*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Uusi Opus-koodekki päihittää MP3:n ja muut kilpailijat

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 14.9.2012 14:04 Kommentteja (5)

Uusi Opus-koodekki päihittää MP3:n ja muut kilpailijat Useiden teknologiajättien ja tekniikan alan yhteistyöjärjestö IETF:n yhteistyössä kehittämä avoimeen lähdekoodiin perustuva Opus-äänikoodekki päihittää suurimman osan kilpailijoistaan kun mitataan tiedostokoon suhdetta laatuun. Yksi tärkeimpiä ominaisuuksia on sen sopivuus useisiin eri käyttötarkoituksiin.
Asiasta uutisoivan Boingboing-sivuston mukaan (via MikroPC) Opuksen kehityksessä on ollut mukana vaikuttava lista toimijoita kuten internet-tekniikoita kehittelevä IETF-järjestö, Microsoft omistamansa Skypen kautta, Mozilla, Ogg-koodekkia kehittävä Xiph.org, Google sekä piirivalmistaja Broadcom. Opuksen uskotaan olevan kohtalalaisen hyvin vapaa eri tahojen patenttivaatimuksilta toisin kuin esimerkiksi MP3, jonka käyttöä patentoitu tekniikka rajoittaa.

Uusi koodekksi kykenee ehkä tulevaisuudessa korvamaan useita nykyisiä tekniikoita, jotka on kehitetty pääasiassa vain yhtä käyttötarkoitusta varten joko esimerkiksi puheen enkoodaukseen tai erityisesti musiikille. Opus pärjää tasaisen varmasti sekä reaaliaikaisen äänen pakkaamisessa ja musiikissa että muissa käyttökohteissa. Koodekki yltää aina matalasta 6 kb/s bittivirrasta korkeaan 512 kb/s tasoon saakka.

Tägit: koodekki Opus
Edellinen Seuraava  

5 kommenttia

114.9.2012 14:54

Ei kyllä tule ihan äkkiä ainakaan MP3:a korvaamaan. Sillä on niin vahva asema ja tuki eri laitteissa. Sitten vielä kun tallennustila laitteissa kasvaa jatkuvasti ja audiota kuitenkin kuunnellaan laitteiden usein huonoista pikkukajareista tai kännykän mukana tulevilla halpisnapeilla, ei tuo parempi koko/laatusuhdekaan tuo kummoista lisäarvoa.
Hyvä toki että kehitys kehittyy.

214.9.2012 16:52

Minulla on korvissa varmaan jotain vikaa kun rippasin yhden CD:n WMP11:lla kaikkiin eri formaatteihin ja bitrateihin, enkä huomannit mitään eroa niiden välillä?

Joten jos tämä menestyy ja valtaa alaa, niin ostan vain soittimen joka tukee tätä (ja muita) eikä itketä eikä naurata...

314.9.2012 17:54

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti himpo:
Minulla on korvissa varmaan jotain vikaa kun rippasin yhden CD:n WMP11:lla kaikkiin eri formaatteihin ja bitrateihin, enkä huomannit mitään eroa niiden välillä?

Jos niitä vielä kuuntelee jollain muovipurkeilla ei taatusti sitä eroa huomaa.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 15.9.2012 @ 12:48

415.9.2012 12:30

Jos opus tuki saataisiin selaimiin ja soittimiin äkkiä, niin siitä voisi tulla hyvä codec streamauskäyttöön. Tosin ogg on tarjonnut jo aikoja parempaa laatua alemmalla bitratella kuin mp3 mutta silti esim nettiradiot käyttää sitkeästi jotain kihisevää mp3:sta lähetyksissään.

e: Tuli kokeiltua ja vähän hassulta tuntuu että 44.1khz sampleratea ei ole saatavilla vaan lähimmät on 24khz ja 48khz joista ensinmainittu on täysin turha musiikin kanssa ja jälkimmäinen tuntuu bittien haaskaukselta kun musiikki on pääasiassa tallennettu 44.1khz.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 16.9.2012 @ 15:50

521.9.2012 17:40

Koko/laatu -suhteeseen vaikuttaa myös ihan asetusten optimointi tarpeen mukaan. Kyllä MP3:lla saa todella kompaktia toimivaa audiota oikeilla asetuksilla. Sama pätee myös videopakkauksiin.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Kestävyystestaajan pakeilla kävi uuden lasidesignin saanut iPhone 8 Kestävyystestaajan pakeilla kävi uuden lasidesignin saanut iPhone 8 (22.9.2017 22:25)
Kestävyystestaaja Zack Nelson on saanut käsiinsä uuden iPhone 8:n. Kovasti viimevuotiselta mallilta näyttävä puhelin on saanut muutamia merkittäviä päivityksiä, joita käsitellään oheisella YouTube-videolla. ....
Uusien iPhone-mallien suorituskyky jättää jälkeen jopa läppäreitä, ero Galaxyihin huima Uusien iPhone-mallien suorituskyky jättää jälkeen jopa läppäreitä, ero Galaxyihin huima (22.9.2017 20:47)
Applen mobiilipiirien suorituskyky on ollut aina aivan omaa luokkaansa. Se on vuosi toisensa jälkeen tuhonnut tieltään tehokkaimmatkin Android-puhelimet, ja useimmiten jopa vuoden vanha iPhone ....
5 kommenttia
HBO varustautuu jo Game of Thronesin loppuun, kehitteillä jo viisi samaan maailman sijoittuvaa sarjaa HBO varustautuu jo Game of Thronesin loppuun, kehitteillä jo viisi samaan maailman sijoittuvaa sarjaa (22.9.2017 20:16)
HBO on vuosikausia tuottanut maailman laadukkaimpiin tuotantoihin lukeutuvia televisiosarjoja. Näistä viimeiset vuodet parhaiten tunnetaan tietysti Game of Thrones, joka on ainakin piratismimittarilla ....
EU:n piilossa pitämä tutkimus paljasti ettei piratismi vahingoittanut myyntiä EU:n piilossa pitämä tutkimus paljasti ettei piratismi vahingoittanut myyntiä (22.9.2017 19:46)
Piratismia on pidetty valtaisana ongelmana useiden media-alojen etujärjestöjen toimesta vuosikausia. Perinteisemmän piratismin ohella esimerkiksi Spotify ja YouTube ovat saaneet oman osansa loasta. ....
2 kommenttia
The Pirate Bay varastaa tietokoneesi virtuaalivaluuttalouhintaan – Näin estät sen The Pirate Bay varastaa tietokoneesi virtuaalivaluuttalouhintaan – Näin estät sen (22.9.2017 12:25)
The Pirate Bayssä käyneet ovat saattaneet pistää merkille, että sivustolle on lisätty uusi JavaScript-sovellus, joka hyödyntää sivustolla vierailevien käyttäjien tietokoneiden laskentatehoa ....
2 kommenttia

Uutisarkisto