*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Valve syyttää Applea Walled Garden -toiminnasta

Kirjoittaja Panu Roivas (Google+) @ 17.10.2011 12:31 Kommentteja (10)

Valve syyttää Applea Walled Garden -toiminnasta Suositun Steam-pelipalvelun taustalla toimiva Valve syyttää Applen bisnesmallia Walled Garden -tyyppiseksi suljetuksi ekosysteemiksi.
Applen ekosysteemiä on pitkään pidetty hyvin suljettuna, joten Valven Gabe Newellin antama kommentti ei sinällään ole mitään uutta. Erikoiseksi kommentin tekee se, että Valven omaa Steam-palvelua on myös kuvailtu aidatuksi puutarhaksi, jossa Valve kiristää kehittäjiltä voittomarginaalit itselleen.

Newell kertoi WTIA TechNW -konferenssissa Valven olevan "huolestunut" Applen nykyisestä ekosysteemin lukitsemisesta. "Alustapuolella on pahaenteistä, että maailma on siirtymässä pois avoimista alustoista, ja sen tilalle saamme vuokraamoita, jotka käytännössä ajavat yhteistyökumppaneidensa marginaalit nollaan. He rakentavat kiiltävän ja kimaltavan houkuttimen ja jälkeenpäin kontrolloivat käyttäjien sisäänpääsyä tähän." Newell odottaa Applen julkaisevan jossain vaiheessa tuotteen, joka tulee hävittämään nykyisen olohuoneen pelikonsoliasetelman.

Newellin mukaan seuraavina vuosina on odotettavissa merkittäviä rakenteellisia muutoksia ja panostuksia, jotka uhkaavat vapaan Internetin rakennetta. "Pidän Applea hyvin suljettuna. Sanotaan, että sinulla on kirjabisnes ja marginaalisi on 5-7 prosenttia. Et voi selvitä Applen maailmassa, sillä he tahtovat 30 prosenttia, eivätkä välitä siitä, että pelaat 5-7 prosentilla."

Kun Newelliltä kysyttiin Valven oman Steam-palvelun "veroista", hänen mukaansa Steam saa komission jos pelejä myydään Steamin kautta, mutta kehittäjät voivat käyttää sen ilmaisia työkaluja ja palveluita ja myydä pelejään muualla "ilman että pyydämme mitään". Newellin mukaan jos Valve tekisi itse laitteistoalustan, se pitäisi sen avoimena kilpaileville jakelualustoille, koska avoimuus on tärkeää viihdeteollisuuden tulevaisuudelle.

Edellinen Seuraava  

10 kommenttia

117.10.2011 12:43

"Pata kattilaa soimaa"....eli Valve sättii toista vaikka itse tekee sitä samaa.


Autopeli hullu ja pelannut jo -80 luvulta...eli vanha jäärä.

217.10.2011 12:44

Joo ei oo kyllä Gabenilla asiaa näistä asioista puhua ennenkuin on itse fiksannut sen Steamin tilaajasopimuksen kuntoon.


response: nothing
respect: nothing
existence: failure
fatal error: close

317.10.2011 13:07

No, ei varsinaisesti kiinnosta yhtään tuo Apple vs Valve.

Sen sijaan huolenaihe jota sieltä tuodaan julki on kyllä ajankohtainen. Sillä toisiaan on nykyään niin että yritykset pyrkivät asiakaskunnan kontrolloimiseen suljetuissa järjestelmissä estämällä kilpailua patenttien ja tekijäoikeuksien avulla. Siis aina vain vähemmän (avoimia) stadarteja joita kuluttajat käyttävät ja joissa olisi kipailua. Nykyään suunta on patentti ja tekijäoikeus kontroilloidut järjestelmät joiden takan on usein yksi yhtiö tai kartelli.

Tästä kärsivät kuluttajat, kun kilpailijoita savustetaan ulos ja suurimmat yritykset ottavat yksinoikeuden tai kontroiloivat kokonaan jotain tiettyä markkina sektoria. Jopa lakeja on alettu muuttaa tukemaan tälläista toimintaa entistä enemmän. Ajatuksena taustalla on että yksilöiden (yritys, henkilö) voiton tavoittelu on tärkeämpää kuin kansalaisten oikeudet, vapaus ja tarpeet. Eli kansalaisista on tulossa voitontavoittelun väline ilman vapaata tahtoa, eli me olemme kuin kulutustavaraa yhtiöille, emme ihmisiä joilla on myös oikeus onneen ja vapauteen.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17.10.2011 @ 13:17

417.10.2011 15:53

Apple kannattaisi nyt hylätä kaikilla rintamilla(musiikkibisnes, elokuvat, pelit ohjelmakehitys yms.) kun se vielä on mahdollista. Jos saavat määräävän markkina-aseman niin tulevat olemaan pahempi tyranni kuin Microsoft koskaan.

Niin ja ostakaa ne pelinne asennusmediana älkääkä bitteinä vaikka tarjoaisivat mitä tahansa kermoja luottokortilla maksetulle ja netistä ladatulle pelille. Trendi on menossa siihen suuntaan että vähentyneiden kulujen(jakelu, jälleenmyyjien osuus valmistuskulut yms.) hyödyn saa yksinomaan kehittäjät(ei asiakkaat) ja pian levyjä ei edes saa kaupasta. Kuluttajansuojaa on tässä tapauksessa turha odottaa ja riitatapauksissa asiakas maksaa. Kaikki tämä tapahtuu sen jälkeen kun asennusmedioiden myynti romahtaa.

518.10.2011 12:19

Nostaisivat tuotteiden hintoja Applen palveluista ostettuina, niin porukka siirtyisi hankkimaan ne muualta. Simppeliä. Äänestys jaloillaan ja markkinasuodattimet käyttöön. Myyjän tehtävä kun ei ole olla asiakaspalvelija vaan voitontavoittelija.


618.10.2011 19:27

Gabe voi vetästä "#####" päähänsä ja paeta vuorille. Sanoisinko että hieman väärä henkilö noinkin kärkkäästi arvostelemaan ketään tai mitään !

718.10.2011 19:48

Puhuu täyttä asiaa, mutta ehkä väärä henkilö toteamaan tätä.

819.10.2011 13:56

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mjk:
"Pata kattilaa soimaa"....eli Valve sättii toista vaikka itse tekee sitä samaa.
Komppaan.

922.10.2011 16:00

Gaben pointti taitaa olla että he eivät omista alustaa ja kuka vaan voi tulla kilpailiaksi jos ei pidä valvesta. Sen sijaan jos haluat ostaa iPadillesi softaa, et voi tehdä sitä kuin Applen kautta.


Rape is never funny. Unless its a clown.

1022.10.2011 17:03

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Deadagent:
Gaben pointti taitaa olla että he eivät omista alustaa ja kuka vaan voi tulla kilpailiaksi jos ei pidä valvesta. Sen sijaan jos haluat ostaa iPadillesi softaa, et voi tehdä sitä kuin Applen kautta.

Tai jailbreikatulle puhelimelle Cydian kautta.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

The Pirate Bay varastaa tietokoneesi virtuaalivaluuttalouhintaan – Näin estät sen The Pirate Bay varastaa tietokoneesi virtuaalivaluuttalouhintaan – Näin estät sen (22.9.2017 12:25)
The Pirate Bayssä käyneet ovat saattaneet pistää merkille, että sivustolle on lisätty uusi JavaScript-sovellus, joka hyödyntää sivustolla vierailevien käyttäjien tietokoneiden laskentatehoa ....
1 kommentti
iPhone 8 pistettiin osiin – Tällaisia komponentteja puhelimen sisältä löytyy iPhone 8 pistettiin osiin – Tällaisia komponentteja puhelimen sisältä löytyy (22.9.2017 11:50)
Applen viime viikolla esittelemien iPhone 8- ja iPhone 8 Plus -älypuhelimien myynti on alkanut. Tuttuun tyyliin tee-se-itse-fiksareille suunnattu iFixit-sivusto on ollut hereillä ja hyökännyt ....
Kiinan hakukonejätti aikoo kiriä Yhdysvaltojen ohi itsestään ajavissa autoissa Kiinan hakukonejätti aikoo kiriä Yhdysvaltojen ohi itsestään ajavissa autoissa (22.9.2017 10:42)
Kiinan hakukonemarkkinoita suvereenisti hallitseva Baidu on ilmoittanut perustavansa 1,52 miljardin dollarin arvoisen rahaston, jonka on määrä sijoittaa rahaa seuraavan kolmen vuoden aikana ....
CCleaner-haittaohjelmalla hyökättiin teknologiayritysten verkkkoihin CCleaner-haittaohjelmalla hyökättiin teknologiayritysten verkkkoihin (22.9.2017 09:56)
Aiemmin tällä viikolla selvisi, että huippusuosittuun CCleaner-puhdistustyökaluun oli ujutettu haittaohjelma. Ohjelman versionumeroon 5.33 istutettiin haittaohjelma ilmeisesti tietomurron avulla, ....
Netflixille tulossa uusi Marvel-sarja – traileri julkaistiin Netflixille tulossa uusi Marvel-sarja – traileri julkaistiin (21.9.2017 21:43)
Netflix julkaisi trailerin tulevasta The Punisher -sarjasta. Frank Castlea eli Punisheria esittää Jon Bernthal (mm. The Walking Dead, The Wolf of Wall Street ja Sicario). Hahmosta saatiin ....

Uutisarkisto