*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Google kehittää uuden selainmoottorin Webkitin pohjalta

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 4.4.2013 10:50

Google kehittää uuden selainmoottorin Webkitin pohjalta Google aikoo kehittää Chrome-selaimelleen uuden selainmoottorin, joka perustuu sen nykyisin käyttämään Webkit-moottoriin. Uusi moottori on nimeltään Blink.
Syynä Webkitin hylkäämiselle on Googlen mukaan sen yhä suuremmaksi ongelmaksi muodostuva epäyhteensopivuus Chromen perusarkkitehtuurin kanssa. Toisin kuin muut Webkit-pohjaiset selaimet, Chrome perustuu erilaiseen arkkitehtuuriin, jonka avulla esimerkiksi eri välilehtiä ajetaan täysin omina prosesseinaan. Laajentuva erilaisten arkkitehtuurien tuen tarve on tehnyt selainmoottorin kehityksestä liian hidasta Googlen makuun.

Blinkin tarkemmista ominaisuuksista ei ole vielä erityisen paljon tietoa, mutta suunnitteilla on esimerkiksi mahdollisuus ajaa iframe-elementtejä omina prosesseinaan sivun sisällä. Se estäisi koko sivun jumittumisen kun yksi elementti (kuten Flash) lakkaa toimimasta. Google aikoo myös laittaa uusiksi selaimen verkkoyhteydet, joiden kehitystä ovat tähän saakka estäneet vanhat Mac-koneiden joustamattomat rajapinnat.

Vasta äskettäin Webkit-moottooriin siirtymisestä ilmoittanut Opera aikoo myös ottaa käyttöön Googlen uuden selainmoottorin sekä panostaa sen kehitykseen yhdessä Googlen kanssa.

Nettikehittäjien ja käyttäjien kannalta muutoksella tuskin on vaikutusta vielä hetkeen. Blink on todennäköisesti hyvin yhteensopiva Webkit-pohjaisille selaimille suunnattujen sivujen kanssa ainakin alkuvaiheessa. Uuteen selainmoottoriin siirtyminen on iso askel, jonka Googlekin myöntää.

- Uskomme, että useampi selainmoottori - kuten myös useampi selain - nopeuttavat innovaatioita netin tekniikoissa ja parantavat koko avoimen netin ekosysteemin tilaa, Googlen blogissa kirjoitetaan.

Jos Google onnistu murtamaan Webkitin nykyisen valta-aseman uudella moottorillaan ja painottamaan yleisten standardien käyttöä nettikehityksessä vain Webkit-tekniikoiden sijaan, muutoksesta voisi tosiaan olla hyötyä myös omiin selainmoottoreihinsa nojautuville Mozillalle ja Microsoftille.

Tägit: WebKit Blink Google
Edellinen Seuraava  
Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Ubisoftin synttärikampanja jatkuu, nyt ilmaiseksi Assassin's Creed 3 Ubisoftin synttärikampanja jatkuu, nyt ilmaiseksi Assassin's Creed 3 (8.12.2016 19:36)
Ubisoft viettää 30. juhlavuottaan ja on juhlistanut sitä ilmaispelien avulla. Kaikkiaan seitsemän peliä on lisätty tarjolle ilmaisina latauksina yhtiön omasta Uplay-alustasta vuoden saatossa. ....
Voit joutua pettymään – iPhoneen ei olekaan tulossa suurta uudistusta Voit joutua pettymään – iPhoneen ei olekaan tulossa suurta uudistusta (8.12.2016 18:23)
Spekulointi seuraavan sukupolven iPhonen sisältämistä uusista ominaisuuksista tuntuu alkavan vuosi vuodelta aikaisemmin. Varhaisessa vaiheessa alkaneiden huhujen huono puoli on siinä, että vaikka ....
Samsung kaappaa Applen idean? Galaxy S8:aan ei tule kotinäppäintä Samsung kaappaa Applen idean? Galaxy S8:aan ei tule kotinäppäintä (8.12.2016 17:41)
Ensi vuoden alussa julkaistaviin Galaxy S8 -sarjan älypuhelimiin on tulossa koko etualan kattava näyttö, kertoo Bloomberg. Applenkin on huhuttu kehittävän vastaavaa älypuhelinta ensi vuodeksi. ....
1 kommentti
Tulevaisuus tulee: BBC testaa Ultra HD -videon jakelua netissä Tulevaisuus tulee: BBC testaa Ultra HD -videon jakelua netissä (8.12.2016 15:20)
YouTube ja Netflix ovat olleet edelläkävijöitä Ultra HD -sisältöjen verkkojakelun testauksessa, mutta hiljalleen myös muut palveluntarjoajat ovat aloittaneet omat testinsä. Tuoreimpana esimerkkinä ....
YouTube maksoi muusikoille yli miljardi dollaria – Se ei riitä YouTube maksoi muusikoille yli miljardi dollaria – "Se ei riitä" (8.12.2016 14:55)
Taylor Swift ja monet muut artistit ovat kritisoineet voimakkaasti YouTubea ja Spotifyta siitä, että ne mahdollistavat musiikin kuuntelemisen täysin ilmaiseksi. Molemmissa tapauksissa artistit ....
4 kommenttia

Uutisarkisto