*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Google haki yli sataa uutta domainia - myöntämistä pidetään vaarallisena

Kirjoittaja Valtteri Ahonen (Google+) @ 19.3.2013 18:57 Kommentteja (10)

Google haki yli sataa uutta domainia - myöntämistä pidetään vaarallisena Internetin osoitteita hallinnoiva ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) on ottanut vastaan hakemuksia uudenlaisista päätteistä jonkin aikaa. Uudet päätteet voivat olla oikeastaan mitä vain, kun perinteisesti päätteet ovat olleet esimerkiksi muotoa .com, .net tai vaikkapa .fi.
Pian osoitteiden päätteet voivat olla lähes mitä vain. Yritykset ovat tietysti innokkaasti hakeneet esimerkiksi omia nimiään domain-osoitteiksi, ja tässä ei usein törmätäkään mihinkään ongelmaan. Ongelmat alkavat, kun haussa on niin sanottuja geneerisiä verkkotunnuksia, eli esimerkiksi .app tai .map, joista todella monet tahot voisivat selkeästi hyötyä.

Google on yksi innokkaimmin osoitteita hakeneista yrityksistä. Se tavoittelee yli sataa erilaista verkkotunnusta, muun muassa juuri edellä mainittua kahta, joiden lisäksi esimerkiksi päätteitä .search, .book, .blog ja .drive. Samoin Amazon on tehnyt hakemukset lukuisista domaineista, osoittain samoista kuin Google.

FairSearch on kuitenkin tehnyt Googlen hakemuksista valituksen, sillä sen mielestä olisi vastuutonta antaa Googlen tapaiselle jättiläiselle esimerkiksi hyvin geneerinen .search-pääte. Tämä vähintäänkin vaikeuttaisi merkittävästi kilpailijoiden asemaa.

Google hallitsee jo liki 80 prosenttia Yhdysvaltojen ja 90 prosenttia Euroopan hakukonemarkkinoista, eikä se tarvitse geneerisiä alan termejä verkkotunnuksikseen hätyytelläkseen kilpailijoita kannoiltaan.

Edellinen Seuraava  

10 kommenttia

119.3.2013 19:06

Viisaat kertokoon jos google ei ole internet mikä sen korvaisi?

219.3.2013 20:06

Tätä ei pitäisi missään tapauksessa päästää läpi. Tuollaiset pitäisi antaa KAIKKIEN käyttöön, eikä vain Googlen. Mielestäni ei pitäisi saada rekisteröidä muita, kuin yritysten nimiä ja tuotemerkkejä, jotka siis ovat rekisteröityjä. Eli Googlelle esim .google ja .gmail jne. olisivat ok mielestäni.


Intel i7-3820 @ 5,1Ghz | HIS HD7950 @ 925Mhz | Kingston 16Gt DDR3 | Samsung 250Gt SSD | Sonera 100/100M

320.3.2013 2:30

Gooogl on tähän mennessä tehnyt eniten työtä netin eteen. Kannatan toistaiseksi.

420.3.2013 2:44

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Twinkie_Dee:
Viisaat kertokoon jos google ei ole internet mikä sen korvaisi?
Internet oli kauan ennen googlea. Tuon koraisi hetkessä jokin toinen hakukone.

520.3.2013 4:17

Hivenen kritisoineena, että pian ei kukaan viitsi opiskella mitään. (Kysytään googlelta). Sinänsä minulla ei ole mitään sitä vastaan, että joku haluaa käyttää näitä loppuosotteita, koodejahan lyödään pöytään pilven pimein, mutta samalla voidaan luoda sekaannusta. PS: (Tuli heti mieleen minkä varaan, mutta kai joku on sen jo keksinyt...)


Meissä kaikissa asuu aina pieni insinööri..
Never say never again.

620.3.2013 8:50

Miksi ette suoraan vaan sano, että Microsoft on valittanut asiasta? FairSearch on puhtaasti Microsoftin propaganda-alusta.

Ei sillä, että tässä tapauksessa olisin ihan täysin eri mieltä asiasta. Onhan nuo jokseenkin yleiskäyttöisiä. Jutusta puuttuu kyllä sellainen oleellinen informaatio, että onko Google hakenut noita omaan vai yleiseen käyttöön? Nimittäin eikös tld:tä ole mahdollista hakea hakea kumpaan vain...

Toisaalta, koska kyseessä on nyt Microsoft, niin voi sanoa, että pata kattilaa soimaa. :) Microsoftin omat toimet lähes minkä tahansa asian kanssa ovat lähes poikkeuksetta vähintäänkin epäilyttäviä.

720.3.2013 16:09

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Twinkie_Dee:
Viisaat kertokoon jos google ei ole internet mikä sen korvaisi?

"Google on selain"
-KRP:n rikosylikomisario Lars Henriksson

820.3.2013 16:16

Afterdawnin uutisesta tämä ei oikein selviä, mutta Googlehan on tässä tapauksessa hakenut siis noiden päätteiden hallintaoikeuksia. Eli jos joku muu haluaisi .search päätteen, joutuisi asiasta neuvottelemaan Googlen kanssa. Tuohon ei voi sanoa kuin, että vittu mitä paskaa. Mielestäni päätteiden hallintaa ei pitäisi jättää jonkin yksittäisen yrityksen haltuun missää tilanteessa, vaan kaikkien pitäisi voida hakea vaikkapa tuota .search päätettä.

921.3.2013 18:31

Itse hakisin - jos rahnaa olisi osoitetta: www.search :D

1022.3.2013 0:02

Minäkin haluaisin "hännän" .rep, Mistähän sen hommais? Siis ei RIP vaan .REP


Meissä kaikissa asuu aina pieni insinööri..
Never say never again.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

OnePlus 5 sai uuden Android Oreo -esiversion OnePlus 5 sai uuden Android Oreo -esiversion (15.12.2017 22:50)
Uskaliaimmat OnePlus 5 -käyttäjät pääsevät nyt kokeilemaan uutta esiversiota, joka tuo Androidin uuden Oreo-version ominaisuuksia. OnePlus on aloittanut tänään Oreo-beetaohjelmassaan uuden version jakelun. ....
Samsungin patentti kertoo kahdella näytöllä varustetusta pelipuhelimesta? Samsungin patentti kertoo kahdella näytöllä varustetusta pelipuhelimesta? (15.12.2017 22:08)
Samsung, kuten monet muutkin älypuhelinvalmistajat, kehittää jatkuvasti uusia patentteja, joilla pyritään uudistamaan älypuhelinkonseptia. Tietysti tarkoituksena on löytää uudenlainen innovaatio, ....
Samsungin uusi huippumalli, Galaxy S9, esitellään jo MWC-messuillla? Samsungin uusi huippumalli, Galaxy S9, esitellään jo MWC-messuillla? (15.12.2017 21:15)
Huippupuhelimet ovat todennäköisesti tämän vuoden osalta esitelty, mutta kauaa ei tarvitse odottaa, että uutta lippulaivamallia on jälleen tarjolla. Monet valmistajat tähyävät jo vuoden alkuun ....
AIM-pikaviestin haudattiin virallisesti tänään AIM-pikaviestin haudattiin virallisesti tänään (15.12.2017 19:44)
Vaikka nyt elämme pikaviestimien kulta-aikaa, kiitos mobiilisovellukset kuten WhatsApp, niin sovellusten historia on tietokoneiden viestimissä parin kymmenen vuoden päässä. Yksi ensimmäisistä ....
Netflixiltä heti vuoden alkuun läjäpäin uutta, tässä tammikuun uusi Originals-sisältö Netflixiltä heti vuoden alkuun läjäpäin uutta, tässä tammikuun uusi Originals-sisältö (15.12.2017 19:32)
Jouluunkin on vielä toista viikkoa aikaa ja senkin jälkeen Netflixillä on tarjolla ennen vuoden loppua muun muassa uusi Black Mirror -kausi, mutta jo nyt on hyvä ottaa katsaus tulevan kuun Netflix-uut....

Uutisarkisto