*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Kotiosoitteesi voi paljastua deittipalveluun lisätystä kuvasta

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 17.1.2012 16:06

Kotiosoitteesi voi paljastua deittipalveluun lisätystä kuvasta Verkosta löytyy nykyään läjäpäin erilaisia deittisivustoja, joissa ihmisille annetaan mahdollisuus tutustua toisiin ihmisiin anonyymisti. On kuitenkin hyvä muistaa, että sivustot eivät välttämättä huolehdi sinun yksityisyydestäsi kovin hyvin.
Nykyaikaisista kamerapuhelimista ja digikameroista löytyy GPS-siru, jonka avulla kuvan tietoihin saadaan merkittyä kuvauspaikan koordinaatit. Varsin kätevällä ominaisuudella on kuitenkin haittapuolensa, etenkin jos haluaa lisätä kuvia verkkoon paljastamatta tietoja itsestään. Mainittu probleema koskee erityisesti deittipalveluita, joissa esiinnytään yleensä nimimerkin takaa ja kynnys osoitetietojen paljastamiseen on korkea.

Deittipalveluilla onkin suuri vastuu huolehtia palveluun lisättyjen kuvien niin sanottujen EXIF-tietojen poistamisesta. Edellä mainitut GPS-koordinaatit tallennetaan juuri EXIF-tietoihin. Tavallinen nettideittaaja ei välttämättä edes tiedä tällaisten metatietojen olemassaolosta, joten hän ei myöskään voi poistaa niitä tietoisesti.

CU-Boulderin yliopiston tutkimushankkeen mukaan tutkituista 90 deittipalvelusta 21 jätti käyttäjiensä paikkatiedot kuviin. Tulos on hälyttävä, sillä nimettöminä esiintyvillä käyttäjillä ei ollut aavistustakaan, että heidän kotiosoite voi paljastua palvelun kautta (olettaen että he ovat ottaneet kuvan itsestään kotona geotaggausta tukevalla laitteella).

Testi suomalaisiin palveluihin


AfterDawn teki viikonloppuna pikatestin pariin suomalaisten suosimaan deittipalveluun. Tarkastelun kohteeksi otettiin Suomi24:n Treffit-palsta, e-kontakti.fi ja Neffit.fi. CU-Boulderin tutkimuksen mukaan Match.com poistaa lokaatiotiedot, joten jätimme sen testimme ulkopuolelle.

Lisäsimme edellä mainittuihin palveluihin HTC:n Desire Z:lla otetun kuvan, johon oli merkitty GPS-koordinaatit. Palvelut läpäisivät testimme, sillä EXIF-tiedot olivat pyyhkiytyneet. Tutkimme myös muiden käyttäjien kuvia, jolloin ylimääräisiä tietoja alkoi paljastua. Käytimme Firefoxiin asennettua EXIF Viewer 1.70 -lisäosaa tietojen selvittämiseen.

E-kontakti.fi:stä löysimme useita kuvia, joissa EXIF-tiedot olivat tallella. Kuvaukseen oli yleensä käytetty hieman vanhempaa puhelinta (tai kameraa), josta ei löydy mahdollisuutta tallentaa paikkatietoja kuviin. E-kontakti.fi:n kautta onnistuimme kuitenkin löytämään kaksi iPhone 4:lla ja iPhone 3GS:llä otettua kuvaa, joista löytyi kuvauspaikan koordinaatit (kuvat alla). Tietojen saaminen ei vaatinut edes rekisteröitymistä, vaan GPS-tietojen hankkiminen onnistui etusivun alareunassa olevan kuvanauhan kautta.

Sivusto toteaa tietoturvasta näin:
e-kontaktissa olet täysin anonyymi emmekä koskaan luovuta tietojasi, kuten nimeäsi tai yhteystietojasi ulkopuoliselle osapuolelle.


Sivuston ylläpitäjältä saamamme tiedon mukaan "kyseiset tiedot [EXIF] poistetaan kuvista, mutta joissakin tapauksissa ne ovat kuitenkin valitettavasti jääneet."

Myös Neffit.fi-palvelun kautta löysimme muutamia kuvia, joissa oli EXIF-tietoja. Emme kuitenkaan löytäneet mitään sellaista, mikä saattaisi olla uhaksi käyttäjän yksityisyydelle. Testimme perusteella Suomi24:ssa EXIF-tiedot on poistettu kuvista.

Mikäli kuvia haluaa lisätä verkkoon anonyymisti, niin suosittelemme poistamaan kuvien metatiedot siihen soveltuvalla apuohjelmalla (esim. Quick Fix) tai kuvanmuokkausohjelmalla (esim. Photoshopissa "Save for Web").Edellinen Seuraava  
Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Uusi älypuhelinmerkki ei flopannutkaan – Puhelin tulee nyt saataville Uusi älypuhelinmerkki ei flopannutkaan – Puhelin tulee nyt saataville (18.8.2017 13:35)
Toukokuun lopulla ryminällä älypuhelinmarkkinoille yrittäneen Essentialin kompurointi kesän aikana on ollut hirvittävää katsottavaa, mutta yhtiö näyttää vihdoin saanen rivinsä kuntoon ja se ....
1 kommentti
Kiusallista nettideittaamista? Badoossa voi käydä videopuheluita Kiusallista nettideittaamista? Badoossa voi käydä videopuheluita (18.8.2017 12:57)
Aikoinaan kyseenalaisilla keinoilla käyttäjiä Facebookista kahminut deittipalvelu Badoo on lisännyt sovellukseensa mahdollisuuden käydä videopuheluita "mätsien" kesken. Ajatuksena on, että ....
iPhone 5s:n tietoturvasuorittimen salausavaimet paljastui – tutkijat pääsevät koodiin käsiksi iPhone 5s:n tietoturvasuorittimen salausavaimet paljastui – tutkijat pääsevät koodiin käsiksi (18.8.2017 11:40)
Nimimerkkiä xerub käyttävä hakkeri väittää selvittäneensä iPhone 5s -älypuhelimen Secure Enclave -tietoturvapiirin firmwaren salausavaimen. Secure Enclave -piiri on osa älypuhelimen A7-järjestelmäpiiriä ....
Meneekö sormi suuhun iOS 11:n kanssa? Näin otat kaiken irti uudesta moniajosta Meneekö sormi suuhun iOS 11:n kanssa? Näin otat kaiken irti uudesta moniajosta (18.8.2017 11:11)
Applen tuotteita on kehuttu monesti siitä syystä, että niiden käyttölogiikan omaksuminen ei vaadi ohjekirjaa, vaan kaikki "vaan toimii". Monessa tapauksessa Applen tuotteet ovat varmasti hyvin ....
Nintendo Switch jyräsi myydyimmäksi konsoliksi heinäkuussa Nintendo Switch jyräsi myydyimmäksi konsoliksi heinäkuussa (18.8.2017 11:04)
Nintendolla voidaan olla tyytyväisiä kuluvasta vuodesta. Yhtiön tuorein konsoli, Nintendo Switch, on kärsinyt aiemmin kroonisista toimitusvaikeuksista, mutta tilanne helpotti vihdoin heinäkuussa. ....

Uutisarkisto