*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Artistit tienaavatkin miljoonia suoratoistopalveluilla

Kirjoittaja Matti Vähäkainu (Google+) @ 10.10.2012 15:26 Kommentteja (5)

Artistit tienaavatkin miljoonia suoratoistopalveluilla Keskustelua musiikin suoratoistopalveluiden maksamista korvauksista ja toimintamallin toimivuudesta on käyty tiuhaan. Artistit ja levy-yhtiöt ovat usein kertoneet saavansa mitättömiä korvauksia suhteessa kuuntelumäärään, jonka lisäksi NDA-sopimukset ovat kieltäneet korvauksien julkistamisen.
Suomessa keskustelua on herättänyt Spotify, jonka asema on erityisesti Euroopassa vahva. Syyttävää sormea on osoitettu Spotifyn, mutta myös levy-yhtiöiden suuntaan. Korvaus- ja muiden tietojen puute on vaikeuttanut selvittämään, että mikä asiassa mättää. Useat ovat syyttäneet suoratoistopalveluiden pieniä rahavirtoja, jotkut levy-yhtiöitä, jotka jakavat rahat eteenpäin artisteille.

Yhdysvaltojen suosituimpiin suoratoistopalveluihin lukeutuva Pandora on nyt kertonut artisteille maksettavista korvauksista virallisessa blogissaan. Mikäli blogin tekstiä on uskominen, ei ainakaan Pandoran kohdalla ole kyse artistien hyväksikäytöstä ja minimaalisista parin euron vuosittaisista korvauksista.

Yhtiön perustaja Tim Westergren kertoo, että huippusuositut artistit tienaavat Pandoran välityksellä vuosittain miljoonia dollareita. Suosituimpina artisteina Drake ja Lil Wayne tienaavat liki 3 miljoonaa dollaria vuodessa.

Blogin mukaan kyse ei ole myöskään vain suosituimpien artistejen palkitsemisesta. Esimerkkeinä käytetään Amazon-myyntilistojen sijoilla 4752, 17000 ja 183187 olevien artistien vuosittaisia palkkioita, jotka ovat kaikki yli sadan tuhannen dollarin. Kaiken kaikkiaan yli 2000 artistia saa Pandoralta vuosittain yli 10000 dollaria.

Artistipalkkioiden ongelmat eivät Westergrenin mukaan ole Pandoran kaltaisissa nettiradiopalveluissa, vaan "tuhoavan kuristavissa" lisenssimaksuissa. Pandoran bisnesala on tehty kannattamattomaksi säädännöillä, vaikka se tutkimusten mukaan kasvattaa levymyyntiä ja vähentää piratismia.

Tägit: Pandora Spotify
Edellinen Seuraava  

5 kommenttia

110.10.2012 21:39

Se on yks anssi - hei sun täytyy muuttuu.. joka oli erimieltä tästäkin.

210.10.2012 22:49

Anssi varmaan tiesi mistä puhui. Itsehän se näkee kuinka monta kertaa levy on spotifyissä soinut ja kuinka monta senttiä siitä tilille kilahti. Eikä tuo CMX:än 400000 kuuntelukertaa ja 50 euroa kuulosta myöskään kauhean mieltä ylentävältä. No, toivotaan että palkkiot ovat siis nousussa.


las ballenas son el camino

310.10.2012 23:05

.. ja viimeksi anssin keikalle eksyessä taisi immeisiä olla melkein 18.
Näkyy Spotf:ssä oudosti jotkut tienaavankin.Tosin noita soittokertoja nyt saa laittaa muutaman nollan perään. Jos tästä kuitenkin jotain maksaa tämäkään ei hyvä? jnoN,prkl..
€ VS > p2p
Irtooko röyhtäsy hyvällä säkää kiitokseen =?

410.10.2012 23:37

Voihan se olla ettei tuo Suomen mittakaavassa toimi tienauskanavana, mutta lisää kuuluvuutta niin kuin radioisoitot, ja tuovat sen myötä porukkaa keikalle ja fanituotteita ostamaan. Minun kohdalla ainakin menee niin. Enkä ennen spotifyta maksanut mistään musiikista, nyt maksan 10e/kk.

511.10.2012 12:23

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti arcanix :
Enkä ennen spotifyta maksanut mistään musiikista, nyt maksan 10e/kk.

Itsekin olen joskus 10 vuotta sitten ostanut muutaman omakustannelevyn. Sitten oli useita vuosia joiden aikana en ole käyttänyt yhtään rahaa musiikkiin (pois lukien muutama keikka/festari), kunnes tuli spotify. Nyt maksan tyytyväisenä 10e/kk. Tosin tämäkin palvelu tuli noin kymmenen vuotta liian myöhään (ja tiedän, ettei 10 vuotta sitten kovinkaan monella netti jaksanut streamia soittaa).

Ja mitä tulee kotimaisten muusikoiden mussutukseen, niin se on melko turhaa. Pitää sopeutua muuttuneeseen maailmaan. Joka nyt kuitenkin on mennyt muusikon kannalta positiiviseen suuntaan, kun musiikista sentään maksetaan. Levy-yhtiöt ilmeisesti vievät suurimman osan noista streamilla tienatuista rahoista, joten saattaa tulla eteen aika, jolloin pitäisi levy-yhtiölle sanoa hyvästit.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

OnePlus julkaisi suuren päivityksen OnePlus 3:lle ja 3T:lle OnePlus julkaisi suuren päivityksen OnePlus 3:lle ja 3T:lle (19.11.2017 19:46)
Kiinalainen älypuhelinvalmistaja OnePlus on hemmotellut viime vuoden älypuhelinmallien omistajia uudella päivityksellä. Yhtiö on julkaissut OxygenOS 5.0 -päivityksen sekä OnePlus 3:lle että ....
Yksi Pixarin tykätyimmistä animaatioista palaa valkokankaalle, kakkososasta julkaistiin ensimmäinen traileri Yksi Pixarin tykätyimmistä animaatioista palaa valkokankaalle, kakkososasta julkaistiin ensimmäinen traileri (18.11.2017 19:46)
Animaatiostudioista se kuuluisin, Pixar, on julkaissut historiansa aikana valtaisasti huippusuosittuja elokuvia, joista osalle, kuten yhtiön huippusuosioon johdattaneelle Toy Storylle, on julkaistu ....
Kumpi kannattaa ostaa, OnePlus 5T vai Huawei Honor 9 Premium? Kumpi kannattaa ostaa, OnePlus 5T vai Huawei Honor 9 Premium? (18.11.2017 14:06)
Huippupuhelinten hinta alkaa Samsungin ja Applen ykköslaitteissa päästä toiselle tuhannelle, joten on selvää, että tilaa hieman näitä heikommin varustelluille malleille on entistä enemmän. Itseasiassa ....
6 kommenttia
Testissä ketjutettava Wi-Fi-kaiutin Creative Omni Testissä ketjutettava Wi-Fi-kaiutin Creative Omni (18.11.2017 12:37)
Aiemmin kirjoitimme Creativen ensimmäisestä pelinäppäimistöstä. Tällä kertaa testissämme on jälleen jotakin Creativen ensimmäistä, mutta ehkä jotain vähemmän yllättävää, nimittäin kannettava ....
Applen uutuustuote missaa täysin joulusesongin – Myyntiin vasta ensi vuoden alussa Applen uutuustuote missaa täysin joulusesongin – Myyntiin vasta ensi vuoden alussa (17.11.2017 21:18)
Apple aikoo viivästyttää kesällä WWDC-kehittäjätapahtumassa esitellyn HomePod-älykaiuttimen julkaisua ensi vuoden alkuun. Alkuperäisen aikataulun mukaan HomePodin olisi pitänyt tulla myyntiin ensi kuussa. ....

Uutisarkisto