*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Google poistaa tuloksistaan miljoona piraattilinkkiä kuukaudessa

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 25.5.2012 11:03 Kommentteja (4)

Google poistaa tuloksistaan miljoona piraattilinkkiä kuukaudessa Google poistaa kuukausittain hakutuloksistaan yli miljoona linkkiä, jotka osoittavat piraattisisältöihin. Poistettuihin sivustoihin kuuluu torrent-sivustoja sekä muita tiedostonjakopalveluita.
Eilen julkaistu data on ensimmäinen kerta, kun Google tai muu iso hakukoneyhtiö julkaisee tietoja poistetuista linkeistään.

Linkit poistetaan DMCA-lain nojalla, jos tekijänoikeuksien omistaja erikseen vaatii sisällön poistamista. DMCA-laki takaa nettipalvelun pitäjälle vastuuvapauden, kunhan oikeudenhaltijan pyyntöihin vastataan kohtuullisen ajan kuluessa. Googlen mukaan yhtiö noudattaa 97 prosenttia poistopyynnöistä ja loput hylätään esimerkiksi puutteellisten tietojen vuoksi, koska nettisivua ei ole olemassa tai koska Googlen mielestä poistettavaksi pyydetty sisältö ei loukkaa kenenkään tekijänoikeuksia.Tilastoista käy ilmi, että suuri osa oikeudenhaltijoista keskittää valvontatyön erillisille yrityksille. Edellisen kuukauden aikana Marketly Ilc -niminen yhtiö oli vastuussa lähes puolesta tehdyistä poistopyynnöistä. Seuraavaksi aktiivisin oli englannin levyteollisuutta edustava BPI ja kolmantena NBC Universal -tuotantoyhtiö. Oikeudenhaltijoista aktiivisimmin piratismia valvoi Microsoft, jonka omistamista sisällöistä oli kyse yli puolessa tapauksista.

Suurin yksittäinen poistopyyntöjen kohde oli filestube.com, seuraavana torrentz.eu. Vaikka The Pirate Bay mainitaan usein netin isoimpana torrent-sivustona, se oli viime kuun listalla vasta 13. sijalla.

Googlen mukaan yhtiö pitää piratismin vastaista taistelua tärkeänä, mutta samalla yhtiö halua toimintansa olevan läpinäkyvää. Läpinäkyvyyden säilyttämiseksi Google on pitkään toimittanut tiedot kaikista poistopyynnöistä Chilling Effect -järjestölle, joka pyrkii edistämään sananvapautta internetissä. Lisäksi Googlen hakutuloksissa mainitaan poistetuista linkeistä.

Edellinen Seuraava  

4 kommenttia

125.5.2012 19:00

Linkittäminen ei ole piratismia, vaan sananvapauteen perustuva oikeus (kuten lähdeviitteetkin).

Googlella ei siten ainakaan Suomessa ole mitään velvollisuutta sensuroida hakutuloksiaan.


"Jonain päivänä työkalujenkin lainaaminen naapurille tulee olemaan rangaistavaa (koska se aiheuttaa taloudellista vahinkoa valmistajille)... Jos emme reagoi"

225.5.2012 19:51

> Googlella ei siten ainakaan Suomessa ole mitään velvollisuutta
> sensuroida hakutuloksiaan.

Saattaa kyllä olla vähän tulkinnanvaraista. Laissa kielletään myös rikokseen avustaminen, ja ellei esim. poistopyyntöihin reagoida, voisi joku oikeusistuin myös Suomessa ehkä hyvinkin todeta Googlen avustavan piratismiin. Ruotsissahan PB jo todettiin tähän syylliseksi, tosin siellä asenne olikin avoimen haistatteleva. Sananvapauden nimissäkään ei yleensä saa syyllistyä rikoseen. Mutta lopullisesti tuon laillisuus meillä selviäisi kai vasta, jos sitä ylemmissä oikeusasteissa joskus käsiteltäisiin.

325.5.2012 21:36
427.5.2012 6:13

Top Targeted Domains in the Past Month. Ahaa, tämän takia tuloksia on alkanut enemmän yllättäen ihmeellisesti katoamaan Googlelta...

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Kupla puhkeaa? Bitcoinin arvo romahti reilussa viikossa Kupla puhkeaa? Bitcoinin arvo romahti reilussa viikossa (17.1.2018 14:23)
Bitcoinin kurssi kehittyi vuonna 2017 äärimmäisen suotuisasti – tuntui ettei kasvulle ole lainkaan rajaa. Talousviisaat kuitenkin näkivät bitcoinissa klassisen kuplan tunnusmerkit, sillä kurssinousulle ....
OnePlussan verkkokauppa vuoti luottokorttitietoja – Tarkista onko korttiasi käytetty luvattomasti OnePlussan verkkokauppa vuoti luottokorttitietoja – Tarkista onko korttiasi käytetty luvattomasti (17.1.2018 11:15)
OnePlus on ottanut väliaikaisesti suoran maksukorttimaksamisen pois käytöstä, kerrotaan yhtiön tukifoorumeilla. Syyksi kerrotaan viikonloppuna ilmi tulleet tiedot, joiden mukaan joidenkin asiakkaiden ....
Googlen taidesovellus löi läpi – Siitä tuli nopeasti megahitti Googlen taidesovellus löi läpi – Siitä tuli nopeasti megahitti (17.1.2018 10:14)
Korkeakulttuuri ja populaarikulttuurin megahitit harvoin yhdistyvät toisiinsa samassa lauseessa, mutta Google on onnistunut herättämään suurten massojen mielenkiinnon taiteeseen Google Arts ....
Omistatko Chromecastin? Langattoman netin ongelmat voivat johtua siitä Omistatko Chromecastin? Langattoman netin ongelmat voivat johtua siitä (17.1.2018 09:35)
Googlen Chromecast-laitteiden on havaittu sekoittavan ihmisten langattomat lähiverkkoyhteydet. Jos sinun kotitaloudessa on esimerkiksi Chromecast sen eri muodoissa tai vaikkapa uudempi Google ....
Näin massiivinen on piraattikirjebisnes – Lähes 200 000 IP-osoitteen omistaja on selvitetty Näin massiivinen on piraattikirjebisnes – Lähes 200 000 IP-osoitteen omistaja on selvitetty (16.1.2018 19:39)
Markkinaoikeuden päätösten kautta on luovutettu lähes 200 000 IP-osoitteen omistajan yhteystiedot vuosien 2013–2017 välisenä aikana. Vuoden 2017 osalta tiedot rajoittuvat kesäkuun alkuun, joten ....
2 kommenttia

Uutisarkisto