*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Ultra-D mahdollistaa 3D-sisällön katselun ilman laseja

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 31.12.2011 16:24 Kommentteja (11)

Ultra-D mahdollistaa 3D-sisällön katselun ilman laseja Viihdeteollisuuden rummuttaman 3D-teknologian yleistyminen kuluttajien kodeissa on jäänyt vaatimattomaksi. Suurin syy tähän on katselulasit, jotka vaaditaan kolmiulotteisuuden aikaansaamiseksi televisioissa ja valkokankailla. Lasit tulevat kuitenkin ennen pitkää jäämään tarpeettomiksi.
Yhtä niin sanottua autostereoskooppista 3D-teknologiaa esitellään tammikuussa CES-messuilla. Ultra-D:ksi nimetty tekniikka mahdollistaa kaksiulotteisen kuvan muuntamisen kolmiulotteiseksi reaaliajassa, minkä katseluun ei vaadita lainkaan 3D-laseja. Myös katselulasit vaativan 3D-sisällön muuntaminen ilman laseja nähtävään muotoon onnistuu reaaliajassa.

Ultra-D rakentuu niin rauta- kuin ohjelmistoratkaisuista ja sitä voidaan hyödyntää useimmissa näyttöpäätteissä ja käyttötarkoituksissa. Sen taustalla toimiva Stream TV Networks kuvailee Ultra-D:tä mullistavaksi keksinnöksi, jota voidaan käyttää esimerkiksi tietokoneissa, televisioissa, tableteissa ja älypuhelimissa. Tuettuihin sisältölähteisiin kuuluvat Blu-ray, Internet, PC-pelit sekä kaapeli- ja satelliittilähetykset.

Teknologian tarkemmista yksityiskohdista kerrotaan demojen kera CES-messuilla.

Lisää uutisotsikoita

Edellinen Seuraava

Muita aiheeseen liittyviä uutisia

 

11 kommenttia

131.12.2011 17:48

Zjuibeli!!! Jos tuo tulee myyntiin kohtuuhintaisena niin kyllä käyttöä löytyy...

231.12.2011 17:54

mitähän lie todellisuus. 3d-vaikutelmaan tarvitaan kuitenkin kummallekin silmälle oma kuva kuten reaalimaailmassakin. Tää on vissii niitä samoja(autostereoskooppinen), joissa pitää olla tiety(i)llä katselupaikalla. Liikut vähän, nii homma ei toimi? Tietokoneen näytöllä toiminee, mut olohuoneessa n-määrällä katselupaikkoja?

331.12.2011 19:54

Ei 3D-kuvaan tarvita molempia silmiä. Kyllä ihmisen aivot saa kolmiulotteisen käsityksen jos ymmäristö (kohde) on kolmiulotteinen. Tämän huomaa että ihminen pystyy liikkeistä ja muodoista hahmottamaan kolmannen ulottuvuuden. Kokeilkaa kävellä ulkona toinen silmä kiinni, niin kyllä se 3D siellä silti on. Toinen silmä vain parantaa syvyysnäköä, eli tekee 3D:stä paremman.

Mutta jos kohde on kaksiulotteinen kuten TV:n näyttö ja katselija ei liiku, niin ei siitä kyllä saa kunnolla kolmiulotteista käsitystä. Ellei ole molemmat silmät saa omaa kuvaa, koska iso osa liikettä on menetetty. Tietysti kuvassa olevat liikkeet, muodot ja sävyt antaa aivoille 3D:tä käsitystä.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 31.12.2011 @ 20:00

431.12.2011 22:18

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Ei 3D-kuvaan tarvita molempia silmiä. Kyllä ihmisen aivot saa kolmiulotteisen käsityksen jos ymmäristö (kohde) on kolmiulotteinen. Tämän huomaa että ihminen pystyy liikkeistä ja muodoista hahmottamaan kolmannen ulottuvuuden. Kokeilkaa kävellä ulkona toinen silmä kiinni, niin kyllä se 3D siellä silti on. Toinen silmä vain parantaa syvyysnäköä, eli tekee 3D:stä paremman.

Mutta jos kohde on kaksiulotteinen kuten TV:n näyttö ja katselija ei liiku, niin ei siitä kyllä saa kunnolla kolmiulotteista käsitystä. Ellei ole molemmat silmät saa omaa kuvaa, koska iso osa liikettä on menetetty. Tietysti kuvassa olevat liikkeet, muodot ja sävyt antaa aivoille 3D:tä käsitystä.
Liikkeen käyttäminen kolmiuloitteisuuden tuomiseksi katsojalle on hyvä idea, mutta olohuoneissa se ei toimi, koska kuva voidaan kohdistaa ainoastaan yhdelle katsojalle kerrallaan. (Jos ei ymmärrä, niin http://www.youtube.com/watch?v=Jd3-eiid-Uw 2:30 -kohdan jälkeen tapahtuu.) Itse uskon, että polarisoidut katselulasit tulevat vielä pitkään olemaan paras ratkaisu kolmiuloitteisen kuvan katseluun. Ei ainakaan itselle tule mieleen parempia tapoja toteuttaa stereoskooppista kuvaa.

En ymmärrä miksi laseja pidetään jotenkin väliaikaisena ja huonona ratkaisuna. Monet ihmiset käyttävät silmälaseja jatkuvasti. Miksei sellaisia voisi käyttää kotona tai teatterissa leffaa katsoessaan?

531.12.2011 22:30
Ei todelista 3dtä
Vahvistamaton

Tuo "3D" - hössötys on ihan humpuukia. Sillä ei ole tekemistä todellisen maailman 3D:n kanssa. Todellisessa maailmassa siirtyessäsi esiim. muutaman metrin oikealle, näky muuttuu. Näin ei käy "3D" - televsiossa. Samoin, jos katsotkin "3D" tv:tä vaakatasossa...hyvin käy....
Yritys hyvä, tulos 5. Enemmän sanoisin 2.5D.
Noo, yritetään rahastaa...toiset lankeaa.

631.12.2011 23:29

Jos ne insinöörit saisivatkin hologrammiin perustuvan katselun toimiin...

731.12.2011 23:50

Lainaus:
Tuo "3D" - hössötys on ihan humpuukia. Sillä ei ole tekemistä todellisen maailman 3D:n kanssa. Todellisessa maailmassa siirtyessäsi esiim. muutaman metrin oikealle, näky muuttuu. Näin ei käy "3D" - televsiossa. Samoin, jos katsotkin "3D" tv:tä vaakatasossa...hyvin käy....
Yritys hyvä, tulos 5. Enemmän sanoisin 2.5D.
Noo, yritetään rahastaa...toiset lankeaa.
ei sen tarvitse olla oikeaa 3D:tä että se parantaisi katselukokemusta. Siihen että on oikea hologrammi 3d systeemejä niin menee vielä aikaa....PALJON. muttä tämä nykyinen tarjonta joka antaa syvyysvaikutelman ruutuun palvelee hyvin sitä odotellessa.

81.1.2012 2:35

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Grina:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Ei 3D-kuvaan tarvita molempia silmiä. Kyllä ihmisen aivot saa kolmiulotteisen käsityksen jos ymmäristö (kohde) on kolmiulotteinen. Tämän huomaa että ihminen pystyy liikkeistä ja muodoista hahmottamaan kolmannen ulottuvuuden. Kokeilkaa kävellä ulkona toinen silmä kiinni, niin kyllä se 3D siellä silti on. Toinen silmä vain parantaa syvyysnäköä, eli tekee 3D:stä paremman.

Mutta jos kohde on kaksiulotteinen kuten TV:n näyttö ja katselija ei liiku, niin ei siitä kyllä saa kunnolla kolmiulotteista käsitystä. Ellei ole molemmat silmät saa omaa kuvaa, koska iso osa liikettä on menetetty. Tietysti kuvassa olevat liikkeet, muodot ja sävyt antaa aivoille 3D:tä käsitystä.
Liikkeen käyttäminen kolmiuloitteisuuden tuomiseksi katsojalle on hyvä idea, mutta olohuoneissa se ei toimi, koska kuva voidaan kohdistaa ainoastaan yhdelle katsojalle kerrallaan. (Jos ei ymmärrä, niin http://www.youtube.com/watch?v=Jd3-eiid-Uw 2:30 -kohdan jälkeen tapahtuu.) Itse uskon, että polarisoidut katselulasit tulevat vielä pitkään olemaan paras ratkaisu kolmiuloitteisen kuvan katseluun. Ei ainakaan itselle tule mieleen parempia tapoja toteuttaa stereoskooppista kuvaa.

En ymmärrä miksi laseja pidetään jotenkin väliaikaisena ja huonona ratkaisuna. Monet ihmiset käyttävät silmälaseja jatkuvasti. Miksei sellaisia voisi käyttää kotona tai teatterissa leffaa katsoessaan?
Käytän laseja ja voin sanoa että kun pitää mennä 3D-leffateatteriin niin lasit pitää jättää suosiolla kotiin ja laittaa piilolinssit silmiin.

Kävin katsomassa uutta telkkaria kaupassa ja siinä sattui olemaan 3D, no turha lisä kun en jaksa alkaa joka kerta räpläämään silmiäni kun sitä pitäisi alkaa katsomaan.

Jos ja kun laseista päästään eroon ja katselupisteitä alkaa olla enemmän kuin sohvalle sijoituspaikkoja niin 3D on silloin minulle myyntivaltti.

91.1.2012 13:36

Toi on hyvä! Ei tartte laseja =)


:)

101.1.2012 16:28

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Ei todelista 3dtä:
Tuo "3D" - hössötys on ihan humpuukia. Sillä ei ole tekemistä todellisen maailman 3D:n kanssa. Todellisessa maailmassa siirtyessäsi esiim. muutaman metrin oikealle, näky muuttuu. Näin ei käy "3D" - televsiossa. Samoin, jos katsotkin "3D" tv:tä vaakatasossa...hyvin käy....
Yritys hyvä, tulos 5. Enemmän sanoisin 2.5D.
Noo, yritetään rahastaa...toiset lankeaa.
Samoilla mielipiteillä asiasta.

On myös eri käydä jossakin teatterissa, linanmäki tyypisessä jossa laitteet maksaa varmaan 50.000e ja koittaa kotiin saada alle 2000e samaa tasoa, tuskin kulkevat käsikädessä kyseisten laadut ja katseltavuus.

3D kyky saada ihminen mukaan, mainoksissa hienoja kuvia antamaan mielikuvia. Sama kun usein haetaan vaikka telakalle hommiin porukkaa, hienon lostoristeilijän kuvalla.

Ryynäät siellä kesken eräisessä laivassa pimeässä päivän valoa ei näy muuten kun ulkona kahvitauolla, ulkohomissa ja lohkorajoilta jotka on auki, kun laiva alkaa olla valmis tuskin edes pääsee sisälle katsomaan, siinä vaiheessa ollaan ryynäämässä seuraavassa.

Siinä silmä kaunista mainos kuvaa, joka ohjailee ajatuksia, juu pilssiin heh:(

Vertaus tuskin paras mahdollinen, mutta pettymys kyseiseen saattaa olla aika kovapala.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 8.1.2012 @ 10:37

116.1.2012 21:52

Ilman laseja homma alkaa olla käytettävää ku tän hetkinen 120hz nostetaanki vaikka 180 kertaiseksi, nii 3d-kuvaa voidaan pyyhkiä huoletta lähes 180 asteen välille. eli joku reilun 20khz näyttö alkais riittää :P

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Hintavertailun suosituimmat

Tuoreimmat uutiset

Luvat irtosivat: Apple tuo uudet iPhonet Kiinaan 17. lokakuuta Luvat irtosivat: Apple tuo uudet iPhonet Kiinaan 17. lokakuuta (30.9.2014 09:02)
IPhone 6- ja iPhone 6 Plus -puhelimet tulevat ennakkotilattavaksi Kiinassa 10. lokakuuta ja varsinaiset toimitukset aloitetaan maassa 17. lokakuuta. Aiemmin tänään uutisoitiin Applen saaneen ....
1 kommentti
HP esitteli halpoja Windows-kannettavia ja -tabletteja HP esitteli halpoja Windows-kannettavia ja -tabletteja (30.9.2014 08:34)
Microsoft lupasi kesällä yhtiön yhteistyökumppaneille suunnatussa konferenssissa, että tänä syksynä HP esittelisi 199 dollaria maksavan 14-tuumaisen Windows-läppärin. Tällaista laitetta ei koskaan ....
Apple julkaisemassa tänä syksynä Retina-näytöllisen iMac-tietokoneen Apple julkaisemassa tänä syksynä Retina-näytöllisen iMac-tietokoneen (29.9.2014 20:44)
Apple on jo saanut uudet iPhonet myyntiin eri puolilla maailmaa ja nyt yhtiö valmistautuu syksyn julkistusrumbansa toiseen näytökseen. Luvassa on uusia iPadejä, mutta myös Mac-mallistoon arvellaan ....
GoPro esitteli kolme uutta HERO-kameraa GoPro esitteli kolme uutta HERO-kameraa (29.9.2014 19:08)
Lujatekoisista toimintakameroistaan tuttu GoPro on esitellyt tänään uusia malleja. Käytännössä action-kameroiden kamerakategorian synonyymiksi muodostunut GoPro julkisti malliston suorituskykyisimmän ....
2 kommenttia
F-Secure kokeili: Ihmiset valmiita antamaan lapsensa vastikkeeksi julkisesta nettiyhteydestä F-Secure kokeili: Ihmiset valmiita antamaan lapsensa vastikkeeksi julkisesta nettiyhteydestä (29.9.2014 18:40)
Viime kesänä Cyber Security Research Instituten järjestämässä ja F-Securen sponsoroimassa lontoolaisessa kenttäkokeessa selvitettiin langattomiin yhteyksiin liittyvää tietoturvaa. Kokeen tuloksista ....
7 kommenttia

Uutisarkisto