*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Uusi Opus-koodekki päihittää MP3:n ja muut kilpailijat

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 14.9.2012 14:04 Kommentteja (5)

Uusi Opus-koodekki päihittää MP3:n ja muut kilpailijat Useiden teknologiajättien ja tekniikan alan yhteistyöjärjestö IETF:n yhteistyössä kehittämä avoimeen lähdekoodiin perustuva Opus-äänikoodekki päihittää suurimman osan kilpailijoistaan kun mitataan tiedostokoon suhdetta laatuun. Yksi tärkeimpiä ominaisuuksia on sen sopivuus useisiin eri käyttötarkoituksiin.
Asiasta uutisoivan Boingboing-sivuston mukaan (via MikroPC) Opuksen kehityksessä on ollut mukana vaikuttava lista toimijoita kuten internet-tekniikoita kehittelevä IETF-järjestö, Microsoft omistamansa Skypen kautta, Mozilla, Ogg-koodekkia kehittävä Xiph.org, Google sekä piirivalmistaja Broadcom. Opuksen uskotaan olevan kohtalalaisen hyvin vapaa eri tahojen patenttivaatimuksilta toisin kuin esimerkiksi MP3, jonka käyttöä patentoitu tekniikka rajoittaa.

Uusi koodekksi kykenee ehkä tulevaisuudessa korvamaan useita nykyisiä tekniikoita, jotka on kehitetty pääasiassa vain yhtä käyttötarkoitusta varten joko esimerkiksi puheen enkoodaukseen tai erityisesti musiikille. Opus pärjää tasaisen varmasti sekä reaaliaikaisen äänen pakkaamisessa ja musiikissa että muissa käyttökohteissa. Koodekki yltää aina matalasta 6 kb/s bittivirrasta korkeaan 512 kb/s tasoon saakka.

Tägit: koodekki Opus
Edellinen Seuraava  

5 kommenttia

114.9.2012 14:54

Ei kyllä tule ihan äkkiä ainakaan MP3:a korvaamaan. Sillä on niin vahva asema ja tuki eri laitteissa. Sitten vielä kun tallennustila laitteissa kasvaa jatkuvasti ja audiota kuitenkin kuunnellaan laitteiden usein huonoista pikkukajareista tai kännykän mukana tulevilla halpisnapeilla, ei tuo parempi koko/laatusuhdekaan tuo kummoista lisäarvoa.
Hyvä toki että kehitys kehittyy.

214.9.2012 16:52

Minulla on korvissa varmaan jotain vikaa kun rippasin yhden CD:n WMP11:lla kaikkiin eri formaatteihin ja bitrateihin, enkä huomannit mitään eroa niiden välillä?

Joten jos tämä menestyy ja valtaa alaa, niin ostan vain soittimen joka tukee tätä (ja muita) eikä itketä eikä naurata...

314.9.2012 17:54

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti himpo:
Minulla on korvissa varmaan jotain vikaa kun rippasin yhden CD:n WMP11:lla kaikkiin eri formaatteihin ja bitrateihin, enkä huomannit mitään eroa niiden välillä?

Jos niitä vielä kuuntelee jollain muovipurkeilla ei taatusti sitä eroa huomaa.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 15.9.2012 @ 12:48

415.9.2012 12:30

Jos opus tuki saataisiin selaimiin ja soittimiin äkkiä, niin siitä voisi tulla hyvä codec streamauskäyttöön. Tosin ogg on tarjonnut jo aikoja parempaa laatua alemmalla bitratella kuin mp3 mutta silti esim nettiradiot käyttää sitkeästi jotain kihisevää mp3:sta lähetyksissään.

e: Tuli kokeiltua ja vähän hassulta tuntuu että 44.1khz sampleratea ei ole saatavilla vaan lähimmät on 24khz ja 48khz joista ensinmainittu on täysin turha musiikin kanssa ja jälkimmäinen tuntuu bittien haaskaukselta kun musiikki on pääasiassa tallennettu 44.1khz.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 16.9.2012 @ 15:50

521.9.2012 17:40

Koko/laatu -suhteeseen vaikuttaa myös ihan asetusten optimointi tarpeen mukaan. Kyllä MP3:lla saa todella kompaktia toimivaa audiota oikeilla asetuksilla. Sama pätee myös videopakkauksiin.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Jenkkifirma asentaa kaikille työntekijöilleen mikrosirut - lupaa ettei seuraa heitä Jenkkifirma asentaa kaikille työntekijöilleen mikrosirut - lupaa ettei seuraa heitä (24.7.2017 12:38)
Yhdysvaltalainen Three Square Market aikoo istuttaa jokaiseen työntekijäänsä riisinjyvän kokoisen mikrosirun. Skenaario, joka kuulostaa tutulta monista tulevaisuuteen sijoittuvista dystopiaelokuvista, ....
2 kommenttia
Itsestään tuhoutuvat viestit saapuivat Telegramiin Itsestään tuhoutuvat viestit saapuivat Telegramiin (24.7.2017 11:53)
Snapchat teki itsestään tuhoutuvista viesteistä ehkä yllättäenkin ilmiön, joka on kasvanut itsestään lumipallon lailla. Ominaisuutta ovat muut viestipalvelut lähteneet kiivaasti kopioimaan ja ....
Piraattikirjeiden tehtailusta puhtaat paperit – Hedman Partnersilla ei syytä muuttaa toimintaa Piraattikirjeiden tehtailusta puhtaat paperit – Hedman Partnersilla ei syytä muuttaa toimintaa (24.7.2017 11:22)
Suomen Asianajajaliiton alainen valvontalautakunta ja Helsingin hovioikeus ovat antaneet piraattikirjeitä tehtailleelle Hedman Partnersille puhtaat paperit, uutisoi Kauppalehti. Asianajotoimistolle ....
Britanniassa koptereille vaaditaan rekisteröintiä ja tutkintoa Britanniassa koptereille vaaditaan rekisteröintiä ja tutkintoa (24.7.2017 10:56)
Ison-Britannian hallitus on ilmoittanut laittavansa liikkeelle aloitteen, joka määräisi tarpeeksi suuret kopterit eli niin sanotut dronet rekisteröitäväksi. Lisäksi koptereiden ohjaajien pitäisi ....
Microsoft paljastaa jo yksityiskohtia seuraavasta HoloLensistä Microsoft paljastaa jo yksityiskohtia seuraavasta HoloLensistä (24.7.2017 09:17)
Paljastukset seuraavan sukupolven HoloLens-laseista ovat alkaneet, mutta ei vuotojen muodossa vaan täysin hallitusti Microsoftin oman viestinnän kautta. Ohjelmistojätin tekoälytutkimuksen ....

Uutisarkisto