*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Tutkimus: suurta osaa BitTorrent-käyttäjistä seurataan

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 5.9.2012 09:49 Kommentteja (11)

Tutkimus: suurta osaa BitTorrent-käyttäjistä seurataan Uuden tutkimuksen mukaan suuri osa BitTorrent-käyttäjistä joutuu seurannan kohteeksi ladatessaan verkosta uutta ja suosittua sisältöä. Seurannan yleisyys ja laajuus yllätti Birminghamin yliopiston tutkijaryhmän. Seurannan taustalla on tekijänoikeusjärjestöjä, mutta myös muita tahoja.
Asiasta kertovan BBC:n mukaan tutkijat kehttivät BitTorrent-asiakasohjelmaa muistuttavan sovelluksen, joka tallensi tiedot jokaisesta siihen otetusta yhteydestä. Lokitietojen perusteella tutkijat päättelivät, että erityisesti suositun sisällön tapauksessa verkkoseurantaa tekevän yhtiön yhteydenotto tapahtui kolmen tunnin kuluessa. Myös vähemmän suosittua sisältöä seurattiin hieman pidemmällä viiveellä.

Tutkimuksen perusteella seuranta kohdistuu niin satunnaisiin lataajiin kuin vertaisverkkojen tehokäyttäjiin. "Käyttäjän ei tarvitse ladata massoittain sisältöä. Myös yksittäisen elokuvan lataajan tiedot tallennetaan", kertoo tutkimusta johtanut tohtori Tom Chothia.

Lokitiedostojen perusteella seurannan taustalla on noin kymmenen eri yritystä, joista osa voitiin tunnistaa nimenomaan tekijänoikeusjärjestöiksi. Tutkijat epäilevät osan seurantaa tekevistä yhtiöistä käyttävän keräämäänsä tietoa markkinointitutkimuksen välineenä, jolla kartoitetaan mikä sisältö kiinnostaa milläkin alueella. Tunnettujen tekijänoikeusjärjestöjen seurannalta yritetään välttyä käyttämällä koneessa yhteydet estäviä listoja, jotka tutkijat kuitenkin totesivat käytännössä hyödyttömiksi.

Vertaisverkkokäyttäjien kannalta hyvä uutinen on se, että nopealla seurannalla kerätty todistusaineisto ei välttämättä ole pitävä todiste oikeudessa. Tutkijoiden havaintojen mukaan kaikki seuranta tapahtui yhdistämällä käyttäjän tietokoneeseen ja varmistamalla, että käytössä oli BitTorrent-ohjelma, mutta seurannan yhteydessä ei ladattu itse tiedostoa.

Edellinen Seuraava  

11 kommenttia

15.9.2012 17:44

Tällainen seuranta rikkoo yksityisyyden suojaa, noilla järjestöillä ei ole mitään oikeutta tietää mitä kukin kansalainen netissä tekee tai sieltä lataa. Mikäli minun ip:tä jäljitetään vien asian oikeuteen. Salakatselu tai jotain sellaista lienee laillinen termi (jos eivät ole parempaa keksineet).

Tämän seurannan kaltainen törkeä verkkorikollisuus on saatava kuriin, tarvittaessa kovin ottein. Nyt olisi poliisilla paikka ryhdistäytyä ja kerrankin laittaa todelliset pahantekijät telkien taa,

25.9.2012 17:54

Onko sinulla siis kenties jotain salattavaa ?

35.9.2012 18:54

Eli odottelevat sopivaa lakimuutosta, jonka jälkeen alkaa laskuja satamaan ovista ja ikkunoista :)


45.9.2012 19:49

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti horgh:
Tällainen seuranta rikkoo yksityisyyden suojaa, noilla järjestöillä ei ole mitään oikeutta tietää mitä kukin kansalainen netissä tekee tai sieltä lataa. Mikäli minun ip:tä jäljitetään vien asian oikeuteen. Salakatselu tai jotain sellaista lienee laillinen termi (jos eivät ole parempaa keksineet).

Laiton henkilörekisteri


56.9.2012 9:05

Ruotsissa IP laskettiin aikoinaan henkilöön kohdistuvaksi tiedoksi ja antipiraattien listat tuomittiin laitomiksi. Suomessa asiaa ei olla puitu koskaan.

66.9.2012 12:42

Samalla tavalla ne Finreactorinkin tapauksessa oli tallentaneet logeja ladatuista tiedostoista.


-Reko

76.9.2012 20:44

Parvessa on ollut hyvä piilotella, ja piilotellaan jatkossakin, aika turvallista on warettaa kunhan tiedostaa vaarat, ja ainoa vaara minkä tiedän on ladata suomalaista musiikkia heti julkaisun jälkeen piratebaystä. Ja koska tahdon ladata 11Mt/s niin proxyt/VPNät eivät tule kyseeseen, mutta jos tulee rahankiristyskirje kotiin vaikka jostain leffasta, niin sitten tietysti pitää suojautua, voisi oikeastaan pistää jotain 500€ syrjään tuota päivää varten. (edelleen kuitenkin huomattavasti halvempaa kuin ostaa bitit vuosikausia) Minua saa kyllä tarkkailla niin paljon kuin huvittaa, kunhan pitää tulokset omana tietonaan ;)

86.9.2012 22:28

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Finlex:
Henkilötietolaki 26 §
Tarkastusoikeus

Jokaisella on salassapitosäännösten estämättä oikeus tiedon etsimiseksi tarpeelliset seikat ilmoitettuaan saada tietää, mitä häntä koskevia tietoja henkilörekisteriin on talletettu tai, ettei rekisterissä ole häntä koskevia tietoja. Rekisterinpitäjän on samalla ilmoitettava rekisteröidylle rekisterin säännönmukaiset tietolähteet sekä, mihin rekisterin tietoja käytetään ja säännönmukaisesti luovutetaan. Silloin kun on kysymys 31 §:ssä tarkoitetusta automatisoidusta päätöksestä, rekisteröidyllä on oikeus saada tieto myös tietojen automaattiseen käsittelyyn liittyvistä toimintaperiaatteista.
Jokainen vain lähettämään sähköpostia TTVK Ry:lle muodossa:
Hei olen X X ja ip-osoitteeni näyttäisi tällä hetkellä olevan x.x. haluaisin henkilötietolain 26§ mukaisen rekisteriselosteen mitä tietoja teillä on minusta tallennettu, mistä kyseinen tieto on peräisin ja mihin sitä aiotaan käyttää.

97.9.2012 7:36

Tulipa ladattua Chisun uutuuslevy muistaakseni viime vuoden lopulla PB:stä, ja pikkuisen kävi hyvä tuuri koska muiden operaattoreiden asiakkaat bustattiin siitä mutta Soneran ei. Käytännössä väistin luodin.

107.9.2012 8:55
Saatmultahorsman
Vahvistamaton

Eiii, kai se on ruvettava taistelee pahaa vastaan. Tästä eteenpäin aion ladata kaiken käyttämällä naapureiden wlan verkkoja, niitte suojausten yli pääseminen on nii piece of cake. Suosittelen muillekkin, taistellaan yhdessä pahaa vastaan. Kai se pitää puhelinkin uusia, joku cyanogenmod vaikka androidia vihaankin ja käyttäjiä vakoillaan.

119.9.2012 18:56
Tosipahis
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Saatmultahorsman:
Eiii, kai se on ruvettava taistelee pahaa vastaan. Tästä eteenpäin aion ladata kaiken käyttämällä naapureiden wlan verkkoja, niitte suojausten yli pääseminen on nii piece of cake. Suosittelen muillekkin, taistellaan yhdessä pahaa vastaan. Kai se pitää puhelinkin uusia, joku cyanogenmod vaikka androidia vihaankin ja käyttäjiä vakoillaan.
Ootpa pelle :P

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Google Talk poistuu kokonaan, uudistuksia Androidin viestisovelluksiin Google Talk poistuu kokonaan, uudistuksia Androidin viestisovelluksiin (25.3.2017 18:56)
Google Talk tuli monille tunnetuksi mm. Gmailin lisäominaisuutena, josta käytettiin usein mm. nimeä Gchat. Jo yli kymmenen vuotta vanhan sovelluksen käyttäjiä on yritetty siirtää uuteen Hangouts-alustaan ....
Ensimmäinen koeajo Teslan Model 3:n julkaisuehdokkaalla Ensimmäinen koeajo Teslan Model 3:n julkaisuehdokkaalla (25.3.2017 17:17)
Teslan perustaja ja toimitusjohtaja Elon Musk on julkaissut Twitterissä videon, jossa esitellään ensimmäistä koeajoa tulevan Model 3 -mallin myöhäisellä testiversiolla, niin kutsutulla julkaisuehdokkaalla ....
Tässä ovat yli 100 uudistunutta emojia: vampyyri, parsakaali ja saunoja Tässä ovat yli 100 uudistunutta emojia: vampyyri, parsakaali ja saunoja (25.3.2017 16:56)
Unicode Consortium on julkaissut tulevat uudet ja uudistuneet emojit. Omia tunnereaktioita voi lähettää pian entistä paremmin älylaitteilla, kun uudet kuvat saapuvat Emoji 5.0 -paketissa. ....
Kevään hittielokuva uhattiin vuotaa nettiin – Kiristäjälle kävi köpelösti Kevään hittielokuva uhattiin vuotaa nettiin – Kiristäjälle kävi köpelösti (24.3.2017 18:51)
Apple ei ole ainoa bitcoin-kiristyksen kohteeksi joutunut suuryritys, sillä myös 20th Century Foxilta ja Dreamworksilta on yritetty lypsää rahaa virtuaalivaluutan muodossa. Elokuvajättien ....
1 kommentti
Operaattori saa jatkossa myydä käyttäjien selailuhistorian mainostajille Operaattori saa jatkossa myydä käyttäjien selailuhistorian mainostajille (24.3.2017 13:06)
Republikaanienemmistöinen senaatti on ehdottanut muutosta lainsäädäntöön, joka sallisi operaattorien myydä käyttäjistään keräämää selailuhistoriaa ja muuta dataa suoraan mainostajille.
8 kommenttia

Uutisarkisto