*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

CSS 2.1 on nyt virallinen - hyväksyntä kesti vuosikymmenen

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 10.6.2011 16:48 Kommentteja (3)

CSS 2.1 on nyt virallinen - hyväksyntä kesti vuosikymmenen WWW-tekniikoiden yhteensopivuudesta vastaava ja niiden kehitystä koordinoiva World Wide Web Consortium -järjestö on hyväksynyt nettisivujen ulkoasun muokkaamiseen käytetyn CSS-tekniikan version 2.1 virallisesti yhteensopivaksi. W3C suosittelee nyt kaikkia siirtymään uusimman virallisen standardin käyttöön.
Aikaansa seuraaville web-kehittäjille hyväksyntä tulee hieman myöhässä, sillä kuuminta muotia netissä alkaa jo olla selaintenkin hyvin tukema CSS-tekniikan versio 3 yhdistettynä HTML5-sivustoihin. Syy standardointiprosessin hitauteen löytyy standardin vaatimasta tiukasta testauksesta ja yhteensopivuusvaatimuksista.

Vaikka 2.1-version virallinen muoto vahvistui vasta nyt, niin huomattavasti lisää toiminnallisuutta tuovan CSS3:n standardointikin on jo päässyt vauhtiin. Yksi uuden version ominaisuuksista on sen useampaan osa-alueeseen eli moduuleihin jakautuneet ominaisuudet, jotka voidaan ottaa käyttöön yksitellen niiden ominaisuuksien valmistuessa, mikä nopeuttaa uusien ominaisuuksien laajempaa käyttöönottoa.

CSS3:n osalta W3C on lähiaikoina virallistanut värien käsittelyä määrittelevän moduulin, jonka avulla kehittäjät voivat helpommin käsitellä värejä sekä läpinäkyvyyksiä esimerkiksi tekstien, reunusten ja taustakuvien osalta.

Tägit: W3C
Edellinen Seuraava  

3 kommenttia

110.6.2011 17:19

Eniten varmaan layout-suunnittelijat odottaa tällä hetkellä Applen lisäyksiä taitto-ominaisuuksiin. Applehan demoili sanomalehti/aikakaisilehti-julkaisun vaatimia tekniikoita tuossa joku tovi sitten. Sisälsi ainakin palstat ja epämääräisen muotoista kuvaa tms. kiertävän tekstin.

Ketun häntä kainalossa toki: iOS-julkaisua edes auttaa, jos projektin tulokset on standardi-kamaa eli sovellettavissa myös muille alustoille sellaisenaan.

211.6.2011 0:59

Näissä suurissa standardoinneissa ei kyllä oo melkein mitää järkee, kun suuri osa porukasta käyttää kumminkin jos sitä seuraavaa versioo jonka standardoituminen kestää taas ties kui pitkää.

311.6.2011 8:36

Onhan se hidasta, kieltämättä. Ja joskus noin hitaissa päätöksissä tulee jopa tehtyä liian huonoja standardeja, jotka ovat vanhentuneet jo ennen kuin ovat virallisia, kuten esimerkiksi XHTML1.1 ja XHTML2, ja jälkimmäisin hylättiin tai yhdistettiin html5:een.

Mutta, hyvä puoli W3C:ssä on se, että yksi tekee standardit ja muut noudattavat sitä, paitsi MS, joka teki omia epästandardiuuksiaan ja tuhosi melkein internetin yhteensopivuuden ja yksinkertaisuuden ja täten hidasti entisestään netin kehitystä.

HTML5 Working Group sai aikaan jotain sellaista, mitä W3C ei ole saanut koskaan, nopeaa toimintaa ja kaiken tuen selain valmistajilta.

CSS 2.1 on tavallaan ollut standardi jo vuosia, ainakin ne osat, jotka ovat identtisiä 2.0 kanssa. Seuraavaksi odotellaan parempaa tukea ja standardin valmistumista CSS3:n kanssa, itse otin käyttöön uusimmat tekniikat kun selaimet tukivat niitä.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Ubisoftin synttärikampanja jatkuu, nyt ilmaiseksi Assassin's Creed 3 Ubisoftin synttärikampanja jatkuu, nyt ilmaiseksi Assassin's Creed 3 (8.12.2016 19:36)
Ubisoft viettää 30. juhlavuottaan ja on juhlistanut sitä ilmaispelien avulla. Kaikkiaan seitsemän peliä on lisätty tarjolle ilmaisina latauksina yhtiön omasta Uplay-alustasta vuoden saatossa. ....
Voit joutua pettymään – iPhoneen ei olekaan tulossa suurta uudistusta Voit joutua pettymään – iPhoneen ei olekaan tulossa suurta uudistusta (8.12.2016 18:23)
Spekulointi seuraavan sukupolven iPhonen sisältämistä uusista ominaisuuksista tuntuu alkavan vuosi vuodelta aikaisemmin. Varhaisessa vaiheessa alkaneiden huhujen huono puoli on siinä, että vaikka ....
Samsung kaappaa Applen idean? Galaxy S8:aan ei tule kotinäppäintä Samsung kaappaa Applen idean? Galaxy S8:aan ei tule kotinäppäintä (8.12.2016 17:41)
Ensi vuoden alussa julkaistaviin Galaxy S8 -sarjan älypuhelimiin on tulossa koko etualan kattava näyttö, kertoo Bloomberg. Applenkin on huhuttu kehittävän vastaavaa älypuhelinta ensi vuodeksi. ....
1 kommentti
Tulevaisuus tulee: BBC testaa Ultra HD -videon jakelua netissä Tulevaisuus tulee: BBC testaa Ultra HD -videon jakelua netissä (8.12.2016 15:20)
YouTube ja Netflix ovat olleet edelläkävijöitä Ultra HD -sisältöjen verkkojakelun testauksessa, mutta hiljalleen myös muut palveluntarjoajat ovat aloittaneet omat testinsä. Tuoreimpana esimerkkinä ....
YouTube maksoi muusikoille yli miljardi dollaria – Se ei riitä YouTube maksoi muusikoille yli miljardi dollaria – "Se ei riitä" (8.12.2016 14:55)
Taylor Swift ja monet muut artistit ovat kritisoineet voimakkaasti YouTubea ja Spotifyta siitä, että ne mahdollistavat musiikin kuuntelemisen täysin ilmaiseksi. Molemmissa tapauksissa artistit ....
3 kommenttia

Uutisarkisto