*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Viihdeteollisuuden voimannäyttö: mullistava pohdinta tekijänoikeudesta vedettiin pikaisesti takaisin

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 19.11.2012 11:39 Kommentteja (8)

Viihdeteollisuuden voimannäyttö: mullistava pohdinta tekijänoikeudesta vedettiin pikaisesti takaisin Viihdeteollisuus antoi taas esityksen poliittisesta vaikutusvallastaan, kun se torppasi heti alkuunsa republikaanisen puolueen pohdinnat nykyisen tekijänoikeuslain ongelmista.
Edustajainhuoneen republikaanijäsenten ryhmittymä julkaisi loppuviikosta mielipidekirjoituksen, jossa pohdittiin tekijänoikeuslain nykyisiä ongelmia ja tarjottiin vaihtoehtoja uudistusten pohjaksi. Kirjoitus kuitenkin vedettiin takaisin pikavauhtia, oletettavasti sen jälkeen, kun viihdeteollisuuden edustajat kertoivat oman kantansa asioihin.

Yhdysvaltain republikaanit eivät ole erityisen kuuluisia uudistushalukkuudestaan, mutta toisaalta puolue kannattaa talouden sääntelyn vähentämistä ja markkinoiden ohjautumista vapaan kilpailun keinoin. Puolue nähdään lisäksi usein isojen yritysten etujen ajajana, minä vuoksi republikaaneilta lähtöisin oleva radikaali ehdotus tekijänoikeuden uudistamiseksi yllätti monet.

Kolme tekijänoikeuden perusmyyttiä kumottuna


Edustajainhuoneen ydinjäsenistä koostuvan Republican Study Committeen julkaisemassa mielipidekirjoituksessa keskitytään kumoamaan muutama vallalla oleva tekijänoikeuteen perustavanlaatuisesti liittyvä myytti. Ensimmäiseksi paperissa nostetaan esiin se, että tekijänoikeuden alkuperäisenä tarkoituksena ei itse asiassa ole riittävien tulojen takaaminen tekijälle, vaan sen tarkoituksena on yleisen hyvän lisääminen. Sen tarkoituksena on lisätä tuottavuutta ja mahdollistaa innovaatioita.

Kirjoituksen mukaan tekijänoikeudella ei myöskään ole mitään tekemistä vapaiden markkinoiden kanssa. Todellisuudessa tekijänoikeus on valtion myöntämä monopoli tiettyyn keksintöön tai tuotokseen, mikä on täysin ristiriidassa vapaiden markkinoiden periaatteiden kanssa.

Kolmantena kohtana kirjoituksessa esitetään, että nykyinen tekijänoikeuslaki ei suinkaan ole paras mahdollinen eikä se edistä innovaatioita ja tuottavuuden kasvua erityisen hyvin. Kirjoituksen mukaan järjestelmä on suunniteltu valitsemaan voittajat ja häviäjät keinotekoisesti ja tässä tapauksessa häviäjät ovat uudet teollisuudenalat, jotka voisivat kehittyessään tarjota paljon kaivattua vetoapua taloudelle. Paperissa alleviivataan, että on mahdotonta edes kertoa, ketä häviäjät ovat, sillä emme voi tietää mitä nykyinen järjestelmä estää syntymästä.

Ratkaisuna lyhyempi suoja-aika


Rohkean avauksen jälkeen paperissa ehdotetaan toimenpiteitä tilanteen korjaamiseksi. Muutamia merkittäviä uudistuksia olisivat esimerkiksi nykyisten lakisääteisten tekijänoikeusrikoksista määrättyjen korvausten madaltaminen. "Jo pelkkä idea siitä, että taskussa kulkeva iPod voisi johtaa miljardin dollarin korvausvastuuseen on kohtuuton", paperissa todetaan.

Muita ratkaisuita ovat esimerkiksi nykyisten Fair use -periaatteiden laajentaminen ja selkeyttäminen sekä tuntuvat rangaistukset vääristä ja perusteettomista tekijänoikeusrikossyytöksistä.

Yksi merkittävimpiä uudistusehdotuksia on kuitenkin tekijänoikeuden rajaaminen huomattavasti nykyistä lyhyemmäksi. Lisäksi paperissa ehdotetaan järjestelmiä, joilla oikeuksien omistajia rohkaistaisiin olemaan hakematta pidennyksiä tekijänoikeudelle varsinaisen suoja-ajan päättymisen jälkeen. Tekijänoikeuden suoja-ajaksi ehdotetaan 12 vuotta, jonka jälkeen voisi anoa pidennystä tapauskohtaisesti. Hintana olisi kuitenkin osa oikeuden tuottamista tuloista ja osuuden koko kasvaisi jokaisella pidennyskerralla. Ehdotettu 12 vuoden aika olisi vain murto-osa nykyisestä, joka kattaa tekijän koko elämän ja vielä vuosikymmeniä sen jälkeen.

Lyhytaikainen ilo


Kirjoitus julkaistiin netissä loppuviikosta. Lauantaina paperin julkaisseen republikaaniryhmän johtaja kuitenkin lähestyi mediaa sähköpostilla ja ilmoitti kirjoituksen poistamisesta. Syyksi kerrottiin, että kirjoitus oli julkaistu keskeneräisenä eikä se ollut käynyt läpi kaikkia tarvittavia tarkistuskierroksia. Netissä yleisen tulkinnan mukaan mielenmuutoksen taustalla olivat viihdeteollisuuden suurimpien etujärjestöjen MPAA:n ja RIAA:n käynnistämä kampanja, jolla koko teollisuuden perusperiaatteita nakertava ehdotus haluttiin pois julkisuudesta heti kättelyssä. Myös Ars Technicalle puhunut "asioista tietävä lähde" kertoo viihdeteollisuudeen lobbareiden painostaneen Republican Study Committeen johtoa.

Alkuperäinen kirjoitus on edelleen luettavissa netissä esimerkiksi Techdirtin sivuilla.

Edit 19.11.2012 12:58: Lisätty maininta Ars Technican lähteen kommenteista.

Edellinen Seuraava  

8 kommenttia

119.11.2012 12:09

Järjen valo pilkahti, mutta onneksi järjettömät saivat sen äkkiä takasin säkkiin.

219.11.2012 12:17

Ihan nyt oikeasti tämän otsikoinnin ja uutisoinnin kanssa.

Siitä, että tuon kirjoituksen takaisinvedon taustalla olisi ollut viihdeteollisuus, ei ole mitään näyttöä. Toki, se on mahdollinen ja jopa todennäköinen selitys, mutta silti vain epäilys vailla ensimmäistäkään todistetta.

Jos kaikki asiat uutisoitaisiin varmoina vain siksi, että nettikansa on niin päätellyt, ei esim. Hesarin etusivulla olisi mitään muita kuin vanhojen uutisten oikaisuja.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 19.11.2012 @ 12:18

319.11.2012 12:58

Pakko olla samaa mieltä 3rd_party:n kanssa. Vähintään perässä pitäisi olla kysymysmerkki, jos tuollaisella iltapäivälehtiotsikoinnilla halutaan kerätä klikkaajia. Lisäksi jo otsikko saisi mainita, että kyse on Yhdysvalloista eikä esim. Suomesta. Tarkoitus kai kuitenkin olisi pitää aD jatkossakin asiasivustona?

419.11.2012 15:50

AfterDawn nyt on aina ollut vähän tällainen waretusta palvova piraattiparatiisi.

519.11.2012 15:53

Olen samaa mieltä uutisen otsikosta. Vaikka kuinka oma mielipide tukisi asiaa niin se ei ole perusta sille että uutinen otsikoidaan pelkän olettamuksen mukaan. Huhut ja olettamukset ovat ehkä?

Mitä tulee Suomi vs USA niin kyllä se uutisesta käy selvästi ilmi että puhutaan USA:n asioita.

Mutta hyvä asia uutisessa on että tekijäoikeus on alkanut herättää konkreettista keskustelua eli on huomattu tekijäoikeuden erittäin negatiivinen vaikutus yhteiskuntaa ja sen teknologiseen kehitykseen. Kuluttajat ovat jo vuosia kärsineet tekijäoikeuksien ja patenttien seurauksista. Patentit ja tekijäoikeudet pitäisi pohtia kokonaan uudestaan.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 19.11.2012 @ 15:53

621.11.2012 1:42

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti 3rd_party:
Ihan nyt oikeasti tämän otsikoinnin ja uutisoinnin kanssa.
Siitä, että tuon kirjoituksen takaisinvedon taustalla olisi ollut viihdeteollisuus, ei ole mitään näyttöä.

Hyvä otsikko vaikka "oikookin mutkissa". USA on lobbareitten pesä jossa valtaosa isoista päätöksistä tehdään rahaa tekevien jättifirmojen pillien mukaan. Sitä ei ole kenenkään kieltäminen.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 21.11.2012 @ 01:43

721.11.2012 9:24

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Diazzi:
AfterDawn nyt on aina ollut vähän tällainen waretusta palvova piraattiparatiisi.
No mikähän järki mm. nykyisissä suoja-ajoissa on?

821.11.2012 9:59

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti trooper78:
Hyvä otsikko vaikka "oikookin mutkissa". USA on lobbareitten pesä jossa valtaosa isoista päätöksistä tehdään rahaa tekevien jättifirmojen pillien mukaan. Sitä ei ole kenenkään kieltäminen.
Minulla on hei joukko yhtähyviä otsikoita tulevaisuuden varalle, nekin hieman oikovat mutkissa mutta ovat ihan satavarmoja faktoja. Niin kertoo nimettömät lähteet ja internetyleisön mihinkään perustumaton mielipide:

USA:n tiedustelupalvelun voimannäyttö: murhasi Kennedyn

Piraattipuolue piikkinä median lihassa: Afterdawnissa aloitettu mustamaalaamiskamppanja

Suomessa huostaanotetaan satoja venäläislapsia vuodessa pelkän kansalaisuuden perusteella

Steve Jobs oli homo


Näitä saa hyödyntää ihan vapaasti tulevien uutisten yhteydessä niin tällä kuin muillakin sivustoilla.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Galaxy Note 7:n tiedot vuotivat nettiin Galaxy Note 7:n tiedot vuotivat nettiin (29.7.2016 12:29)
Galaxy Note 7:n julkistustilaisuus järjestetään 2. elokuuta, joten ei ole ehkä kovin yllättävää, että puhelimesta tiedetään jo yhtä sun toista. Talk Android -sivuston Justin Herrick kuvailee ....
Microsoftin irtisanomiset eivät loppuneet: Lähtöpassit tulossa vielä 2850 työntekijälle Microsoftin irtisanomiset eivät loppuneet: Lähtöpassit tulossa vielä 2850 työntekijälle (29.7.2016 10:54)
Microsoft aikoo vähentää henkilöstöään vielä 2850 työpaikalla, ilmenee Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvovalle SEC:lle jätetystä dokumentista. Irtisanomiset levittäytyvät maailmanlaajuisesti. ....
Tässä ovat maailman suurimmat älypuhelinmerkit juuri nyt Tässä ovat maailman suurimmat älypuhelinmerkit juuri nyt (29.7.2016 10:05)
Älypuhelimien myynti on vakiintumassa ainakin väliaikaisesti, kertoo IDC. Markkinatutkimusyhtiön tuoreimman raportin mukaan huhti-kesäkuun aikana toimitettiin 343,3 miljoonaa älypuhelinta, mikä ....
Applelta ei välttämättä tulekaan autoa – Jatkaa teknologian kehitystä Applelta ei välttämättä tulekaan autoa – Jatkaa teknologian kehitystä (29.7.2016 09:39)
Apple on muuttanut autohankkeensa kehitysstrategiaa, kertoo Bloomberg. Aiemmin tavoitteena oli luoda Applelle oma sähköauto, mutta nyt yhtiö on päättänyt keskittyä enemmän automaattiajamisen ....
1 kommentti
LG:n uuden lippulaivan lanseeraus epäonnistui – Myynti alkanut hitaasti LG:n uuden lippulaivan lanseeraus epäonnistui – Myynti alkanut hitaasti (28.7.2016 14:07)
Samsung onnistui erinomaisesti tämän vuoden lippulaivalanseerauksessa, mutta LG:llä tulokset jäivät selvästi vaisummiksi. LG:n älypuhelinliiketoiminnoista syntyi 154 miljardin wonin eli noin ....

Uutisarkisto