*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

EU-komissaari Kroes: vanhentuneet tekijänoikeuslait kehityksen jarruna

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 11.9.2012 17:41 Kommentteja (5)

EU-komissaari Kroes: vanhentuneet tekijänoikeuslait kehityksen jarruna EU:n digitaalisesta kehityksestä vastaavan kommissaarin Neelie Kroesin mukaan nykyinen tekijänoikeuslaki on kehitetty eri aikakaudella erilaiseen tilanteeseen eikä se enää hoida tarkoitustaan vaan pikemminkin toimii kehityksen jarruna. Kroesin mukaan lainsäädäntö vaatisi muutoksia, jotka perustuvat realistiseen ja käytännölliseen näkemykseen muuttuneesta tilanteesta.
Brysselissä eilen puhunut Kroes totesi, että tekijänoikeuskysymystä lähestytään usein ääripäistä ja mielipiteet ovat hitaita muuttumaan ja ne perustuvat usein paljolti tunnepohjaisiin argumentteihin. Kroes kuitenkin näkee muuttuvan maailman vaativan nopeita muutoksia myös vuosituhannen vaihteessa kehiteltyihin tekijänoikeuslakeihin.

Merkittävämmäksi yksittäiseksi muutokseksi Kroes mainitsee sisällöntuotannon mahdollisuuksien vapautumisen käytännössä kaikkien ulottuville. Kun tekijänoikeuslakeja viimeksi muutettiin, oltiin tilanteessa, jossa muutamat yhtiöt hallitsivat sisällöntuotantoa sekä levitystä. Tänä päivänä sisältö kuitenkin leviää vauhdilla Youtuben, digitaalisten levityskanavien sekä sosiaalisten verkostojen välityksellä.

Kroesin mukaan toimiva tekijänoikeusjärjestelmä mahdollistaisi artisteille elannon saamisen omasta työstään, rohkaisisi luovuutta ja innovaatioiden syntymistä, parantaisi kuluttajien valinnanmahdollisuuksia, vaalisi kulttuuriperintöä sekä mahdollistaisi koko luovan sektorin talouskasvun.

Tällä hetkellä tavoitteet jäävät kuitenkin monilta osin täyttymättä. "Kuluttajille tulee usein vastaan tilanteita, joissa verkkolisensoinnin rajoitusten vuoksi on mahdotonta ostaa musiikkia laillisesti. Esimerkiksi mp3-tiedoston ostaminen toisesta EU-maasta on välillä täysin mahdotonta", Kroes toteaa. Toisena esimerkkinä Kroes nostaa Englannin yleisradioyhtiön BBC:n, joka joutui käymään vuosien paperisodan saadakseen myytyä tv-sarjansa ympäri Eurooppaa. "Miten se auttaa yhtiötä saamaan takaisin luovaan työhön investoidut varat?" kysyy Kroes.

Jäykkä tekijänoikeuslainsäädäntö ei ole myöskään pelkästään luovan alan ongelma, vaan se koskettaa esimerkiksi tieteellistä tutkimusta, joka perustuu yhä enemmän olemassa olevien isojen tietovarastojen uudelleenanalysointiin ja tiedon louhintaan. Esimerkiksi ihmisen geeniperimää kartoittavan Human Genome Projectin datan analysointi voi tuottaa merkittäviä uusia keksintöjä, jotka saattavat pelastaa lukemattomia ihmishenkiä.

EU on ottanut ensimmäisiä askelia tekijänoikeuslakien muuttamisessa, kun tavoitteena on luoda koko unionin laajuinen yhteinen lisensointijärjestelmä musiikille. Lisäksi vireillä on muita hankkeita tekijänoikeusjärjestelmän uudistamiseksi, mutta Kroes kehottaa osapuolia toimimaan nopeasti, sillä Euroopan viivytellessä Yhdysvallat korjaa potin kotiin digitaalisten markkinoiden melkein jokaisella rintamalla.

Edellinen Seuraava  

5 kommenttia

111.9.2012 18:30

Olen jo useampaan kertaan nostanut hattua ko rouvalle...meinaan puhuu asiaa ja jo moneen kertaan. Käykääpä lukemassa mitä Kroesin on saanut puhuttua :p.


Autopeli hullu ja pelannut jo -80 luvulta...eli vanha jäärä.

211.9.2012 18:42

Ja toisaalla puuhastellaan taas ACTAn parissa...

http://blogs.computerworlduk.com/open-e...kdoor/index.htm

312.9.2012 7:17

Kroes on noita harvoja jotka ymmärtää tekijäoikeuksia ajavien aiheuttaman vahingon yhteiskunnalle. On kiva nähdä että edes joku ymmärtää kuinka paljon nämä asiat vaikeuttavat ja jarruttavat ihmiskunnan kehitystä. Vaikka patentit ovatkin se vielä isompi ongelma.

Nuo jotka ajaa ACTA:kia takaovesta ovat vain viihdeteollisuuden liikemiehiä jotka ajavat omia taloudellisia etujaan muiden kustannuksella. Usein sitä kutsutaan ahneudeksi.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 12.9.2012 @ 07:35

412.9.2012 9:49

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Kroes on noita harvoja jotka ymmärtää tekijäoikeuksia ajavien aiheuttaman vahingon yhteiskunnalle. On kiva nähdä että edes joku ymmärtää kuinka paljon nämä asiat vaikeuttavat ja jarruttavat ihmiskunnan kehitystä.
Sen lisäksi, että Kroes ymmärtää nykyisenkaltaisen tekijänoikeussysteemin rikkinäisyyden käyttäjän kannalta, hän ymmärtää, että sisällöllä pitää edelleen voida tehdä myös bisnestä, kunhan liiketoimintamalleja muutetaan vastaamaan nykyaikaa. IMO juuri tämä kokonaiskuvan hallinta ja realistinen näkemys on se hienoin asia, sillä se on edellytys muutoksen tapahtumiselle.

512.9.2012 11:42

Pitkästä aikaa järkevää (uutisoitua) kommenttia tekijänoikeuksista. Toivottavasti joskus päästään tilanteeseen, jossa sekä kuluttaja että artisti tuntevat olonsa mukavaksi. Siihen on vielä pitkä matka.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Ubisoftin synttärikampanja jatkuu, nyt ilmaiseksi Assassin's Creed 3 Ubisoftin synttärikampanja jatkuu, nyt ilmaiseksi Assassin's Creed 3 (8.12.2016 19:36)
Ubisoft viettää 30. juhlavuottaan ja on juhlistanut sitä ilmaispelien avulla. Kaikkiaan seitsemän peliä on lisätty tarjolle ilmaisina latauksina yhtiön omasta Uplay-alustasta vuoden saatossa. ....
Voit joutua pettymään – iPhoneen ei olekaan tulossa suurta uudistusta Voit joutua pettymään – iPhoneen ei olekaan tulossa suurta uudistusta (8.12.2016 18:23)
Spekulointi seuraavan sukupolven iPhonen sisältämistä uusista ominaisuuksista tuntuu alkavan vuosi vuodelta aikaisemmin. Varhaisessa vaiheessa alkaneiden huhujen huono puoli on siinä, että vaikka ....
Samsung kaappaa Applen idean? Galaxy S8:aan ei tule kotinäppäintä Samsung kaappaa Applen idean? Galaxy S8:aan ei tule kotinäppäintä (8.12.2016 17:41)
Ensi vuoden alussa julkaistaviin Galaxy S8 -sarjan älypuhelimiin on tulossa koko etualan kattava näyttö, kertoo Bloomberg. Applenkin on huhuttu kehittävän vastaavaa älypuhelinta ensi vuodeksi. ....
1 kommentti
Tulevaisuus tulee: BBC testaa Ultra HD -videon jakelua netissä Tulevaisuus tulee: BBC testaa Ultra HD -videon jakelua netissä (8.12.2016 15:20)
YouTube ja Netflix ovat olleet edelläkävijöitä Ultra HD -sisältöjen verkkojakelun testauksessa, mutta hiljalleen myös muut palveluntarjoajat ovat aloittaneet omat testinsä. Tuoreimpana esimerkkinä ....
YouTube maksoi muusikoille yli miljardi dollaria – Se ei riitä YouTube maksoi muusikoille yli miljardi dollaria – "Se ei riitä" (8.12.2016 14:55)
Taylor Swift ja monet muut artistit ovat kritisoineet voimakkaasti YouTubea ja Spotifyta siitä, että ne mahdollistavat musiikin kuuntelemisen täysin ilmaiseksi. Molemmissa tapauksissa artistit ....
4 kommenttia

Uutisarkisto