*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Pelätty SOPA-laki kaatumassa Yhdysvalloissa

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 16.1.2012 13:08 Kommentteja (6)

Pelätty SOPA-laki kaatumassa Yhdysvalloissa Internetissä lähes ennennäkemättömän kansanliikkeen aikaansaanut SOPA-lakiehdotus ei ole näillä näkymin tulossa Yhdysvaltain senaatin käsiteltäväksi nykyisessä muodossaan. Lisäksi presidentti Barack Obama on luvannut olla allekirjoittamatta lakia.
Stop Online Piracy Act -niminen (SOPA) lakipaketti yritettiin runnoa läpi Yhdysvalloissa isojen media-alan etujärjestöjen ja muutamien äänekkäiden kongressiedustajien voimin. Lakipaketti yritti piratismin estämisen nimissä puuttua internetin perusperiaatteisiin ja ilmaisunvapauteen. Se sai kuitenkin aikaan vastalauseiden myrskyn, ja mielipiteensä ilmaisivat painokkaasti niin internetin isoimmat yritykset kuten Google, Facebook ja Yahoo!, Wikipedia kuin monet pienemmät palveluntarjoajat ja yksityishenkilöt.

Edustajainhuoneen vaikutusvaltaisten jäsenten mukaan SOPA-pakettia ei tuoda kongressin äänestettäväksi ennen kun sisällöstä saavutetaan yksimielisyys. Käytännössä se tarkoittaa lakipaketin hylkäämistä nykyisessä muodossaan. Lakipakettia voimakkaasti ajanut edustaja Lamar Smith oli jo aiemmin myöntynyt jättämään pois kiistellyn kohdan, jonka perusteella palveluntarjoajat voitaisiin määrätä estämään asiakkaidensa pääsy piraattisisältöjä tarjoaville sivustoille.

Myös valkoinen talo ja presidentti Obama ovat ottaneet kantaa lakipakettiin. Kuten Suomessakin, Yhdysvalloissa presidentin allekirjoitus on viimeinen vaadittava toimenpide lain voimaansaattamiseksi ja Obama on ilmoittanut, että allekirjoitusta ei tipu nykyisenkaltaiseen pakettiin.

Valkoisesta talosta kerrotaan, että Obama ei anna tukea lakipaketilla, joka "vähentää ilmaisunvapautta, kasvattaa riskejä kyberturvallisuuden osalta sekä murentaa nykyisen innovatiivisen, dynaamisen ja globaalin internetin perusteita".

Obaman mukaan piratismin vastaista taistelua tulee jatkaa tulevaisuudessa sellaisilla keinoilla, jotka eivät samalla johda sensuuriin ja laillisen toiminnan hankaloittamiseen tai isojen ja pienien yritysten toiminnan estämiseen.

Vaikka SOPA-paketti ei näillä näkymine etene pidemmälle, vastaaviin toimiin pyrkivä PROTECT IP -lakipaketti tulee Yhdysvaltain senaatin käsiteltäväksi tammikuun loppupuolella.

SOPA-paketin tarkoituksena oli puuttua erityisesti ulkomaisiin piraattisivustoiksi luokiteltavien sivustojen toimintaan estämällä amerikkalaisten pääsy niille DNS-järjestelmää muokkaamalla ja määräämällä hakukoneet poistamaan ne tuloksistaan. Lisäksi tarkoituksena oli määrätä mainostajat ja rahaliikennettä hallinnoivat tahot olemaan toimimatta piraattisivustojen kanssa.

Edellinen Seuraava  

6 kommenttia

116.1.2012 13:56

SOPA:n pointti kai olikin olla se puskuri, joka ottaa kaiken huomion, jotta vaarattomammalta näyttävä PROTECT-IP menisi läpi.

216.1.2012 15:13

Tuolla yhdessä toisessa vastaavassa uutisessa oli lainaus USA presidentin sanoista. Minua jäi vaivaamaan yksi asia siinä.

Lainaus:
”Ulkomaisten sivustojen kautta tuleva nettipiratismi on vakava ongelma, joka vaatii lainsäädäntöä. Siitä huolimatta emme tue lakeja, jotka kaventavat ilmaisunvapautta, lisäävät tietoturvariskejä tai heikentävät dynaamista, uutta luovaa, maailmanlaajuista internetiä”
Sillä siinä ei mainittu, tai loukkaa yksityisyyttä.
http://www.readwriteweb.com/archives/wh...rship_secur.php
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 16.1.2012 @ 15:15

316.1.2012 16:46

Lakiesityksiä lakiesityksen perään kunnes haluttu laki saadaan runnottua läpi. Ehkä hiukan muunnellen, mutta hienosti hivuttaen pala palalta. Tuttu kaava.

416.1.2012 20:54

Suemes vastaava sensuuri menis heittämäl läpi ja hirveet sanktiot sen kiärtämisest. Kun ei olla oikeusvaltios, niin 'päättäjät' kuulevat bisnes tahoja mielummin kuin äänestäjiään. Esmes espaniassa ois jo Jygäki saanu vudut!


Tili tuli, tili meni. Näkikö kukaan kumpaakaan tilannetta?

517.1.2012 3:12

http://www.washingtonmonthly.com/politi...shelf034765.php
SOPA on kaatunut, mutta vaara ei ole vielä ohitse.
PIPA pitää vielä saada murrettua.

EDIT: Meni muuten kivasti rahaa taivaan tuuliin tuon PIPA-lobbauksen myötä. Toivotaan, ettei se auta...

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17.1.2012 @ 03:17

617.1.2012 9:52

Ihan perinteinen harhautushan tuo oli. Kansa kiinnittää huomion johonkin todella pahaan, niin saadaan ihan kaikessa hiljaisuudessa vietyä sisään laki, jolla mafian tämän hetkiset tavoitteet täyttyvät (PROTECT-IP).

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Tankkipelin kehittäjä osti suomalaisen pelistartupin Tankkipelin kehittäjä osti suomalaisen pelistartupin (2.12.2016 13:01)
PC-pelikehittäjät ovat viime aikoina laajentuneet mobiilipelimarkkinoille ostamalla sektorilla jo markkinaosuuksia kahmineita yrityksiä. Esimerkiksi Activision Blizzard osti Candy Crush -pelejä ....
Omistatko Huawein puhelimen? Tarkista saatko Android Nougat -päivityksen Omistatko Huawein puhelimen? Tarkista saatko Android Nougat -päivityksen (2.12.2016 12:26)
Huawei aikoo päivittää ensi vuoden alussa kaikkiaan kuusi puhelinmallia Android 7.0 Nougatiin. Näin kertovat HDBlog.it- ja Android Central -sivustot, jotka eivät kuitenkaan paljasta tietojensa lähdettä. ....
Pelaajat poikkeavat massasta – Joka toinen päivittänyt Windows 10:een Pelaajat poikkeavat massasta – Joka toinen päivittänyt Windows 10:een (2.12.2016 11:16)
Steamin marraskuisten tilastotietojen mukaan lähes puolet pelaajista on siirtynyt Windows 10:een. Satunnaisotantaan perustuvien lukemien mukaan 48,37 prosenttia PC-pelaajista käyttää 64-bittistä ....
2 kommenttia
Älykaiuttimet tulevat – Amazon ja Intel sopivat yhteistyöstä Älykaiuttimet tulevat – Amazon ja Intel sopivat yhteistyöstä (2.12.2016 10:53)
Vielä pari vuotta sitten Internet of Things oli hyvin epämääräinen käsite, jota käytettiin lähes kaikissa pöhinäpuheissa, mutta kukaan ei oikein tuntunut käsittävän mitä se käytännössä oikein ....
Lumioista tuttu ominaisuus tulossa Androidille – MediaTek esitteli uudet piirit Lumioista tuttu ominaisuus tulossa Androidille – MediaTek esitteli uudet piirit (2.12.2016 10:32)
Taiwanilainen mobiilipiirikehittäjä MediaTek on esitellyt kaksi uutta suorituskykyisiin älypuhelimiin suunnattua järjestelmäpiiriä. Helio X23 ja Helio X27 ovat muun Helio X20 -malliston mukaisesti ....

Uutisarkisto