*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Kotiosoitteesi voi paljastua deittipalveluun lisätystä kuvasta

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 17.1.2012 16:06

Kotiosoitteesi voi paljastua deittipalveluun lisätystä kuvasta Verkosta löytyy nykyään läjäpäin erilaisia deittisivustoja, joissa ihmisille annetaan mahdollisuus tutustua toisiin ihmisiin anonyymisti. On kuitenkin hyvä muistaa, että sivustot eivät välttämättä huolehdi sinun yksityisyydestäsi kovin hyvin.
Nykyaikaisista kamerapuhelimista ja digikameroista löytyy GPS-siru, jonka avulla kuvan tietoihin saadaan merkittyä kuvauspaikan koordinaatit. Varsin kätevällä ominaisuudella on kuitenkin haittapuolensa, etenkin jos haluaa lisätä kuvia verkkoon paljastamatta tietoja itsestään. Mainittu probleema koskee erityisesti deittipalveluita, joissa esiinnytään yleensä nimimerkin takaa ja kynnys osoitetietojen paljastamiseen on korkea.

Deittipalveluilla onkin suuri vastuu huolehtia palveluun lisättyjen kuvien niin sanottujen EXIF-tietojen poistamisesta. Edellä mainitut GPS-koordinaatit tallennetaan juuri EXIF-tietoihin. Tavallinen nettideittaaja ei välttämättä edes tiedä tällaisten metatietojen olemassaolosta, joten hän ei myöskään voi poistaa niitä tietoisesti.

CU-Boulderin yliopiston tutkimushankkeen mukaan tutkituista 90 deittipalvelusta 21 jätti käyttäjiensä paikkatiedot kuviin. Tulos on hälyttävä, sillä nimettöminä esiintyvillä käyttäjillä ei ollut aavistustakaan, että heidän kotiosoite voi paljastua palvelun kautta (olettaen että he ovat ottaneet kuvan itsestään kotona geotaggausta tukevalla laitteella).

Testi suomalaisiin palveluihin


AfterDawn teki viikonloppuna pikatestin pariin suomalaisten suosimaan deittipalveluun. Tarkastelun kohteeksi otettiin Suomi24:n Treffit-palsta, e-kontakti.fi ja Neffit.fi. CU-Boulderin tutkimuksen mukaan Match.com poistaa lokaatiotiedot, joten jätimme sen testimme ulkopuolelle.

Lisäsimme edellä mainittuihin palveluihin HTC:n Desire Z:lla otetun kuvan, johon oli merkitty GPS-koordinaatit. Palvelut läpäisivät testimme, sillä EXIF-tiedot olivat pyyhkiytyneet. Tutkimme myös muiden käyttäjien kuvia, jolloin ylimääräisiä tietoja alkoi paljastua. Käytimme Firefoxiin asennettua EXIF Viewer 1.70 -lisäosaa tietojen selvittämiseen.

E-kontakti.fi:stä löysimme useita kuvia, joissa EXIF-tiedot olivat tallella. Kuvaukseen oli yleensä käytetty hieman vanhempaa puhelinta (tai kameraa), josta ei löydy mahdollisuutta tallentaa paikkatietoja kuviin. E-kontakti.fi:n kautta onnistuimme kuitenkin löytämään kaksi iPhone 4:lla ja iPhone 3GS:llä otettua kuvaa, joista löytyi kuvauspaikan koordinaatit (kuvat alla). Tietojen saaminen ei vaatinut edes rekisteröitymistä, vaan GPS-tietojen hankkiminen onnistui etusivun alareunassa olevan kuvanauhan kautta.

Sivusto toteaa tietoturvasta näin:
e-kontaktissa olet täysin anonyymi emmekä koskaan luovuta tietojasi, kuten nimeäsi tai yhteystietojasi ulkopuoliselle osapuolelle.


Sivuston ylläpitäjältä saamamme tiedon mukaan "kyseiset tiedot [EXIF] poistetaan kuvista, mutta joissakin tapauksissa ne ovat kuitenkin valitettavasti jääneet."

Myös Neffit.fi-palvelun kautta löysimme muutamia kuvia, joissa oli EXIF-tietoja. Emme kuitenkaan löytäneet mitään sellaista, mikä saattaisi olla uhaksi käyttäjän yksityisyydelle. Testimme perusteella Suomi24:ssa EXIF-tiedot on poistettu kuvista.

Mikäli kuvia haluaa lisätä verkkoon anonyymisti, niin suosittelemme poistamaan kuvien metatiedot siihen soveltuvalla apuohjelmalla (esim. Quick Fix) tai kuvanmuokkausohjelmalla (esim. Photoshopissa "Save for Web").Edellinen Seuraava  
Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Tankkipelin kehittäjä osti suomalaisen pelistartupin Tankkipelin kehittäjä osti suomalaisen pelistartupin (2.12.2016 13:01)
PC-pelikehittäjät ovat viime aikoina laajentuneet mobiilipelimarkkinoille ostamalla sektorilla jo markkinaosuuksia kahmineita yrityksiä. Esimerkiksi Activision Blizzard osti Candy Crush -pelejä ....
Omistatko Huawein puhelimen? Tarkista saatko Android Nougat -päivityksen Omistatko Huawein puhelimen? Tarkista saatko Android Nougat -päivityksen (2.12.2016 12:26)
Huawei aikoo päivittää ensi vuoden alussa kaikkiaan kuusi puhelinmallia Android 7.0 Nougatiin. Näin kertovat HDBlog.it- ja Android Central -sivustot, jotka eivät kuitenkaan paljasta tietojensa lähdettä. ....
Pelaajat poikkeavat massasta – Joka toinen päivittänyt Windows 10:een Pelaajat poikkeavat massasta – Joka toinen päivittänyt Windows 10:een (2.12.2016 11:16)
Steamin marraskuisten tilastotietojen mukaan lähes puolet pelaajista on siirtynyt Windows 10:een. Satunnaisotantaan perustuvien lukemien mukaan 48,37 prosenttia PC-pelaajista käyttää 64-bittistä ....
2 kommenttia
Älykaiuttimet tulevat – Amazon ja Intel sopivat yhteistyöstä Älykaiuttimet tulevat – Amazon ja Intel sopivat yhteistyöstä (2.12.2016 10:53)
Vielä pari vuotta sitten Internet of Things oli hyvin epämääräinen käsite, jota käytettiin lähes kaikissa pöhinäpuheissa, mutta kukaan ei oikein tuntunut käsittävän mitä se käytännössä oikein ....
Lumioista tuttu ominaisuus tulossa Androidille – MediaTek esitteli uudet piirit Lumioista tuttu ominaisuus tulossa Androidille – MediaTek esitteli uudet piirit (2.12.2016 10:32)
Taiwanilainen mobiilipiirikehittäjä MediaTek on esitellyt kaksi uutta suorituskykyisiin älypuhelimiin suunnattua järjestelmäpiiriä. Helio X23 ja Helio X27 ovat muun Helio X20 -malliston mukaisesti ....

Uutisarkisto