*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

WWW täyttää tänään 25 vuotta

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 12.3.2014 12:30 Kommentteja (1)

WWW täyttää tänään 25 vuotta World Wide Webin eli tutummin WWW:n 20-vuotisjuhlapäivän viettämisestä ei ole ehtinyt vielä kulua edes vuotta, mutta nyt jo juhlitaan täyttä päätä tekniikan 25 vuotta kestänyttä taivalta. Ero vuosipäivien välillä juontuu siitä, että WWW:lle voidaan määritellä eri tapahtumiin pohjautuen useita syntymäpäiviä.
Tänään tulee joka tapauksessa kuluneeksi 25 vuotta siitä kun Tim Berners-Lee esitteli uudenlaista tiedonhallintajärjestelmää koskevan paperin Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskukselle CERNille. Tutkimuskeskus ei ollut tällaista työtä pyytänyt, minkä takia se meinattiin kuopata lähes saman tien, mutta Bernes-Lee onnistui vakuuttamaan muut CERNin työntekijät järjestelmänsä hyödyistä.

Ensimmäinen WWW-sivu avattiin 6. elokuuta vuonna 1991. Sivun vuoden 1992 versio, varhaisempaa ei ole löydetty, palautettiin alkuperäiseen URL:ään vuosi sitten. Huhtikuun viimeisenä päivänä CERN avasi WWW:n ilmaiseen ja vapaaseen käyttöön.

Mitkään ylisanat eivät riitä liioittelemaan WWW:n vaikutuksia ihmisten tapaan hankkia tietoa ja kuluttaa erilaisia sisältöjä. Se on tehnyt useita tekniikoita tarpeettomiksi ja muuttanut täysin teollisuuden alojen toimintatavat. Verkon rooli massamediana vain korostuu vuosi vuodelta kun yhä useammat laitteet kytkeytyvät verkkoon ja alkavat hyödyntää sen mahdollisuuksia.

Samalla WWW:stä on muodostunut vakoiluorganisaatioiden tiedon runsaudensarvi, kuten Edward Snowdenin paljastukset ovat osoittaneet. Berners-Lee haluaakin webille perustuslakia, jonka avulla laitettaisiin stoppi webin käyttäjien oikeuksien polkemiselle.

Tägit: WWW
Edellinen Seuraava  

1 kommentti

112.3.2014 23:01

Onneks olkoon :)

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Ubisoftin synttärikampanja jatkuu, nyt ilmaiseksi Assassin's Creed 3 Ubisoftin synttärikampanja jatkuu, nyt ilmaiseksi Assassin's Creed 3 (8.12.2016 19:36)
Ubisoft viettää 30. juhlavuottaan ja on juhlistanut sitä ilmaispelien avulla. Kaikkiaan seitsemän peliä on lisätty tarjolle ilmaisina latauksina yhtiön omasta Uplay-alustasta vuoden saatossa. ....
Voit joutua pettymään – iPhoneen ei olekaan tulossa suurta uudistusta Voit joutua pettymään – iPhoneen ei olekaan tulossa suurta uudistusta (8.12.2016 18:23)
Spekulointi seuraavan sukupolven iPhonen sisältämistä uusista ominaisuuksista tuntuu alkavan vuosi vuodelta aikaisemmin. Varhaisessa vaiheessa alkaneiden huhujen huono puoli on siinä, että vaikka ....
Samsung kaappaa Applen idean? Galaxy S8:aan ei tule kotinäppäintä Samsung kaappaa Applen idean? Galaxy S8:aan ei tule kotinäppäintä (8.12.2016 17:41)
Ensi vuoden alussa julkaistaviin Galaxy S8 -sarjan älypuhelimiin on tulossa koko etualan kattava näyttö, kertoo Bloomberg. Applenkin on huhuttu kehittävän vastaavaa älypuhelinta ensi vuodeksi. ....
1 kommentti
Tulevaisuus tulee: BBC testaa Ultra HD -videon jakelua netissä Tulevaisuus tulee: BBC testaa Ultra HD -videon jakelua netissä (8.12.2016 15:20)
YouTube ja Netflix ovat olleet edelläkävijöitä Ultra HD -sisältöjen verkkojakelun testauksessa, mutta hiljalleen myös muut palveluntarjoajat ovat aloittaneet omat testinsä. Tuoreimpana esimerkkinä ....
YouTube maksoi muusikoille yli miljardi dollaria – Se ei riitä YouTube maksoi muusikoille yli miljardi dollaria – "Se ei riitä" (8.12.2016 14:55)
Taylor Swift ja monet muut artistit ovat kritisoineet voimakkaasti YouTubea ja Spotifyta siitä, että ne mahdollistavat musiikin kuuntelemisen täysin ilmaiseksi. Molemmissa tapauksissa artistit ....
4 kommenttia

Uutisarkisto