*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Turkki haluaa Twitterin hallintaansa - nettisensuuri kiristyy

Kirjoittaja Valtteri Ahonen (Google+) @ 27.6.2013 10:51 Kommentteja (6)

Turkki haluaa Twitterin hallintaansa - nettisensuuri kiristyy Turkki on perinteisesti ollut tiukka maassaan toimivien internet-palveluiden suhteen. Esimerkiksi Google on joutunut taipumaan maan tahtoon ja perustamaan Istanbuliin toimipisteen, josta käsin maan viranomaiset voivat valvoa ja sensuroida maan sisäistä osaa palvelusta.
Twitterin kohdalla tilanne kärjistyi viimeaikaisten mellakoiden vuoksi. Valtamediat vaiennettiin aiheesta lähes kokonaan, mutta esimerkiksi Twitterissä ja Facebookissa keskustelu kävi vilkkaana, eikä valtiolla ollut keinoja rajoittaa keskustelua. (Facebook on ollut yhteistyössä Turkin kanssa jonkin aikaa ja yhtiöllä on maassa edustajia. Turkilla ei ollut palvelun kanssa mellakoiden aikaan ongelmia.)

Reutersin mukaan Turkki on keskiviikkona ilmoittanut pyytäneensä Twitterin edustajilta toimia asian suhteen. Turkki haluaa, että Twitterillä olisi tulevaisuudessa toimipiste maassa, mikä antaisi hallinnolle paremmat asetelmat palvelun kontrolloimiseen, sekä tietojen pyytämiseen.

"Kun tietoja pyydetään, me haluamme, että Turkissa on joku, joka sitä voi tarjota. -- Täytyy olla olemassa välittäjä, jolle voimme jättää pyyntömme, ja joka voi korjata virheet, jos sellaisia on", kommentoi liikenne- ja viestintäministeri Binali Yildirim. "Olemme sanoneet saman kaikille sosiaalisille medioille. Jos haluatte toimia Turkissa, teidän tulee noudattaa turkkilaista lakia."

Turkki on onnistunut aiemmin painostamaan esimerkiksi Googlea, jolla on ollut toimipiste maassa viime lokakuusta lähtien. Turkki joutui kiristyskeinona sulkemaan Youtuben kahdeksi vuodeksi asukkailtaan. Virallinen syy oli, että palvelun videoista oli löydetty Turkin tasavallan perustajaa Mustafa Kemal Atatürkia loukkaavaa sisältöä.

Twitter ei ole antanut asiaan virallista vastausta, mutta tietotoimiston lähteiden mukaan yhtiöllä ei ole ainakaan valmiiksi suunnitelmia Turkin toimipisteen perustamiseksi. Yildirimin mukaan Twitter luultavasti suostuu yhteistyöhön, tai muussa tapauksessa tilanne on kestämättömällä pohjalla.

Edellinen Seuraava  

6 kommenttia

127.6.2013 11:04

Kun valtio/yritykset kusee asiat eli hoitaa työnsä huonosti ja kansa/asiakkaat alkaa kapinoida. Niin tukitaan kansan suut sensuurilla, ihan kuin se korjaisi asiat. Kohta kai viedään suuri äänisimmät kansalaiset ladon taakse teloitettavaksi.

Taitaa olla sananvapaus ja demokratia kaukana tästä.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 27.6.2013 @ 11:04

227.6.2013 11:27

Se on sitä lähi-idän demokratiaa. Siellä ei ole tunnettu kuin yhden hallitsijan alla oleva hierarkia, ja meininki on sen mukaista, vaikka hallintomuotona olisikin demokratio. Terveisin ainakin Syyria, Egypti ja Libya.

327.6.2013 12:40

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Kohta kai viedään suuri äänisimmät kansalaiset ladon taakse teloitettavaksi.
Sapelilla kaula poikki niiltä jotka mutisevat sulttaanille vastaan; EU-jäsenyys on seilannut jo kauan aikaa sitten ulapalle.hasa diga eebowai

427.6.2013 14:03

Turkki - Eurooppalainen oikeusvaltio.

Hyvin on kyllä Turkki onnistunut taivuttamaan suuret toimijat, Facebookin ja Googlen tahtoonsa. Viimeisenä "vapaana" onkin Twitter, jonka kimppuun käydään parhaillaan. Jos Twitter taipuu, niin kohta katoaa "Turkin mellakat" kokonaan keskustelusta.

527.6.2013 18:51
shfifh
Vahvistamaton

Erdogan:

"The mosques are our barracks, the domes are our helmets, the minarets are our swords, and the faithful are our army."

The New York Times - February 16, 1998

Syyriasta puheenollen, ne kapinalliset - joita EU:kin on niin hanakasti aseistamassa - ovat Assadiakin pahempia.

628.6.2013 12:29

Sivistysvaltion tunnus on sananvapaus.
Suomessa saa sanoa Jyrki Kataista ja Sauli Niinistöä julkisesti idiootiksi (edellisen kohdalla jopa syystäkin), mutta annas kun menet Turkkiin ja kerrot Atatürkin olevan tolvana, niin lirissä olet.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Suomalainen bensalenkkarisimulaattori My Summer Car julkaistiin Steamissä Suomalainen bensalenkkarisimulaattori My Summer Car julkaistiin Steamissä (24.10.2016 18:57)
Suomalaisen Amistech Gamesin kehittämä My Summer Car -autopeli on julkaistu Steamissä. Early Access -vaiheeseen edennyt peli ei ole täysin valmis, joten pelaaja voi kohdata joitain ongelmatilanteita ....
Samsung lupaa Galaxy Note 7:n ostajille jo Galaxy S8:aa tarjoushintaan Samsung lupaa Galaxy Note 7:n ostajille jo Galaxy S8:aa tarjoushintaan (24.10.2016 15:23)
Galaxy Note 7 -fiaskon jälkeen Samsungilla ei ole oikein muita vaihtoehtoja kuin nöyrästi tarjota lojaaleina pysyneille asiakkaille mahdollisimman hyviä tarjouksia, jotteivät he vastaisuudessakaan ....
Nettisivustoja kaataneen hyökkäyksen taustalta löytyi pelätty Mirai-bottiverkko Nettisivustoja kaataneen hyökkäyksen taustalta löytyi pelätty Mirai-bottiverkko (24.10.2016 14:43)
Isoihin verkkopalveluihin vaikuttaneessa palvelunestohyökkäyksessä käytettiin hyödyksi Mirai-haittaohjelman avulla luotua bottiverkkoa. Aiemmin haittaohjelmaa on hyödynnetty esimerkiksi tietoturvajournalisti ....
2 kommenttia
Älykuulokkeet tulevat – nappikuulokkeisiin saapuu uudenlaisia ominaisuuksia Älykuulokkeet tulevat – nappikuulokkeisiin saapuu uudenlaisia ominaisuuksia (23.10.2016 23:16)
Kaupallisiin nappikuulokkeisiin on viimeisen parin vuoden aikana onnistuttu liittämään mittaavia antureita ja kehittyneitä ominaisuuksia. Samalla kuulokkeiden langattomuudesta on tullut jatkuvasti ....
Syyskuun parhaat uudet hyötysovellukset iPhonelle ja iPadille Syyskuun parhaat uudet hyötysovellukset iPhonelle ja iPadille (23.10.2016 20:36)
Selvitimme tapamme mukaisesti edeltävän kuun mielenkiintoisimmat uudet mobiilisovellukset alustoittain. Käsittelyvuorossa on Applen iPhonesta ja iPadista tuttu iOS-käyttöjärjestelmä. Syyskuun ....

Uutisarkisto