*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Oras Tynkkynen teki kirjallisen kysymyksen DJ-maksuista

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 27.4.2012 15:48 Kommentteja (6)

Oras Tynkkynen teki kirjallisen kysymyksen DJ-maksuista Vihreiden kansanedustaja Oras Tynkkynen on tehnyt eduskunnassa kirjallisen kysymyksen viime viikkoina keskustelua herättäneistä DJ:n lisenssimaksukäytännöistä. Tynkkysen mielestä nykyinen tilanne, jossa julkisesti esitetystä musiikista maksetaan parhaimmillaan neljä tai viisikin kertaa, ei ole esiintyjien kannalta kohtuullinen.
Tynkkysen mukaan vuonna 2005 uudistettu tekijänoikeuslaki ei ota asianmukaisesti huomioon nykyistä tilannetta, jossa digitaalisena ostettu musiikki on noussut suureen suosioon DJ:n sekä peruskuluttajien keskuudessa. Tekijänoikeusjärjestöt tulkitsevat lakia tavalla, joka tekee verkosta ostetun musiikin soittamisesta huomattavasti fyysisiä tallenteita kalliimpaa. "Hankalimpia käytännöt ovat DJ:iden valtaenemmistölle, joka soittaa musiikkia sivutoimisesti tai harrastuspohjalta", Tynkkynen kirjoittaa blogissaan.

Nykyisen käytännön epäkohdiksi Tynkkynen listaa muun muassa moninkertaiset maksut. Kappaleista maksetaan niiden ostovaiheessa, poltettaessa digitaalisena ostettua musiikkia cd-levyille (joista on niistäkin maksettu jo hyvitysmaksu), julkisesta esittämisestä maksetaan korvauksia sekä Gramexille että Teostolle ja myös ravintola tai klubi maksaa musiikin esittämisoikeudesta 5 000 - 10 000 euroa vuodessa.

Moninkertaisten maksujen lisäksi nykyjärjestelmässä korvaukset harvemmin osuvat niille artisteille, joiden musiikkia DJ on keikoillaan soittanut. Tekijänoikeusjärjestöt jakavat artistikorvauksia pitkälti radiosoiton perusteella, eli pienempien artistien soitosta maksetut korvaukset valuvat jo ennestään hyvin radiosoittoaikaa saavien artistien taskuun.

Tynkkynen nostaa esiin suomalaisen lainsäädännön teknologianeutraaliuden periaatteen, jonka mukaan esimerkiksi sananavapauttaan voi käyttää yhtäläisesti niin paperille painettuna kuin bloginkin välityksellä. Tynkkynen perää samaa periaatetta tekijänoikeuslainsäädäntöön, jossa fyysisten tai digitaalisten tallenteiden eri kohtelulle ei pitäisi olla perusteita.

Edellinen Seuraava  

6 kommenttia

127.4.2012 16:16

Oras Tynkkynen puhuu asiaa.

Lisäisin tuohon vielä yhden asian. Eli samanaikaisesti kun pyritään lisäämään hyvitysmaksun laajuutta, niin nämä samat tahot rakentavat laitteisiin teknillisiä estoja, joilla estetään tuo hyvitysmaksun perusta eli kopioiminen. Sekä lakeja jotka kieltävät tekijäoikeuden alaisen median (suojatun) kopioimisen.

Joten käyttännössä siis peritään hyvitysmaksua asioista joita kuluttaja ei pysty tai saa lain mukaan enään edes tehdä. Joten mistä kuluttaja oikein sitä hyvitysmaksua maksaa?

Myös se että ne hyvitysmaksut on sidottu tallennusmediaan joilla ei ole suoranaista tekemistä tekijäoikeuden kanssa, aiheuttaa sen että ihmiset joutuvat maksamaan hyvitysmaksuja myös omista tekeleistään. Siis henkilöiden omista videoista, valokuvista ja monista muista asioista jotka eivät kuulu kyseiselle yksityiselle järjestölle.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 27.4.2012 @ 16:52

227.4.2012 17:30

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Lisäisin tuohon vielä yhden asian. Eli samanaikaisesti kun pyritään lisäämään hyvitysmaksun laajuutta, niin nämä samat tahot rakentavat laitteisiin teknillisiä estoja, joilla estetään tuo hyvitysmaksun perusta eli kopioiminen. Sekä lakeja jotka kieltävät tekijäoikeuden alaisen median (suojatun) kopioimisen.
Mielestäni kopiosuojaus ei tänä päivänä ole suuri ongelma musiikin ostajille. Kopiosuojattuja CD-levyjä ei käsittääkseni ole myyty moneen vuoteen ja ladattavan musiikin kaupoistakin noin puolet myy Latauslistan nettisivujen mukaan musiikin MP3-tiedostoina. Ja voihan kopiosuojatusta WMA-tiedostostakin vissiin tehdä muutaman kopion omaan käyttöön, jos sellaisen erehtyy ostamaan.

327.4.2012 17:55

Niin... Eihän tossa to-järjestöjen systeemissä ole mitään logiikkaa. Ne ottaa rahaa joka paikasta ja kaikkialta mistä vaan jollain löyhällä perusteella saavat. Pitäisi saada joku perusteltu järki tohon hommaan.

427.4.2012 19:32

Lainaus:
Mielestäni kopiosuojaus ei tänä päivänä ole suuri ongelma musiikin ostajille.

Ajattele asiaa hieman laajemmin kuin pelkkää musiikkia, jossa tilanne on kuluttajan kannalta ehkä yksi parhaimpia. Mutta miten on esimerkiksi uuden HDTV:n tilanne.

Kuinka moni esimerkiksi tietää että CI+ liitäntä, johon usein "Antenna HD Ready" -merkinnöillä viitataan, salaa tallennuksen noissa laitteissa niin että sitä ei voi katsoa kuin sillä laitteella jossa tallennus on tapahtunut. Nämä on niitä teknillisiä estoja joista puhun, joita tehdään tekijäoikeuden nimissä, samalla kun halutaan lisää hyvitysmaksuja.

Näistä "negatiivisista" asioista ei julkisesti paljon puhuta, vaan kuluttajat saa vain mainospuheita, että kuinka hienoa se on. Mutta todellisuudessa kyseessä on rampautetut suljetut järjestelmät, jotka aiheuttaa kuluttajalle rajoituksia ja lisää kustannuksia.

Eli on ristiriita että halutaan lisää hyvitysmaksuja ja samalla toisella kädellä estetään kuluttajan mahdollisuus käyttää sitä asiaa.

Se mistä Oras Tynkkynen puhuu on yleinen ongelma Tekijäoikeusjärjestöjen toiminnassa. Eli ne puhuu kovin siitä että kuluttajat ja yrittäjät rikkovat tekijäoikeuslakeja, mutta samalle he itse ei kunnioita muiden ihmisten oikeuksia yhtään. Vaan pyrkivät rahastamaan keinolla millä tahansa, oli heillä siihen oikeutta tai ei. Tämä puhuu selvää kieltä siitä että moraali arvot ovat pielessä. Syytetään muita rikoksista ja tekijäoikeuden kunnioituksen puutteesta samalla kun itse varastetaan toisten rahoja ja poljetaan heidän oikeuksia.

Vaikka sillä pikkusella artistilla on oikeus saada palkka työstään, niin se ei oikeuta siihen että sitä tehdään koko muun kansan kustannuksella ja oikeuksia tallomalla.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 28.4.2012 @ 09:05

530.4.2012 12:17

Kun korvaukset ohjautuisivat artisteille, joiden musiikkia soitetaan, niin tilanne olisi ihanteellinen, mutta...

62.5.2012 10:19

Hyvin toimittu. Kiitos! Tällaisia ihmisiä tarvitsemme lisää!

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Skype hävisi sovelluskaupoista Kiinassa Skype hävisi sovelluskaupoista Kiinassa (21.11.2017 17:09)
Microsoftin suosittu Skype-viestipalvelu on poistettu Applen App Store -sovelluskaupan valikoimista. Applen mukaan poiston syynä on viranomaisten huomautus. Googlen virallinen Play-sovelluskauppa ....
Google narahti – Keräsi paikkatietoa Android-käyttäjistä ilman lupaa Google narahti – Keräsi paikkatietoa Android-käyttäjistä ilman lupaa (21.11.2017 16:00)
Google on jäänyt kiinni paikkatietodatan keräämisestä Android-puhelimista, vaikka sillä ei olisi puhelimen käyttäjältä edes lupaa siihen. Google on myöntänyt kyseenalaisen toiminnan ja lupaa ....
1 kommentti
Yle Areena alkaa näkyä ulkomailla – Tämä säädös mullistaa verkkopalvelut Yle Areena alkaa näkyä ulkomailla – Tämä säädös mullistaa verkkopalvelut (21.11.2017 14:46)
Geoblokkaus on kiusannut jo liian kauan pelien pelaajia, CD-levyjen kuuntelijoita ja suoratoistopalveluiden käyttäjiä. Tämä hulluus loppuu vihdoin EU:n alueella, sillä ensi vuonna on tulossa ....
1 kommentti
Oletko ostamassa uutta TV:tä? Varmista että siinä on tämä ominaisuus Oletko ostamassa uutta TV:tä? Varmista että siinä on tämä ominaisuus (21.11.2017 14:28)
Televisioiden tekniikka uudistuu tiuhaa tahtia, mutta pääasiassa muutokset tapahtuvat televisioiden näyttöpaneeleissa tai siihen lisätään uusia älykkäitä ominaisuuksia, kuten tuki sovelluksille. ....
Inteliltä iso askel mobiilipiireissä, tulossa ensimmäinen 5G-piiri Inteliltä iso askel mobiilipiireissä, tulossa ensimmäinen 5G-piiri (20.11.2017 22:54)
Maailman suurimpiin piirivalmistajiin kuuluva Intel tunnetaan erityisesti tietysti tietokoneiden suorittimistaan, mutta on pitkän aikaa yrittänyt löytää jalansijan myös mobiilimarkkinoille. ....

Uutisarkisto