*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Yle: VR estää pian matkustajilta verkkopalveluita

Kirjoittaja Matti Vähäkainu (Google+) @ 26.2.2013 11:34 Kommentteja (4)

Yle: VR estää pian matkustajilta verkkopalveluita VR on investoinut junaverkon nettiarkkitehtuuriin miljoonia, mutta käytetyn kaistan määrä on karannut käsistä. Yle kertoo, että VR tuokin rajoituksia verkkosisältöön, jolla pyritään mahdollistamaan kaikille halukkaille toimivat yhteydet.
Ylen haastattelema kaukoliikennejohtaja Ari Vanhanen kertoo, ettei nettiyhteyksien riittämättömyys ollut yllätys. Vanhasen mukaan haluttiin kuitenkin todeta kapasiteetin riittämättömyys ennen kuin yhteyksiä rajoitetaan. Hänen mukaansa on myös kestämätöntä, että muutama ihminen vie koko junan kaistan.

Erilaisten ilmaispalveluiden, YouTuben ja Netflixin ja vastaavien käyttö on koko ajan suositumpaa. Ne rajataan aivan lähiaikoina pois, jotta voimme taata edes keskinkertaisen nettipalvelun kaikille, jotka sitä tarvitsevat vaikkapa työasioidensa hoitoon.


Junaverkko käyttää WLAN-verkkoa, matkapuhelinverkkoa ja Digitan vanhaa @450-verkkoa sen mukaan, mikä on kulloinkin tarjolla. Taajamien ja haja-asutusalueiden väliset erot voivat olla suuria. Lisäksi esimerkiksi tunnelit ja huono sää heikentävät verkon toimivuutta. Vanhanen kertoo, että parannuksia haetaan tiedossa oleville heikoille alueille yhdessä operaattoreiden kanssa.

Suurempaa ongelmaa tilaanteesta ei ilmeisesti ole kuitenkaan päässyt syntymään, sillä yhtiön palautteesta vain marginaalinen osa koskee nettiyhteyksiä. Vanhasen arvion mukaan yli 20 000 vuosittaisen palautteen joukosta löytyy vain muutama kymmenen nettiä koskeva palaute.

Tägit: YouTube Netflix VR
Edellinen Seuraava  

4 kommenttia

126.2.2013 13:30

Johan se on alunalkaenkin ollut rajoitettua käyttöä?

Ei ainakaan minulla ole esimerkiksi pikavietimet koskaan toimineet junan verkossa. Mm. tämän takia jäänyt sitten käyttämättä kokonaan.

Mieluummin sitten käyttänyt henkilökohtaista 3g-liittymää.


---MoZar---

226.2.2013 17:58

Tuossa uutisessa juuri mainittiin syy miksi pikaviestimesi ei mahdollisesti toimi.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti VR:
Ari Vanhanen kertoo, ettei nettiyhteyksien riittämättömyys ollut yllätys. Vanhasen mukaan haluttiin kuitenkin todeta kapasiteetin riittämättömyys ennen kuin yhteyksiä rajoitetaan. Hänen mukaansa on myös kestämätöntä, että muutama ihminen vie koko junan kaistan.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 26.2.2013 @ 17:59

326.2.2013 22:21

ei pitäisi olla vaikeeta QoS:llä rajoittaa liikennettä niin, että kaikille riittää.

41.3.2013 1:49

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WereCatf:
ei pitäisi olla vaikeeta QoS:llä rajoittaa liikennettä niin, että kaikille riittää.
AIVAN!

Yritetään taas jotain pelleilyä ja yritetään blokata esim. youtuben käyttöä (joka nyt esim 240/360 resolla ei ota juurikaan kaistaa) kuitenkin siinä lopulta täysin epäonnistuen (kun vain helposti reitittää proksyn tai vpn:än läpi). Netflix on tosin vähän eri asia, kun huippuresot on enemmänkin sääntö ja sen blokkaamisen ymmärrän.....

Puhumattakaan siitä, että youtuben sijaan suurimmat liikennepiikit tulevat kuitenkin warettaimesta/imuttamisesta. Sillä touhulla saadaan kivasti myös uppikaistakin tukkoon, joka tuntuu monesti vielä pahemmin esim. nettiä selatessa.

Ei ole mitenkään ihmeellistä, että etenkin nuoret kytkevät laitteensa vastaaviin verkoihin ladatakseen nopeasti, kun kotona on vain tyyliin 1 Mbit kaista. Mitä sitä omana kouluaikana jätettiin joskus koulun koneita lukkoon imuttamaan kamaa kannettavalle kiinnolle, joskus jopa viikonlopun ylikin. :P

Miksi ei vain jaeta kaistaa eri käyttäjien kesken suht tasaisesti, kuten täälläkin jo ehdotettiin? Se olisi ilmeisesti aivan liian järkevää.....

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Hintavertailun suosituimmat

Tuoreimmat uutiset

Mielipide: Kyllä, Google pitäisi jakaa kahtia Mielipide: Kyllä, Google pitäisi jakaa kahtia (27.11.2014 18:26)
Google aiotaan EU:n toimesta jakaa kahtia ja siihen löytyvät myös selkeät perusteet. Googlella on hallussaan de facto -monopoli hakukoneissa ja kaikki tietävät tämän. Seikalla, että kuka tahansa ....
14 kommenttia
64-bittinen Samsung löytyi suorituskykytuloksista 64-bittinen Samsung löytyi suorituskykytuloksista (27.11.2014 17:11)
Samsungin suuret julkistukset on tälle vuodelle pitkälti tehty, mutta tulossa on todennäköisesti 2015 alusta jälleen paljon uusia laitteita – joskaan ei niin paljon kuin aiemmin. Yksi tulevista ....
Jolla Tabletille tavoitellaan uusia ominaisuuksia – 3G, jaettu näyttö ja parempi muistikorttituki Jolla Tabletille tavoitellaan uusia ominaisuuksia – 3G, jaettu näyttö ja parempi muistikorttituki (27.11.2014 16:55)
Jolla hakee parhaillaan Sailfish-tabletilleen rahoitusta Indiegogo-joukkorahoituspalvelun kautta. Alkuperäinen 380 000 dollarin tavoite saavutettiin muutamassa tunnissa, minkä jälkeen ennakkomyynnin ....
Parlamentti äänesti: Google tulee jakaa kahtia Parlamentti äänesti: Google tulee jakaa kahtia (27.11.2014 16:05)
Euroopan parlamentti vaatii tänään hyväksytyssä päätöslauselmassa EU:n jäsenmaita ja komissiota poistamaan digitaalisten sisämarkkinoiden kasvun esteitä. Käytännössä parlamentti vaatii komissiota ....
4 kommenttia
Suomalaisyrityksen sykemittaria tukevat rintaliivit myyntiin Victoria's Secretille Suomalaisyrityksen sykemittaria tukevat rintaliivit myyntiin Victoria's Secretille (27.11.2014 15:04)
Maailman suurimpiin lukeutuva ja erityisesti Yhdysvaltojen markkinoita dominoiva alusvaateketju toi myyntiin rintaliivit, jotka helpottavat sykkeen mittaamista urheilusuorituksiesi aikana. ....

Uutisarkisto