*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Google lopettaa tuen Internet Explorer 8:lle

Kirjoittaja Valtteri Ahonen (Google+) @ 16.9.2012 12:06 Kommentteja (8)

Google lopettaa tuen Internet Explorer 8:lle PCMag kertoo Googlen lopettavan vanhentuneen IE8:n selaimen tukemisen kaikissa nettipalveluissaan marraskuussa. Tieto selvisi Googlen blogista.
Blogikirjoituksen mukaan Google tukee jatkossa (niin kuin tähänkin asti) Chromen uusinta versiota. Lisäksi Firefoxin, Safarin ja IE:n viimeisimmät versiot ovat tuettuina. Joka kerta kun joku kyseisistä selaimista päivitetään seuraavaan versioonsa, aletaan tukea uusinta, ja lakataan tukemasta kolmanneksi vanhinta versiota. Blogin mukaan IE8-tuki lopetetaan marraskuun 15. päivä, muutama viikko sen jälkeen kun IE10 julkaistaan 26. lokakuuta.

Asiasta tekee uutisoimisen arvoisen erityisesti se, että IE8 sattuu olemaan viimeinen versio, jota edelleen huomattavissa määrin käytetty Windows XP tukee. Google ei kerro, tuleeko virallisesta yhteensopimattomuudesta välittömässä lähitulevaisuudessa mitään muita seurauksia selainta käyttäville kuin pieni huomautus selaimen iästä. Uusien ominaisuuksien tullessa voi kuitenkin käydä niin, että palveluiden käytössä ilmenee ongelmia.

Microsoft on ilmoittanut lopettavansa XP:n tukemisen vasta vuonna 2014. Tässä mielessä vanhan käyttöjärjestelmän ja IE8:n käyttäjät joutuvat nyt valinnan eteen. Joko he päivittävät selaimensa jonkin toisen valmistajan tuotteeseen, tai päivittävät koko tietokoneensa uuteen uskoon.

Edellinen Seuraava  

8 kommenttia

116.9.2012 13:10

Itseään(ja muita) kunnioittavat netinkäyttäjät vaihtavat heti uuden Windowsin käsiinsä saadessaan selainta, ja neuvovat niitä jotka eivät selaimen vaihtoa osaa suorittaa.

216.9.2012 13:11

Ihan hyvä vaan näin webdeveloperin näkökulmasta. Loistavaa että jokin suurempi taho puskee vanhempia selaimia pois tavalla tai toisella :)

316.9.2012 16:47

Näin käy kun jollekkin yritykselle annetaan liikaa valtaa. Tehdään tällaisia hyvin kyseenalaisia päätöksiä. Tämä tappaa joiltakin täysin toimivat vanhat koneet pois nettikäytöstä. Vaikka sillä XP koneella ei käyttäisi IE selainta niin uusimmat versiot Firefoxista, Chromesta ja Safarista voivat olla yksinkertaisesti liian raskaita käytettäviksi.


Asus P8P67, i5 2500-K @ 3,6Ghz, Scythe Ninja 3, GTX 660 DirectCu II, Fractal Design R3, Seasonic S12 II-520W, PNY SSD, Eizo FORIS FS2331, 12Gb DDR3 1600Mhz@1.65V, Logitech G910 keyboard + g502 mouse.

416.9.2012 18:41

Huomautuksena tulee keskelle ruutua osta uusi kone. Voi voi...tosin täällä likankoneessa on vielä xp jossa kylläkin kaksi selainta xp-päivityksiä varten ikivanha IE6 ja surfaamista varten FF :p


Autopeli hullu ja pelannut jo -80 luvulta...eli vanha jäärä.

516.9.2012 21:00

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jartar:
Näin käy kun jollekkin yritykselle annetaan liikaa valtaa. Tehdään tällaisia hyvin kyseenalaisia päätöksiä. Tämä tappaa joiltakin täysin toimivat vanhat koneet pois nettikäytöstä. Vaikka sillä XP koneella ei käyttäisi IE selainta niin uusimmat versiot Firefoxista, Chromesta ja Safarista voivat olla yksinkertaisesti liian raskaita käytettäviksi.
Nojaa, näin webkehittäjän näkökulmasta, onko reilumpaa kertoa suoraan, että "Hei, sulla on taivaanvanha selain, me ei oteta mitään vastuuta siitä, miten meidän sivut toimii -- suosittelemme hommaamaan jonkun näistä tilalle (linkki)" kuin vaihtoehto 1, että vain lopetetaan tukeminen (eli käytännössä "tuen loppuminen" == ei enää testata ko. selaimella juttuja -- pääosa kamasta toki toimii silloinkin, muttei välttämättä kaikki) -- tai vaihtoehto 2, eli se, että sidotaan pahimmillaan 20% koodausresursseista siihen, että tuetaan jotain wanhentunutta selainta (ja hidastetaan täten muuta kehitystä).

Jos kone on niin hidas, että Chrome ei toimi kunnolla (joka IMO on nopeampi kuin IE8), niin Lubuntu + FF/Chromium -yhdistelmä toiminee vielä useamman vuoden.

Käytännössä wanhojen selainten tuen lopettaminen mahdollistaa uusien juttujen käyttöönoton -- puhtaasti HTML5:lla tehdyt saitit alkavat olemaan jo varsin realistisia, pitkälti kiitos Googlen ja muiden isojen saittien, jotka ovat "pakottaneet" käyttäjät päivittämään selaimensa.

617.9.2012 0:10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jartar:
Näin käy kun jollekkin yritykselle annetaan liikaa valtaa. Tehdään tällaisia hyvin kyseenalaisia päätöksiä. Tämä tappaa joiltakin täysin toimivat vanhat koneet pois nettikäytöstä. Vaikka sillä XP koneella ei käyttäisi IE selainta niin uusimmat versiot Firefoxista, Chromesta ja Safarista voivat olla yksinkertaisesti liian raskaita käytettäviksi.
Nojaa, näin webkehittäjän näkökulmasta, onko reilumpaa kertoa suoraan, että "Hei, sulla on taivaanvanha selain, me ei oteta mitään vastuuta siitä, miten meidän sivut toimii -- suosittelemme hommaamaan jonkun näistä tilalle (linkki)" kuin vaihtoehto 1, että vain lopetetaan tukeminen (eli käytännössä "tuen loppuminen" == ei enää testata ko. selaimella juttuja -- pääosa kamasta toki toimii silloinkin, muttei välttämättä kaikki) -- tai vaihtoehto 2, eli se, että sidotaan pahimmillaan 20% koodausresursseista siihen, että tuetaan jotain wanhentunutta selainta (ja hidastetaan täten muuta kehitystä).

Jos kone on niin hidas, että Chrome ei toimi kunnolla (joka IMO on nopeampi kuin IE8), niin Lubuntu + FF/Chromium -yhdistelmä toiminee vielä useamman vuoden.

Käytännössä wanhojen selainten tuen lopettaminen mahdollistaa uusien juttujen käyttöönoton -- puhtaasti HTML5:lla tehdyt saitit alkavat olemaan jo varsin realistisia, pitkälti kiitos Googlen ja muiden isojen saittien, jotka ovat "pakottaneet" käyttäjät päivittämään selaimensa.

Tämä on totta. Monet kerrat olen törmännyt ongelmaan Internet Exploder (alle 9). Kun tekemäni sivu toimii muilla selaimilla niin kuin pitää, niin Internet Explorer kirjaimellisesti räjäyttää sivun. Sitten kun rupeaa vääntämään koodia sellaiseksi, että se toimisi alle 9 version IE:llä, menee siinä kauemmin, kuin itse alkuperäisen sivun tekoon.

IE on yksinkertaisesti yksi pahimmista internetin kehityksen hidastajista. (Ja nyt en tarkoita IE 9:ää, joka ei ainoana IE:nä aiheuta päänvaivaa).

Koululla koneissa käytössä on nimenomaan IE8:t, mutta ongelman olen kiertänyt Portable Appsin selainvalikoimalla (Iron, Chrome, Firefox, Opera).

BSOD is a registered trademark of Microsoft Corporation | Windowsin lähdekoodi

717.9.2012 15:11

Vaikka minulla ei ole mitään sitä vastaan että joku lopettaa vanhempien selainten tukemisen, niin asialla on aina kaksi puolta.

Eli ei ole mikään pakko aina käyttää sitä uusinta tekniikkaa tehdäkseen web-sivut. Ei ne uudet asiat aina paranna asioita sille käyttäjälle, vaikka palveluiden tekijät niin luulevat.

Toisaalta jos web-sivut ei toimi vanhoilla selaimilla niin eihän se ole sivun tekijän murhe, jos ei ole väliä sillä että joillakin ne sivut ei toimi. Kyllä ne vanhan selaimen käyttäjät joko päivittävät selaimensa tai ovat ilman kyseistä "palvelua".

Itselläni käytössä FF 15.0.1 ja kaikki liitännäiset poistettu käytöstä, mm Flash. Jokainen tehköön omat valintansa ja muilla siihen ei ole nokan koputtamista.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17.9.2012 @ 15:12

817.9.2012 15:23

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Eli ei ole mikään pakko aina käyttää sitä uusinta tekniikkaa tehdäkseen web-sivut.
Ei toki, mutta uudet selaimet tukevat standardeja - wanhemmat eivät. Eli wanhoille selaimille täytyy yleensä tehdä kullekin oma purkkavirityksensä, kun taas uusien selainten kanssa voi pitkälti luottaa siihen että sama koodi toimii ja näyttää samalta kaikissa.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Toisaalta jos web-sivut ei toimi vanhoilla selaimilla niin eihän se ole sivun tekijän murhe, jos ei ole väliä sillä että joillakin ne sivut ei toimi. Kyllä ne vanhan selaimen käyttäjät joko päivittävät selaimensa tai ovat ilman kyseistä "palvelua".
Jep, Googlen päätös lopettaa IE8:n tuki onkin vain ennakkoilmoitus, että tuo tulee olemaan pian tilanne IE8:n osalta.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Kotimainen Seriously julkaisi suosittuihin Best Fiends -peleihin perustuvan lyhytelokuvan Kotimainen Seriously julkaisi suosittuihin Best Fiends -peleihin perustuvan lyhytelokuvan (27.5.2017 15:03)
Seriously julkaisi tällä viikolla suosittuihin Best Fiends -ötökkäpeleihin perustuvan lyhytelokuvan. Seriously on tähän mennessä julkaissut Best Fiends- (2014) ja Best Fiends Forever -pelit ....
Xiaomi esitteli Mi Max 2 -älypuhelimen: Iso näyttö, valtava akku Xiaomi esitteli Mi Max 2 -älypuhelimen: Iso näyttö, valtava akku (27.5.2017 14:12)
Xiaomi Mi Max 2 on suunnattu isoa näyttöä ja hyvää akunkestoa kaipaaville. Xiaomin mukaan Mi Max 2:n akku kestää kaksi päivää. Pikalatauksella akun voi ladata tunnissa nollasta 68 prosenttiin ....
Apple kehittää uutta prosessoria tekoälylaskentaa varten Apple kehittää uutta prosessoria tekoälylaskentaa varten (27.5.2017 09:23)
Apple on syventänyt tekoälylaskennan tutkimusta myös mikropiirien puolelle. Bloombergin saamien tietojen mukaan IT-jätti kehittäisi Apple Neural Engine -nimistä mikropiiriä, jonka avulla yhtiö ....
Aktiivisuusrannekkeiden tarkkuus testattiin – Tämä ranneke kertoo tarkimmin todellisen pulssin Aktiivisuusrannekkeiden tarkkuus testattiin – Tämä ranneke kertoo tarkimmin todellisen pulssin (26.5.2017 11:51)
Journal of Personalized Medicinessä julkaistussa uudessa tutkimuksessa on selvitetty markkinoilla olevine älykellojen mittaustarkkuutta niin pulssin kuin palaneiden kaloreiden mittauksessa. ....
Androidin perustajan uutuuspuhelin esitellään aivan pian Androidin perustajan uutuuspuhelin esitellään aivan pian (26.5.2017 11:05)
Androidin perustajan Andy Rubinin pystyyn polkaisema Essential-kasvuyritys on paljastanut aikovansa esitellä ensimmäisen älypuhelimensa toukokuun 30. päivänä. Julkaistujen kiusoittelukuvien ....

Uutisarkisto