) lähes sanasta sanaan kopioidun puheen ansiosta.

Tänään pidettävässä kuulemistilaisuudessa kuullaan aloitteen vireillepanijoiden puolelta Joonas Pekkasta (Avoin ministeriö ry:n puheenjohtaja), Ville Oksasta (teknologiaoikeuden tohtori) sekä Star Wreck- ja Iron Sky -elokuvista tunnettua elokuvaohjaaja Timo Vuorensolaa. Paikalla ovat myös Viestinnän keskusliiton lakiasiainjohtaja Satu Kangas ja Luovan työn tekijät ja yrittäjät Lyhty ry:n projektinjohtaja Lauri Kaira.

Sivistysvaliokunnan puheenjohtaja on Raija Vahasalo (kok.), joka totesi viime kesänä ettei aloitteella ole todennäköisesti mitään vaikutusta tekijänoikeuslakiin, vaikkei hän ollut edes tutustunut koko aloitteeseen.

Sivistysvaliokunnan valmistelutyö on kerännyt myös paljon kritiikkiä. Sekä Ville Oksanen että Helsingin Sanomat ovat laittaneet merkille, että tekijänoikeuteen liittyvissä asioissa kuullaan lähinnä tekijänoikeuksia puolustavien lobbareiden ääntä. Muut osapuolet eivät pääse kertomaan näkemyksiään.

Edellinen Seuraava  

7 kommenttia

113.5.2014 13:03

Kylmää vettä tulee aloitteen niskaan ja hyviä kannanottoja. Pitäisikö piraattipalveluiden toimintaa helpottaa ja vaikeuttaa poliisitutkintaa? On siellä tosin joitakin jo käsittelyssä olevia hyviäkin asioita.

213.5.2014 14:01

Äyh, pelkästään otsikon lukemisesta tuli heti mieleen tuo failboat - meme. I have a bad feeling about this.

313.5.2014 15:39

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti LukeWarm:
Kylmää vettä tulee aloitteen niskaan ja hyviä kannanottoja. Pitäisikö piraattipalveluiden toimintaa helpottaa ja vaikeuttaa poliisitutkintaa? On siellä tosin joitakin jo käsittelyssä olevia hyviäkin asioita.
Case Finreactor, itse asiassa ainoa suomessa tehty torrent-sivusto case, tapahtui ennen Lex Karpelaa. Piraattipalveluita tuo muutos ei ole laillistamassa ja poliisi voi tehdä tutkintaa kuten ennenkin p2p-historiassamme sivustoja vastaan. Pienimuotoinen scenettäminen kyllä tulee sallituksi jos lailllisen lähteen vaatimus poistuu.

En tiedä missä asianyhteydessä poliisin työ vaikeutuisi, mutta oletan tämän kannanoton liittyvän siihen, että rikkeestä ei voisi kääntää koko kämppää enää ympäri. Tuon luovan alan vastine lakiehdotukselle pyrki aika tehokkaasti harhaanjohtamaan ja sekoitti termejä keskenään - eli juuri sitä mitä se kritisoi alkuperäisessä ehdotuksessa. Kannanottojen perusteella taktiikka toimi.

"Käsittelyssä olevia hyviä asioita" muistan lukeneeni yhden ainoan ja se liittyi korvauksien järkeistämiseen nuorten kohdalla. Jos tuota koskaan näkyy niin se on varmaan vain jokin herrasmiessopimus TTVK:n kanssa jota ei ole pakko noudattaa.

edit. Lisäilin
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 13.5.2014 @ 15:58

413.5.2014 19:42

Tässä vielä linkki tuohon sivistysvaliokunnan käsittelyyn, jos jäi näkemättä. http://verkkolahetys.eduskunta.fi/webtv...05&p=0&l=fi&t=0

Lainaus:
Piraattipalveluita tuo muutos ei ole laillistamassa

"....Aloite sallisi avointen piraattipalvelujen perustamisen, sillä ylläpito ei olisi missään vastuussa käyttäjien tekemisistä (tietokirjailija Petteri Järvinen)" Laillinen/Sallittu, sama asia.

Lainaus:
poliisi voi tehdä tutkintaa kuten ennenkin p2p-historiassamme sivustoja vastaan.
Katsohan tuolta videolta 41:30 alkaen. Aloitteessa rikoslain pykälän 49 1 § muutos poistaisi poliisilta keinoja tutkia tekijänoikeusrikoksia, koska rikoksen raja nostettaisiin siihen että toiminnalla pitäisi olla jokin ansaintatarkoitus. Tällöin esim. Elisan konehuoneesta käsin pyöritettyä kansainvälistä huippusivustoa ei olisi voitu tutkia, koska poliisilla ei ollut kotietsintäoikeutta.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 13.5.2014 @ 19:50

514.5.2014 8:26

lukewarmi kuulostaa teoston syöttöpossulta:)

614.5.2014 9:41

Joo, ei tuo nyt tullut yllätyksenä. Sitä samaa propagandaa viihdeteollisuus on toitottanut jo vuosikymmeniä. Käytännössä he ajavat vain omia taloudellisia etuja, välittämättä sen seurauksista koko kansalle.

714.5.2014 10:39

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti LukeWarm:
Tässä vielä linkki tuohon sivistysvaliokunnan käsittelyyn, jos jäi näkemättä. http://verkkolahetys.eduskunta.fi/webtv...05&p=0&l=fi&t=0

Lainaus:
Piraattipalveluita tuo muutos ei ole laillistamassa

"....Aloite sallisi avointen piraattipalvelujen perustamisen, sillä ylläpito ei olisi missään vastuussa käyttäjien tekemisistä (tietokirjailija Petteri Järvinen)" Laillinen/Sallittu, sama asia.
Petteri on kyllä tuossa asiassa väärässä. Ok, lakikiemurat voivat yllättää jopa lakimiehet, mutta jos muutoksen jälkeen palattaisiin ennen Lex Karpelaa edeltäneeseen aikaan, niin se ei todellakaan tarkoita, etteikö tuollaisia sivustoja voi onnistuneesti syyttää. Sivuston laillisuus ei vapauta korvausvastuusta jos korvaustilanteeseen päädytään. Googlekin on laillinen sivu, mutta joutuu väliajoin korvaamaan jos mitäkin. Tarkennetaan siis alkuperäistä väitettäni; tämä ehdotus ei vapauttaisi warez-sivustoja täydellisesti korvausvastuusta.

Tässä lakimiehen vastine lobbausväitteisiin. Se käsittelee juuri tätäkin kyseistä väitettä:
http://www.tietokone.fi/artikkeli/blogi...oitetta_vastaan

Lainaus:
poliisi voi tehdä tutkintaa kuten ennenkin p2p-historiassamme sivustoja vastaan.
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti LukeWarm:
Katsohan tuolta videolta 41:30 alkaen. Aloitteessa rikoslain pykälän 49 1 § muutos poistaisi poliisilta keinoja tutkia tekijänoikeusrikoksia, koska rikoksen raja nostettaisiin siihen että toiminnalla pitäisi olla jokin ansaintatarkoitus. Tällöin esim. Elisan konehuoneesta käsin pyöritettyä kansainvälistä huippusivustoa ei olisi voitu tutkia, koska poliisilla ei ollut kotietsintäoikeutta.
Tuo on itse asiassa juuri se mitä sanoin. Scenettäminen olisi de facto laillista koska jaat laillista tiedostoa laillisesti pienelle porukalle. Julkinen jakaminen on asia erikseen. Maailmalla tuo lakitekninen ongelma on kierretty sillä, että asiaa on suoraan tutkittu kaupallisena piratismina. Minä tosin lähden samasta kuin aloitekin, ettei ei-kaupallista jakamista pitäisi käsitellä rikoksena. Sen voi tietysti kääntää siihen, että poliisin välineet pienevät kun teko ei enää ole rikos.

Täytyy tosin muistaa, että poliisi tutki p2p-jakotapauksia jo ennen Lex Karpelaakin kotietsinnöin, joten jokin tuossa väitteessä ei mene 1:1. Jos veikata pitäisi niin tämä liittynee siihen, että menetetyt tulot painelevat siellä kymppitonneissa jonka luulisi täyttävän rikoksen edellytykset... Voiko joku lakimies vahvistaa :)
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 14.5.2014 @ 11:08

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Tinder toimii myös netissä: Ei enää tarvetta mobiilisovellukselle Tinder toimii myös netissä: Ei enää tarvetta mobiilisovellukselle (29.3.2017 09:51)
Suosittu deittipalvelu Tinder on toiminut toistaiseksi ainoastaan mobiililaitteilla, joiden kautta sovellus pystyy hankkimaan GPS:n ansiosta tarkkaa sijaintidataa etäisyyksien määrittämistä ....
Käytätkö Lumiaa? Messenger lopettaa toimimisen tällä viikolla Käytätkö Lumiaa? Messenger lopettaa toimimisen tällä viikolla (28.3.2017 12:30)
Facebook on lähettänyt sähköpostia käyttäjilleen, jotka käyttävät yhtiön omistamaa Messenger-pikaviestintä Windows Phone 8.1 -laitteilla. Sähköpostisa kerrotaan, että sovellus lopettaa toiminnan ....
8 kommenttia
Isoisä selvisi 8-vuotiaan takomasta luottokorttilaskusta – Google korvaa kaiken Isoisä selvisi 8-vuotiaan takomasta luottokorttilaskusta – Google korvaa kaiken (28.3.2017 11:31)
Google on heltynyt korvaamaan 8-vuotiaan Clash Royale -pelissä tekemän 6400 euron luottokorttilaskun. Pojan äidin mukaan ilman korvausta perhe olisi joutunut etsimään uuden asunnon. Massiivinen ....
1 kommentti
Musk aikoo seuraavaksi kehittää aivotietokoneen Musk aikoo seuraavaksi kehittää aivotietokoneen (28.3.2017 10:51)
Elon Musk on miljoonan idean mies, joka tuntuu tarttuvan kiinni yhä utopistisimmista projekteista. Wall Street Journalin mukaan Musk aikoo seuraavaksi kehittää teknologiaa, jonka avulla aivoihin ....
Sääntö-Saksa iskee: YouTube-kanavan on hankittava viranomaisilta lähetyslupa Sääntö-Saksa iskee: YouTube-kanavan on hankittava viranomaisilta lähetyslupa (28.3.2017 09:55)
Kun uusi tekniikka tai uudet toimintatavat kohtaavat vanhan maailman lainsäädännön, niin tuloksena syntyy helposti absurdeja tilanteita. Tästä hyvänä esimerkkinä tuore tapaus Saksasta. Saksalaisten ....
3 kommenttia

Uutisarkisto