*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Kisa Suomen 800 Mhz:n LTE-taajuuksista alkaa

Kirjoittaja Matti Vähäkainu (Google+) @ 24.1.2013 11:37 Kommentteja (5)

Kisa Suomen 800 Mhz:n LTE-taajuuksista alkaa Liikenne- ja viestintäministeriö on kertonut, että 800 megahertsin taajuushuutokauppa käynnistyy tänään. 4G-verkon käyttöön tarkoitetun 800Mhz:n taajuusalueen kaikki taajuusparit huutokaupataan samanaikaisesti.
Huutokaupan järjestää Viestintävirasto ja sen tuloksista kerrotaan Liikenne- ja viestintäministeriön toimesta huutokaupan päätyttyä. Huutokauppa tapahtuu virtuaalisesti suljettujen ovien takana internetin välityksellä, joka tarkoittaa, että ainoastaan voittaneet tarjoukset julkistetaan.

Kaikkiaan myynnissä on 2x30 megahertsiä taajuuksia, jotka huutokaupataan 2x5 megahertsin taajuuskaistapareissa. Kaistaparin lähtöhinta on 16,67 miljoonaa euroa, eli valtion kassaan kilahtaa kaiken kaikkiaan vähintään 100 miljoonaa euroa. Myydyt toimiluvat ovat voimassa 20 vuotta ja kattavat Ahvenanmaan maakuntaa lukuun ottamatta koko Suomen.

800 Mhz taajuutta käytetään neljännen sukupolven LTE-matkapuhelintekniikan laajentamiseen. Käytössäolevista LTE-verkoista valtaosa käyttää 1800 Mhz taajuusaluetta, mutta myös 2600 Mhz:n tajuusaluetta tuetaan paikoittain. 4G-termiä käytetään myös hämäävästi DC-HSPA-tekniikasta, jotka käyttävät 3G-verkkojen taajuusalueita.

Tägit: DC-HSPA 4G LTE
Edellinen Seuraava  

5 kommenttia

124.1.2013 13:48

Eikös tässä ole lopputuloksena ollut että 1 kolmesta operaattorista jää ilman ja kilpailu vähenee kun voidaan sopia hinnoista ja asiakas maksaa. Ja toki näkyyhän se kuukausimaksusssa jos pelkästä luvasta joutuu maksamaan sata miljoonaa..

ja miksi taaskin ahvenanmaa on eri asia kuin suomi.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 24.1.2013 @ 13:49

224.1.2013 16:44

Elisan kätyritelemarkkinointifirma soitti ja ehdotteli 4G:tä, kysyin että ai dualcarrier "4G"? (kun muuta ei täällä saa elisalta) En ottanut kun on tuo 100/5M ja nettitikussa 5/0,3M joka kyllä vaihtuu kohta parempaan nettitikkuun kun otan saunalahden -50%/6kk 3G tarjouksen, mutta 4G:n tarpeellisuutta omalla kohdalla en näe.

Ja otti päähän muutenkin kun numeroni on salainen ja sen tietävät vain ne joille olen soittanut sekä Saunalahti, ja sitä kautta elisa ja sitä kautta näemmä valikoidut telemarkkinoijat, pitäisiköhän valittaa?

324.1.2013 19:46

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti himpo:
Elisan kätyritelemarkkinointifirma soitti ja ehdotteli 4G:tä, kysyin että ai dualcarrier "4G"? (kun muuta ei täällä saa elisalta) En ottanut kun on tuo 100/5M ja nettitikussa 5/0,3M joka kyllä vaihtuu kohta parempaan nettitikkuun kun otan saunalahden -50%/6kk 3G tarjouksen, mutta 4G:n tarpeellisuutta omalla kohdalla en näe.

Ja otti päähän muutenkin kun numeroni on salainen ja sen tietävät vain ne joille olen soittanut sekä Saunalahti, ja sitä kautta elisa ja sitä kautta näemmä valikoidut telemarkkinoijat, pitäisiköhän valittaa?
Ainakin vanhemmissa Sauniksen plus liittymissä on sopimusehdoissa kohta, että he ja heidän yhteistyökumppanit saavat käyttää numeroasi ja s-postiasi heidän sekä yhteistyökumppaneiden markkinoinnissa, eikä tätä pysty saamaan liittymästä pois päältä. Se on kuulemma plus-liittymän "ominaisuus". :D

En oo kattonu onko noissa uusissa tämä, mahdollisesti.

Itse uutiseen. Eikös DNA meinannut, että heittäytyy kimppaan Elisan kanssa näissä 800 taajuuksissa? Ainakin toivon, että DNAkin saisi osansa vaikken firmasta tykkääkkään.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 24.1.2013 @ 19:48

Asus P8Z77-V LX2, i5-3570K, Corator DS, Asus HD7870, 8GB 1600 Mhz DDR3, 120GB Agility 3 + F3 1TB, SAGA II 500W, NZXT Hades, 24" Full HD.

424.1.2013 22:52

Lainaus:
Eikös DNA meinannut, että heittäytyy kimppaan Elisan kanssa
Eli kaikki operaattorit voivat tarjota oikeita 4G yhteyksiä mutta se ei poista sitä tosiasiaa että todellista kilpailua käytännössä kahden toimijan kesken ei ole ja tottakai saunaillassa sovitaan kartellin kesken hinnat kohdalleen.

527.1.2013 14:47

@1 Mulla ei ainakaan näy kuukausimaksussa, kun omaan jo 4G löiittymän ja mokkulan = n. 25e kk. Olen tyytyväinen jo DC nopeuksiin (sigu) niinpä odotan innolla mitä LTE tuo tulessaan.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 27.1.2013 @ 14:47

Nykyinen luuri: Samsung Galaxy S III
Nykyinen kone: Asus K54SV + DNA 4G WLAN Mokkula, joka toimii jos toimii.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

OnePlus julkaisi suuren päivityksen OnePlus 3:lle ja 3T:lle OnePlus julkaisi suuren päivityksen OnePlus 3:lle ja 3T:lle (19.11.2017 19:46)
Kiinalainen älypuhelinvalmistaja OnePlus on hemmotellut viime vuoden älypuhelinmallien omistajia uudella päivityksellä. Yhtiö on julkaissut OxygenOS 5.0 -päivityksen sekä OnePlus 3:lle että ....
Yksi Pixarin tykätyimmistä animaatioista palaa valkokankaalle, kakkososasta julkaistiin ensimmäinen traileri Yksi Pixarin tykätyimmistä animaatioista palaa valkokankaalle, kakkososasta julkaistiin ensimmäinen traileri (18.11.2017 19:46)
Animaatiostudioista se kuuluisin, Pixar, on julkaissut historiansa aikana valtaisasti huippusuosittuja elokuvia, joista osalle, kuten yhtiön huippusuosioon johdattaneelle Toy Storylle, on julkaistu ....
Kumpi kannattaa ostaa, OnePlus 5T vai Huawei Honor 9 Premium? Kumpi kannattaa ostaa, OnePlus 5T vai Huawei Honor 9 Premium? (18.11.2017 14:06)
Huippupuhelinten hinta alkaa Samsungin ja Applen ykköslaitteissa päästä toiselle tuhannelle, joten on selvää, että tilaa hieman näitä heikommin varustelluille malleille on entistä enemmän. Itseasiassa ....
6 kommenttia
Testissä ketjutettava Wi-Fi-kaiutin Creative Omni Testissä ketjutettava Wi-Fi-kaiutin Creative Omni (18.11.2017 12:37)
Aiemmin kirjoitimme Creativen ensimmäisestä pelinäppäimistöstä. Tällä kertaa testissämme on jälleen jotakin Creativen ensimmäistä, mutta ehkä jotain vähemmän yllättävää, nimittäin kannettava ....
Applen uutuustuote missaa täysin joulusesongin – Myyntiin vasta ensi vuoden alussa Applen uutuustuote missaa täysin joulusesongin – Myyntiin vasta ensi vuoden alussa (17.11.2017 21:18)
Apple aikoo viivästyttää kesällä WWDC-kehittäjätapahtumassa esitellyn HomePod-älykaiuttimen julkaisua ensi vuoden alkuun. Alkuperäisen aikataulun mukaan HomePodin olisi pitänyt tulla myyntiin ensi kuussa. ....

Uutisarkisto