*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Teosto ja Gramex uusivat DJ-lisenssit, tuplalaskutus hämmentää edelleen

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 21.2.2013 14:13 Kommentteja (5)

Teosto ja Gramex uusivat DJ-lisenssit, tuplalaskutus hämmentää edelleen Teosto ja Gramex ovat julkaisseet uuden DJ-lisenssin, joka muun muassa yhdistää aiemmat erilliset maksut samaan pakettiin ja poistaa rajoitukset tallennettujen musiikkikappaleiden määrästä.
DJ:t ja eri tahoja edustavat etujärjestöt ovat neuvotelleet lisenssien muutoksista jo vuodesta 2009 lähtien. Kiista nousi julkisuuteen viime keväänä, kun TTVK ja eri viranomaistahot suorittivat Helsingin klubeihin ratsiaiskuja, joissa tarkastettiin soittajien lupien ajanmukaisuus. DJ-puolen mielestä vanha lisenssijärjestelmä oli kohtuuttoman monimutkainen ja lisäksi samasta musiikista oli pakko maksaa useampia kertoja soittotavoista riippuen.

Uudella huhtikuun alussa voimaan astuvalla lisenssillä tarvittavat maksut hoidetaan automaattisesti niin Teoston edustamille säveltäjille, sanoittajille ja kustantajille kuin Gramexin edustamille esittäjille ja tuottajille ilman tarvetta useampiin lupiin. Koko vuoden mittaisen lisenssin hinta on DJ:lle 212,14 euroa. Esimerkiksi ulkomaisia DJ-vierailijoita varten on lisäksi tarjolla 37,69 euron hintainen kertalisenssi, joka on voimassa vuorokauden. Uudessa mallissa myös ravintola voi hankkia lisenssin samaan 212,14 euron hintaan, jolloin DJ:ltä ei vaadita erillistä lisenssiä.

Alusta asti neuvotteluissa mukana ollut DJ Orion eli Juska Wendland pitää uutta lisenssiä kattavana vastauksena esiin nostettuihin ongelmakohtiin ja uudistustarpeisiin. Wendland nostaa kuitenkin esiin uudessakin lisenssimallissa esiintyvän tuplalaskutuksen, kun yksittäisen DJ:n sekä ravintolan vuosilisenssin hinta on sama, mutta ensisijaisesti vastuussa on kuitenkin soittaja.

Ensisijainen velvollisuus tallennusluvan hankkimiseen on asetettu DJille. Kun vuosilisenssi sekä yksittäiselle DJ:lle että alle 500 asiakaspaikan ravintolalle on täysin sama (212,14€), herää kysymys, että eikö tässä synny ongelma moneen kertaan laskuttamisesta.


Samoissa yökerhoissa ja ravintoloissa käy yleensä soittamassa useampi eri DJ, jolloin ravintolan mahdollisesti ostaman lisenssin lisäksi Teosto ja Gramex keräävät yhdestä keikasta maksun myös DJ:ltä. Kokonaisuutena DJ:ltä kerätään siis moninkertaiset lisenssirahat verrattuna siihen, että pelkästään ravintola maksaisi lisenssistä, Wendland ihmettelee.

Kuvitellaan vielä tilanne, jossa viidessä eri puolella Suomea sijaitsevassa ravintolassa työskentelee säännöllisesti neljä eri DJitä kussakin. Mikäli lisenssirahat tulevat ravintoloilta, saavat Teosto&Gramex 212,14e * 5 = 1060,70e. Mikäli lisenssirahat tulevat DJiltä, saavat Teosto&Gramex 212,14e * 20 = 4242,80e.


Wendland kyseenalaistaakin Teoston ja Gramexin päätöksen jättää ensisijainen tallennusluvan hankkimisvelvollisuus nimenomaan DJ-puolelle eikä ravintoloille.

Uusi lisenssi ei myöskään poista aiemmin kritiikin kohteena ollutta kopiointimaksua eli korvausta siitä, kun DJ siirtää omistamansa vinyyli- tai cd-levyn sisällön kätevämmin käytettävään digitaaliseen muotoon. Muun muassa Oras Tynkkysen viime keväänä eduskunnassa tekemässä kirjallisessa kysymyksessä nostettiin esiin suomalaisen lainsäädännön pyrkimys teknologianeutraaliuteen, joka ei musiikkilisensoinnissa toteudu. Jos DJ soittaa pelkästään itse omistamiaan fyysisiä tallenteita, lisenssille ei ole tarvetta. Kun samojen levyjen sisältö siirretään muistitikulle, muuttuu soittaminen maksulliseksi.


Edit 21.2.2013 18:46 Selvennetty lisenssien hintoja.
(Uutiskuva: Roger Ferrer Ibáñez)

Edellinen Seuraava  

5 kommenttia

121.2.2013 16:56

Onhan tässä kummallisuuksia, mutta itse olen enemmän kuin tyytyväinen. 200 euron vuosimaksun voin maksaa hymyssä suin. Tuo summa nyt menee vuoden aikana pelkästään satunnaisiin piuhoihin ja kaapeleihin.

Aiempi lähemmäs tuhannen euron verollinen summa oli aika koominen.

221.2.2013 17:06

Teostomaksuja maksetaan tallennustarvikkeista ja sitten ei saakkaan omistamiaan äänitteitä kopioida omaan käyttöön. outoo

321.2.2013 17:14

Eipä tässä henkilökohtaisesta käytöstä olekaan kyse.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 21.2.2013 @ 17:24

421.2.2013 20:49

Kyllähän tämä paljon järkevämmältä kuulostaa kuin "kasettimaksu".

522.2.2013 15:04

Järkyttävää sontaa on se, että levyltä soittaessa ei tarvitse maksaa, mutta saman musiikin soittaminen kiintolevyltä maksaa ekstraa. Siis onhan se nyt aivan täyttä ryöstöä ja puhdasta järjettömyyttä! Harmikseni en lakia tunne, mutta onhan tällaisen rosvoamisen nyt oltava jossain laissa kiellettyä?

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

OnePlus julkaisi suuren päivityksen OnePlus 3:lle ja 3T:lle OnePlus julkaisi suuren päivityksen OnePlus 3:lle ja 3T:lle (19.11.2017 19:46)
Kiinalainen älypuhelinvalmistaja OnePlus on hemmotellut viime vuoden älypuhelinmallien omistajia uudella päivityksellä. Yhtiö on julkaissut OxygenOS 5.0 -päivityksen sekä OnePlus 3:lle että ....
Yksi Pixarin tykätyimmistä animaatioista palaa valkokankaalle, kakkososasta julkaistiin ensimmäinen traileri Yksi Pixarin tykätyimmistä animaatioista palaa valkokankaalle, kakkososasta julkaistiin ensimmäinen traileri (18.11.2017 19:46)
Animaatiostudioista se kuuluisin, Pixar, on julkaissut historiansa aikana valtaisasti huippusuosittuja elokuvia, joista osalle, kuten yhtiön huippusuosioon johdattaneelle Toy Storylle, on julkaistu ....
Kumpi kannattaa ostaa, OnePlus 5T vai Huawei Honor 9 Premium? Kumpi kannattaa ostaa, OnePlus 5T vai Huawei Honor 9 Premium? (18.11.2017 14:06)
Huippupuhelinten hinta alkaa Samsungin ja Applen ykköslaitteissa päästä toiselle tuhannelle, joten on selvää, että tilaa hieman näitä heikommin varustelluille malleille on entistä enemmän. Itseasiassa ....
6 kommenttia
Testissä ketjutettava Wi-Fi-kaiutin Creative Omni Testissä ketjutettava Wi-Fi-kaiutin Creative Omni (18.11.2017 12:37)
Aiemmin kirjoitimme Creativen ensimmäisestä pelinäppäimistöstä. Tällä kertaa testissämme on jälleen jotakin Creativen ensimmäistä, mutta ehkä jotain vähemmän yllättävää, nimittäin kannettava ....
Applen uutuustuote missaa täysin joulusesongin – Myyntiin vasta ensi vuoden alussa Applen uutuustuote missaa täysin joulusesongin – Myyntiin vasta ensi vuoden alussa (17.11.2017 21:18)
Apple aikoo viivästyttää kesällä WWDC-kehittäjätapahtumassa esitellyn HomePod-älykaiuttimen julkaisua ensi vuoden alkuun. Alkuperäisen aikataulun mukaan HomePodin olisi pitänyt tulla myyntiin ensi kuussa. ....

Uutisarkisto