*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Kommenti: HTML5 ratkaisemassa kasvavan päätelaitemäärän ongelman

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 24.4.2012 19:40 Kommentteja (3)

Kommenti: HTML5 ratkaisemassa kasvavan päätelaitemäärän ongelman Vaikka eri käyttöjärjestelmille koodatut natiivit sovellukset ovat arkipäivää vielä pitkään, yhä useampi palveluntarjoaja luottaa HTML5-tekniikkaan mobiililaitteiden sisältötarjonnassa. Käytännössä kaikilla moderneilla mobiilialustoilla toimiva HTML5 poistaa tarpeen useiden eri sovellusten kehitykselle ja ylläpidolle.
HTML5 on sinänsä sukua nykyisin nettisivuilla käytettävälle HTML-kielelle, mutta muihin tekniikoihin yhdistettynä se mahdollistaa huomattavasti monipuolisemmat palvelut. HTML5:n avulla voidaan toteuttaa yhä enemmän asioita, jotka tähän saakka ovat onnistuneet vain perinteisten sovellusten avulla.

Esimerkiksi Financial Times on siirtynyt HTML5-pohjaiseen sivustoon, joka korvaa kokonaan Applen iPhone- ja iPad-laitteille rakennetut erilliset sovellukset. Vaikka HTML5-sivusto toimii vasta Applen laitteilla, se on tarkoitus avata myös muiden käytettäväksi lähiaikoina. Financial Timesin siirtyminen HTML5-tekniikkaan oli osittain myös Applen ansiota, kertoo The Guardian. Apple vaatii AppStore-kaupan kautta tehdyistä tilaussopimuksista 30 prosentin osuuden. Finacial Timesin mukaan suurempi syy oli kuitenkin se, että Apple ei jaa tilaajien tietoja varsinaisen palveluntarjoajan kanssa. Selaimelle toimiva sovellus ohittaa Applen kaupan säännöt.

Kiista Applen kanssa ei ollut Financial Timesille kuitenkaan perimmäinen syy nettipohjaiseen sovellukseen siirtymiseen. Lehdestä kerrotaan Guardianille, että HTML5-sovellus oli jo työn alla, mutta kehitystä kiirehdittiin AppStoren ongelmien vuoksi. Suurin syy oli palvelun helpompi saavutettavuus yhä useammalla alustalla. "Nettisovelluksen taustat ovat jo mobiilistrategiassamme, jossa on mietitty miten pärjäämme tulevaisuudessa yhä useampien eri alustojen kanssa. Huomioon otettavia alustoja on ainakin viisi ja nettipohjainen sovellus on tähän ilmiselvä ratkaisu", Financial Timesilta kerrotaan.

Yhtiön uusimpien lukujen mukaan HTML5-sovellus tuo sivustolle jo 49 prosenttia kaikesta liikenteestä ja sovelluksella on kaksi miljoonaa käyttäjää. Lehden mukaan älypuhelinkäyttäjien määrä on kasvanut 52 prosentilla ja tablet-käyttäjien 49 prosentilla viimeisen puolen vuoden aikana.

Financial Times ei ole ainut ratkaisun HTML5-tekniikasta löytänyt, vaan tulevaisuudessa yhä useampi sivusto on käytettävissä selaimen avulla ilman valmistajan sovelluskaupasta ladattavaa sovellusta. Yksi uusimmista HTML5-tekniikalla toimivista sivustoista on Yle Uutisten juuri avatut sivut. Sivusto hyödyntää HTML5-tekniikkaa yhdistettynä responsive design -suunnitteluperiaatteisiin, jonka ansiosta sama sivu skaalautuu sujuvasti työpöydältä tablettin ja matkapuhelimeen ja säästää kehittäjiltä erillisten sivujen kehittelyn vaivan.

Tägit: HTML5
Edellinen Seuraava  

3 kommenttia

124.4.2012 19:55

HTML5:llä saa kyllä aikaan näyttäävää jälkeä. Milloinkas sitä HTML5:ttä nähdään täällä Afterdawnissa?


BSOD is a registered trademark of Microsoft Corporation | Windowsin lähdekoodi

224.4.2012 21:32

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ep_:
HTML5:llä saa kyllä aikaan näyttäävää jälkeä. Milloinkas sitä HTML5:ttä nähdään täällä Afterdawnissa?
Me edetään tuossa ns. "ei-bisnekselle-niin-kriittiset" saitit ensin. Eli meillähän on itse asiassa yksi HTML5-sivusto jo nyt -- vahvasti beta, josta puuttuu pikkujuttuja, kuten etusivu; norjankielinen THG. Siellä HTML5:sta käytetään vain rakenteen metadataan, eli elementit on nimetty <footer>, jne pelkkien divien sijaan. Mitään hienoja responsive design-kuviota siellä ei ole.

Ensimmäinen suomenkielinen HTML5-sivusto, johon todnäk otetaan myös jotain "responsive designia" käyttöön, tulee olemaan kokonaan uusi versio meidän kysy/vastaa-osiosta. Mitään megahienoa ei ole tarkoitus sielläkään tehdä, lähinnä tuota normaalia juttua, eli sivupalkit katoavat, kun selain on kapeampi, jne. Mainoste suhteen vaatii kuvio vielä hieman pähkäilyä, että mitäs niille tehdään. Tuo uusi k/v-alue tulee langalle todnäk joskus alkukesästä, ainakin julkistettuna betana.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 24.4.2012 @ 21:33

Petteri Pyyny (pyyny@twitter)
Webmaster
http://AfterDawn.com/

324.4.2012 23:16

Niin, desktop-puolella ollaan mukavasti päästy siihen tilanteeseen, että lähes kaikki modernit toiminnallisuudet voidaan testata suoraan selaimesta esim. Modernizrin avulla, mutta mobiilipuolella (lähinnä siitä kosketusnäytöstä johtuen) joudutaan vielä harmillisen paljon asioita tekemään päätelaitetunnistuksen avulla. Ja eri päätelaitteilla on vähän turhan paljon eroavaisuuksia (mm. touch/orientation eventien, skrollauksen, absoluuttisen ja fixed positioinnin jne jne kanssa) niin noita if-then-else-or-ifnot rakenteita joutuu tekemään vähän turhan kanssa. Jos siis tämmöisen natiivi-applikaation look&feeliä haluaa rakentaa.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Uudesta Apple Watchista löytyi jo bugi – Ei suostu liittymään LTE-verkkoon Uudesta Apple Watchista löytyi jo bugi – Ei suostu liittymään LTE-verkkoon (21.9.2017 11:54)
Applen reilu viikko sitten esittelemä kolmannen sukupolven Apple Watch -älykello on saapunut yhdysvaltalaisten medioiden arvosteltavaksi ja uudeste LTE-yhteyksillä varustetusta mallista löytyi ....
1 kommentti
Minecraftille iso päivitys – Better Together on nyt saatavilla Minecraftille iso päivitys – Better Together on nyt saatavilla (21.9.2017 10:48)
Microsoft on ottanut käyttöön Minecraftille kehitetyn Better Together -päivityksen, joka parantaa eri alustoille tuotettujen peliversioiden yhteistoimintaa. Pelin yhtenäistämisen lisäksi Microsoft ....
Outo ominaisuus iOS 11:ssä – Näin saat oikeasti Bluetoothin ja Wi-Fin pois päältä Outo ominaisuus iOS 11:ssä – Näin saat oikeasti Bluetoothin ja Wi-Fin pois päältä (21.9.2017 10:01)
Apple uudisti iOS 11:ssä mobiilikäyttöjärjestelmänsä Control Center -ohjauskeskuksen ulkonäköä radikaalisti, mutta sen toiminnallisuuskin uudistui varsin paljon päivityksen myötä. Toiminnallinen ....
1 kommentti
Tesla aikoo hylätä Nvidian? Kehittää omaa piiriä AMD:n kanssa Tesla aikoo hylätä Nvidian? Kehittää omaa piiriä AMD:n kanssa (21.9.2017 09:34)
Sähköautoyhtiö Tesla aikoo ottaa enemmän vastuuta autojensa teknologisesta kehityksestä ja ottaa samalla etäisyyttä Nvidiaan, jonka puolijohdetuotteita Tesla on tähän mennessä käyttänyt. ....
Yli miljardin dollarin diili – Google osti HTC:n Pixel-tiimin ja hankki oikeudet patentteihin Yli miljardin dollarin diili – Google osti HTC:n Pixel-tiimin ja hankki oikeudet patentteihin (21.9.2017 09:09)
Google ei sittenkään ostanut taiwanilaista HTC:tä itselleen, vaan hankki ei-eksklusiivisen oikeuden yhtiön patentoimiin teknologioihin. Suurin osa HTC:lta Googlelle siirtyvistä työntekijöistä ....

Uutisarkisto