*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

EU haluaa hakkerityökalut laittomiksi

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 7.4.2012 13:40 Kommentteja (13)

EU haluaa hakkerityökalut laittomiksi Euroopan Unioni ajaa lakialoitetta, joka tekisi laittomaksi tietojärjestelmien "hakkerointia" helpottavat työkalut sekä niiden valmistamisen ja levittämisen. Vaikka monien sovellusten kohdalla kriminalisointi helpottaisi poliisin työtä, lakialoitetta on kritisoitu liian epämääräisistä sanamuodoista.
Wired-sivuston mukaan lain tarkoituksena on koventaa tietojärjestelmämurroista tai esimerkiksi palvelunestohyökkäyksistä langetettuja rangaistuksia. Lakialoitteen mukaan tietomurrosta voitaisiin tuomita tulevaisuudessa enintään viiden vuoden vankeusrangaistukseen. Kansalaisoikeuksien puolustajien mielestä lain sanamuodot voisivat kuitenkin johtaa monien tietoturva-ammattilaisten ja tietoturvan tutkijoiden käyttämien sovellusten kriminalisointiin, mikä hankaloittaisi esimerkiksi järjestelmien haavoittuvuuksien testaamista.

Kansalaisten sähköisiä oikeuksia verkossa puolustavan EFF:n mukaan lain sanamuodot vaativat säätämistä. Esimerkiksi hyödyllisestä hakkeroinnista EFF:n kansainvälisistä oikeuksista vastaava Katitza Rodriguez nostaa intialaiset tietoturvatutkijat, jotka havaitsivat ongelmia sähköisissä äänestyskoneissa. "Tutkijoille tulee vastaan tilanteita, joissa on pakko murtautua tietojärjestelmiin vaikka kyseessä ei olisi rikollinen tarkoitus", Rodriguez kertoo. Rodriguez kehottaakin EU-parlamenttia harkitsemaan enemmin rikollisessa tarkoituksessa tehtyyn toimintaan puuttumista kuin pelkkien työkalujen kehitykseen ja levitykseen puuttumista.

Erityisesti EFF kehottaa EU:ta välttämään Amerikassa DMCA-lain myötä syntyneet tilanteet, jossa liian löyhät sanamuodot ovat johtaneet monimutkaisiin oikeustaisteluihin. DMCA-laki kieltää tietojärjestelmien "tietoisen luvattoman käytön ja luvallisen käytön rajojen ylittämisen". Nimenomaan luvattoman käytön laajuuden määrittelyä on puitu useissa amerikkalaisissa oikeustapauksissa.

Tägit: EU-parlamentti EU
Edellinen Seuraava  

13 kommenttia

17.4.2012 16:42

Viesti on erittäin selvä, raha on hyvä, ihmiset on hyödykkeitä rahan tekemiseen. Kaikki mikä heikentää taloudellisia voittoja tai vallan pitämistä, pitää määritellä rikolliseksi toiminnaksi tai sensuroida.

27.4.2012 16:54

Samalla aloitteeseen pitäisi lisätä myös täysi taloudellinen vastuu sivustojen ylläpidolle räikeistä tietoturvan laiminlyönneistä.Esim. vuosikausia vanhentuneilla alustoilla ajelut jne.

Aika laaja käsite miten tuon "hakkerointia" helpottavat työkalut " määritetään..

37.4.2012 18:23

Hakkeri ei ole krakkeri. Tarkoittaako tämä tekstieditorien kieltämistä?

47.4.2012 19:57

Hassu kun välillä EU:lta tulee tosi fiksuja päätöksiä netin suhteen ja sit välillä tällasia. Vaikka tässä on kieltämättä taustalla oikeasti hyvä ajatus, mutta ihan liian epämääräisesti sanottu. Tiedä sitten onko edes mahdollista vetää sitä rajaa niin, että vaan selkeät haitantekoon käytetyt ohjelmat voitaisi kieltää.. ja silloinkin niitä tietysti jaeltais, ei vaan enää minkään sourceforgen kautta.

57.4.2012 21:32

Itse ainakin joudun ajoittain käyttämään töissä erilaisia murtovälineitä. Palvelinten käyttäjätilien murtaminen ja porttien skannaaminen ovat (valitettavasti) kohtuullisen tarpeellisia ongelmatilanteissa ja tietoturvan testaamisessa. Eiköhän noihin murtoihin löydy jo muita lakeja tällaisen pelleilyn sijaan.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 7.4.2012 @ 21:33

67.4.2012 21:52

Sanavapautta on taikka ei ole. Ihmisillä on oikeus vastaanottaa tietoa ilman ennokkosensuuria ja tämmöiset kiellot ovat sensuuria joka kielletty jo perustulaissa(vaikka nykyinen suomen perustuslakia voidaan kiertää jopa valtionneuvoston asetuksella !)

Jos jokin ohjelma kielletään niin siinä samassa kielletään monta muuta ohjelmaa samalla.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 7.4.2012 @ 22:46

"History books will be written about events this month. The story they will tell is up to us"

77.4.2012 23:01

Miten voidaan erottaa viattomat verkkodiagnostiikkatyökalut niistä "haitallisista"? Ei voida, sillä samaa softaahan siinä käytetään. Itse olen analysoinut oman domainin DNS-sääntöjä DiG:llä, ja tämä varmaan vaikuttaisi senkin laillisuuteen :/

88.4.2012 0:27

Taas näitä älyvapaat lakiehdotukset osaston lakeja. Tarkoitus hyvä, mutta ei ole kyllä niin kun vaikutuksia eikä toimivuutta ajateltu ollenkaan. Taas yksi laki josta aiheutuisi helvetisti harmia ja hyvin vähän hyvää.

98.4.2012 9:36

Taas siellä ihmiset, jotka eivät mistään mitään tajua päättävät meidän asioistamme. Miten ihmeessä saamme mistään palveluista turvallisia, jos haavoittuvuuksia etsivät ohjelmat tehdään laittomiksi? Varmaa on, että tämän taistelun toinen osapuoli (hyökkäjät/krakkerit) eivät tätä lakia noudata. Tässä siis viedään aseet pois tietojärjestelmien puolustajilta.

Hyvä suoritus, taas kerran.

108.4.2012 14:37

Eli jos hakkerointia helpottavat työkalut kielletään niin silloin pitäisi kieltää aika monta asiaa esim.

- Kaikki ohjelmat millä voi tehdä omia ohjelmia.
- Windos
- Linux
- Mac
- Puhelimet
- Lähes kaikki scannerit (radiosignaali)
- Ja kaikki muut sen tapaiset asiat.

Eli siellä on taas joku 60-vuotias pappa keksinyt idean mikä ei tiedä edes mikä on käyttöjärjestelmä.


Tietokone; Emo=AsRock 970 Extreme4, Prosessori=FX-8350 8x4,7Ghz, Nayttis=Gigabyte AMD Radeon HD 7850 OC 2GB, Muisti=16gb 1600Mhz DDR3, Kovalevytila=250gb SSD/5TB normaali.

118.4.2012 21:00

Pingaus rangaistavaksi!


Hahhah, aprillipilat meni jo! :)
Ei tää tule menemään läpi millään järjellä.

129.4.2012 10:34
Noniinpa
Vahvistamaton

Eli samalla sitten laittomiksi myös palomuurit, UTM-laitteet, virustorjunta jne. Äly ei näköjään kerry tuonne politiikan puolelle.

1311.4.2012 14:20

Mikä lasketaan "hakkerityökaluksi" ? Ei hyvää päivää, kyllä nyt on asioista päättämässä niiin tietämättömät ihmiset että.... -.-

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Uusia paljastuksia Samsungin tulevasta Bixbystä Uusia paljastuksia Samsungin tulevasta Bixbystä (19.1.2017 21:23)
Samsungin tulevien Galaxy S8 -huippumallien ominaisuuksista on puhuttu julkistuksen lähestyessä enevissä määrin, mutta iso osa huhuilusta on keskittynyt mm. näyttöön ja muihin hardisominaisuuksiin. ....
Nokian huippukameralla varustettua vanhaa Lumiaa käytettiin DNA:n sekvensointiin mikroskooppina Nokian huippukameralla varustettua vanhaa Lumiaa käytettiin DNA:n sekvensointiin mikroskooppina (19.1.2017 20:19)
Useimmat suomalaisista muistavat varmasti menneiden vuosien Lumia-älypuhelimista erityisesti hurjalla kameralla varustetun Lumia 1020 -mallin. Nokian 808 PureView'n hirviömäisellä 41 megapikselin ....
Testissä Roccatin pöytätilaa säästävä mekaaninen näppäimistö Suora FX Testissä Roccatin pöytätilaa säästävä mekaaninen näppäimistö Suora FX (19.1.2017 20:08)
Edellinen Roccatilta testissä ollut pelinäppäimistö oli Ryos MK FX, joka muistutti ulkomuodoltaan lähinnä scifi-sarjojen avaruusaluksen hallintakonsolia. Suora FX tähtää toiseen ääripäähän, ....
Vuotokuva tarjoaa uuden näkymän mahdollisesta Galaxy S8:n etupaneelista Vuotokuva tarjoaa uuden näkymän mahdollisesta Galaxy S8:n etupaneelista (19.1.2017 19:07)
Galaxy S8:n vuotokuvia on levinnyt viimeisten viikkojen aikana verkossa runsaanlaisesti, mutta tässä vaiheessa yhtäkään kuvaa ei ole pidetty kovinkaan suurella varmuudella aitona laitteena – ....
Yli 100 000 kuvaa Suomen historiasta julkaistiin vapaasti käytettäväksi Yli 100 000 kuvaa Suomen historiasta julkaistiin vapaasti käytettäväksi (19.1.2017 18:36)
Museoviraston on julkaissut digitoimansa yli 100 000 kuvaa kaikkien vapaasti käytettäväksi. Kuvat on lisensoitu CC BY 4.0 -linsessillä, joten niitä voi käyttää vapaasti missä tarkoituksessa ....
1 kommentti

Uutisarkisto