*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

CSS 2.1 on nyt virallinen - hyväksyntä kesti vuosikymmenen

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 10.6.2011 16:48 Kommentteja (3)

CSS 2.1 on nyt virallinen - hyväksyntä kesti vuosikymmenen WWW-tekniikoiden yhteensopivuudesta vastaava ja niiden kehitystä koordinoiva World Wide Web Consortium -järjestö on hyväksynyt nettisivujen ulkoasun muokkaamiseen käytetyn CSS-tekniikan version 2.1 virallisesti yhteensopivaksi. W3C suosittelee nyt kaikkia siirtymään uusimman virallisen standardin käyttöön.
Aikaansa seuraaville web-kehittäjille hyväksyntä tulee hieman myöhässä, sillä kuuminta muotia netissä alkaa jo olla selaintenkin hyvin tukema CSS-tekniikan versio 3 yhdistettynä HTML5-sivustoihin. Syy standardointiprosessin hitauteen löytyy standardin vaatimasta tiukasta testauksesta ja yhteensopivuusvaatimuksista.

Vaikka 2.1-version virallinen muoto vahvistui vasta nyt, niin huomattavasti lisää toiminnallisuutta tuovan CSS3:n standardointikin on jo päässyt vauhtiin. Yksi uuden version ominaisuuksista on sen useampaan osa-alueeseen eli moduuleihin jakautuneet ominaisuudet, jotka voidaan ottaa käyttöön yksitellen niiden ominaisuuksien valmistuessa, mikä nopeuttaa uusien ominaisuuksien laajempaa käyttöönottoa.

CSS3:n osalta W3C on lähiaikoina virallistanut värien käsittelyä määrittelevän moduulin, jonka avulla kehittäjät voivat helpommin käsitellä värejä sekä läpinäkyvyyksiä esimerkiksi tekstien, reunusten ja taustakuvien osalta.

Tägit: W3C
Edellinen Seuraava  

3 kommenttia

110.6.2011 17:19

Eniten varmaan layout-suunnittelijat odottaa tällä hetkellä Applen lisäyksiä taitto-ominaisuuksiin. Applehan demoili sanomalehti/aikakaisilehti-julkaisun vaatimia tekniikoita tuossa joku tovi sitten. Sisälsi ainakin palstat ja epämääräisen muotoista kuvaa tms. kiertävän tekstin.

Ketun häntä kainalossa toki: iOS-julkaisua edes auttaa, jos projektin tulokset on standardi-kamaa eli sovellettavissa myös muille alustoille sellaisenaan.

211.6.2011 0:59

Näissä suurissa standardoinneissa ei kyllä oo melkein mitää järkee, kun suuri osa porukasta käyttää kumminkin jos sitä seuraavaa versioo jonka standardoituminen kestää taas ties kui pitkää.

311.6.2011 8:36

Onhan se hidasta, kieltämättä. Ja joskus noin hitaissa päätöksissä tulee jopa tehtyä liian huonoja standardeja, jotka ovat vanhentuneet jo ennen kuin ovat virallisia, kuten esimerkiksi XHTML1.1 ja XHTML2, ja jälkimmäisin hylättiin tai yhdistettiin html5:een.

Mutta, hyvä puoli W3C:ssä on se, että yksi tekee standardit ja muut noudattavat sitä, paitsi MS, joka teki omia epästandardiuuksiaan ja tuhosi melkein internetin yhteensopivuuden ja yksinkertaisuuden ja täten hidasti entisestään netin kehitystä.

HTML5 Working Group sai aikaan jotain sellaista, mitä W3C ei ole saanut koskaan, nopeaa toimintaa ja kaiken tuen selain valmistajilta.

CSS 2.1 on tavallaan ollut standardi jo vuosia, ainakin ne osat, jotka ovat identtisiä 2.0 kanssa. Seuraavaksi odotellaan parempaa tukea ja standardin valmistumista CSS3:n kanssa, itse otin käyttöön uusimmat tekniikat kun selaimet tukivat niitä.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Fanit loivat alkuperäisen Tomb Raider -pelin selaimeen Fanit loivat alkuperäisen Tomb Raider -pelin selaimeen (26.4.2017 19:21)
Ensimmäistä kertaa 1996 julkaistu peli Tomb Raider on yksi modernin pelaamisen klassikoita. Sittemmin jo 90-luvulla suosittu peli on muuntunut yhdeksi maailman suosituimmaksi pelisarjaksi, joka ....
Twitter panostaa yhä enemmän videosisältöön, NFL:n tilalle UFC? Twitter panostaa yhä enemmän videosisältöön, NFL:n tilalle UFC? (26.4.2017 18:56)
Twitteriä on syytetty umpisurkeasta kehitystahdista, sillä yhtiö ei ole tuonut käyttäjille juurikaan uusia, tai ainakaan halutuimpia, ominaisuuksia. Yhtiö onkin pyrkinyt uudistamaan bisnestään ....
Samsung tuo aiemmin räjähdysalttiit Note7:t uudestaan myyntiin liki kolmannesta halvemmalla Samsung tuo aiemmin räjähdysalttiit Note7:t uudestaan myyntiin liki kolmannesta halvemmalla (26.4.2017 18:26)
Tietojen mukaan Samsung todella tuo Note7:t myyntiin, kuten on viime kuukausina vihjaillut. Korealaisyhtiön suunnitelmista kertoo ETNews, jonka mukaan hintaa on pudotettu liki kolmannes. ....
Applen tekoälytutkija – Konetta ei saisi laittaa ihmistä vastaan Applen tekoälytutkija – Konetta ei saisi laittaa ihmistä vastaan (26.4.2017 13:46)
Applen tekoälytiimissa työskentelevä ja Siri-puheavustajan perustajiin kuuluvan Tom Gruberin mukaan tekoälyn kehitys on vääjäämätöntä, mutta sitä pitäisi ensisijaisesti kehittämään helpottamaan ....
Parlamentti haluaa eroon maarajoituksista – Halvat eurooppalaiset nettikaupat avautuvat suomalaisille Parlamentti haluaa eroon maarajoituksista – Halvat eurooppalaiset nettikaupat avautuvat suomalaisille (26.4.2017 11:18)
Euroopan parlamentti on äänestänyt lakialoitteesta, jonka tavoitteena on kieltää digitaalisiin palveluihin lisättyjen maarajoitusten käyttö. Äänestyksen pohjalta parlamentti alkaa nyt neuvotella ....

Uutisarkisto