*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Google haki yli sataa uutta domainia - myöntämistä pidetään vaarallisena

Kirjoittaja Valtteri Ahonen (Google+) @ 19.3.2013 18:57 Kommentteja (10)

Google haki yli sataa uutta domainia - myöntämistä pidetään vaarallisena Internetin osoitteita hallinnoiva ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) on ottanut vastaan hakemuksia uudenlaisista päätteistä jonkin aikaa. Uudet päätteet voivat olla oikeastaan mitä vain, kun perinteisesti päätteet ovat olleet esimerkiksi muotoa .com, .net tai vaikkapa .fi.
Pian osoitteiden päätteet voivat olla lähes mitä vain. Yritykset ovat tietysti innokkaasti hakeneet esimerkiksi omia nimiään domain-osoitteiksi, ja tässä ei usein törmätäkään mihinkään ongelmaan. Ongelmat alkavat, kun haussa on niin sanottuja geneerisiä verkkotunnuksia, eli esimerkiksi .app tai .map, joista todella monet tahot voisivat selkeästi hyötyä.

Google on yksi innokkaimmin osoitteita hakeneista yrityksistä. Se tavoittelee yli sataa erilaista verkkotunnusta, muun muassa juuri edellä mainittua kahta, joiden lisäksi esimerkiksi päätteitä .search, .book, .blog ja .drive. Samoin Amazon on tehnyt hakemukset lukuisista domaineista, osoittain samoista kuin Google.

FairSearch on kuitenkin tehnyt Googlen hakemuksista valituksen, sillä sen mielestä olisi vastuutonta antaa Googlen tapaiselle jättiläiselle esimerkiksi hyvin geneerinen .search-pääte. Tämä vähintäänkin vaikeuttaisi merkittävästi kilpailijoiden asemaa.

Google hallitsee jo liki 80 prosenttia Yhdysvaltojen ja 90 prosenttia Euroopan hakukonemarkkinoista, eikä se tarvitse geneerisiä alan termejä verkkotunnuksikseen hätyytelläkseen kilpailijoita kannoiltaan.

Edellinen Seuraava  

10 kommenttia

119.3.2013 19:06

Viisaat kertokoon jos google ei ole internet mikä sen korvaisi?

219.3.2013 20:06

Tätä ei pitäisi missään tapauksessa päästää läpi. Tuollaiset pitäisi antaa KAIKKIEN käyttöön, eikä vain Googlen. Mielestäni ei pitäisi saada rekisteröidä muita, kuin yritysten nimiä ja tuotemerkkejä, jotka siis ovat rekisteröityjä. Eli Googlelle esim .google ja .gmail jne. olisivat ok mielestäni.


Intel i7-3820 @ 5,1Ghz | HIS HD7950 @ 925Mhz | Kingston 16Gt DDR3 | Samsung 250Gt SSD | Sonera 100/100M

320.3.2013 2:30

Gooogl on tähän mennessä tehnyt eniten työtä netin eteen. Kannatan toistaiseksi.

420.3.2013 2:44

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Twinkie_Dee:
Viisaat kertokoon jos google ei ole internet mikä sen korvaisi?
Internet oli kauan ennen googlea. Tuon koraisi hetkessä jokin toinen hakukone.

520.3.2013 4:17

Hivenen kritisoineena, että pian ei kukaan viitsi opiskella mitään. (Kysytään googlelta). Sinänsä minulla ei ole mitään sitä vastaan, että joku haluaa käyttää näitä loppuosotteita, koodejahan lyödään pöytään pilven pimein, mutta samalla voidaan luoda sekaannusta. PS: (Tuli heti mieleen minkä varaan, mutta kai joku on sen jo keksinyt...)


Meissä kaikissa asuu aina pieni insinööri..
Never say never again.

620.3.2013 8:50

Miksi ette suoraan vaan sano, että Microsoft on valittanut asiasta? FairSearch on puhtaasti Microsoftin propaganda-alusta.

Ei sillä, että tässä tapauksessa olisin ihan täysin eri mieltä asiasta. Onhan nuo jokseenkin yleiskäyttöisiä. Jutusta puuttuu kyllä sellainen oleellinen informaatio, että onko Google hakenut noita omaan vai yleiseen käyttöön? Nimittäin eikös tld:tä ole mahdollista hakea hakea kumpaan vain...

Toisaalta, koska kyseessä on nyt Microsoft, niin voi sanoa, että pata kattilaa soimaa. :) Microsoftin omat toimet lähes minkä tahansa asian kanssa ovat lähes poikkeuksetta vähintäänkin epäilyttäviä.

720.3.2013 16:09

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Twinkie_Dee:
Viisaat kertokoon jos google ei ole internet mikä sen korvaisi?

"Google on selain"
-KRP:n rikosylikomisario Lars Henriksson

820.3.2013 16:16

Afterdawnin uutisesta tämä ei oikein selviä, mutta Googlehan on tässä tapauksessa hakenut siis noiden päätteiden hallintaoikeuksia. Eli jos joku muu haluaisi .search päätteen, joutuisi asiasta neuvottelemaan Googlen kanssa. Tuohon ei voi sanoa kuin, että vittu mitä paskaa. Mielestäni päätteiden hallintaa ei pitäisi jättää jonkin yksittäisen yrityksen haltuun missää tilanteessa, vaan kaikkien pitäisi voida hakea vaikkapa tuota .search päätettä.

921.3.2013 18:31

Itse hakisin - jos rahnaa olisi osoitetta: www.search :D

1022.3.2013 0:02

Minäkin haluaisin "hännän" .rep, Mistähän sen hommais? Siis ei RIP vaan .REP


Meissä kaikissa asuu aina pieni insinööri..
Never say never again.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Verkkokauppa.com avaa jättimyymälän Turun lähelle Verkkokauppa.com avaa jättimyymälän Turun lähelle (20.10.2017 17:28)
Heinä-syyskuun tuloksen julkistanut Verkkokauppa.com kertoo avaavansa Turun lähistöllä sijaitsevaan Raisioon uuden jättimyymälän, jonka tarkoituksena on palvella Varsinais-Suomen alueella asuvia. ....
1 kommentti
Näin Netflixin kallistuminen vaikuttaa sinuun Näin Netflixin kallistuminen vaikuttaa sinuun (20.10.2017 14:48)
Netflix on lähettänyt suomalaisille asiakkaille sähköpostia, jossa tiedotetaan suoratoistopalvelun tulevasta hintakorotuksesta. AfterDawn uutisoi Netflixin kuukausimaksun nousemisesta kaksi viikkoa sitten. ....
2 kommenttia
Applen toimitusjohtaja ampuu huhut alas – Mac minillä on vielä tulevaisuutta Applen toimitusjohtaja ampuu huhut alas – Mac minillä on vielä tulevaisuutta (20.10.2017 13:10)
Kuluvalla viikolla tuli kuluneeksi kolme vuotta siitä kun Apple on viimeksi päivittänyt pienikokoisen Mac mini -tietokoneen. Päivitysten puuttumisen takia Applen on kuviteltu jo lopettaneen ....
Lukkomarkkinat murroksessa – Maineikas Assa Abloy osti älykotiosaamista Lukkomarkkinat murroksessa – Maineikas Assa Abloy osti älykotiosaamista (20.10.2017 11:24)
IoT ei ole selvästikään jäämässä pelkäksi markkinatrendiksi, vaan se näyttäisi ainakin joillakin aloilla olevan kasvua kiihdyttävä voima. Näin näyttäisi käyvän ainakin lukkomarkkinoilla, sillä ....
Android-sovellusten uusi aikakausi alkaa – Google esittelee Instant Appseja Android-sovellusten uusi aikakausi alkaa – Google esittelee Instant Appseja (20.10.2017 10:39)
Ajatus suoratoistettavista sovelluksista kuulostaa äärimmäisen houkuttelevalta: ohjelmia voisi käyttää lennossa kuin ne olisi asennettu omaan puhelimeen, mutta kuitenkin ilman tarvetta käydä ....
2 kommenttia

Uutisarkisto